Sociale huurwoning zoeken zonder urgentie steeds moeilijker

08-08-2018 09:27 233 berichten
Van de site van de NOS: https://nos.nl/artikel/2244999-woningzo ... t-net.html

"

Een steeds groter deel van de sociale huurwoningen in de grootste steden gaat naar woningzoekenden met een urgentieverklaring, blijkt uit cijfers die de gemeenten op verzoek van de NOS beschikbaar hebben gesteld. Mensen met zo'n verklaring krijgen voorrang op een woning. De wachttijden voor mensen zonder zo'n verklaring lopen mede hierdoor op.

Amsterdam spant de kroon, daar ging vorig jaar 44 procent van de woningen naar urgente woningzoekenden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014. "De urgentieverklaring verliest zo zijn waarde", zegt een woordvoerder van woningbouwvereniging Ymere. "Het zijn er gewoonweg te veel. Iedereen, ook mensen met een urgentieverklaring, moet nu wachten op een woning."

De Amsterdamse Morraya (28) kan geen sociale huurwoning vinden. In deze video vertelt ze wat dat met haar doet:




Video afspelen
00:56





Morraya wacht al jaren op een woning



Woningbouwvereniging Ymere ziet de samenstelling van de groep mensen die instroomt veranderen. Daardoor ontstaan problemen in wijken, zeggen ook andere corporaties. Steeds vaker krijgen ze te maken met verwarde huurders. "Als er woningen vrijkomen en je moet mensen plaatsen, betekent dit namelijk dat het aandeel urgenten in wijken ook stijgt." En dat zijn vaker mensen die extra aandacht nodig hebben.



Wanneer ben je urgente woningzoekende?

Gemeenten mogen zelf bepalen welke woningzoekenden ze voorrang verlenen. Wettelijk gezien zijn gemeenten in ieder geval verantwoordelijk voor het huisvesten van mantelzorgers en -ontvangers en mensen uit een blijf-van-mijn-lijf-huis.

Niet alle sociale huurwoningen worden overigens verhuurd aan urgente woningzoekenden. Welk deel naar mensen met een urgentieverklaring mag, verschilt per gemeente.



Sinds 2015 is het landelijk beleid om mensen uit zogenaamde "kwetsbare groepen" vaker zelfstandig in wijken te laten wonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met psychische problemen, ex-daklozen of mensen met een verstandelijke beperking die uitstromen uit een opvang.

In Amsterdam is de uitstroom uit de maatschappelijke opvang bijvoorbeeld enorm gestegen. De afgelopen jaren is dit aantal meer dan verdrievoudigd. In 2017 kregen 941 mensen vanuit een maatschappelijke opvang een sociale huurwoning toegewezen, in 2015 ging het nog om 273 mensen.

"We hebben in september 2016 de principiële keuze gemaakt om kwetsbare volwassenen waar mogelijk een thuis in de wijk te geven met passende begeleiding op de woning", zegt een woordvoerder. "Dit naar aanleiding van goede resultaten van Housing First in Amsterdam." Dat betekent dat mensen eerst een woning krijgen en vanaf daar gaan werken aan hun problemen.

Van de grootste steden worden vooral in Amsterdam steeds meer huurwoningen toegewezen aan mensen met een urgentieverklaring. Maar ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht stijgt dat percentage:


Verhuur sociale huurwoningen aan urgenten - bron: gemeenten




Stad 2013 2014 2015 2016 2017
Amsterdam 24% 23% 32% 37% 44%
totale instroom/urgent 6745 / 1586 7497 / 1718 6636 / 2111 6346 / 2366 6231 / 2719
Rotterdam 19% 17% 16% 19% 23%
totale instroom/urgent 8730 / 1688 8593 / 1439 8132 / 1274 7266 / 1375 6825 / 1539
Den Haag 7% 12% 17% 30% onbekend
totale instroom/urgent 6317 / 442 5446 / 653 5062 / 860 4533 / 1359 onbekend
Utrecht 12% 13% 19,1% 18,7% 19,4%
totale instroom/urgent 2785 / 340 2788/ 371 2478 / 473 2264 / 423 2316 / 449



Ook in Rotterdam stijgt deze groep urgenten. In 2017 deden bijna 650 mensen een urgentieaanvraag vanuit de maatschappelijke opvang, in 2015 waren dat er nog 200 minder. In Utrecht is het aandeel urgenten dat een sociale huurwoning kreeg, tussen 2016 en 2017 beperkt gestegen. Dit zou de komende jaren wel kunnen oplopen, omdat de gemeente nog bezig is met een plan voor het huisvesten van mensen uit de maatschappelijke opvang.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, ziet ook de groep ouderen onder sociale-huurwoningzoekers toenemen. "De trend is immers: zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het aantal bejaardentehuizen neemt af, waardoor steeds meer ouderen een beroep moeten doen op een sociale huurwoning." Ook is het aantal statushouders dat een sociale huurwoning betrekt, in grote steden de afgelopen jaren toegenomen, al neemt het vanaf 2016 over het algemeen wel weer af.

Lange inschrijftijd

Een stijgend aandeel urgenten betekent dat het voor niet-urgente woningzoekenden lastiger wordt een sociale huurwoning te krijgen. "Heb je in een stad als Amsterdam geen urgentieverklaring, dan vind je eigenlijk al helemaal geen sociale huurwoning meer", zegt een woordvoerder van Aedes. Daar is de gemiddelde wachttijd inmiddels 15 jaar. "Triest maar waar."

Bekijk de gemiddelde inschrijftijd voor woningzoekenden in de tabel hieronder:


Gemiddelde inschrijftijd voor woningzoekenden in jaren - bron: gemeenten


Stad 2013 2014 2015 2016 2017

Amsterdam 12,0 12,2 13,1 14,1 15
Rotterdam 3,4* 3,2* 3,2* 3,2 2,9
Den Haag 2,4 2,6 2,9 3,5 onbekend
Utrecht 8,2 8,0 9,0 9,5 10,1
* indicatief cijfer



Een aantal gemeenten lijkt de verdeling van sociale huurwoningen op een andere manier te willen aanpakken. Nu geldt vaak: hoe langer iemand ingeschreven staat, hoe meer kans diegene heeft op een woning. Veel mensen schrijven zich dan ook al vroeg in terwijl ze nog geen woning zoeken. Zo bouwen ze inschrijfduur.

De gemeente Rotterdam is sociale huurwoningen nu op een andere manier gaan verdelen. Hier kunnen mensen onder andere via loting aan een woning komen. Hierdoor komen mensen met een kortere inschrijfduur vaker in aanmerking voor een woning.

"In 2016 zijn we hier in Rotterdam mee begonnen", zegt een woordvoerder. "We zien dat de inschrijfduur daardoor met vier maanden is afgenomen en we hopen dat die nog verder daalt."

Ook in andere steden wordt gekeken hoe de sociale huurwoningen anders verdeeld kunnen worden zodat ook starters en mensen die snel een woning nodig hebben een plek krijgen. De gemeente Amsterdam praat bijvoorbeeld met woningcorporaties over een nieuw systeem van toewijzing. Volgend jaar moet er een voorstel liggen.

Scheefwoners aanpakken

Tot die tijd proberen woningcorporaties op andere manieren meer beweging te krijgen in de sociale huurwoningmarkt. Dat doen ze bijvoorbeeld door de huren voor scheefwoners fors te verhogen. Dit zijn mensen die een sociale huurwoning hebben en eigenlijk, gezien hun inkomen, wel iets anders zouden kunnen huren of kopen, maar toch blijven.

Om het woonprobleem echt aan te pakken, moet er volgens Aedes vooral heel veel bijgebouwd worden. Maar daarvoor zijn volgens de belangenclub snel meer financiële middelen en bouwlocaties nodig."
Alle reacties Link kopieren
Woningstichtingen mogen niet meer bouwen voor de “tussen wal en schip”-groep. Als je hen zou laten bouwen voor inkomens tussen de 30 en 50 duizend bijvoorbeeld, huurprijzen tussen de 710 en 1000 euro (ik noem maar even wat getallen hè), dan lever je deze groep niet over aan de grillen en waanzinnige eisen van particuliere verhuurders of de knettergekke koopmarkt.
Woningstichting is dan misschien ooit bedacht voor de lage inkomens, maar als je het iets breder trekt en stelt dat een woningstichting zou moeten voorzien in woningen voor mensen die niet zelf in staat zijn in hun woonruimte te voorzien, geldt dat dus ook voor deze groep. Dan krijg je ook weer doorstroming in de goedkopere woningen, en een minder grote kloof tussen middenhuur van een corporatie en particuliere huur en koop.

Daarnaast zijn er best een hoop jongeren die als ze wat minder noten op hun zang hadden sneller woonruimte zouden hebben. En nee, je hoeft geen beschimmeld krot te accepteren. Maar we leuren hier regelmatig met prima leuke flatjes, driehoog zonder lift, twee slaapkamers, de mensen die reageren, wijzen dat dan af bv. omdat ze groter willen, omdat tien minuten fietsen van het centrum te ver is, omdat ze alles moeten schilderen en dat is veel te veel werk, omdat er geen nieuwe keuken en badkamer in gezet wordt etc. Een beetje realistischer zou ook helpen. Als 24 jarige is zoiets een prima start.

Overigens, wachttijden zijn hier gemiddeld zes jaar, voor de echt goede wijken en grote huizen zo’n negen jaar. Circa een kwart van de vrijkomende woningen gaat naar urgenties. Wat vooral mensen vanuit hulpverlening, detentie, ggz zijn, en gescheiden mensen met kinderen.
Alle reacties Link kopieren
Veel mensen hebben aardig wat noten op hun zang. Waarom zou je persé in Amsterdam moeten wonen als je er werkt? Kom op zeg. Als buiten Amsterdam ér wel woningen zijn maar je hebt een langere reistijd....... so what? Er zijn veel mensen die dagelijks 1 tot 2 uur reizen voor zij op hun werk zijn. Het kan dus wel. Bij veel mensen heerst het gevoel dat buiten de Amsterdamse gemeentegrens het buitenland begint, er geen goed OV is, er geen evenementen plaats kunnen vinden, geen goede zorg en ga zo maar even door..........

Wie daarover twijfelt, veel mensen uit Limburg / Brabant / Groningen / Zeeland werken in Amsterdam en Rotterdam en forenzen dagelijks.

Voor wie echt op zichzelf wil gaan wonen doet concessies en neemt de nadelen voor lief. Stel je eigen wensenlijst naar beneden bij en verleg je grenzen. Dan is er meer mogelijk.
Wonen in Limburg of Groningen maar werken in Amsterdam? Zouden dat er nou echt veel zijn? Kijk, het kan, alles kan, maar heb je dan nog een leven vraag ik me af. Dan ben je alleen maar bezig met werken en reizen. Het moet wel een beetje normaal leefbaar blijven allemaal, vind dat niet echt een kwestie van aardig wat noten op hun zang,
-Red- schreef:
08-08-2018 16:12

Daarnaast zijn er best een hoop jongeren die als ze wat minder noten op hun zang hadden sneller woonruimte zouden hebben. En nee, je hoeft geen beschimmeld krot te accepteren. Maar we leuren hier regelmatig met prima leuke flatjes, driehoog zonder lift, twee slaapkamers, de mensen die reageren, wijzen dat dan af bv. omdat ze groter willen, omdat tien minuten fietsen van het centrum te ver is, omdat ze alles moeten schilderen en dat is veel te veel werk, omdat er geen nieuwe keuken en badkamer in gezet wordt etc. Een beetje realistischer zou ook helpen. Als 24 jarige is zoiets een prima start.

Overigens, wachttijden zijn hier gemiddeld zes jaar, voor de echt goede wijken en grote huizen zo’n negen jaar. Circa een kwart van de vrijkomende woningen gaat naar urgenties. Wat vooral mensen vanuit hulpverlening, detentie, ggz zijn, en gescheiden mensen met kinderen.
Waar is dat? Mijn zoon zou daarvoor tekenen hoor!
Alle reacties Link kopieren
En ondertussen regent het bij iedere bouwaanvraag bezwaarschriften van omwonenden. Iedereen wil meer huizen zolang het maar niet in de buurt is. Misschien moet er (al dan niet tijdelijk) gestopt worden met bezwaarprocedures en te gedetailleerde bestemmingsplannen zodat er gewoon gebouwd kan gaan worden.

Bij ons in de centrum staan een aantal grote winkelpanden en kantoorgebouwen leeg waar met niet al te veel moeite flink wat startersappartementjes in kunnen worden gebouwd. De gemeente zegt dan dat het niet kan want een pand heeft een winkelbestemming (alsof er ooit nog grote warenhuizen a la V&D in gaan komen) en buurtbewoners klagen over herrie tijdens de verbouwing en toenemende drukte.... Zolang dat mogelijk is blijven de problemen bestaan.
RégineFilange schreef:
08-08-2018 16:34
Wonen in Limburg of Groningen maar werken in Amsterdam? Zouden dat er nou echt veel zijn? Kijk, het kan, alles kan, maar heb je dan nog een leven vraag ik me af. Dan ben je alleen maar bezig met werken en reizen. Het moet wel een beetje normaal leefbaar blijven allemaal, vind dat niet echt een kwestie van aardig wat noten op hun zang,
Eens.

Het ligt er denk ik echt aan waar je woont. Hier hebben ze echt geen noten op hun zang.

Of je moet de halve dag bezig zijn met reizen heel normaal vinden.
granny71 schreef:
08-08-2018 15:27
Ach, je hebt ook van die mensen die zeggen "Dat er altijd wel werk te vinden is, als je maar ECHT wil"
Beetje wereldvreemd vind ik dat soort mensen altijd.
In de Randstad kun je op dit ogenblik, als je niet al te kieskeuring bent, altijd werk vinden zelfs als je de taal niet goed spreekt of wat ouder bent.
In de Randstad (in ieder geval de regio waar ik woon) verschuift het probleem van de grote stad zich steeds meer naar de omliggende gemeentes. Iedereen schuift op, zodat nu er zelfs in de kleinere dorpen nauwelijks nog betaalbare koopwoningen beschikbaar zijn. Als er een woning beneden de 230.000 euro te koop komt dan is deze binnen een week verkocht.
Pientjexxxx schreef:
08-08-2018 17:21
In de Randstad kun je op dit ogenblik, als je niet al te kieskeuring bent, altijd werk vinden zelfs als je de taal niet goed spreekt of wat ouder bent.
Ik woon daar. Wel naast de hoofdstad. Met veel werk..

Maar er zijn mensen die gewoon niet aan het werk komen. Zeker de oudere werknemer. Ze zijn te hoog geschoold voor bepaald werk of zijn te oud.

Wereldvreemd vind ik idd ook dat soort uitspraken.

Dat er misschien meer werk is dan anders. Dat is zo.

Maar niet iedereen kan zo maar aan werk komen en zeker niet iedereen kan aan een woning komen. Dat huis ( welke soort dan ook) vinden is trouwens 100.000 keer moeilijk dan de baan hoor. Dat wel.
anoniem_370013 wijzigde dit bericht op 08-08-2018 17:35
6.61% gewijzigd
Theamuts schreef:
08-08-2018 10:39
Wat een flauwe opmerking zeg. Jij wil gewoon niet zien hoe vast de sociale woningmarkt momenteel zit.
Hij heeft al een dak boven zijn hoofd, hij heeft zich keurig bij woningnet ingeschreven, hij werkt voltijd (hoe moet hij zijn inkomen dan verhogen??)
Waar het mij om gaat is het feit dat er voor jongen mensen die werken er GEEN woonruimte beschikbaar is.
Is wel echt zo.
Mijn broertje zit in hetzelfde schuitje. Omringende gemeentes, alles zit potdicht.
Heeft een baan waar hij om 7 uur aanwezig moet zijn en moet dus zijn rijbewijs halen (milieu ach wie maakt zich daar druk om) om ergens te gaan wonen.
Hospiteren, ze horen zijn werkgever en hij hoeft al niet te komen, want Kees Jan of Sterre voelen direct geen klik.
Er is gewoon niks. Niets reguliers, niets onzelfstandigs.
Tja niet enkel voor sociale huur is het lastig. Als je niet kunt kopen om welke reden dan ook, en je verdient te veel voor sociale huur, dan is het ook maar zoeken geblazen.

Punt is natuurlijk dat je als zogenaamd scheefwoner ook geen kant op kunt vaak. Dus geen doorstroom, en dan ontstaat er file.

Overigens nooit sociaal gehuurd want ik heb een tijd bij familie in buitenland gewoond en dan heb je nergens recht op als je terug gaat.
nessemeisje schreef:
08-08-2018 10:47
Weet je dat of denk je dat?
Mijn ervaring met anti-kraak is namelijk anders.
Bij anti kraak nemen ze graag vlotte autochtone, liefst slanke en in bepaalde beroepsgroepen werkende meisjes aan. De rest vinden ze spannend en moeilijk. Of je komt er alleen op voordracht.
Lucifer2018 schreef:
08-08-2018 17:26
Ik woon daar. Wel naast de hoofdstad. Met veel werk..

Maar er zijn mensen die gewoon niet aan het werk komen. Zeker de oudere werknemer. Ze zijn te hoog geschoold voor bepaald werk of zijn te oud.

Wereldvreemd vind ik idd ook dat soort uitspraken.

Dat er misschien meer werk is dan anders. Dat is zo.

Maar niet iedereen kan zo maar aan werk komen en zeker niet iedereen kan aan een woning komen. Dat huis ( welke soort dan ook) vinden is trouwens 100.000 keer moeilijk dan de baan hoor. Dat wel.
Als je vandaag bij een uitzendbureau binnenstapt dan kun je morgen aan de slag. Is in ieder geval mijn ervaring. Je moet dan niet al te kieskeurig zijn, dat dan weer wel.

Ik hoor van genoeg bedrijven, winkels e.d dat ze geen enkele sollicitant krijgen. Bijna niemand wil sowieso op zaterdag werken, ook geen oudere werkzoekenden.
Alle reacties Link kopieren
Waarom zou je geen kamer kunnen huren als werkende jongere? Ik huurde ook gewoon een kamer van een particulier, ik kan me zo voorstellen dat dat juist een voordeel is voor een verhuurder want inkomen dus meer zekerheid dat de huur betaald wordt. Ik begon in een huis met meerdere kamers die verhuurd werden en stroomde via via door naar een flat die ik deelde. Daarna heb ik een huis kunnen kopen. Maar ondanks dat koophuis sta ik nu alweer jaren ingeschreven bij de woningbouw, voor het geval het ooit nodig is.
miedo schreef:
08-08-2018 10:54
Tja ik heb alcoholistische aso'' s van onderburen.
Dus ik ook liever verhuizen naar een wat rustigere woning.
Maar juist in de sociale woningverhuur wonen relatief veel mensen met een probleem,die overlast veroorzaken.
Dus ik kan over een paar jaar wel weer verhuizen, maar waarschijnlijk schiet ik er niks mee op.
Het zou fijn zijn als ik meer geld had, dan kon ik particulier huren of kopen.Dat zit er niet in, want ik kan helaas niet betaald werken.
Ik vind dit altijd van die rare berichten. Hier in de stad wordt altijd zoveel procent sociale huur en zoveel procent koop opgeleverd in nieuwe projecten.
Je zit dus al-tijd met wat sociale huur of juist koop naast je.
Het is niet zo dat als je meer geld neertelt je geen sociale huurders meer tegenkomt.
In de vorige gegentrificeerde buurt klagen de sociale huurders en mensen van de buurthuizen en kdv's etc juist steen en been over de nieuwe 'aso yuppen' :rofl:
Hier woont ook zo'n jong gezin, leggen de vieze luiers voor de voordeur op straat, vuilnis ophaaldagen snappen ze niet, etc.
Pientjexxxx schreef:
08-08-2018 17:36
Als je vandaag bij een uitzendbureau binnenstapt dan kun je morgen aan de slag. Is in ieder geval mijn ervaring. Je moet dan niet al te kieskeurig zijn, dat dan weer wel.

Ik hoor van genoeg bedrijven, winkels e.d dat ze geen enkele sollicitant krijgen. Bijna niemand wil sowieso op zaterdag werken, ook geen oudere werkzoekenden.
Moet je voor de grap eens vragen wat ze betalen en wat ze eisen.
Ze bieden rustig een nul uren contract waarop je wel altijd beschikbaar moet zijn en betalen je 6 euro per uur, op tijden dat ze zin hebben.
Zo gek dat mensen niet willen werken van 7 tot 11 en dan weer terugkomen en dan van 16.00 uur tot 19 uur, zonder pauze.
missfitz schreef:
08-08-2018 17:39
Waarom zou je geen kamer kunnen huren als werkende jongere? Ik huurde ook gewoon een kamer van een particulier, ik kan me zo voorstellen dat dat juist een voordeel is voor een verhuurder want inkomen dus meer zekerheid dat de huur betaald wordt. Ik begon in een huis met meerdere kamers die verhuurd werden en stroomde via via door naar een flat die ik deelde. Daarna heb ik een huis kunnen kopen. Maar ondanks dat koophuis sta ik nu alweer jaren ingeschreven bij de woningbouw, voor het geval het ooit nodig is.
Die stappen kan hij overslaan, hij woont nl al in de stad waar hij werkt. Hij heeft al een kamer, plus woonkamer en huisgenoten, en nog gratis ook. Met een beetje geluk wordt hij nog verzorgd ook. Deze jongen wil meteen een eigen woning, anders gaat hij er niet op vooruit. Dus zal hij wat langer moeten wachten, net zo lang als jij moest wachten voor je een eigen huisje had. Alleen wachtte jij op kamers, en hij thuis.
Alle reacties Link kopieren
Pientjexxxx schreef:
08-08-2018 17:36
Als je vandaag bij een uitzendbureau binnenstapt dan kun je morgen aan de slag. Is in ieder geval mijn ervaring. Je moet dan niet al te kieskeurig zijn, dat dan weer wel.

Ik hoor van genoeg bedrijven, winkels e.d dat ze geen enkele sollicitant krijgen. Bijna niemand wil sowieso op zaterdag werken, ook geen oudere werkzoekenden.
Is helemaal waar,op mijn werk zeggen ze al de vijver is leeg.
Genoeg werk maar niemand te krijgen.
En wat je krijgt is eigenlijk bagger waar je het maar mee moet doen,want ja er is geen keus.
Alle reacties Link kopieren
regenworm schreef:
08-08-2018 17:57
Die stappen kan hij overslaan, hij woont nl al in de stad waar hij werkt. Hij heeft al een kamer, plus woonkamer en huisgenoten, en nog gratis ook. Met een beetje geluk wordt hij nog verzorgd ook. Deze jongen wil meteen een eigen woning, anders gaat hij er niet op vooruit. Dus zal hij wat langer moeten wachten, net zo lang als jij moest wachten voor je een eigen huisje had. Alleen wachtte jij op kamers, en hij thuis.
Ik woonde en woon zelfs in de stad waar ik opgroeide, ik was gewoon wel klaar thuis en ja, als je het zat bent dan wil je best 550 gulden (zo oud ben ik al) voor een hok betalen 😬
Laguna46 schreef:
08-08-2018 18:14
Is helemaal waar,op mijn werk zeggen ze al de vijver is leeg.
Genoeg werk maar niemand te krijgen.
En wat je krijgt is eigenlijk bagger waar je het maar mee moet doen,want ja er is geen keus.
Werkelijk?
Laatst heb ik nog gesolliciteerd bij de MS - mode ( je moet toch wat ) via internet, krijg ik een mail met een test die ik ook nog erbij moest doen voor de selectie. Ik ben afgehaakt, alsof ik bij focking Prada zou gaan werken, wat een pretenties daar bij die suffe MS mode, en die testjes verplichten bij sollicitanten kan alleen maar als er heel veel kandidaten zijn.
Pientjexxxx schreef:
08-08-2018 17:36
Als je vandaag bij een uitzendbureau binnenstapt dan kun je morgen aan de slag. Is in ieder geval mijn ervaring. Je moet dan niet al te kieskeurig zijn, dat dan weer wel.

Ik hoor van genoeg bedrijven, winkels e.d dat ze geen enkele sollicitant krijgen. Bijna niemand wil sowieso op zaterdag werken, ook geen oudere werkzoekenden.
Is gewoon niet waar. Ja er is werk zat. En nee niet iedereen kan een baan krijgen.

Maar het is zeker veel makkelijk dan een huis in een groot deel van Nederland.. Dat wel.
Alle reacties Link kopieren
Theamuts schreef:
08-08-2018 16:45
Waar is dat? Mijn zoon zou daarvoor tekenen hoor!
Brabant. Kandidaat nummer 20 nu. En er wil uiteindelijk altijd wel iemand hoor. Maar eerst heb je dus al die jonge alleenstaanden of stelletjes die niet willen om veelal van die redenen die ik eerder noemde. En wel klagen dat het zo moeilijk aan woonruimte komen is.
-Red- schreef:
08-08-2018 18:59
Brabant. Kandidaat nummer 20 nu. En er wil uiteindelijk altijd wel iemand hoor. Maar eerst heb je dus al die jonge alleenstaanden of stelletjes die niet willen om veelal van die redenen die ik eerder noemde. En wel klagen dat het zo moeilijk aan woonruimte komen is.
Helaas, Brabant is enkele reis een uur rijden. Hij werkt onregelmatig en vaak heel veel uren achter elkaar. Als hij dan 's nachts na zo'n lange werkdag nog minimaal een uur moet rijden is dat heel erg veel.
Het-groepje schreef:
08-08-2018 17:42
Moet je voor de grap eens vragen wat ze betalen en wat ze eisen.
Ze bieden rustig een nul uren contract waarop je wel altijd beschikbaar moet zijn en betalen je 6 euro per uur, op tijden dat ze zin hebben.
Zo gek dat mensen niet willen werken van 7 tot 11 en dan weer terugkomen en dan van 16.00 uur tot 19 uur, zonder pauze.
De banen die ik bedoel zijn banen met een normale werktijd, dus ongeveer 8 uur per dag. En behalve scholieren is er vrijwel niemand die nog op een zaterdag wil werken.

Het is natuurlijk wel zo dat veel mensen er niet op vooruit gaan als ze aan het werk gaan. Maar het valt mij telkens weer op dat mensen die geen recht hebben op bijstand, omdat zij bijvoorbeeld een werkende partner, eigen vermogen of een koopwoning hebben, vrijwel altijd weer in een betaalde baan aan de slag gaan, ook als zij ouder zijn. Zij zijn blijkbaar veel minder kieskeurig en pakken wel alles aan. Ook als het werk minder interessant is of minder betaalt.
Het-groepje schreef:
08-08-2018 17:39
Ik vind dit altijd van die rare berichten. Hier in de stad wordt altijd zoveel procent sociale huur en zoveel procent koop opgeleverd in nieuwe projecten.
Je zit dus al-tijd met wat sociale huur of juist koop naast je.
Het is niet zo dat als je meer geld neertelt je geen sociale huurders meer tegenkomt.


In mijn dorp met stadsrechten blijkbaar wel. Hier wordt een compleet nieuwe wijk uit de grond gestampt en alles is koop, start vanaf 250.000, dus als je hier meer geld neertelt zal je toch minstens 2 km verderop moeten kijken voor je weer eens sociale huurders tegenkomt.

Het lijkt mij juist dat ze er tegenwoordig weer van terug komen dat alles door elkaar woont. Ik zie hier steeds meer scheiding ontstaan tussen koop en huur.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven