Nederland maakt excuses voor de slavernij.

19-12-2022 19:24 351 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij nader inzien verdient dit historische feit een eigen topic.

Lange tijd dacht ik dat het niet goed mogelijk is op een betekenisvolle manier verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat zo lang geleden is, en waar niemand van ons zelf bij is geweest.
Lange tijd dacht ik dus eigenlijk: het slavernijverleden is geschiedenis die achter ons ligt.
Maar ik had het mis.
Want eeuwen van onderdrukking en uitbuiting werken door in het hier en nu.
In racistische stereotypen.
In discriminerende patronen van uitsluiting.
In sociale ongelijkheid.

Eeuwenlang hebben de Nederlandse staat en zijn vertegenwoordigers slavernij mogelijk gemaakt, gestimuleerd, in stand gehouden en ervan geprofiteerd.
Eeuwenlang zijn in naam van de Nederlandse staat mensen tot handelswaar gemaakt, uitgebuit en mishandeld.
Eeuwenlang is onder Nederlands staatsgezag de menselijke waardigheid met voeten getreden op de meest afschuwelijke manier.
En te weinig hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen na 1863 gezien en erkend dat het slavernijverleden een negatieve doorwerking had en heeft.

Daarvoor bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan.
Today I apologize.
Awe mi ta pidi diskulpa.
Tide mi wani taki pardon.


Fragment uit de toespraak van Mark Rutte.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
Onsjemeer schreef:
01-07-2023 23:55
Ik hoop op zeer forse herstelbetalingen
Toe maar, fors dan nog wel.

Vraagje: hoeveel % van je bruto-vermogen ben je bereid daarvoor af te staan?
Als je de schade die totslaafgemaakten tijdens de slavernij en vlak daarna geleden hebben optelt dan kom je op een post van vele, vele, vele tientallen miljarden. De hoofdvraag mijns inziens is of er nog voldoende correlatie is om daadwerkelijk daders en slachtoffers aan te wijzen. Overigens ben ik voor herstelbetalingen, maar alleen indien uitgesproken door de onafhankelijke rechter.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wilhetnietweten schreef:
02-07-2023 11:40
Sorry hoor, ik vind het eigenlijk dieptriest, dat er ook hier weer mensen zijn die de slavernij en de gevolgen daarvan bagatelliseren door vergelijkingen te maken met oorlogen etc.
Dat heeft m.i. heel duidelijk aan hoeveel onwetendheid er nog steeds is en hoeveel werk er dus nog aan de winkel is. De excuses zijn gemaakt, veel woorden zijn eraan besteed, nu is het de tijd om die woorden te onderstrepen met daden. Laat maar zien dat er een eind komt aan bijvoorbeeld institutioneel racisme en aan kansenongelijkheid. En dat, heel simpel, de getinte of zwarte Nederlander niet meer als één van de eerste vragen krijgt: ‘waar kom je oorspronkelijk vandaan?’

Prachtig en historisch zijn de excuses natuurlijk en vond vooral de speech van de koning mooi. Hem voelde ik echt, wat ik minder had bij Rutte. Dat kan natuurlijk aan mij liggen. Maar hoe dan ook, we zijn er nog lang niet.
Even met jouw eigen woorden:

sorry hoor, maar ik vind het eigenlijk dieptriest dat er altijd mensen zijn die woorden en intenties verdraaien. Ik geef duidelijk aan dat slavernij een misdaad tegen de mensheid is. Ik ben een integer en goed mens die staat voor alle mensen en iedereen gelijke kansen. Als ik iets nog niet goed begrijp, dan vraag ik aan mensen die het kunnen weten om me te helpen bij het zoeken naar antwoorden. En misschien moeten dat soort vragen nog wel juist veel vaker gesteld worden, zodat antwoorden nog wel veel vaker gegeven kunnen worden, zodat uiteindelijk iedereen het snapt.

Ik wil het graag snappen en daarom moet ik wel vragen stellen en mensen zoals jij zorgen er voor dat die vragen juist niet gesteld worden. We moeten met elkaar praten om elkaar te begrijpen en jij slaat de discussie hiermee dood.
Alle reacties Link kopieren Quote
Abby83 schreef:
02-07-2023 11:23
Al is het maar een vergoeding zodat ik mijn achternaam kan veranderen. Ik draag namelijk nog steeds de naam van de eigenaar van mijn voorouders. Zij die tot slaaf gemaakt waren en te boek stonden als eigendom van.

En ik denk dat je niet goed geïnformeerd bent als je stelt dat naoorlogse generaties geen last hebben van de oorlog. Hierover zijn tal va. publicaties beschikbaar.
Oorlogstrauma's kunnen worden overgedragen. En dan hebben we het slechts over een aantal jaren van oorlog, niet 400 jaar aaneengesloten trauma.
Als je in Utrecht woont kun je je naam gratis laten veranderen, de zeer progressieve gemeenteraad heeft dat daar besloten.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren Quote
grenada schreef:
02-07-2023 13:19
Ik heb het niet over oorlogsslachtoffers. Dat is een categorie apart.

Dat kansenongelijkheid aangepakt wordt ,is alleen maar geweldig. Maar ik zie nog steeds geen uitleg waarom mensen die minstens 4 generaties van tot slaafgemaakten afstammen zouden moeten "helen". Ik gun het ze hoor, maar leg het mij eens uit, wat moet er dan geheeld worden?
Naast wat FV en surebaby al hebben gezegd, kun je jezelf ook nog inlezen over intergenerationeel trauma mbt slavernij verleden. Dan snap je misschien dat ze nog niet een herstelbetaling hebben gehad daarin. Dit hoeft niet te gebeuren door geld te geven, maar door bijvoorbeeld de mogelijkheid geven tot je achternaam te kunnen veranderen, zoals de link van surebaby duidelijk uitlegt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ugli schreef:
01-07-2023 23:43
Ik ben er niet bij betrokken. But I digress. Ik ben blij voor de nakomelingen van de slachtoffers. Ik las ergens dat iemand die nu leeft nog een opa had gehad die erbij betrokken was vind ik wel heftig om te lezen, dat had ik me niet eerder beseft.

En waarom ik het niet terug kijk: Ik heb niks met de koning en met de politiek dus het hoeft van mij niet zo. De echte gedetailleerde inhoud dan. Ik vind de reviews dat het een mooie speech was en de TO tekst prima voldoende.
Wat mij betreft is het feit dat je tot dit besef bent gekomen al meer dan voldoende!

Mijn ouders stammen nog uit de koloniale tijd, als nazaten van zowel slaaf als slaveneigenaar. Voor ons is het een levende geschiedenis. Er zit meer tijd tussen nu en de Tweede Wereld oorlog dan tussen de dag dat mijn ouders geboren waren en de afschaffing van de slavernij. Zij weten niet beter dan dat zij uit datzelfde koloniale regime stammen, met alle voordelen en nadelen.

Mensen als mijn ouders hebben zichzelf nooit als slachtoffer gezien, maar hebben wel altijd 'gestreden' voor een klein beetje besef en erkenning van wie ze zijn en waar ze echt vandaan komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wilhetnietweten schreef:
02-07-2023 11:58
Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat de huidige nog levende volwassen generaties nakomelingen van tot slaafgemaakten, zitten te wachten op herstelbetalingen. En dat juist die mentaliteitsverandering is waarop men wacht. Dat de kinderen en kleinkinderen niet meer te maken krijgen met discriminatie, kansenongelijkheid, institutioneel racisme etc.
Dat is ook wat ik hoop. Er is een principiële discussie over herstelbetalingen, maar daar bemoei ik me niet zo mee. Als anderen die discussie willen voeren dan is dat hun goed recht.



Mijn geschiedenis gaat 300+ jaar terug, zowel in Nederland als in de Nederlandse koloniën. Ik hoop vooral, zoals jij schrijft, op mentaliteitsverandering en besef.
Fairway schreef:
02-07-2023 21:58
Dat is ook wat ik hoop. Er is een principiële discussie over herstelbetalingen, maar daar bemoei ik me niet zo mee. Als anderen die discussie willen voeren dan is dat hun goed recht.



Mijn geschiedenis gaat 300+ jaar terug, zowel in Nederland als in de Nederlandse koloniën. Ik hoop vooral, zoals jij schrijft, op mentaliteitsverandering en besef.
Ik ook!
Alle reacties Link kopieren Quote
bumblebijtje schreef:
02-07-2023 14:36
Toe maar, fors dan nog wel.

Vraagje: hoeveel % van je bruto-vermogen ben je bereid daarvoor af te staan?
Het zou wel een mooie symbolische actie zijn als de erven van de mensen en instanties die destijds herstelbetalingen hebben ontvangen, dit terugbetalen. Duizenden aandeelhouders van plantages zijn rijkelijk gecompenseerd toen de slavernij werd afgeschaft. Dat waren geen woeste slavenhouders, maar vaak gewoon Nederlanders zoals jij en ik, met een aandeeltje hier, aandeeltje daar. Maar ook instanties en chique families die nu nog prominent aanwezig zijn in de samenleving.

Voor mijn part hoeft het niet eens te worden gecorrigeerd naar huidige euro's, het gaat immers om het besef. 300 gulden per slaaf is te overzien.. Nogmaals, ik zit niet echt te springen om compensatie, maar jouw 'toe maar, fors nog wel'-opmerking slaat een beetje dood wanneer je beseft wie er wél gecompenseerd is nog niet zo heel lang geleden!



Zomaar een voorbeeld:

Voor wie was de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 eigenlijk het grootste feest? De slaveneigenaren konden incasseren: voor elke slaaf in Suriname kregen ze 300 gulden, ter compensatie van het verlies van hun 'bezit', voor een slaaf op de Antillen 200 gulden. Dat kon flink aantikken voor aandeelhouders in de plantages. De Insingers (zie linksonder) toucheerden bijvoorbeeld 359.100 gulden. Voor de vrijgemaakte slaven was er niets. Sterker, zij waren verplicht nog tien jaar te werken voor de oude baas, nu voor een loon. Pas in 1873 konden ze gaan en staan waar ze wilden.

In de Amsterdamse grachtengordel werd in de aanloop naar de vrijmaking dus flink gerekend. De papieren moesten in orde zijn voor het innen van de compensatie. Op zeker tachtig adressen in Amsterdam woonden in 1863 eigenaren van slaven, soms van enkele bedienden in Suriname, vaker waren het aandeelhouders van slavenplantages. Dienke Hondius, historica aan de Vrije Universiteit, en haar studenten brachten de adressen van deze slaveneigenaren in kaart.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b2e10492/



Dit is ook typisch:

In 1843, twintig jaar voor de afschaffing van de slavernij, stuurden Amsterdamse aandeelhouders en belanghebbenden van Surinaamse plantages een verzoekschrift aan de minister van Koloniën. In krachtige bewoording maakten ze de Regering duidelijk dat ze zich niet moest bemoeien met 'het gezag in het beheer der slaven' dat alleen aan hen zou toekomen. Een nieuw reglement om de leefomstandigheden van slaafgemaakten te verbeteren werd door dit felle verzet vertraagd. Een van de ondertekenaars was Jacob Vereul, die vanaf 1850 tot 1862 in Gelderland woonde. Door deze lobby van belanghebbenden werd niet alleen de afschaffing van de slavernij vertraagd, maar zou er voor aandeelhouders ook een compensatie komen. Iets waarvan Jacobs echtgenote Catharina Meijer in 1863 veel profijt zou hebben.

https://mijngelderland.nl/inhoud/specia ... t-doesburg




Hoeveel kregen slavenhouders van de Nederlandse overheid ter compensatie voor het afschaffen van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen? Dat is in deze tabel op te zoeken.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/30/hi ... d-a4168650
Alle reacties Link kopieren Quote
Interessante bijdrages, Fairway. Ik zit met veel interesse te lezen. Mag ook weleens gezegd worden! (Uit mijn mond, bedoel ik dan….)
What would Patsy do?
Alle reacties Link kopieren Quote
Wilhetnietweten schreef:
02-07-2023 11:40
Sorry hoor, ik vind het eigenlijk dieptriest, dat er ook hier weer mensen zijn die de slavernij en de gevolgen daarvan bagatelliseren door vergelijkingen te maken met oorlogen etc.
Tsja, in een land waar de leider van de grootste oppositiepartij keihard zeg dat hij het wel prima vond en een minister die excuses gaat aanbieden een sukkel noemt kan je dat verwachten.
Het laten compenseren van nazaten van totslaafgemaakten op basis van de vergoeding die de houder ontving is een mooi voorbeeld van out of the box denken, maar gebaseerd op de daadwerkelijk geleden schade is het natuurlijk niet. Als je die generatie op generatie optelt kom je op een veelvoud van dat bedrag. Of dat juridisch vorderbaar is betwijfel ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Iedereen zou Atlanta S03E04 - The Big Payback moeten kijken. Dat zijn pas herstelbetalingen!
It won't stop until you wise up
Alle reacties Link kopieren Quote
Champoo schreef:
03-07-2023 10:36
Het laten compenseren van nazaten van totslaafgemaakten op basis van de vergoeding die de houder ontving is een mooi voorbeeld van out of the box denken, maar gebaseerd op de daadwerkelijk geleden schade is het natuurlijk niet. Als je die generatie op generatie optelt kom je op een veelvoud van dat bedrag. Of dat juridisch vorderbaar is betwijfel ik.
Nou, ik vraag me wel eens af, hoe het continent Afrika zich zou ontwikkeld hebben, als er niet stelselmatig jonge en gezonde mensen weggeroofd waren van hun geboortegrond.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is eigenlijk weer hetzelfde riedeltje. Er kunnen miljoenen over de balk gegooid worden aan onzinprojecten zonder dat er een haan naar kraait, maar zodra het over geld gaat wat bestemd is voor niet witte of niet autochtone Nederlanders dan staat men op de achterste poten. Ik hoor het hier in mijn omgeving ook, mensen denken daadwerkelijk dat nu alle zwarte Nederlanders zakken vol met geld krijgen als gevolg van deze excuses. Ze worden hier heel kwaad over. Maar als ze horen dat het geld meer in de richting van educatie, onderwijs anti racisme enz gaat, dan is het ook niet goed. Ze blijven kwaad, want het is allemaal belachelijk. En als ik ze dan vraag waarom ze hier nou zo boos van worden, of het henzelf misschien benadeelt? Maakt niet uit, ze blijven alsnog boos. Er is een enkeling die daadwerkelijk het racistisch motief durft uit te spreken: ik gun het ze gewoon niet.
Triest.
Alle reacties Link kopieren Quote
Surebaby schreef:
02-07-2023 12:00
Er zijn nog steeds fondsen voor kinderen en zelfs kleinkinderen van oorlogsslachtoffers, en ook nog vergoeding voor psychotherapie.
Aan de andere kant krijgen Surinaamse mensen die hier hun hele leven hebben gewerkt nog steeds geen volledig pensioen https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/08/wa ... s-a4164120


En dat investeren in onderwijs blijkt dus onvoldoende. Er moet gerichter geïnvesteerd worden. Kansongelijkheid in het onderwijs is aangetoond.
Het mooie is dat de plannen die ik heb gezien gericht zijn op ALLE groepen die hier last van hebben, dus het is een win win situatie als we de bril eens afzetten van 'er wordt hier gestreden tegen racisme en uitsluiting'.
Dat gebeurt dus niet, vele groepen hebben hier last van.
Ik zie echt mooie pogingen tot verbinding en ik zie dat iedereen onderdeel wil uitmaken van dit land, door vanaf een gelijke positie een bijdrage te willen leveren.
Er gaat nu veel potentie verloren.
Kansongelijkheid werkt in ieders nadeel. Als eventuele betalingen goed besteed worden, worden we daar met zijn allen nog rijker van.

Niemand hoeft in te leveren. Herstellen wat ooit kapot is gemaakt is ook een investering.
Alle reacties Link kopieren Quote
Onsjemeer schreef:
01-07-2023 23:55
Prachtig zeg!! Zo'n historische dag vandaag. En die feesten die er gehouden werden in de stad, echt super. Gefeliciteerd aan ieder die op welke manier dan ook geleden heeft of nog steeds lijdt onder de slavernij. Ik hoop op zeer forse herstelbetalingen en dat de ontvangende partijen gewoon helemaal zelf mogen bepalen waar dit naar toe gaat. Typisch koloniaal om dan maar weer mee te willen bepalen waar het geld heen gaat. De ontvangende partij is een partij die daar prima zelf toe in staat is.. Dus, over tot
volgende stap en kracht aan de slachtoffers van de slavernij.
Hoe zie je dat voor je dan? Wie zal de ontvangende partij zijn? Wie de betalende partij? Slavernij is onderdeel van de menselijke geschiedenis. Het bestond overal en voor zo lang als we kunnen nagaan (zie het oude testament, Code of Hammurabi).

Onmogelijke puzzel lijkt mij zo.
Alle reacties Link kopieren Quote
fashionvictim schreef:
02-07-2023 10:56
Wat dacht je van racisme, kansenongelijkheid, armoede, uitsluiting?
Maar zijn dat niet allemaal zaken die de afgelopen eeuw enorm verbeterd zijn in de Westerse wereld?
Alle reacties Link kopieren Quote
Wilhetnietweten schreef:
02-07-2023 11:58
Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat de huidige nog levende volwassen generaties nakomelingen van tot slaafgemaakten, zitten te wachten op herstelbetalingen. En dat juist die mentaliteitsverandering is waarop men wacht. Dat de kinderen en kleinkinderen niet meer te maken krijgen met discriminatie, kansenongelijkheid, institutioneel racisme etc.
Ik wacht helemaal nergens op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Destiny schreef:
03-07-2023 12:46
Hoe zie je dat voor je dan? Wie zal de ontvangende partij zijn? Wie de betalende partij? Slavernij is onderdeel van de menselijke geschiedenis. Het bestond overal en voor zo lang als we kunnen nagaan (zie het oude testament, Code of Hammurabi).

Onmogelijke puzzel lijkt mij zo.
We houden het in dit geval bij de TransAtlantische slavernij, dat maakt de puzzel wat makkelijker.
Destiny schreef:
03-07-2023 12:46
Hoe zie je dat voor je dan? Wie zal de ontvangende partij zijn? Wie de betalende partij? Slavernij is onderdeel van de menselijke geschiedenis. Het bestond overal en voor zo lang als we kunnen nagaan (zie het oude testament, Code of Hammurabi).

Onmogelijke puzzel lijkt mij zo.
Ik onderken dat het een complexe puzzel is. Niettemin zou je eens een makkelijk voorstel kunnen doen, en dan ziet het er al een stuk overzichtelijker uit. De ontvangers zijn mensen die afstammen van nazaten, de betaler is de Nederlandse staat. Niet helemaal eerlijk ten aanzien van alle slachtoffers en potentiële daders, maar wel een aardig eind in de goede richting.

Overigens ben ik zelf alleen voorstander van toekenning van schadevergoeding op basis van een uitspraak van de onafhankelijke rechter.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zeeschelp schreef:
02-07-2023 13:42
Ik heb eens een documentaire gekeken over Amerika en de ongelijkheid daar. Volgens mij ging het over Detroit, ben niet meer zeker. Maar daarin werd heel mooi uitgelegd hoe zwarte mensen tot vrij recentelijk geen hypotheken kregen, of geen huizen mochten kopen. De blanken konden dat wel en door inflatie e.d. zijn die huizen steeds meer waard geworden en is het vermogen van blanken dus door de decennia heen flink gestegen, waar mensen die niet instapten op de woningmarkt deze vermogensstijging niet hebben kunnen meemaken. Dit was een van de voorbeelden waaruit je kon zien dat er generaties later nog steeds schade kon zijn door ongelijkheid.
Totaal onvergelijkbaar met Nederland. En meer en meer wordt juist voor dit soort overblijfselen van Jim Crow wel herstel geboden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Baudolino schreef:
03-07-2023 13:01
We houden het in dit geval bij de TransAtlantische slavernij, dat maakt de puzzel wat makkelijker.
Kom eens met iets concreet? Wat je voorstelt noemen we in Amerika "squaring the circle".
Alle reacties Link kopieren Quote
Champoo schreef:
03-07-2023 13:06
Ik onderken dat het een complexe puzzel is. Niettemin zou je eens een makkelijk voorstel kunnen doen, en dan ziet het er al een stuk overzichtelijker uit. De ontvangers zijn mensen die afstammen van nazaten, de betaler is de Nederlandse staat. Niet helemaal eerlijk ten aanzien van alle slachtoffers en potentiële daders, maar wel een aardig eind in de goede richting.

Overigens ben ik zelf alleen voorstander van toekenning van schadevergoeding op basis van een uitspraak van de onafhankelijke rechter.
Alleen nazaten van slaven binnen de Nederlandse koloniën? Ook als die zelf enige tijd slaven gehouden hebben? Wat doe je met nazaten van zowel slaven als slavenhouders? Krijgt je allemaal evenveel? Of is iemand die voor 1/16e nazaat is gerechtigd tot slechts 1/16e? Hoe ga je dat allemaal vaststellen?

Zo wat vragen die bij mij opkomen alleen al aan de ontvangstkant.
Alle reacties Link kopieren Quote
Destiny schreef:
03-07-2023 12:46
Hoe zie je dat voor je dan? Wie zal de ontvangende partij zijn? Wie de betalende partij? Slavernij is onderdeel van de menselijke geschiedenis. Het bestond overal en voor zo lang als we kunnen nagaan (zie het oude testament, Code of Hammurabi).

Onmogelijke puzzel lijkt mij zo.
Goh, komt die eeuwige riedel weer dat het altijd en overal afspeelde. Flauwe whataboutism waarbij de Nederlandse staat niet ineens wordt vrijgesproken.

Bovendien had de trans-atlantische slavenhandel een geheel eigen dynamiek, die verweven is met hoe ons land vandaag de dag is ingericht. Toen de door ons bejubelde Thorbecke zijn grondwet opstelde was slavernij nog steeds alive and kicking. Met het oude testament hebben we hier niet zoveel te maken.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven