Actueel
alle pijlers
Onze nieuwe ministers, wat vinden we er van?
zondag 2 januari 2022 om 13:28
https://nos.nl/artikel/2411628-d66-mini ... gezondheid
Ze zijn nog niet allemaal bekend maar de meeste dus al wel. Meestal ken ik nauwelijks iemand van de nieuwe ministers maar deze keer valt het mee. Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie lijkt me een goede keus. Ook ben ik een beetje fan van Dilan Yeşilgöz dus ben benieuwd hoe ze het gaat doen. Ernst Kuipers in de plaats van Hugo de Jonge, dat gaat vast even wennen zijn tijdens de persco's.
Ze zijn nog niet allemaal bekend maar de meeste dus al wel. Meestal ken ik nauwelijks iemand van de nieuwe ministers maar deze keer valt het mee. Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie lijkt me een goede keus. Ook ben ik een beetje fan van Dilan Yeşilgöz dus ben benieuwd hoe ze het gaat doen. Ernst Kuipers in de plaats van Hugo de Jonge, dat gaat vast even wennen zijn tijdens de persco's.
Ik ben verantwoordelijk voor wat ik schrijf, niet voor wat u leest.
zondag 2 januari 2022 om 17:14
Kaag heeft op buitenlandse zaken gezeten en juist daar, op haar eigen terrein, heeft ze keihard gefaald. Met doden tot gevolg.nimbus schreef: ↑02-01-2022 16:53Ze is ook de belangrijkste persoon in de regering na Rutte, zo werkt het als partijleider van de tweede partij in de regering zit. Ik heb wel wat twijfels over haar op financiën, ik denk dat ze veel beter tot haar recht gekomen was op buitenlandse zaken. Maar al sinds Kok minister van financiën werd is het traditie dat de tweede partij de minister van financiën mag leveren.
Op ontwikkelingswerk was ze zo goed als onzichtbaar, behalve als er met Nederlands belastinggeld gestrooid kon worden.
Sowieso kun je je afvragen of Rutte, Kaag, Hoekstra, Ollongren nog terug hadden moeten keren. Hun geloofwaardigheid is gewoon niet zo hoog meer na al hun vorig falen. Zal vertrouwen in politiek nog verder doen afnemen. En dat is vooral erg jammer en slecht voor de democratie in zijn geheel
dokje wijzigde dit bericht op 02-01-2022 17:21
26.20% gewijzigd
zondag 2 januari 2022 om 17:19
Dat kun je met 100% zekerheid zeggen? Ik denk het niet.. Jammer genoeg.Chienandalou schreef: ↑02-01-2022 17:03Haha sure!
Het is een jaarlijkse conferentie, sommige potentiële ministers hebben die conferentie misschien eenmaal of vaker bezocht, ze zijn geen lid van een bekokstovende organisatie.
zondag 2 januari 2022 om 17:29
Dat gaat voor mij persoonlijk zeker op. Ik heb nog nooit zó weinig vertrouwen gehad in een kabinet.Dokje schreef: ↑02-01-2022 17:14Kaag heeft op buitenlandse zaken gezeten en juist daar, op haar eigen terrein, heeft ze keihard gefaald. Met doden tot gevolg.
Op ontwikkelingswerk was ze zo goed als onzichtbaar, behalve als er met Nederlands belastinggeld gestrooid kon worden.
Sowieso kun je je afvragen of Rutte, Kaag, Hoekstra, Ollongren nog terug hadden moeten keren. Hun geloofwaardigheid is gewoon niet zo hoog meer na al hun vorig falen. Zal vertrouwen in politiek nog verder doen afnemen.
.
zondag 2 januari 2022 om 17:35
Chienandalou schreef: ↑02-01-2022 16:54En waarom wil je dan wel een jurist op een ministerie van Justitie?
Omdat het wel zo handig is om juridisch inzicht te hebben om te beoordelen of iets haalbaar is lijkt mij. Bovendien is dat een zwaardere post dan defensie. Overigens zegt het niets over iemand's kennis over defensie als iemand enige tijd militair geweest is, hooguit dat men meer credits krijgt vanuit defensie.
zondag 2 januari 2022 om 17:39
Als je al mensen of politieke partijen kwalijk wil nemen dat er te weinig ‘capabele’ mensen ministersposten innemen, dan kun je dat de vakinhoudelijke mensen met veel kwaliteiten kwalijk nemen dat zij kiezen voor het bedrijfsleven, advocatuur, rechterlijke macht, een carrière binnen Defensie, AFM, DNB, woningcorporaties of wat anders in plaats van als lid van een politieke partij zichzelf beschikbaar stellen om 4 jaar lang de kop van jut te worden en hun hun verdere carrière mogelijk te beschadigen.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
zondag 2 januari 2022 om 17:43
We hebben gelukkig een trias politica die er voor zorgt dat de rechterlijke macht inhoudelijk capabele mensen in dienst heeft die ervoor zorgen dat Justitie draait.Doggystijl schreef: ↑02-01-2022 17:35Omdat het wel zo handig is om juridisch inzicht te hebben om te beoordelen of iets haalbaar is lijkt mij. Bovendien is dat een zwaardere post dan defensie. Overigens zegt het niets over iemand's kennis over defensie als iemand enige tijd militair geweest is, hooguit dat men meer credits krijgt vanuit defensie.
Volkshuisvesting, Sociale Zaken en Financiën lijken mij belangrijker posten dan.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
zondag 2 januari 2022 om 17:43
Kaag had naar de kamer moeten gaan om de "tegenmacht" en nieuwe politiek vorm te geven en dualisme een kans te laten maken. Ze had vast wel iemand op financiën kunnen vinden die een goed boegbeeld voor D'66 had kunnen zijn vanuit het kabinet. Ollongren heeft het op BiZa niet waar kunnen maken, je hoeft geen militair te zijn maar moet wel gezag hebben. Die heeft ze niet meer. Wat dat betreft is het jammer dat defensie niet bij het CDA is gebleven. Knops, oud militair en ervaren op als staatssecretaris op koninkrijk relaties, had het hier goed kunnen doen. Hij heeft beide.
zondag 2 januari 2022 om 17:51
Dat zou het tegenmacht verhaal nog enigszins geloofwaardig maken. In plaats daarvan schuift ze gewoon aan. Van haar kant is geen tegengeluid te verwachten. D66 stemmers zijn gewoon zwaar genaaid. Hebben op een satelliet van Rutte gestemd.
impala wijzigde dit bericht op 02-01-2022 17:52
5.17% gewijzigd
.
zondag 2 januari 2022 om 18:19
D66 gaat zwaar verliezen. Maar het kan zijn dat dat 'zwaar' vooral een wensgedachte isnessemeisje schreef: ↑02-01-2022 18:03En dan komen er nieuwe verkiezingen en zal VVD en D66 weer als winnaar uur de bus komen. Net als 9 maanden geleden. En begint het geroeptoeter weer opnieuw.
impala wijzigde dit bericht op 02-01-2022 18:21
11.15% gewijzigd
.
zondag 2 januari 2022 om 18:23
VVD staat ook op verlies in de peilingen. FvD wint iets, maar JA21 profiteert meer.
https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer
In de laatste Politieke Barometer van 2021 zien we een aantal opvallende bewegingen, vooral ter rechterzijde van het politieke spectrum. In onze peiling, uitgevoerd kort na de publicatie van het coalitieakkoord, verliest zowel de VVD als het CDA terrein ten opzichte van vier weken geleden. JA21 en Forum voor Democratie profiteren.
Een populaire lezing van het coalitieakkoord is dat D66 tijdens de onderhandelingen veel heeft kunnen binnenhalen. Een deel van het centrumrechtse electoraat lijkt die interpretatie te delen, en schuift op van VVD en CDA richting JA21 en FVD.
De VVD kent sinds september een negatieve trend in onze peilingen. Toen stonden de liberalen van demissionair premier Rutte nog op 39 zetels. Dat aantal kalfde langzaam maar zeker af tot 34 zetels in november. Nu verliest de VVD nog eens 3 zetels, en komt de partij uit op 31. Daarmee staat de VVD voor het eerst sinds de verkiezingen in maart op verlies ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer (34).
Het CDA verliest ook 2 zetels, maar de virtuele steun voor de Christendemocraten schommelt al sinds de afsplitsing van Pieter Omtzigt tussen de 8 en 10 zetels – een historisch laag niveau.
Het zijn vooral de partijen JA21 en Forum voor Democratie die weten te profiteren van de kiezersbewegingen op rechts. JA21 stijgt door naar 8 zetels, een plus van 3 ten opzichte van november. Forum voor Democratie noteert een stijging van 2 zetels en komt uit op 6.
Dan zijn er nog twee andere verschuivingen. De PvdA wint 2 zetels. GroenLinks blijft stabiel, dus het is nog te vroeg om te concluderen of de steeds inniger wordende samenwerking tussen deze twee linkse oppositiepartijen resoneert bij de linkse kiezer.
Opvallend is verder dat de PVV deze maand 2 zetels verliest, en dus niet lijkt te kunnen profiteren van de kiezersbewegingen als gevolg van het verlies van VVD en CDA.
.
zondag 2 januari 2022 om 18:28
Hopen op nieuwe verkiezingen en weer een eeuwigdurende formatieproces zal het land niet beter bestuurbaarbaar maken, laat staan het vinden van welwillende capabele personen die een ministerspost moeten invullen bevorderen.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
zondag 2 januari 2022 om 18:47
Wát maakt een topwetenschapper geschikt als minister?ca726647543 schreef: ↑02-01-2022 15:03Check z'n CV even en ga dan je bericht corrigeren. Hij was al bekend als topwetenschapper voordat hij een keer op televisie kwam.
Ik ken genoeg (top)wetenschappers, ik heb ook gewerkt voor mensen die met een blanco cheque naar de Verenigde Staten zijn weggetrokken om daar zelf te mogen bepalen waar hun onderzoek over ging, als ze maar kwamen.
Oh ja, één van hen heeft onlangs een Nobelprijs gewonnen.
Over het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen ben ik al jarenlang niet te spreken, zeker niet met al dat geschurk tegen China aan. Maar wel allemaal een dijk van een c.v.
snoesje666 wijzigde dit bericht op 02-01-2022 19:23
4.37% gewijzigd
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
zondag 2 januari 2022 om 18:53
zondag 2 januari 2022 om 19:09
zondag 2 januari 2022 om 19:11
Kaag is echt geen loyaal vriendinnetje hoor, zodra die haar kans ziet om aan de poten van Rutte te zagen, zal ze dat zeker niet laten
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
zondag 2 januari 2022 om 19:14
En vergeet de parlementaire enquête naar de coronacrisis niet.
https://www.parlement.com/id/vh8lnhrpmx ... 1851_heden
De motie over de parlementaire enquête naar de gaswinning stamt trouwens al uit 2019. Geen idee waarom die zo traag op gang komt.
zondag 2 januari 2022 om 19:21
Nou ik ben een D66 stemmer (deze ronde in ieder geval) en ik voel me verre van genaaid hoor. Ik heb op Kaag gestemd omdat ze op dat moment ongeveer de enige is/was waar Rutte niet lachend overheen walst en ik vind het een prima zaak dat ze dat gaat doen op een plek waar het uitmaakt: IN de regering, op de belangrijkste ministerspost.
Oh en mijn werk valt straks onder één van die ministers zonder academische titel op dat vlak, en ik vind het geen enkel probleem. Als iemand goed een departement kan leiden, goed adviseerbaar is en hoofd en bijzaken kan scheiden maakt het mij niet uit wat je academische achtergrond is.
zondag 2 januari 2022 om 19:21
nimbus schreef: ↑02-01-2022 19:14En vergeet de parlementaire enquête naar de coronacrisis niet.
https://www.parlement.com/id/vh8lnhrpmx ... 1851_heden
De motie over de parlementaire enquête naar de gaswinning stamt trouwens al uit 2019. Geen idee waarom die zo traag op gang komt.
Je hebt waarschijnlijk geen ervaring met de NAM, IMG en consorten?
Dit is een interview met Annemarie Heite.
https://www.trouw.nl/binnenland/groning ... kgo.com%2F
Over haar warme contacten met de NAM is door 2doc een documentaire gemaakt.
https://www.2doc.nl/zoek-nieuw.html?q=de+stille+beving
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
zondag 2 januari 2022 om 19:22
Kuipers is wel hoogleraar, dus kent de weg in de wetenschappelijke wereld echt wel…jinte72 schreef: ↑02-01-2022 15:48Tja, ik denk dat Kuipers zich niet staande kan houden. Ziekenhuisbestuur is wel heel anders dan nationale politiek. Die gaat echt een zware kluif krijgen.
Ook hoop ik dat wetenschappers zich in de politiek staande weten te houden, zoals Robbert Dijkgraaf. (Kuipers schaar ik hier niet onder, ik heb nou niet het idee dat dat een wetenschapper is…)