Actueel
alle pijlers
Wangedrag leerlingen in het vo
vrijdag 8 maart 2024 om 12:12
Naar aanleiding van dit artikel en onderzoek van RTL ben ik benieuwd wat jullie ervaringen hiermee zijn. Als medewerker op een school, als ouder of als (voormalig) leerling.
https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/arti ... an-stoppen
https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/arti ... an-stoppen
zondag 10 maart 2024 om 16:27
Is dat niet ook een onderdeel van wat er speelt, kleinere (dorps) basis en soms middelbare scholen worden samen gevoegd tot grotere scholen wat leerlingen ook anoniemer maakt waarbij grof gedrag minder (sociale) controle/gecorrigeerd wordt door anderen.lemoos2 schreef: ↑08-03-2024 22:42Mijn huidige school doet aangifte op het schooladres. Collega X vult enkel en alleen het schooladres in op alle formulieren. De rector doet aangifte van bedreiging/agressie op de werkplek jegens persoon X, adres *school*.
Zo ging dat ook op ‘mijn’ schooltje voor de fusie tot een leerfabriek (Waar ik weg ben gegaan wegens 0,0 rugdekking)
Karakter is wat je bent in het donker.
zondag 10 maart 2024 om 17:25
Dochter zit op een VMBO school
daar is regelmatig iets aan de hand. Maar als je je echt misdraagt word je een X aantal dagen geschorst.
Ook versturen ze veel brieven en bellen ze ouders van raddraaiers.
Helaas zijn sommige ouders niet te bereiken, en reageren ze gewoon helemaal niet.
Er zijn zelfs ouders die niet op komen dagen voor verplichte gesprekken.
daar is regelmatig iets aan de hand. Maar als je je echt misdraagt word je een X aantal dagen geschorst.
Ook versturen ze veel brieven en bellen ze ouders van raddraaiers.
Helaas zijn sommige ouders niet te bereiken, en reageren ze gewoon helemaal niet.
Er zijn zelfs ouders die niet op komen dagen voor verplichte gesprekken.
zondag 10 maart 2024 om 17:26
Voor een niet onaanzienlijke groep leerlingen is zo’n ‘leerfabriek’ ook funest, niet alleen voor de branieschoppers. Toch kun je ook zo’n ‘leerfabriek’ wel redelijk strak leiden. Ik werk nu op een locatie met 1200 leerlingen, zo’n 350 minder dan mijn vorige school. Maar hier werken we met units en kernteams. De huidige brugklassers komen gewoon niet in bepaalde afdelingen van school totdat ze in de derde zitten en vice versa. Fietsenstallingen, kluisjes, garderobe, kleedkamers, toiletblokken, etc. zijn ook per leerjaar. Op ‘mijn’ afdeling ken ik alle leerlingen en alle leerlingen weten wie ik ben, of ze nu les van mij krijgen of niet. Echt nooit dat er eentje zegt: ‘En wie de ne*k ben jij dan?!’ zoals op mijn vorige school. Want dat is heel duidelijk, ik ben mevrouw Lemoos. Met het gehoor van een vleermuis dus kijk uit met wat je zegt. Volkomen ongevaarlijk als je stiekem staat te vapen want dan moet je uitkijken voor mevrouw Janssen a.k.a. de Neus.
zondag 10 maart 2024 om 17:28
Dit is helaas waar.Nana_Mouskouri schreef: ↑10-03-2024 16:17Bijna alle echte probleemgevallen hebben ook probleemouders, een probleemthuissituatie en probleemfinanciën. Als je pa de buurman op zijn bek slaat omdat de buurman klaagt over een blaffende hond, dan wordt je pa niet boos als jij een leraar uitgescholden hebt omdat die leraar jou vuil aankeek.
zondag 10 maart 2024 om 17:46
Moet je soms nog opletten dat pa - met veel kabaal - niet bij de directie staat om het ontslag van die leerkracht te eisen.Nana_Mouskouri schreef: ↑10-03-2024 16:17Bijna alle echte probleemgevallen hebben ook probleemouders, een probleemthuissituatie en probleemfinanciën. Als je pa de buurman op zijn bek slaat omdat de buurman klaagt over een blaffende hond, dan wordt je pa niet boos als jij een leraar uitgescholden hebt omdat die leraar jou vuil aankeek.
Zijn bloedje is immers geraakt en de leerkracht viseert elke keer alleen hem.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
zondag 10 maart 2024 om 20:00
Klinkt goed wat je zo schrijft, fijn dat je het nu beter voor elkaar hebt dan op je vorige plek.lemoos2 schreef: ↑10-03-2024 17:26Voor een niet onaanzienlijke groep leerlingen is zo’n ‘leerfabriek’ ook funest, niet alleen voor de branieschoppers. Toch kun je ook zo’n ‘leerfabriek’ wel redelijk strak leiden. Ik werk nu op een locatie met 1200 leerlingen, zo’n 350 minder dan mijn vorige school. Maar hier werken we met units en kernteams. De huidige brugklassers komen gewoon niet in bepaalde afdelingen van school totdat ze in de derde zitten en vice versa. Fietsenstallingen, kluisjes, garderobe, kleedkamers, toiletblokken, etc. zijn ook per leerjaar. Op ‘mijn’ afdeling ken ik alle leerlingen en alle leerlingen weten wie ik ben, of ze nu les van mij krijgen of niet. Echt nooit dat er eentje zegt: ‘En wie de ne*k ben jij dan?!’ zoals op mijn vorige school. Want dat is heel duidelijk, ik ben mevrouw Lemoos. Met het gehoor van een vleermuis dus kijk uit met wat je zegt. Volkomen ongevaarlijk als je stiekem staat te vapen want dan moet je uitkijken voor mevrouw Janssen a.k.a. de Neus.
Karakter is wat je bent in het donker.
maandag 11 maart 2024 om 20:16
Helemaal mee eens. Ik had echt wel ontzag voor mijn moeder hoor. Moest opstaan in de bus voor ouderen, netjes u zeggen tegen vreemden enz.fashionvictim schreef: ↑08-03-2024 12:49Een flink aantal jaar geleden schreef ik hier ooit dat ik wilde dat mijn kinderen ontzag voor mij hadden, en dat ik een beetje angst (voor mijn woede of afkeuring) een prima onderdeel van mijn opvoeding vond. Nou, ik werd nog net niet gelyncht, met mijn achterlijke denkbeelden.
Toch denk ik dat precies dat aan deze trend ten grondslag ligt. Kinderen hebben geen ontzag meer voor volwassenen, want dat krijgen ze niet meer mee in hun opvoeding. Hun ouders willen hun beste vriend(in) zijn, hun ouders leren hen dat andere volwassenen 'ook maar een mening' hebben waar je desgewenst je reet mee kunt afvegen en voeg daar wat algehele hufterigheid dankzij sociale media aan toe en voila, je hebt hele generaties kinderen die volledig losgeslagen zijn, nergens meer respect voor hebben, geen enkele vorm van ontzag voor autoriteit hebben en gewoon asociale stukken vreten zijn.
Echt wel eens een corrigerende tik gehad.
Maar nu is dat een misdaad.
maandag 11 maart 2024 om 20:53
Zo ben ik ook opgevoed. Ik ben zelf ook streng voor mijn kinderen. Maar zonder tik. Dat is echt nergens voor nodig en gelukkig weten we inmiddels dat er veel pedagogische manieren zijn om het anders aan te pakken.
Maar zelf heb ik (net als mijn ouders) niet zoveel met een softe opvoeding. Ik accepteer brutaal gedrag bijvoorbeeld echt niet van mijn kinderen. Ik ben niet hun vriendin en zo praat je dus ook niet tegen mij of andere volwassenen. Verschil is dat ik er met mijn kinderen ook over praat en ook interesse heb in hun gevoelens en emoties. Ik moest vroeger gewoon 'mijn brutale mond houden' en dat was het. Ouders wil was wet en daar ging je echt niet tegenin want dan zwaaide er wat (de slipper). Nee, ik heb zeker geen Nederlandse opvoeding gehad
Opvoeden is ook alert zijn op 'tipping points'. Zo noem je dat in het onderwijs. De kleinste details niet aanpakken maken dat het uiteindelijk escaleert en je het niet meer kunt terugpakken. Het begint met een 'grappig' brutaal antwoord waar om gelachen wordt als ze 2 jaar zijn en het eindigt met een puber die overal lak aan heeft en schijt aan alles en iedereen. Ik zie dat veel mensen dit proces niet zien en begrijpen. Opvoeden is ook echt heel moeilijk. Absurd eigenlijk dat het niet normaal is in de maatschappij om hier een vorm van scholing voor te volgen als je voor het eerst ouder wordt. Mensen gaan nog eerder naar een puppycursus.
dinsdag 12 maart 2024 om 10:26
Het is gewoon veel voor kinderen. Ze dealen de hele dag met zoveel prikkels en verschillende verwachtingen.Maleficent schreef: ↑12-03-2024 10:03Je kan prima grenzen stellen en streng zijn zonder een tik te geven.
Er is nu echt wel wat anders aan de hand dan dat de kinderen geen opvoedkundige tikken meer krijgen.
Er werd eerst een toestand gemaakt van de straatcultuur vs de thuiscultuur vs de school cultuur.
Nu komt daar social media, commercie veel indringender, ook nog bij.
Ze moeten heel veel schakelen en ik denk dat bijv het telefoonverbod hierin een hele goede is.
Je strijdt als docent echt tegen prikkels waar je niet tegenop kan.
Ouders willen 24/7 erbovenop of zijn nergens omdat ze het ook allemaal niet begrijpen, dus je hebt een klas waarbij de helft geparentificeerd is en ouders overal bij moeten helpen, en de andere helft een foto van de lunch eist en of ze wel de goede sokken aan hebben.
De jeugd die veel op straat is heeft dan nog een andere set normen en waarden.
Daarnaast handelen ze in bitcoins etc en verkopen op allerlei platformen van alles hier, van zelf ontworpen shirts tot op Vinted speuren naar pareltjes en dat goed doorverkopen.
Plus ook nog de werkgevers, wij hebben hier wel types gehad die ineens de les uitrenden omdat er ergens in de buurt wat kon worden bezorgd.
En dan nog onschuldiger: ik zat met een student online iets met zijn ouders te bespreken. Aanhoudend berichtjes van ik denk snap: een meisjesnaam die hartjes stuurde en weet ik veel.
Blozende jongeman naast me die letterlijk zat te wiebelen van geluk.
Nul aandacht meer voor het gesprek, na het gesprek gelijk wegrennen om vrienden te updaten.
Het zou mooi zijn als studenten en scholieren net als in zweden bijvoorbeeld school als allerbelangrijkst kunnen zien. Je krijgt daar gewoon per lesuur dat je er bent en meedoet betaald, geen mobiel in school, etc.
Nu moeten ze werken erbij. Werkgevers zijn totaal niet ingericht op in dienst hebben van tieners.
Ik heb laatst een werkgever getroffen die veel tieners in dienst heeft, daar huiswerkbegeleiding aan koppelt en hun rooster wil weten plus mantelzorgtaken. Dan wordt het werk daaromheen gepland.
Zo zou het moeten zijn.
dinsdag 12 maart 2024 om 12:07
Herkenbaar.
Kind in die leeftijd.
Ouders houden hún kind tegenwoordig enorm de hand boven het hoofd.
Er is 0 respect voor de docent. Zowel vanuit de kinderen als vanuit de ouders.
Bovendien zie ik dat jeugd totaal niks heeft.
Ze stikken in de social media, maar hebben heel weinig sociale contacten.
Waar we vroeger naar een cafe of discotheek gingen vanaf 16 jaar, is nu het meeste 18+.
Dat komt door het alcoholbeleid. Maar dat je die kinderen daarbij aan het lot over laat, ziet men niet.
Er is letterlijk niks. Je kunt wat op straat hangen (wat ook al niet meer mag).
Gemeentes klagen en handhaven, maar bieden geen alternatief.
Waarom geen jeugdhonk. Soort dancing, waar je ook door de week kunt tafelvoetballen, darten enz?
En dan alcoholvrij, en als je, je niet gedraagd vlieg je eruit.
Kind in die leeftijd.
Ouders houden hún kind tegenwoordig enorm de hand boven het hoofd.
Er is 0 respect voor de docent. Zowel vanuit de kinderen als vanuit de ouders.
Bovendien zie ik dat jeugd totaal niks heeft.
Ze stikken in de social media, maar hebben heel weinig sociale contacten.
Waar we vroeger naar een cafe of discotheek gingen vanaf 16 jaar, is nu het meeste 18+.
Dat komt door het alcoholbeleid. Maar dat je die kinderen daarbij aan het lot over laat, ziet men niet.
Er is letterlijk niks. Je kunt wat op straat hangen (wat ook al niet meer mag).
Gemeentes klagen en handhaven, maar bieden geen alternatief.
Waarom geen jeugdhonk. Soort dancing, waar je ook door de week kunt tafelvoetballen, darten enz?
En dan alcoholvrij, en als je, je niet gedraagd vlieg je eruit.
de wereld wacht om ontdekt te worden
dinsdag 12 maart 2024 om 12:19
thanx schreef: ↑12-03-2024 12:07Herkenbaar.
Kind in die leeftijd.
Ouders houden hún kind tegenwoordig enorm de hand boven het hoofd.
Er is 0 respect voor de docent. Zowel vanuit de kinderen als vanuit de ouders.
Bovendien zie ik dat jeugd totaal niks heeft.
Ze stikken in de social media, maar hebben heel weinig sociale contacten.
Waar we vroeger naar een cafe of discotheek gingen vanaf 16 jaar, is nu het meeste 18+.
Dat komt door het alcoholbeleid. Maar dat je die kinderen daarbij aan het lot over laat, ziet men niet.
Er is letterlijk niks. Je kunt wat op straat hangen (wat ook al niet meer mag).
Gemeentes klagen en handhaven, maar bieden geen alternatief.
Waarom geen jeugdhonk. Soort dancing, waar je ook door de week kunt tafelvoetballen, darten enz?
En dan alcoholvrij, en als je, je niet gedraagd vlieg je eruit.
Wij spraken vroeger ook gewoon bij elkaar thuis af, als vrienden. Het enige dat wij "meer hadden", was dat we eerder mochten drinken. Hoewel ik om me heen zie dat de meesten ook voor 18 al drinken (niet dat ik vind dat dat nou zoveel leuks en goeds toevoegt aan de leuke tijd van de jeugd), maar ik zie eerder die eerste alinea die je beschrijft. Het verband tussen verveling en een grote bek op school, die snap ik niet zo
dinsdag 12 maart 2024 om 12:28
Eens. Mijn kind gaat met vriendinnen oppassen. Iets anders weten ze niet zo goed.thanx schreef: ↑12-03-2024 12:07Herkenbaar.
Kind in die leeftijd.
Ouders houden hún kind tegenwoordig enorm de hand boven het hoofd.
Er is 0 respect voor de docent. Zowel vanuit de kinderen als vanuit de ouders.
Bovendien zie ik dat jeugd totaal niks heeft.
Ze stikken in de social media, maar hebben heel weinig sociale contacten.
Waar we vroeger naar een cafe of discotheek gingen vanaf 16 jaar, is nu het meeste 18+.
Dat komt door het alcoholbeleid. Maar dat je die kinderen daarbij aan het lot over laat, ziet men niet.
Er is letterlijk niks. Je kunt wat op straat hangen (wat ook al niet meer mag).
Gemeentes klagen en handhaven, maar bieden geen alternatief.
Waarom geen jeugdhonk. Soort dancing, waar je ook door de week kunt tafelvoetballen, darten enz?
En dan alcoholvrij, en als je, je niet gedraagd vlieg je eruit.
Wij gingen nog dansen in het clubhuis van de speeltuin, later in een kerk.
Hier is de keuze huisfeestjes waar mijn kind niet heen durft vanwege de verhalen eromheen, of de film maar dat is duur en kun je niet kletsen.
Thuis hebben de ouders niet altijd zin in.
dinsdag 12 maart 2024 om 18:40
In de jaren dat ik jong was kreeg je op school ook wel straffen.
dinsdag 12 maart 2024 om 19:07
Het ouderwetse jongerenwerk is wegbezuinigd. Je krijgt alleen nog verkapte jongerenwerkers (straat’coaches’) voor de meest vervelende straatjongens in de gemeente. In mijn tijd (tiener in de nineties) mochten we al niet naar zo’n ‘jeugdhonk/soos’ omdat daar ‘verkeerd volk’ maar wat hing ‘te hangen’ (aldus mijn pa zaliger). Er zijn al amper vrijwilligers te krijgen voor jeugdteams binnen sport, laat staan voor een jeugdhonk. Als je al een plek krijgt van de gemeente.thanx schreef: ↑12-03-2024 12:07Herkenbaar.
Kind in die leeftijd.
Ouders houden hún kind tegenwoordig enorm de hand boven het hoofd.
Er is 0 respect voor de docent. Zowel vanuit de kinderen als vanuit de ouders.
Bovendien zie ik dat jeugd totaal niks heeft.
Ze stikken in de social media, maar hebben heel weinig sociale contacten.
Waar we vroeger naar een cafe of discotheek gingen vanaf 16 jaar, is nu het meeste 18+.
Dat komt door het alcoholbeleid. Maar dat je die kinderen daarbij aan het lot over laat, ziet men niet.
Er is letterlijk niks. Je kunt wat op straat hangen (wat ook al niet meer mag).
Gemeentes klagen en handhaven, maar bieden geen alternatief.
Waarom geen jeugdhonk. Soort dancing, waar je ook door de week kunt tafelvoetballen, darten enz?
En dan alcoholvrij, en als je, je niet gedraagd vlieg je eruit.
dinsdag 12 maart 2024 om 19:53
Ik herken dit deels, maar ik zie dat er vanuit gemeente hier juist ONTZETTEND veel wordt georganiseerd, allerlei instanties en projecten, ik kan het niet meer bijhouden.thanx schreef: ↑12-03-2024 12:07Er is letterlijk niks. Je kunt wat op straat hangen (wat ook al niet meer mag).
Gemeentes klagen en handhaven, maar bieden geen alternatief.
Waarom geen jeugdhonk. Soort dancing, waar je ook door de week kunt tafelvoetballen, darten enz?
En dan alcoholvrij, en als je, je niet gedraagd vlieg je eruit.
Voetbaltoernooi, filmavonden, game-middagen, rapworkshop, je kunt het zo gek niet bedenken.
Ze komen er voorlichtingen over geven in de klas, er hangen posters in de school, QR-codes met websites, spreekuren.
Voorlichtingsavonden voor ouders, er worden promotiefilmpjes gemaakt....
Ze komen tijdens onze vergaderingen om het docententeam erbij te betrekken, met verzoek of wij de leerlingen alsjeblieft willen stimuleren erheen te gaan.
Alles gratis, van belastinggeld.
Er komt helaas geen hond op af. Kinderen zijn niet geïnteresseerd (of vinden het te spannend? wat de boer niet kent?) en ouders zien er het nut ook niet van in of vinden het teveel gedoe.
dinsdag 12 maart 2024 om 19:56
Ik heb me hier zelf ook schuldig aan gemaakt, terwijl ik het vreselijk vind dat er zoveel onbehouwen gedrag is en ouders die geen kritiek kunnen verdragen. Maar goed, als ik naar anderen kijk, moet ik ook naar mezelf kijken en dan is het lijntje soms dun tussen recht willen doen aan je kind en de regels die een school heeft.Maleficent schreef: ↑08-03-2024 13:35Het begint natuurlijk al op de basisschool. Ik heb daar ook zoveel ouders gezien die wel even de leerkracht de les gingen lezen en met een grote waffel de klas in. Wat leren die kinderen van hun ouders als ze dat zien joh. En het gaat altijd om het individu, dus hun kind, terwijl het ook goed is als kinderen zichzelf niet zien als uniek en dat voor hem/haar andere regels zijn dan de rest van de klas.
en dan heb ik het niet over ouders die opkomen voor hun gepeste kind hoor (dat snap ik nog wel > als je dat buiten de klas om doet) , maar verhaal halen omdat er in hun optiek onterecht straf is gegeven of hun kind zat in het verkeerde groepje bij een activiteit ofzo.
Ik wilde bijv. dat er een uitzondering werd gemaakt voor mijn kind op de opvang (die na veel 5en en 6en ook gekregen is, maar daar was ik dus wel een drammerige ouder voor).
Mijn kind zat tijdens de middagpauze in de pauze-opvang van een gecombineerde school (zeg maar school A en school B in 1 gebouw en voor dat gebouw twee aangrenzende pleinen, horende bij A en horende bij B ). Na het brood gingen ze dan buitenspelen. Alleen was mijn kind het enige kind van school A. Na brood gingen ze op het plein spelen van school B (waar de rest vd kindjes ook bij hoorden). Met als gevolg dat mijn kind in de pauze niet op zijn eigen schoolplein (A) mocht spelen en dus nooit met zijn vriendjes. Elke pauze zat hij tussen kinderen van school B. Dat vond ik gewoon zielig, want zijn beste vriendjes zaten op het schoolplein ernaast en hij kon er alleen maar naar kijken. Het heeft me een half jaar, vele mails en gesprekken gekost om voor hem een uitzondering te maken. Moest hij wel een rode kaart op zijn jas spelden, zodat iedereen wist dat hij eigenlijk officieel op het andere plein hoorde Maar dat kon mijn kind niks schelen. Hij kon gewoon naar zijn vriendjes.
woensdag 13 maart 2024 om 08:16
Ik ben zo'n jeugdtrainer (pubers) binnen de sport.lemoos2 schreef: ↑12-03-2024 19:07Het ouderwetse jongerenwerk is wegbezuinigd. Je krijgt alleen nog verkapte jongerenwerkers (straat’coaches’) voor de meest vervelende straatjongens in de gemeente. In mijn tijd (tiener in de nineties) mochten we al niet naar zo’n ‘jeugdhonk/soos’ omdat daar ‘verkeerd volk’ maar wat hing ‘te hangen’ (aldus mijn pa zaliger). Er zijn al amper vrijwilligers te krijgen voor jeugdteams binnen sport, laat staan voor een jeugdhonk. Als je al een plek krijgt van de gemeente.
De gemeentes en overheid willen wel geld investeren in healthcoaches voor kinderen, fitnes voor obese kinderen enz. Maar investeren in sportgelegenheden, waardoor kinderen plezier in sport krijgen (plezier is het ultime stimuleringsmiddel om te bewegen), doen ze amper. Heel frustrerend.
Ik ben ervan overtuigd dat als je, je bij een club voelt horen, je daar ook leuke dingen mee doet. En dat je er echt niet uitgezet wilt worden wegens wangedrag.
Tegenwoordig is alles vluchtig. Je kunt he online voordoen als iemand anders, grote bek enz. Ze zien de lijn tussen werkelijkheid en digitaal niet meer. Moeten zich in het echt ook zo gedragen, anders zijn ze niet meer geloofwaardig.
Het alcohol drinken.... dat hoeft van mij niet perse, maar je komt nu nergens binnen onder de 18. Cafe's willen niet riskeren dat er dadelijk een 17 jarige met een via-vua pilsje staat en er controlle komt. Want de cafebaas krijgt de boete.
Dus de vraag is:wat kunnen ze dan?
Ik heb hier om het weekend zo'n 5 a 6 jongeren over de vloer, die zich ophouden in de dichte keuken.
Niet iedere ouder (met b.v. open keuken) zit hierop te wachten.
Oppassen? Met een groep?
No-way dat ik als ouders van het kindje dit zou goedkeuren.
Omdat jeugd weinig sociaals heeft, hebben ze ook weinig voorbeeld. Ze weten gewoon niet hoe ze zich moeten gedragen. En vaak wordt dit ook nog aangewakkerd door de ouders.
de wereld wacht om ontdekt te worden
woensdag 13 maart 2024 om 09:52
Mijn dochter (14) zit op een grote scholengemeenschap (2000 leerlingen) en herkent het beeld totaal niet. In haar 3vwo-klas heeft nog nooit een dergelijk incident plaatsgevonden en ook uit andere klassen heeft ze nooit gehoord van agressie richting leraren. Het gaat om een school in een buitenwijk van een van de grote steden. Het is wel een cultuurprofielschool, dat trekt misschien andere leerlingen dan scholen met een ander profiel. Veel meiden ook, dus minder testosteron.
Ik verbaas me overigens ook over het gebrek aan uitgaansmogelijkheden voor tieners hier. Tot 14 jaar kun je naar de kinderdisco en daarna houdt het tot je 18e gewoon op. Ja, er worden allerlei activiteiten georganiseerd, maar als puber wil je toch gewoon een beetje dansen en sjansen?
Ik verbaas me overigens ook over het gebrek aan uitgaansmogelijkheden voor tieners hier. Tot 14 jaar kun je naar de kinderdisco en daarna houdt het tot je 18e gewoon op. Ja, er worden allerlei activiteiten georganiseerd, maar als puber wil je toch gewoon een beetje dansen en sjansen?
woensdag 13 maart 2024 om 10:08
Ik denk ook dat dat dus een groot probleem is onder jongeren. Ze kunnen nergens heen en waar ze dan zijn (bijvoorbeeld buiten) vinden mensen dat ze overlast veroorzaken en moeten ze wieberen.
Ik kon bijvoorbeeld vanaf mijn 14 jaar naar een plaatselijke dansschool in het weekend omgetoverd tot jongeren discotheek. Vanaf mijn 16e gewoon op stap.
Nu komen ze tot hun 18e nergens binnen. Maar een 16/17 jarige heeft geen zin om in het weekend thuis ergens op de bank te gaan zitten. Die willen eropuit. Logisch dat wilden wij ook destijds.
Maarja een kroeg kan niet want de boete is voor de uitbater. Wat naar mijn mening een grote fout is want nu kunnen die jongeren echt nergens heen. Laat ze gewoon binnen en worden ze betrapt op alcohol kun je ze eruit zetten of de boete direct aan de jongere uitschrijven. Misschien niet zo'n grote pakkans maar ik weet zeker dat een heleboel jongeren hier gebaat bij zijn.
Ik kon bijvoorbeeld vanaf mijn 14 jaar naar een plaatselijke dansschool in het weekend omgetoverd tot jongeren discotheek. Vanaf mijn 16e gewoon op stap.
Nu komen ze tot hun 18e nergens binnen. Maar een 16/17 jarige heeft geen zin om in het weekend thuis ergens op de bank te gaan zitten. Die willen eropuit. Logisch dat wilden wij ook destijds.
Maarja een kroeg kan niet want de boete is voor de uitbater. Wat naar mijn mening een grote fout is want nu kunnen die jongeren echt nergens heen. Laat ze gewoon binnen en worden ze betrapt op alcohol kun je ze eruit zetten of de boete direct aan de jongere uitschrijven. Misschien niet zo'n grote pakkans maar ik weet zeker dat een heleboel jongeren hier gebaat bij zijn.
woensdag 13 maart 2024 om 10:21
Niemand heeft het over met een groep oppassen?thanx schreef: ↑13-03-2024 08:16Ik ben zo'n jeugdtrainer (pubers) binnen de sport.
De gemeentes en overheid willen wel geld investeren in healthcoaches voor kinderen, fitnes voor obese kinderen enz. Maar investeren in sportgelegenheden, waardoor kinderen plezier in sport krijgen (plezier is het ultime stimuleringsmiddel om te bewegen), doen ze amper. Heel frustrerend.
Ik ben ervan overtuigd dat als je, je bij een club voelt horen, je daar ook leuke dingen mee doet. En dat je er echt niet uitgezet wilt worden wegens wangedrag.
Tegenwoordig is alles vluchtig. Je kunt he online voordoen als iemand anders, grote bek enz. Ze zien de lijn tussen werkelijkheid en digitaal niet meer. Moeten zich in het echt ook zo gedragen, anders zijn ze niet meer geloofwaardig.
Het alcohol drinken.... dat hoeft van mij niet perse, maar je komt nu nergens binnen onder de 18. Cafe's willen niet riskeren dat er dadelijk een 17 jarige met een via-vua pilsje staat en er controlle komt. Want de cafebaas krijgt de boete.
Dus de vraag is:wat kunnen ze dan?
Ik heb hier om het weekend zo'n 5 a 6 jongeren over de vloer, die zich ophouden in de dichte keuken.
Niet iedere ouder (met b.v. open keuken) zit hierop te wachten.
Oppassen? Met een groep?
No-way dat ik als ouders van het kindje dit zou goedkeuren.
Omdat jeugd weinig sociaals heeft, hebben ze ook weinig voorbeeld. Ze weten gewoon niet hoe ze zich moeten gedragen. En vaak wordt dit ook nog aangewakkerd door de ouders.
Met een vriendin oppassen. Hier redelijk gebruikelijk. Een kans om elkaar even zonder ouders en toezicht te zien, en voor de oppaskindjes heel leuk hoor ik terug.
woensdag 13 maart 2024 om 10:53
Zolang ouders nog steeds hun kinderen wijsmaken dat het vmbo het afvoerputje is van de maatschappij is er nog een lange weg te gaan, vrees ik.
Daarnaast valt me op dat ouders wel heel vaak de leerproblemen van hun kinderen bij school neerleggen. Alles maar afschuiven naar een ander, zodat je niet naar je eigen inbreng hoeft te kijken. De "ja, maar" ouders...
Leg verdorie die telefoon weg en ga zelf met je kinderen oefenen met rekenen/lezen/schrijven..
"Ja, maar kinderen moeten al zo veel, thuis is rust.."
Verder een grote, bijdehante mond is bij een vijfjarige niet grappig. Als je je kind al vroeg leert dat er geen consequenties zijn bij verkeerd gedrag, dan ook niet piepen dat ze je als prepuber de huid vol schelden als je ineens wel regels gaat invoeren. Dan ben je, i.m.h.o. rijkelijk te laat met het starten van opvoeding.
Daarnaast valt me op dat ouders wel heel vaak de leerproblemen van hun kinderen bij school neerleggen. Alles maar afschuiven naar een ander, zodat je niet naar je eigen inbreng hoeft te kijken. De "ja, maar" ouders...
Leg verdorie die telefoon weg en ga zelf met je kinderen oefenen met rekenen/lezen/schrijven..
"Ja, maar kinderen moeten al zo veel, thuis is rust.."
Verder een grote, bijdehante mond is bij een vijfjarige niet grappig. Als je je kind al vroeg leert dat er geen consequenties zijn bij verkeerd gedrag, dan ook niet piepen dat ze je als prepuber de huid vol schelden als je ineens wel regels gaat invoeren. Dan ben je, i.m.h.o. rijkelijk te laat met het starten van opvoeding.
woensdag 13 maart 2024 om 11:01
ik doceer niet op het vo maar op onderwijs daarna. En daar zie je dus dat studenten het wel kunnen. Het eerste jaar is rampzalig, en daar wordt dus streng opgetreden en daarna gaat alles vanzelf. Het is een kwestie van de toon zetten.
Nou kan dat op het VO gewoon minder goed want wij kunnen a) studenten makkelijker meteen verwijderen b) we dealen nooit met ouders en c) studenten hoeven er niet te zijn, dan maar geen opleiding.
Studenten die net van de middelbare school komen schrikken zich soms wezenloos over hoe weinig wij accepteren in termen van brutaliteit, eisen dat ze meebeslissen, eisen dat wij ons verantwoorden etc.
Ik vind onderwijs geven ontzettend leuk, maar wat er op die middelbare scholen gebeurt, dat zou ik echt niet willen. Zeker omdat er maar zo weinig mogelijk is qua sancties. Die leerlingen lijken overal gewoon mee weg te komen.
Nou kan dat op het VO gewoon minder goed want wij kunnen a) studenten makkelijker meteen verwijderen b) we dealen nooit met ouders en c) studenten hoeven er niet te zijn, dan maar geen opleiding.
Studenten die net van de middelbare school komen schrikken zich soms wezenloos over hoe weinig wij accepteren in termen van brutaliteit, eisen dat ze meebeslissen, eisen dat wij ons verantwoorden etc.
Ik vind onderwijs geven ontzettend leuk, maar wat er op die middelbare scholen gebeurt, dat zou ik echt niet willen. Zeker omdat er maar zo weinig mogelijk is qua sancties. Die leerlingen lijken overal gewoon mee weg te komen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in