Weg met de koopkrachtplaatjes!

20-09-2011 20:31 8 berichten
Het is ieder jaar hetzelfde. Het debat over de Miljoenennota gaat voor een te groot deel over koopkrachtplaatjes. Gaan we er 1% op achteruit, of toch wat meer? Gaan hogere inkomens er meer op achteruit dan lagere inkomens? Hoe zit het met bijstandsmoeders met 4 kinderen?



Deze discussie raakt kant nog wal en kan beter maar niet meer gevoerd worden. Misschien moeten de rekenmeesters van Financiën het het CPB ook maar stoppen met koopkrachtberekeningen. In de praktijk slaat het nergens op.



Ten eerste is koopkracht een nogal overschat iets. Stel dat je volgend jaar 30.000 euro vrij te besteden hebt terwijl dat dit jaar nog 30.500 euro was. Maakt dat echt iets uit voor je levensplezier? Dat wordt waarschijnlijk veel meer bepaald door zaken als gezondheid, plezier in je werk, je sociale omgeving enzovoorts.



Ten tweede doen de koopkrachtplaatjes geen recht aan de enorme dynamiek in de samenleving waar we allemaal mee te maken hebben. Mensen maken carrière of worden ontslagen, krijgen kinderen, gaan scheiden, beginnen voor zichzelf, hebben een keer geluk of pech op de beurs, krijgen misschien een erfenis, enzovoorts enzovoorts. Al deze factoren die op ons pad kunnen komen zijn van veel groter belang voor onze koopkracht dan 1% belastingverhoging of 35 euro minder kinderbijslag. Toch is dat laatste heel belangrijk want dit soort geneuzel is de basis van de koopkrachtplaatjes.



Ten derde kan uiteindelijk het kabinet maar in beperkte mate iets doen aan de koopkracht. Ook de overheid heeft een huishoudboekje dat enigszins in evenwicht moet blijven. En als het economisch minder gaat kan de overheid niet eindeloos onze koopkracht in stand houden. Dat kan ook nooit een doel zijn van regeringsbeleid.



Stop dus met het geneuzel over de koopkracht. Stop ook met achterhoedegevechten over de pensioenleeftijd. In plaats daarvan moet de discussie gaan over hoe we op langere termijn zorgen dat Nederland een prettig, welvarend en economisch gezond land is. Er liggen voldoende uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, onderwijs, de arbeidsmarkt en milieu.
Dan moet de politiek ook maar eens stoppen met het "als jij A zegt, zeg ik B" en samen kiezen voor de beste weg.

In feite heeft de nationale politiek maar een zeer beperkte invloed op de manier waarop wij leven. Nederland is geen eilandje, we hebben veel meer te maken met de effecten en gevolgen van zaken die buiten Nederland plaatsvinden.

Verder hebben de ambtenarenkorpsen, de rekenbureau's, etc. de kennis en de kunde waarop een land draait. Zij maken uit wat kan en wat niet kan. Als een CPB doorrekent dat een bepaalde maatregel negatief zal uitpakken voor de massa, dan gaat een regering die maatregel waarschijnlijk niet doorvoeren.

Of dat nu een coalitie van A/B/C of een van D/E/F is...
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me niet voorstellen dat wij als anderhalf verdieners er 1% op achteruitgaan. De kinderopvang en zorgverzekering worden duurder, salarissen stijgen niet en ga maar door. Hopelijk heb ik over een jaar geen kinderopvang meer nodig. Dan ga ik als het kan mijn dagen veranderen en minder uren werken. Snoezeman wil ook minder gaan werken, om de simpele reden dat je tegenwoordig meer hebt aan vrije tijd dan aan salaris.



Gelukkig hebben we geen tophypotheek e.d.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Wat is koopkracht? Voor de één betekent minder koopkracht minder sigaretten, voor de ander nog even wachten met de nieuwste I-pad.



Het is niet alleen de Staat die bepaald hoeveel wij hebben te besteden. Wie teveel geleend heeft zijn zijn koopkracht dalen als de rente stijgt. Wie met de fiets naar het werk gaat zal de gestegen benzineprijs een biet wezen.



Iedereen is anders, individuen zijn niet in algemene koopkrachtplaatjes te vangen.
Alle reacties Link kopieren
Ondernemer, ik ben het volstrekt oneens met je betoog.

Natuurlijk zijn er veel belangrijker dingen zoals gezondheid (open deur).

Maar er zijn veel mensen die echt in een zeer moeilijke financiële zitten. Voor hen zijn kleine marges in koopkracht heel belangrijk.
*do not underestimate the power of stupidity*
Alle reacties Link kopieren
@ondernemer; hear hear
@
quote:mind_game schreef op 20 september 2011 @ 22:34:

Ondernemer, ik ben het volstrekt oneens met je betoog.

Natuurlijk zijn er veel belangrijker dingen zoals gezondheid (open deur).

Maar er zijn veel mensen die echt in een zeer moeilijke financiële zitten. Voor hen zijn kleine marges in koopkracht heel belangrijk.Ben je het ook oneens met de andere reacties? Koopkracht is een heel beperkt gegeven dat niks zegt over de werkelijke situatie. Het is geen zekerheid dat een minimum inkomen gelijk staat aan onvoldoende kwaliteit tot leven. Integendeel zelfs. Ik ken minima zonder geldproblemen, die op vakantie gaan, nieuwe kleren kopen, terwijl er tegelijkertijd in dezelfde sociale omgeving hogere inkomens zijn die voortdurend in de geldproblemen zitten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven