Recessie

15-02-2012 10:16 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Overal om me heen hoor ik dat er een recessie is.

Is dat nou echt zo?

Op de snelwegen heb ik nog nooit zoveel vrachtverkeer gezien, Bij Schiphol zie ik elke minuut wel een (cargo) toestel landen.

Loop ik de media winkel in waar je alleen naar binnen moet lopen als je niet gek bent , dan zijn de 3d tv's , tablets ,Bose geluidsystemen , etc. niet aan te slepen.



Natuurlijk is er een grote groep mensen die al tegen of onder de armoedegrens leeft, maar die groep was er voor de zgn. recessie ook al en dreigt nu idd verder achterop te raken.



Wat ik bedoel is dat het aantal miljonairs afgelopen tijd hier in Holland weer fors gestegen is

Dus , waar is die recessie dan ? hallo! (echo,echo,echo)
Alle reacties Link kopieren
Iets verder kijken dan je neus lang is. Iets verder kijken dan je eigen kleine wereldje en iets meer verdiepen in het nieuws van dit land en andere landen.



Als je daar nu eens mee begint dan kan je straks nog een keer langskomen.
Een recessie is een periode van ten minste 2 kwartalen waarin de groei van het bruto nationaal product negatief is. Oftewel, een periode waarin de economie krimpt. Dit gaat over het algemeen gepaard met een stijgende werkloosheid en veel druk op de overheidsuitgaven (belastingen vallen tegen, uitkeringen stijgen).



In 2011 schijnt Nederland officieel in een recessie te zijn beland. Dat komt (zegt men) door de invloed van de Europese schuldencrisis, die zorgt voor consumenten en bedrijven die zuinig aan doen.



Dat er op Schiphol nog steeds veel vliegtuigen landen, er op de snelwegen veel auto's rijden en de Mediamarkt nog steeds goede zaken doet, zegt niet iets over wel/geen recessie. Ook bij een krimp van 1% wordt er nog volop gevlogen, gereden en gekocht.
Alle reacties Link kopieren
1 % krimp is nog niks, gezien de huidige staat van de economie. De schuldencrisis is 'opgelost' door meer schulden te creeeren en deze schulden moeten toch betaald gaan worden.



Dit is pas het begin van de enorme depressie die Nederland nog te wachten staat.
quote:julius schreef op 15 februari 2012 @ 10:45:

1 % krimp is nog niks, gezien de huidige staat van de economie. De schuldencrisis is 'opgelost' door meer schulden te creeeren en deze schulden moeten toch betaald gaan worden.



Kun je dit onderbouwen?

Mijn beeld:

- overheidsschuld NL is opgelopen, maar geen groot punt van zorg

- hypotheekschulden zijn in Nederland relatief hoog, maar de regels zijn aangescherpt en de verwachting is dat er de komende jaren behoorlijk wordt afgelost (dit gebeurt nu al volgens de Rabobank)

- schulden van bedrijven zijn in Nederland over het algemeen normaal



Er zal met name op de Griekse staatsschuld moeten worden afgeschreven, maar dit is in het geheel der dingen te klein om een depressie te veroorzaken.
Alle reacties Link kopieren
quote:ondernemer schreef op 15 februari 2012 @ 10:48:

[...]





Kun je dit onderbouwen?

Mijn beeld:

- overheidsschuld NL is opgelopen, maar geen groot punt van zorg

- hypotheekschulden zijn in Nederland relatief hoog, maar de regels zijn aangescherpt en de verwachting is dat er de komende jaren behoorlijk wordt afgelost (dit gebeurt nu al volgens de Rabobank)

- schulden van bedrijven zijn in Nederland over het algemeen normaal



Er zal met name op de Griekse staatsschuld moeten worden afgeschreven, maar dit is in het geheel der dingen te klein om een depressie te veroorzaken.- overheidsschuld NL is opgelopen, maar geen groot punt van zorg



De staatsschuld bedraagt momenteel bijna 400 miljard euro, in 2007 ( voor de crisis merkbaar werd) bedroeg de staatsschuld 260 miljard.



In 5 jaar tijd de staatsschuld bijna verdubbeld. Momenteel heeft Nederland nog de AAA status en betalen we met z'n allen 10 miljard euro rente per jaar. Moet je nagaan wat er gebeurt als de rente stijgt..



Maar dit is dus geen punt van zorg want.. de schuld groeit nog altijd met 70 miljoen PER DAG?



- hypotheekschulden zijn in Nederland relatief hoog, maar de regels zijn aangescherpt en de verwachting is dat er de komende jaren behoorlijk wordt afgelost (dit gebeurt nu al volgens de Rabobank)



De regels voor nieuwe hypotheken zijn aangescherpt inderdaad, zodat starters in ieder geval nergens meer een huis kunnen kopen. Wat bestaande huizenbezitters betreft: iedereen die na 2006 een huis heeft gekocht is de lul als ze willen verhuizen of uit elkaar willen gaan. Waren deze mensen zo slim om de rente toen maar 10 jaar vast te zetten, krijgen ze een heel ander probleeem wanneer de rentevaste periode afloopt.



Dit is uiteraard geen punt van zorg, want..



- schulden van bedrijven zijn in Nederland over het algemeen normaal



Wat is normaal? en voor hoelang nog? Bedrijven maken zelf niet eens de schulden, maar krijgen te maken met slechte crediteuren en als mensen jouw facturen niet betalen, ga je zelf ook naar de klote hoor..



De overheid kan of wil niets meer doen om te economie te stimuleren (25 miljard bezuinigen is niet heel bevordelijk als er gezien de economische omstandigheden juist geinvesteerd moet worden), de olieprijs is op recordhoogte (historisch gezien vreemd in een crisis, maar ja, peak-oil he), en gaat ook alleen nog maar duurder worden.



Het zou mij serieus verbazen als Nederland deze recessie ooit nog te boven gaat komen. Zo rijk als we ooit schijnbaar waren worden we in ieder geval NOOIT meer.
Alle reacties Link kopieren
quote:ondernemer schreef op 15 februari 2012 @ 10:33:

(..) Dat komt (zegt men) door de invloed van de Europese schuldencrisis, die zorgt voor consumenten en bedrijven die zuinig aan doen.(..)



De Europese schuldencrisis heeft er wel mee te maken, maar niet op de manier die jij impliceert.



De bankencrisis van 2007, die het gevolg was van grootschalige zwendel bij Amerikaanse banken en 'Credit Rating' bureaus als Moody's, S&P en Fitch, bedreigde de hele Westerse wereld. Alle landen moesten aan de bak om banken te redden van de ondergang. Het geld dat hiervoor nodig was, werd ingeboekt als 'Staatsschuld'. De belastingbetaler nam dus de failliete boedel van de banken over. En die belastingbetaler bleef met een mega-schuld van duizenden miljarden (wereldwijd) zitten. Geld dat er niet was, en op de één of andere manier toch een keer moet worden opgehoest.



Hoewel het voor de hand had gelegen dat die belastingbetaler, als hij op mocht draaien voor die failliete banken, ook de zeggenschap had gekregen, via zijn politieke vertegenwoordigers, is dat laatste niet gebeurd. Althans, niet in de landen die de Eurozone vormen.

In de Angelsaksische landen ligt het iets genuanceerder. De VS hebben geen onafhankelijke centrale bank, zoals de ECB. En daarmee ook geen systematiek die vereist dat landen hun budget bewaken. Sinds die bankencrisis bestaat er feitelijk geen vrije markt meer, omdat de VS en Engeland de markt grootschalig manipuleren, ten bate van hun eigen economie. Waarbij ze opzichtig profiteren van de zwakte die in de Eurozone zit ingebakken, waardoor de landen van de Eurozone bloeden om de VS en Engeland te redden.



Hoewel de collectieve Staatsschuld van de Eurozone relatief laag is, en de som van Staatsschuld en private schuld ook niet buitensporig is, vergeleken bij andere geïndustrialiseerde landen, zorgt de structuur van ons economische systeem ervoor dat de burgers in de Eurozone wél opdraaien voor aflossing en rente op die van de banken overgenomen schuld. Terwijl dat in de Angelsaksische landen niet gebeurt.



Naast die druk op de belastingbetaler (=consument/bedrijf), speelt ook mee dat die failliete banken hun bedrijfskapitaal moeten zien terug te veroveren, om zo hun balans weer een beetje op orde te brengen. Terwijl ze de 'beloning' van hun duurste werknemers kostte wat kost in stand willen houden, en ook hun aandeelhouders leuk dividend uit willen blijven betalen. DUS draaien ze de geldkraan voor leningen en investeringen dicht.



Dat eerste, dat verhaal van die belastingbetaler, daar valt nog wat voor te zeggen. De Eurozone staat er inflatietechnisch beter voor dan die Angelsaksische landen, die domweg bíjven 'lenen'. (Van zichzelf, door de geldpers op volle toeren te laten ratelen). Dat loopt vroeger of later spaak.



Dat tweede deel, het banken-verhaal, is minder logisch. Als een bedrijf failliet gaat, en iemand koopt de boedel op, dan is die normaal gesproken ook eigenaar. En dat houdt dan in, dat die nieuwe eigenaar mag bepalen hoeveel de werknemers verdienen, en hoe het beschikbare kapitaal wordt geïnvesteerd. Daarbij zou zo'n bedrijf van de beurs dienen te verdwijnen, kunnen de voormalige aandeelhouders naar hun inleg fluiten, en zijn toekomstige opbrengsten (zoals het dividend) voor de nieuwe eigenaar. In dit geval de burger/belastingbetaler.



Het is beslist niet 'links' om te wijzen op die merkwaardige voorkeursbehandeling die de banken en verzekeringsinstellingen kregen, toen ze door zwendel in hun branche onderuit gingen. Zo wil iedereen wel 'ondernemer' zijn! 'Rechts lullen, links zakken vullen!' De bek vol over ondernemerschap en risico-premies, maar als het mis gaat het geld weghalen bij de samenleving.
Tsja. Relatief gezien was de staatschuld in de jaren '80 veel hoger dan nu, en ook de rente was toen een stuk hoger. Dit probleem lijkt me oplosbaar.



En er is inderdaad een groep huizenbezitters met een hypotheek die hoger is dan de waarde van het onderpand. Die hebben pech. Maar ook hier weer: macro-economisch gezien is deze groep te klein om een crisis te veroorzaken die het systeem bedreigt.



De huizenprijzen waren hoog en worden nu lager. Uiteindelijk zijn veel starters daar juist beter mee af.



Verder loopt het olieverbruik in Nederland terug, en men verwacht dat deze daling doorzet, onder meer vanwege zuinigere auto's.



Het glas kan halfvol of halfleeg zijn. Mijn gevoel is dat de recessie inmiddels redelijk wegebt. In sommige branches gaat het slecht, maar met bedrijven gaat het best goed.
Ik ga straks even de kapper uit recessie helpen
Alle reacties Link kopieren
quote:redband schreef op 15 februari 2012 @ 11:20:

Ik ga straks even de kapper uit recessie helpen







Heel verhelderende bijdrage, hij is in ieder geval grappig zo na die twee serieuze verhalen.



Maar heren wel goed uitgelegd van twee kanten. Ik zie het glas liever halfvol en blijf vertrouwen hebben. De motor waarop de economie draait dus.
Alle reacties Link kopieren
quote:Scuba schreef op 15 februari 2012 @ 12:35:

[...]









Heel verhelderende bijdrage, hij is in ieder geval grappig zo na die twee serieuze verhalen.



Maar heren wel goed uitgelegd van twee kanten. Ik zie het glas liever halfvol en blijf vertrouwen hebben. De motor waarop de economie draait dus.



Als je het glas nou als kwartvol ziet, dan komen we ergens



Vertrouwen is goed, tenminste, als anderen dat hebben. Ik ben zelf ernstig gereserveerd en neem mijn eigen voorbereiding voor het geval mijn eigen voorspelling uitkomt.
Alle reacties Link kopieren
Consumenten geven geld uit als ze vertrouwen hebben in de economie. En voor een zeer groot gedeelte drijft de economie op consumentuigaven. Het consumentenvertrouwen is daarin dus een hele goede graadmeter.



Overigens denk ik dat we helaas nog meer in de recessie zullen duiken. Minder consumentenuitgaven heeft immers een dominoeffect. Minder uitgaven is minder inkomsten door bedrijven. Die moeten dus bezuinigen en dat gaat het snelste door mensen te ontslaan. Als mensen ontslagen worden kunnen deze niet meer uitgeven, laat staan een huis kopen. Als mensen met een tophypotheek én een aflopende rentevaste periode worden ontslagen zal dat echt voor een groot debacle zorgen. En dat gaat gebeuren!



De huizenmarkt blijft hierdoor voorlopig nog wel op slot zitten en inderdaad, als mensen uit elkaar gaan, worden ze opgezadeld met grote restschulden. Deze mensen gaan dus ook niet meer consumentenuitgaves doen.



Al met al zie ik het ook behoorlijk somber in en vraag me inderdaad serieus af of we ooit het welvaartsniveau zullen bereiken wat we hadden.
Er is nog steeds een kredietberg via de "credit default swaps" ter grootte van ik geloof 50 triljoen. Als die berg omdondert (en de kans daarop is bepaald niet denkbeeldig), dan wordt het hele financiële systeem meegesleurd.



Tel daarbij de leeglopende huizenbooms in diverse landen (niet alleen NL), wat natuurlijk ook een kredietprobleem is, en zoiets als bijvoorbeeld de studieschulden in Amerika (die in totaal nu groter is dan de totale creditcard-schulden van de Amerikanen).



De jonge mensen komen dus in een systeem terecht waar ze a) een onaflosbare studieschuld op hun schouders hebben rusten; b) nauwelijks kans op eigen huis en c) nauwelijks kans op een baan. In Spanje nadert de werkeloosheid van mensen onder de 26 nu de 40 procent.



Kortom: de economie kan misschien nu best wel draaien, maar de echt grote problemen zijn nog allesbehalve opgelost.
Alle reacties Link kopieren
quote:registreerjenu schreef op 15 februari 2012 @ 12:48:

Consumenten geven geld uit als ze vertrouwen hebben in de economie. (..).



Dat is een kant van de medaille. De andere is, dat ze dat geld ook wel moeten hebben. Of tenminste toegang moeten hebben tot krediet. Dat laatste wordt dus afgeknepen door de banken, die het geld liever uitgeven aan bonussen en dividend voor aandeelhouders, als ze het niet in hun eigen spaarpot laten glijden. Extra pijnlijk, omdat dat geld dat ze binnenkrijgen feitelijk cadeautjes van de belastingbetaler zijn. Dat werkt als volgt: Banken kunnen bij de ECB tegen 'nul' procent rente geld 'lenen'. Dat gratis geld stoppen ze in Griekse, Italiaanse of Spaanse Staatsobligaties, die acht procent rente opleveren. Winst voor de bank, acht procent. Verlies voor de ECB (=belastingbetaler), een procent of drie, zijnde de inflatie. Tenzij je in Giekenland woont, want dan mag je naast die drie procent, ook nog die acht procent ophoesten!



Dat is niet de schuld van 'Europa'. De uitvinders van dit 'balletje-balletje' spel zitten in de VS en Engeland, en motiveerden de 'Occupy Wallstreet' beweging.
Alle reacties Link kopieren
quote:ondernemer schreef op 15 februari 2012 @ 11:19:

Tsja. Relatief gezien was de staatschuld in de jaren '80 veel hoger dan nu, en ook de rente was toen een stuk hoger. Dit probleem lijkt me oplosbaar.(..)



Jij bedoelt: Afgezet tegen het GDP?







Dat klopt. Al ziet de grafiek er anders uit in absolute bedragen:







Als je ervoor kiest het probleem te benaderen vanuit de relatieve invalshoek, ten opzichte van het GDP, moet je vertrouwen hebben in dat GDP. Probleem daarbij is, dat de waarde van ons huizenbezit en de prestaties van de 'dienstensector' (banken en verzekeringsbedrijven) daarin buitengewoon belangrijk zijn, omdat we van een land met industrie en een forse agrarische sector, steeds meer een land van bankiers zijn geworden. En die sector van de economie is onbetrouwbaarder dan het ijs in Friesland in de aanloop naar de Elfstedentocht!



(Ook leuk, met betrekking tot die relatieve grafiek: Het kabinet Den Uyl was van 1973-1977, toen de staatsschuld versus het GDP op haar absolute dieptepunt was. Daarna kwamen de kabinetten van Agt en Lubbers, en spoot de staatsschuld omhoog. Totdat Kok aantrad.......).
Alle reacties Link kopieren
quote:julius schreef op 15 februari 2012 @ 12:41:

[...]





Als je het glas nou als kwartvol ziet, dan komen we ergens



Vertrouwen is goed, tenminste, als anderen dat hebben. Ik ben zelf ernstig gereserveerd en neem mijn eigen voorbereiding voor het geval mijn eigen voorspelling uitkomt.Wat ben jij dan aan het voorbereiden ( voor in het geval dat jouw eigen voorspelling uitkomt ) ?
Alle reacties Link kopieren
Zonder recessie geen groei!

Ik zeg:"Leve de recessie"



Kunnen eindelijke de 'rotte' appels er weer uit, gaan bedrijven weer inzien dat klantvriendelijkheid moet en niet een spreuk op een tegeltje is, raken winkeliers failliet die normaal met een arrogante houding kijken naar het 'gewone volk en komt iedereen weer even met beide beentje op de grond!



NIets mis mee zo'n recessie!
Alle reacties Link kopieren
Wat wellicht niet tot iedereen is doorgedrongen: Nederland doet het beduidend slechter dan andere Europese landen. De krimp in ons land is, onder Rutte, gelijk aan die van Italië. Dat is nou niet direct iets om over naar huis te schrijven. En al helemaal niet, als je je de hele dag op je borst loopt te slaan als 'sterk' land in de Eurozone! Het verschil met Frankrijk bedraagt bijna een vol procent. En Frankrijk was haar 'AAA'-status al kwijt. En dankzij die heisa over die website van meneer Wilders, en het 'stommetje' spelen van ' ', de premier, mogen we alvast een paar miljard aan Oost-Europese orders schrappen. Nee, deze regering is echt een zege voor het land!
Alle reacties Link kopieren
quote:jaap schreef op 15 februari 2012 @ 19:28:

Wat wellicht niet tot iedereen is doorgedrongen: Nederland doet het beduidend slechter dan andere Europese landen. De krimp in ons land is, onder Rutte, gelijk aan die van Italië. Dat is nou niet direct iets om over naar huis te schrijven. En al helemaal niet, als je je de hele dag op je borst loopt te slaan als 'sterk' land in de Eurozone! Het verschil met Frankrijk bedraagt bijna een vol procent. En Frankrijk was haar 'AAA'-status al kwijt. En dankzij die heisa over die website van meneer Wilders, en het 'stommetje' spelen van ' ', de premier, mogen we alvast een paar miljard aan Oost-Europese orders schrappen. Nee, deze regering is echt een zege voor het land!



Op Finland en Luxemburg na is ieder Europees land in een recessie beland zou een ander kabinet het beter hebben gedaan?



En we moeten nog maar zien of we die miljardenorders kwijt raken, is er al daadwerkelijk een geannuleerd?
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
De consument geeft wél uit, maar neigt naar een ander bestedingspatroon: Aldi, Lidl, Action maar ook bijvoorbeeld de goedkoopste internetaanbieder voor meubels, electronica en witgoed. Als het kapot gaat, kopen we wel een nieuwe....

Van de ene kant heb je de duurzaam hype, die vaak genoeg een product is met een mooi papiertje en een strik erom, en helemaal niet duurzaam is, en aan de andere kant een niet aflatende stroom zeer goedkope producten.

Daar tussenin de onroerend goedmarkt die zichzelf de nek om heeft gedraaid, met behulp van alle regeringen ( en banken in hun kielzog) in de laatste 25 jaar. Waarom eigenlijk? Om ons dure bestedingspatroon te kunnen blijven financieren, onze zogenaamd sociale samenleving, onze compleet gefinancierde opleidings en beroepsgroepen...
Alle reacties Link kopieren
quote:hollebollegijs schreef op 15 februari 2012 @ 22:04:

Op Finland en Luxemburg na is ieder Europees land in een recessie beland zou een ander kabinet het beter hebben gedaan?



En we moeten nog maar zien of we die miljardenorders kwijt raken, is er al daadwerkelijk een geannuleerd?Frankrijk groeide, met 0,2% in het vierde kwartaal. Die vergat je nog te noemen. En daarbij gaat het niet om 'recessie-of-niet', maar verwijs ik naar de mate van krimp. In Duitsland 0,2% in het laatste kwartaal, terwijl dat in ons land 0,7% is. Daarnaast is de eerder gerapporteerde krimp over het derde kwartaal nu officieel 0,4%, waar die eerder werd gerapporteerd als 0,2%.



Het probleem is, dat Rutte niet bezuinigt, maar kosten verschuift van de centrale overheid, naar de lagere overheden, die de kosten gewoon doorberekenen aan de burger. Vestzak-broekzak.

Die operatie, die vooral bedoeld is voor 'de Bühne', kost nietemin klauwen met geld. Geld dat véél beter geïnvesteerd had kunnen worden in de echte economie, of het op peil houden van de consumptie. Twee bestedingsdoelen waar je bij Rutte niet mee aan hoeft te komen. Die gooit het geld liever weg, door het te besteden aan 'pet-projects' van de PVV. Waarvan nog geen cent terechtkomt bij de echte economie, of ten goede komt aan het op peil houden van de koopkracht.



Met andere woorden, Rutte lummelt maar wat aan, in de hoop dat 'de markt' zijn problemen oplost. Terwijl hij met het ondersteunen van de PVV-insteek er persoonlijk voor zorgt dat Nederland steeds dieper wegglijdt in haar isolement. Het parmantige, hautaine geluid uit 'Den Haag' richting 'Europa' over begrotingsdiscipline hangt inmiddels als een blok zelf-gegoten beton om zijn enkel, en het ijs smelt.
Alle reacties Link kopieren
quote:jaap schreef op 16 februari 2012 @ 12:25:

[...]





Frankrijk groeide, met 0,2% in het vierde kwartaal. Die vergat je nog te noemen. En daarbij gaat het niet om 'recessie-of-niet', maar verwijs ik naar de mate van krimp. In Duitsland 0,2% in het laatste kwartaal, terwijl dat in ons land 0,7% is. Daarnaast is de eerder gerapporteerde krimp over het derde kwartaal nu officieel 0,4%, waar die eerder werd gerapporteerd als 0,2%.



Het probleem is, dat Rutte niet bezuinigt, maar kosten verschuift van de centrale overheid, naar de lagere overheden, die de kosten gewoon doorberekenen aan de burger. Vestzak-broekzak.

Die operatie, die vooral bedoeld is voor 'de Bühne', kost nietemin klauwen met geld. Geld dat véél beter geïnvesteerd had kunnen worden in de echte economie, of het op peil houden van de consumptie. Twee bestedingsdoelen waar je bij Rutte niet mee aan hoeft te komen. Die gooit het geld liever weg, door het te besteden aan 'pet-projects' van de PVV. Waarvan nog geen cent terechtkomt bij de echte economie, of ten goede komt aan het op peil houden van de koopkracht.



Met andere woorden, Rutte lummelt maar wat aan, in de hoop dat 'de markt' zijn problemen oplost. Terwijl hij met het ondersteunen van de PVV-insteek er persoonlijk voor zorgt dat Nederland steeds dieper wegglijdt in haar isolement. Het parmantige, hautaine geluid uit 'Den Haag' richting 'Europa' over begrotingsdiscipline hangt inmiddels als een blok zelf-gegoten beton om zijn enkel, en het ijs smelt. De Nederlandse economie heeft geen slechte uitgangspositie, met uitzondering van de onroerend­goedmarkt, de woningmarkt”, zegt Arnoud Boot, hoogleraar eco­nomie aan de Universiteit van Am­sterdam. „Maar die onzekerheid op de woningmarkt is een hon­derd procent zelfgemaakt pro­bleem, en daar ligt de sleutel tot herstel.”



De analyse wordt gedeeld door hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).



De Nederlandse werknemer is op zijn minst net zo productief als el­ders in Europa: ook qua onder­wijs, technologie en infrastructuur doet Nederland het niet slecht.



„ De fundamenten van de econo­mie zijn niet veel slechter dan in de ons omringende landen”, aldus Van Mulligen.



„De huizenprijzen zijn bij ons ech­ter veel harder gedaald dan in bij­voorbeeld Duitsland en Frankrijk.



Dat heeft diep gesneden in het ver­mogen van de Nederlander en het consumentenvertrouwen aange­tast.”



Arnoud Boot vandaag in de Gelderlander wijt het probleem aan de woningmarkt.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:lucky2bme schreef op 15 februari 2012 @ 10:16:

Overal om me heen hoor ik dat er een recessie is.

Is dat nou echt zo?

Op de snelwegen heb ik nog nooit zoveel vrachtverkeer gezien, Bij Schiphol zie ik elke minuut wel een (cargo) toestel landen.

Loop ik de media winkel in waar je alleen naar binnen moet lopen als je niet gek bent , dan zijn de 3d tv's , tablets ,Bose geluidsystemen , etc. niet aan te slepen.



Natuurlijk is er een grote groep mensen die al tegen of onder de armoedegrens leeft, maar die groep was er voor de zgn. recessie ook al en dreigt nu idd verder achterop te raken.



Wat ik bedoel is dat het aantal miljonairs afgelopen tijd hier in Holland weer fors gestegen is

Dus , waar is die recessie dan ? hallo! (echo,echo,echo)



Ik reageer even op je cargo toestel opmerking.

Ik werk in de transportbusiness. Import luchtvracht.

Als ik zie hoeveel werk ik te doen heb op een dag, en dat vergelijk met 4 jr geleden.... ik zit nu echt uit mn neus te vreten op een dag!

We merken het echt wel hier op schiphol.

Export gaat nog, maar import is drama...
Who in the world do I think that I am... I suppose that depends on who I believe
Alle reacties Link kopieren
Gijs, sorry, maar ik heb geen bijster hoge pet op van 'pratend hoofd' Arnoud Boot. Eigenlijk van weinig 'pratende hoofden'. Bijna allemaal hebben ze een 'hobby' waarin ze zich hebben vastgebeten, en waar ze alle problemen aan ophangen. Boot bedelt al héél lang om de HRA afgeschaft te krijgen. Waarschijnlijk een leuke erfenis gehad, en als de woningmarkt in elkaar dondert, kan hij leuk zijn slag slaan?



Wat is dat nou voor losse kreet bij cijfers die aangeven dat de Nederlandse economie krimpt? Juist het stagneren van de huizenprijzen draagt bij aan een lagere GDP. En die stagnerende prijzen zijn het gevolg van de onzekerheid omtrent de HRA. Dus wat zegt hij hier nou? 'Het is mijn schuld?'

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven