Waarom geloof jij wel of niet in een god?

06-02-2020 17:04 1657 berichten
Alle reacties Link kopieren
Alles wordt ook verheerlijkt terwijl het eigenlijk niet goed is voor de mens. Denk alleen al aan uitgaan, roken, drinken en op ontdekking gaan naar je zelf en experimenteren. Waarom? Tuurlijk is het leuk en spannend allemaal, en zou dit niet schadelijk te hoeven zijn als je dit met mate doet. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet voor niets verboden volgens het geloof dat al eeuwen geleden is gekomen met alleen maar wijsheid. Hoe gek is het alleen al niet dat er een heilige boek is geschreven met zo veel kennis, waarvan tot de dag van vandaag nu pas ontdekt worden? Hierdoor kan je er al sterk van overtuigd worden dat het onverklaarbaar is en zeker iets is wat wij niet kunnen bevatten.
Vele mensen die niet geloven, willen ook gewoon niet geloven. Ik zelf ook hoor, tijden getwijfeld enz. Maar toen kwam ik er achter dat ik iedere keer maar redenen aan het zoeken was waarvan ik bijv het niet mee eens was om vervolgens te willen concluderen dat het niet bestaat. Waarom? Zo kun je natuurlijk het vrije leven leiden met de geruststellende gedachte dat je later er niet voor wordt bestraft. Maar als je niet door het boek kunt leiden, waaruit maak je dan een grens wat wel of niet mag dat eigenlijk slecht is maar door maatschappij en winstgevende industrie ons probeert aan te praten. We vinden het natuurlijk allemaal geweldig, onze begeertes en verlangen volgen. Maar op lange termijn maakt het je toch niet gelukkig doordat de mens zo is gemaakt. Om te aanbidden. Hoe kun je dat al weten, door een simpel voorbeeld dat vele mensen doen wanneer zij in nood of kritieke toestand verkeren. Ze hopen dat iemand ze kan bijstaan of helpen en bidden dat ze worden geholpen. Zelfs mensen die nog nog hebben gelooft hebben zich hierin betrapt waardoor ze uiteindelijk de kans hebben gegeven om het te gaan onderzoeken.
Daarnaast blijf je een bepaalde leegte voelen dat alleen gevoed kan worden door aanbidding. Denk maar aan artiesten en miljonair die alles hebben maar nog steeds niet gelukkig zijn. Sommige gaan daardoor het opzoeken in de spirituele wereld en mediteren. Terwijl bidden ook al een vorm van mediteren is, blijven we zoeken naar andere mogelijkheden om de waarheid te willen blijven negeren.

Zo kan ik nog doorgaan, velen zullen het niet met me eens zijn. Dat snap ik, maar wat ik dan niet snap is dat vele ook niet openstaan betreft inhoudelijk een discussie voeren.

Ik was namelijk ook heel lang zoekende en ben ook verschillende heilige boeken gaan lezen. Uiteindelijk is de christendom, jodendom en islam allemaal een geloof die overeenkomt alleen in verschillende tijdperken is uitgebracht. Er is ook gewoon een dezelfde god en niet sprake van verschillende goden. Als de mens hier voor zou openstaan, zou hij/zij zomaar kunnen bekeren doordat je er zelf achterkomt. Het is alleen wel een hele moeilijke zoektocht, doordat de boeken niet in eenvoudige taal is geschreven en sommige stukken dien je ook meer kennis voor te hebben om het te kunnen begrijpen. Zoals soms door de media negatieve versen van het boek worden aangehaald en niet volledig. Bepaalde zinnen worden achterwege gelaten waardoor de mens van nu in de huidige wereld dat niet kan bevatten en niet begrijpt. Als je het volledig zou lezen, zou je er al meer van begrijpen en je dient ook geleerde te raadplegen om het echt te begrijpen doordat je meerdere bronnen bij elkaar moet leggen om t in algeheel te kunnen begrijpen.

Zo heeft de boek van ex pvver joram van klaveren genaamd”afvallige” mij heel erg geholpen om bepaalde aspecten te begrijpen die constant negatief in het nieuws wordt belicht, waardoor je haast wel niet op een gegeven moment eraan gaat geloven. Hij heeft werkelijk waar jaren lang gedaan betreft zijn zoektocht, heeft een studie betreft geloofswetenschappen gevolgd, heeft alle boeken bij elkaar gehaald en bestudeerd en met behulp van kennis van hooggeleerde. Als je werkelijk geïnteresseerd bent zou ik het boek kopen om alleen maar er een stuk wijzer van te worden. Ik probeer hiermee namelijk niet een ander te bekeren or what so ever. Maar vind het zeker wel interessant hoe hier er over wordt gedacht. Ik vind het gewoon vreemd dat zo veel mensen er zo snel voor kiezen atheïst te zijn, terwijl ze in de eerste instantie niet eens hebben geprobeerd onderzoek te verrichten. Hoe kun je dan zo zeker van iets zijn denk ik dan.
Wat houd je tegen?
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
07-02-2020 13:50
Dat is geen tot redelijk gedrag oproepende bepaling, dat is de bijbelse vertaling van karma. Het is een waarschuwing.

Dat is toch echt jouw uitleg daarvan.
Later is nu
Cateautje schreef:
07-02-2020 13:50
Dat is geen tot redelijk gedrag oproepende bepaling, dat is de bijbelse vertaling van karma.

Jawel hoor.
Maar je bent vrij het zo te noemen als jij wilt.
Alle reacties Link kopieren
Goed verhaal. Lekker kort ook.
Stressed is just desserts spelled backwards
Dreamer schreef:
07-02-2020 13:53
Dat is toch echt jouw uitleg daarvan.
Mensen blaten elkaar al eeuwen na en dan wordt het die waarheid. Zo blaat de kerk ook al eeuwen dat zij de aardse vertegenwoordigers zijn van God en de meeste gelovigen gaan daar vanuit. Lucebert zei het al, herhaling is de kracht van de reclame.
Als je ooit het evangelie van Thomas zou lezen, dan zou mijn vertaling je ineens helemaal niet meer zo gek klinken.

Ik schreef het van de week al, de waarheid is tegenwoordig een democratisch gedachtegoed.
Alle reacties Link kopieren
https://www.youtube.com/watch?v=AhsxaLXSN64

Helleluya!
Those who can make you believe absurdities can make you commit atrocities.
Alle reacties Link kopieren
forsyth schreef:
06-02-2020 18:03
Uit interesse probeer ik me de laatste tijd wat te verdiepen in de voorchristelijke natuurgodsdienst. Dat vind ik wel mooi, die band en het ontzag / respect dat mensen eeuwen geleden hadden voor de wereld waarin ze leefden. Het ritme van de natuur, de cyclus van het leven. Het klinkt afschuwelijk geitenwollensokkerig realiseer ik me, maar ik denk dat het niet goed is dat wij tegenwoordig zo ver van de natuur af staan. Waarom zou je je echt druk maken om milieuvervuiling als je de hele dag in je betonnen huis en je betonnen kantoor zit en het enige groen dat je ziet is aangeplant in een parkje? Waarom zou je je druk maken om overbevissing en de bioindustrie als je stukje vlees uit een plastic bakje van de supermarkt komt? Bij wijze van spreken.
Helemaal eens.
Ik vind deze wel leuk (George Carlin):

https://youtu.be/CE8ooMBIyC8
Ik ben niet gelovig. Mocht God toch bestaan en ik ontmoet hem/haar/het nog een keer, dan heb ik nog een appeltje met hem/haar/het te schillen.
Alle reacties Link kopieren
@ Cateautje, ik had nog nooit gehoord van het evangelie van Thomas, maar na een rondje google ga ik die zeker eens lezen. Klinkt interessant.
-Simone- schreef:
07-02-2020 14:27
@ Cateautje, ik had nog nooit gehoord van het evangelie van Thomas, maar na een rondje google ga ik die zeker eens lezen. Klinkt interessant.
Is dik de moeite waard. :)

Ik wens je er veel wijsheid van.
forsyth schreef: Uit interesse probeer ik me de laatste tijd wat te verdiepen in de voorchristelijke natuurgodsdienst. Dat vind ik wel mooi, die band en het ontzag / respect dat mensen eeuwen geleden hadden voor de wereld waarin ze leefden. Het ritme van de natuur, de cyclus van het leven. Het klinkt afschuwelijk geitenwollensokkerig realiseer ik me, maar ik denk dat het niet goed is dat wij tegenwoordig zo ver van de natuur af staan. Waarom zou je je echt druk maken om milieuvervuiling als je de hele dag in je betonnen huis en je betonnen kantoor zit en het enige groen dat je ziet is aangeplant in een parkje? Waarom zou je je druk maken om overbevissing en de bioindustrie als je stukje vlees uit een plastic bakje van de supermarkt komt? Bij wijze van spreken.
Leuk dat je dat schrijft. Ik voel me ook verbonden met de aarde of natuur en voel me daar zelf onderdeel van. Niet dat ik nou zo enorm begaan ben met het milieu maar ik betreur de verloren verbondenheid van mensheid met natuur wel.

Ik heb eens als vijftienjarige een stuk moeten schrijven over God (de streng gereformeerde idee van God) en het ontstaan van de aarde zoals beschreven in Genesis. Dat werd een ode aan de natuur. Ik geloof namelijk niet in een alwetende alleenheerser, maar in de natuur, het leven en alles wat is. Dat is voor mij 'God'.
Ik denk dat geloven zijn ontstaan uit het onvermogen van mensen om met verschijnselen die ze niet begrijpen te kunnen omgaan. En met verlies en verdriet.
Als je echt gelovig bent biedt dat troost. Ik heb dat helaas niet.

Verder geloof ik dat kerken en alles wat daar omheen is voornamelijk in stand worden gehouden om de goegemeente een beetje in het gareel te houden en om macht uit te oefenen. Ik zie het als iets middeleeuws.
Waarmee ik niemand wil beledigen, puur mijn zienswijze.

Het heelal en alles wat daar mee te maken heeft is voor ons nog een groot, onontgonnen gebied. Ik ben ervan overtuigd dat wetenschappers steeds meer zullen ontrafelen hoe het echt allemaal is gekomen (moeten ze wel opschieten anders is ons bolletje aarde historie inmiddels).
Alle reacties Link kopieren
herfstappeltaart schreef:
07-02-2020 14:51
Ik denk dat geloven zijn ontstaan uit het onvermogen van mensen om met verschijnselen die ze niet begrijpen te kunnen omgaan. En met verlies en verdriet.
Als je echt gelovig bent biedt dat troost. Ik heb dat helaas niet.

Verder geloof ik dat kerken en alles wat daar omheen is voornamelijk in stand worden gehouden om de goegemeente een beetje in het gareel te houden en om macht uit te oefenen. Ik zie het als iets middeleeuws.
Waarmee ik niemand wil beledigen, puur mijn zienswijze.

Het heelal en alles wat daar mee te maken heeft is voor ons nog een groot, onontgonnen gebied. Ik ben ervan overtuigd dat wetenschappers steeds meer zullen ontrafelen hoe het echt allemaal is gekomen (moeten ze wel opschieten anders is ons bolletje aarde historie inmiddels).
Dit.

En ik wil graag zelf verantwoordelijk zijn voor mijn leven en wijzen niet naar een god die dit of dat bedoeld\bepaald heeft.
Twee dingen zijn oneindig: het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker..
-Albert Einstein-
Solomio schreef:
07-02-2020 12:03
Die 10 geboden zijn redelijk universele standaard regels, die waren er ook voordat ze in steen gebeiteld waren.
Tis niet alsof de christenen de 10 geboden hebben uitgevonden ofzo.
Dat heb ik ook niet gezegd.... en i.m.o is dat ook geen interessante vraag, wie het bedacht heeft. (Interessanter is wat er staat in die 10 geboden)
anoniem_386798 wijzigde dit bericht op 07-02-2020 15:11
6.63% gewijzigd
jaw schreef:
07-02-2020 12:06
Deutoronomium 4: 24
Ik ken het stukje wel, en ik snap dat je dat kan zien als jaloezie. Ik vind dat echter niet, ik vind het vermenselijking, en God is geen mens.
En daar gaan we weer, dat dat jouw waarheid is wil niet zeggen dat het ook mijn waarheid is. En dat hoeft ook niet.

Anyway zoals je in je 1e bericht al duidelijk maakt, het geloof is iets ingewikkelds en daar kunnen we eeuwen over blijven discusseren, ik zie daar het nut niet van in. (Wel van elkaars mening respecteren.)
anoniem_386798 wijzigde dit bericht op 07-02-2020 15:25
29.89% gewijzigd
Cateautje schreef:
07-02-2020 10:35
Dit bedoel je?

"Ik vind het gewoon vreemd dat zo veel mensen er zo snel voor kiezen atheïst te zijn, terwijl ze in de eerste instantie niet eens hebben geprobeerd onderzoek te verrichten. Hoe kun je dan zo zeker van iets zijn denk ik dan."

Of bedoel je dat zij het erg moeilijk vond om de waarheid in die boeken te vinden? En het dus voor iedereen wel zo zal zijn.?
Waarmee we weer bij het Trumpiaanse "alternative facts" uitkomen.
Funny dat (pseudo)gelovigen atheisten gaan verwijten geen onderzoek te doen, terwijl ze dat zelf overduidelijk nooit gedaan hebben...
:koffie: :popcorn:
Ik heb zo'n gevoel dat dit nog een hele lange discussie worden.
(Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit wel een leuke en interessante discussie vind)
Daarin zijn we overigens niet de eerste, over al die waarheden worden al eeuwen oorlogen gevoerd..
Hetvrijewoord schreef:
07-02-2020 14:16
Ik vind deze wel leuk (George Carlin):

https://youtu.be/CE8ooMBIyC8
Ja, logica is heerlijk. ;-)
Phoebemeaculpa schreef:
07-02-2020 15:20
:koffie: :popcorn:
Ik heb zo'n gevoel dat dit nog een hele lange discussie worden.
(Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit wel een leuke en interessante discussie vind)
Daarin zijn we overigens niet de eerste, over al die waarheden worden al eeuwen oorlogen gevoerd..

Een echte discussie kun je hier eigenlijk niet over voeren. Het woord zegt het al: "geloof"
Je gelooft niet of wel en dat is het eigenlijk.
Ik vind het ook altijd wel leuk om de zienswijzen van anderen te lezen hierover.
herfstappeltaart schreef:
07-02-2020 15:24
Een echte discussie kun je hier eigenlijk niet over voeren. Het woord zegt het al: "geloof"
Je gelooft niet of wel en dat is het eigenlijk.
Ik vind het ook altijd wel leuk om de zienswijzen van anderen te lezen hierover.
Is ook zo, en dat hoeft ook niet.
Ik vind dat ook leuk, ook de zienswijzen die ver van die van mij afliggen want ik vind het ontzettend leerzaam.
Wat dat betreft vind ik deze tijd ook wel leuk, vroeger voor de grote veranderingen in de jaren 60 was het normaal om gelovig te zijn en was je dat, denk ik, vooral omdat dat zo hoorde.
Het is echter een heel ander verhaal als dat uit vrije wil/een keuze is.
Phoebemeaculpa schreef:
07-02-2020 15:20
:koffie: :popcorn:
Ik heb zo'n gevoel dat dit nog een hele lange discussie worden.
(Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit wel een leuke en interessante discussie vind)
Daarin zijn we overigens niet de eerste, over al die waarheden worden al eeuwen oorlogen gevoerd..
Alleen door de gelovigen.

Er zijn geen oorlogen en massamoordpartijen begonnen door groepen ongelovigen met als doel de anderen hun ongeloof af te dwingen.
Luci_Morgenster schreef:
07-02-2020 15:30
Alleen door de gelovigen.

Er zijn geen oorlogen en massamoordpartijen begonnen door groepen ongelovigen met als doel de anderen hun ongeloof af te dwingen.
Oh, genoeg andere indelingen die voor dezelfde problemen zorgen, hoor. De mens is nu eenmaal geneigd tot indelen en veroordelen.
In de bijbel word ook geschreven over het 'boek des levens', zie bijbelboek Openbaringen. En check bv de vergelijking over het zaad dat gestrooid word maar op verschillende gronden terecht komt.
Niet iedereen wordt 'geroepen' tot geloof. Er zijn kortgezegd uitverkorenen, afvalligen en zondaars. Het geloof is voor iedereen maar niet iedereen zal het aannemen.
Als antwoord op je vraag waarom sommige wel/niet geloven.
(in het licht van: meer tussen hemel en aarde)

Wat ik altijd frappant vind, is dat veel mensen die paranormale zaken afdoen als bedrog, zich nooit wagen aan zaken die moeilijk onder die noemer zijn weg te zetten.

Onderstaande zaak bijvoorbeeld, waarin de hulp van een paragnost heeft geleid tot de oplossing van een vermissing, hoe is die te verklaren als deze paragnost nep zou zijn?

https://www.youtube.com/watch?v=4KurlKIM4v0
Fantastisch dit. Echt de moeite van het lezen waard.

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/ ... 4e1e7ad013

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven