Verplicht spijbelen in Leuven

28-09-2011 11:42 32 berichten
Alle reacties Link kopieren
LEUVEN - Eerstejaarsstudenten sociale wetenschappen aan de KU Leuven krijgen de boodschap dat ze beurtelings niet naar de les mogen en het college online moeten bekijken. Vanwege de overbevolking van de aula's.



Eerstejaarsstudenten communicatiewetenschappen en politieke en sociale wetenschappen mogen aan de KU Leuven de eerste weken van het academiejaar om beurt (niet) naar de les. Wie de ene week niet welkom is, kan het op video opgenomen college online bekijken. De week nadien worden de rollen omgedraaid.



Het is een drastische maatregel om iets te doen aan de overbevolking van de aula's, door de grote toevloed van studenten. Het gaat om vijf vakken ('opleidingsonderdelen'), die de communicatiewetenschappers en de pol & soc'ers samen volgen en waar ook studenten van andere faculteiten bij aanschuiven. De toegang tot de aula's wordt 'gereguleerd', het kan daar dringen worden.



Filip Cogghe uit Nijlen kon zijn oren niet geloven toen zijn dochter hem dit nieuws meldde, de eerste dag van haar universitaire loopbaan. 'Ze is heel gemotiveerd en dan mag ze niet eens naar de les. Dat is toch kras.' De bezorgde vader stuurde een mail naar de minister van Onderwijs, Pascal Smet.



De decaan van de faculteit sociale wetenschappen, Katlijn Malfliet, verdedigt de maatregel. 'De technologie is er, we moeten ze gebruiken. Ik begrijp dat dergelijke innovaties eerst tegenwind krijgen. De collega's van de UCL in Louvain-La-Neuve doen het al langer en hebben er goede ervaringen mee. Denk aan de voordelen: je kunt even op pauze drukken of terugspoelen. En wat de interactie met de prof betreft: in zo'n volle aula durven beginnende studenten toch geen vragen te stellen, daarvoor hebben we het monitoraat.'



Het zal hooguit enkele weken duren, nadien haken heel wat studenten af en komt er meer plaats in de aula, voorspelt Malfliet.



De faculteit besloot in augustus met deze weblectures te beginnen. Vorig jaar werden er nog colleges tweemaal gegeven, wat de werkdruk van de proffen verzwaarde.



De studentenvereniging Politika protesteert. 'Het kan niet dat het recht op onderwijs ontzegd wordt aan studenten die evenveel inschrijvingsgeld betaald hebben om lessen bij te wonen als studenten uit minder bevolkte richtingen of met grotere aula's', aldus Politika. De studenten beseffen dat de faculteit naar 'creatieve' oplossingen moet zoeken gelet op de chronische onderfinanciering van het hoger onderwijs, wat zich laat voelen in een nijpend proffentekort. De studentenvertegenwoordigers hadden maandag op de plechtige opening van het academiejaar nog gepleit voor nieuwe onderwijsvormen, op maat van de millenniumstudent. Maar deze ingreep zint hen niet. 'Eerstejaars hebben behoefte aan contacten met hun medestudenten en hun prof', zegt Inge Geerardyn, ondervoorzitster van de overkoepelende studentenorganisatie Loko. 'Zo'n weblecture mag een contactuur niet vervangen. Dit is een gemakkelijkheidsoplossing.'



Bron
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
Haha Kalliope, hoe reageerde de beste man daar op?
Alle reacties Link kopieren
quote:_yellowlove_ schreef op 28 september 2011 @ 12:22:

[...]



Ik denk dat we juist op bepaald vlak hetzelfde bedoelen.

Maar ik blijf erbij dat cijfers, voor welk vak dan ook, niet dat moge zijn waarom iemand aangenomen wordt, er kan van alles aan de hand zijn.

Ik denk dat het juist goed is om het VWO weer op te krikken (of dus een niveau toe te voegen) maar niet om louter op cijfers af te gaan.Zoals ik al eerder schreef, in mijn optiek zou ieder aankomend student ook een motivatie moeten geven. Ik denk dat we ongeveer hetzelfde bedoelen inderdaad.
Tjah, als je moet kiezen tussen online colleges of numerus fixus......



Het lijkt me in dit geval toch echt het een of het ander..
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hem later nog voor een vak gehad, en als die zich dat gesprek nog kan herinneren, dan is het hem heel goed gelukt daar geen enkel teken van te geven. Volgens mij is die het echt vergeten. Raar genoeg is het verder wel een aardige man, dus ik snap er niks van dat die 10 minuten lang heeft geprobeerd om mij van die opleiding af te krijgen voordat ik begonnen was. Maar goed, ik had al zoveel kritiek gehad van allerlei mensen omdat ik twee studies ging doen, en al zo vaak gehoord dat ik het toch niet ging halen, dat het niet superveel indruk meer maakte.



Trouwens, in de derde klas van de middelbare school hadden wij één beroepskeuzedag ofzo. Moest je allemaal stomme toetsjes gaan doen om te kijken wat je interesses waren en elkaar leren kennen en blabla.

- Sowieso denk ik dat daar wel meer aandacht aan mag worden besteed, en ook eerder. En maak het niet meteen zo specifiek - één van mijn vriendinnen was geschikt als bloemschikster - maar kijk eerst algemeen: welke vakken vind je leuk? In welke vakken ben je goed?

- Maak daarnaast de eisen/verwachtingen van de universiteitsstudies duidelijker. Zo heb ik twee jaar informatica gedaan waarin in Queen of Bubbleshooter ben geworden en waarvan ik nog steeds een opdracht moet inleveren, terwijl ik Duits heb laten vallen. Handige keuze voor filosofie.



In het kort: de aansluiting tussen de middelbare school en de universiteit is ruk.
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
Kinderen moeten ook veels te jong bedenken wat ze met de rest van hun leven willen doen. Ik had op mijn 18e een andere keuze gemaakt dan nu, en ben dan ook best blij dat ik nog zo lang gewacht heb tussendoor.
Alle reacties Link kopieren
Ja, en er is ook zoveel om te kiezen. Volgens mij kan ik voor psychologie uit 13 verschillende masters kiezen. En dat is dan alleen nog op mijn eigen universiteit, het is ook nog mogelijk om naar een andere stad te gaan, of naar een ander land, of naar een ander continent...



Ik ga nu maar gewoon naar mijn eigen hoorcollege denk ik.
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven