zonder diploma en ervaring in de zorg werken......

09-07-2011 17:14 79 berichten
zoals de titel zegt.... is het normaal, of eerder gezegd ethisch, om zonder bijbehorende diploma en ervaring in de zorg te werken? Ik vind van niet!!!



Het volgende is dus gebeurd.... tijdje geleden was ik naar een open dag van een verzorgingsinstelling geweest, deze was georganiseerd om vakantiekrachten te werven. Iemand vroeg hoe het zat met mensen wassen etc, er werd verteld dat dat niet gedaan mocht worden, ook al heb je een geschikt diploma hiervoor. Maar ik had het dus verkeerd begrepen, het bleek dat bepaalde mensen niet door onsg ewassen mochten worden (kom even niet op het woord, maar volgens mij de geriatrische mensen).... werd ik met een meeloopdagje ingezet in de zorg, vond ik nogal vreemd en heb ik dus aangegeven en gezegd dat ik niet in de zorg KAN en wil werken, bleek dus dat we verkeerde verwachtingen van elkaar hadden... nou oke, dus ingezet op de huiskamer, vandaag begonnen, vraagt een collega of ik even wil helpen met iemand optillen, oke prima.... bleek dus dat zij ook vakantiekracht was en mensen moest wassen en aankleden enzo, zonder diploma en ervaring!!! En al helemaal zonder begeleiding, in haar eentje dus!!!



Ik vind dit niet kunnen! Ik vind het gewoon superslecht, stel je laat iemand vallen door je ondeskundigheid... da's toch heel erg!! Reageer ik nu overdreven of...? Wat vinden jullie? Het is overigens een verzorgingsinstelling die wel bekend is en wel een paar keertjes in het nieuws is geweest vanwege de (slechte) kwaliteit....
Alle reacties Link kopieren
In de praktijk betekent het dat iemand met een zware handicap zichzelf flink kan verwaarlozen/onhygienische omstandigheden creert/ geestelijk in de put zit/ personeel vervelend behandeld, en Fokus niets doet. Ondanks zorgen van personeel.... eigen regie. Jippie.
Alle reacties Link kopieren
Zo ging het ook met PersoonsGebondenBudget... Ze krijgen het geld, echtgenoot stopt zorg want hij kan het zelf wel en na een half jaar mochten we weer komen want mevrouw had een decubituswond waar je U tegen zegt.

Maargoed, das off-topic.



On-topic: als de cliënt het zo wil dan kan dat. Als een cliënt bepaalde zorg weigerd, prima, wordt genoteerd met handtekening van cliënt (wij moeten ons op die manier indekken) en dan is het zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.
Alle reacties Link kopieren
@noopes

fokus verleent geen zorg, maar assistentie, op aanwijzing van client. Ik denk dat daar een wezenlijk verschil in zit. Dus in theorie zou de verantwoordelijkheid ten alle tijde bij de client liggen...
Alle reacties Link kopieren
Klopt helemaal, in feite ben je bij Fokus niets meer of minder dan de handen en de voeten van de cliënt. Dus bij het legen van de catheter kan de cliënt vragen hoe de urine er uit ziet, of vraagt of je catheterzak kunt laten zien zodat hij/zij het zelf kan beoordelen.



Ik heb er 8 jaar gewerkt, en weet van de meeste clienten dat ze naar volle tevredenheid gebruik maken van de ADL-diensten van Fokus.



Peecee, ik krijg het idee dat je het principe van Fokus niet helemaal hebt begrepen. Misschien had je het dan heel anders ervaren. Een cliënt kan inderdaad prima uitleggen hoe je een catheterzak leegt, dat is namelijk de voorwaarde waaraan ze moeten voldoen om in een Fokuswoning te wonen, dat ze zelf kunnen aangeven wat er moet gebeuren. En ik weet dat de zorgzwaarte toeneemt, en dat het daardoor vaker gebeurd dat mensen moeilijker aanwijzingen kunnen geven, maar als dat zo is vind ik dat je collega's je daar niet alleen naar toe hadden moeten laten gaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven