Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Hoe gaan we economisch uit deze lockdown komen?

18-04-2020 16:22 251 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment vraag ik mij af hoe we in hemelsnaam economisch uit deze lockdown gaan komen. Straks is 10% van de beroepsbevolking failliet, krijgen maximaal drie jaar WW en dan? Alle reisbureaus staan op omvallen, horeca, evenementenbureaus, etc.

Wij zetten nu alles stil, maar hoeveel doden gaan er straks vallen, omdat ze geen psychische hulp hebben kunnen krijgen en daarom zelfmoord plegen. Of alle mensen die geen voedsel meer kunnen kopen?

Als straks niemand de nota van de zorgverzekering meer kan betalen, waar worden dan de artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, fysiotherapeuten, tandartsen dan van betaald? Of alle piloten, stewardessen, etc. die geen werk meer kunnen vinden, omdat er nog maar 1 luchtvaartmaatschappij over gebleven is? Of dat alle kledingzaken verdwijnen in de binnenstad en er dus een monopolie ontstaat?

Hoe komen we in hemelsnaam uit de recessie die erg diep gaat zijn? En hoeveel levens willen we daarvoor opofferen?
Miskotto schreef:
18-04-2020 19:41
Dat betwijfel ik, en ook al verdienen ze
meer, na hun 35e houd het op, terwijl ome Willem zijn toelage kan opstrijken zolang het hem gegeven is om koning te mogen zijn.
En ik lever nog geen halve eurocent in, ben jij betoeterd.
En Italie maar cashen, no way.
Je kunt wel blijven zaniken over Ome Willem, maar ook hij kan in zijn eentje de komende staatsschuld niet inlossen hoor. Het zou leuk zijn als we het met zijn allen deden, naar rato. Dus Ome Willem en Heineken wat meer dan ik-zei-het-domme-waswijf zegmaar. En dat Schiphol het lekker zelf uit gaat zoeken met zijn zooitje. Dat moeten al die horeca-ondernemers tenslotte ook.
Miskotto schreef:
18-04-2020 19:41
Dat betwijfel ik, en ook al verdienen ze
meer, na hun 35e houd het op, terwijl ome Willem zijn toelage kan opstrijken zolang het hem gegeven is om koning te mogen zijn.
En ik lever nog geen halve eurocent in, ben jij betoeterd.
En Italie maar cashen, no way.
de meeste topvoetballers verdienen absoluut meer dan de koning
Kan Ajax niet effe Messi of Neymar binnenhalen?

Heb je tenminste de belastingen op hun loon die je vangt :-D.
Alle reacties Link kopieren
Lady*Voldemort schreef:
18-04-2020 19:45
Je kunt wel blijven zaniken over Ome Willem, maar ook hij kan in zijn eentje de komende staatsschuld niet inlossen hoor. Het zou leuk zijn als we het met zijn allen deden, naar rato. Dus Ome Willem en Heineken wat meer dan ik-zei-het-domme-waswijf zegmaar. En dat Schiphol het lekker zelf uit gaat zoeken met zijn zooitje. Dat moeten al die horeca-ondernemers tenslotte ook.

Jij hebt het idee dat je net zoveel betaalt aan de staatsschuld als zeg een Heineken?
Alle reacties Link kopieren
Interessante nuance van hoogleraar internationale economie en macro-economie Peter van Bergeijk. Vandaag op de opiniepagina van NRC:

Zo teer is onze economie niet

Depressie Economische malaise krijgt te veel aandacht, schrijft Peter van Bergeijk. Focus op sectoren die groeien.

Het IMF komt met de zwartste voorspelling uit zijn bestaan, en vooral Nederland wordt in die prognose hard getroffen. De modellen die het IMF gebruikt gaan echter over de oude economie. Die bestaat niet meer.

De Nederlandse economie is de afgelopen decennia onopgemerkt in hoge mate pandemie-resistent gemaakt. Nog maar één generatie terug waren pinnen, thuiswerken en thuisonderwijs volstrekt onmogelijk. De thuisbezorginfrastructuur die de afgelopen jaren is ontstaan, bestond nog niet. Een coronapandemie had bij de start van de eeuw de economie nog volledig lamgelegd. Maar dat is nu dus anders.

Belangrijke sectoren dragen het nieuwe weerstandsvermogen van de Nederlandse economie; de financiële en zakelijke dienstverlening, onderwijs en overheid. Zij vormen ruim de helft van het bbp. De bedrijfsorganisatie is er van de ene op de andere dag aangepast en telewerken is er nu de norm.

Er zijn ook sectoren die mede door corona, sterk groeien: de ICT, de telecommunicatie, de post, de koeriersdiensten en de gezondheidssector. Beleidsmakers richten zich nu te weinig op wat nodig is in deze sectoren. Naast de werknemers in de zorg lopen wellicht ook medewerkers in distributiecentra te veel risico op besmetting.

Hoe kan dat beter worden georganiseerd? Het soepel laten functioneren van de bedrijfstakken die door corona groeien, moet de hoogste prioriteit krijgen. We lijken ziende blind voor de kansen en knelpunten die zij nu ervaren. Dat is vreemd omdat alleen al de groeisectoren van de corona-economie twee keer zo groot zijn als de sectoren die platliggen.

Rampspoed vindt gewillig oor
De verliezers van structurele verandering weten de media zoals altijd te vinden. Ze hebben er belang bij hun nood te klagen en rampspoed vindt altijd een gewillig oor. Zo krijgt Nederland een scheef beeld van wat er gebeurt en moet gebeuren. Daarom dringt het niet door dat het opheffen van de maatregelen voor een gering deel van de Nederlandse economie een onverantwoord economisch risico is voor de sectoren die Nederland aan de praat houden. De vraag is of bijvoorbeeld het openen van de horeca opweegt tegen het risico dat het virus opleeft en andere sectoren in gevaar brengt.

Wat moeten we doen?

De waarschijnlijkheid van een nieuwe pandemie in de komende vijf jaar is ruim 10 procent. Dat was zo vóór corona en dat blijft zo. Belangrijk is daarbij dat het coronavirus ernstig is, maar dat de mortaliteit in vergelijking met ebola of mers meevalt. Corona is zo bezien de nuttige waarschuwing die we nodig hadden om ons voor te bereiden.

De uitdaging is om verder te kijken dan de top van de corona-epidemie en het dal van de coronarecessie. Wat hebben we nodig om het vertrouwen straks te versterken? Hoe maken we samenleving en economie nog beter bestand tegen de volgende epidemie?

Het is duidelijk dat de publieke infrastructuur wel was voorbereid op een pandemie, maar er niet voor was toegerust. De twee allerbelangrijkste knelpunten zijn de te geringe testcapaciteit en onvoldoende bescherming. Moeten hier voorraden worden opgebouwd of moet er binnenlandse productiecapaciteit worden opgezet? Een belangrijke vraag is of er moet worden geïnvesteerd in een permanent hogere capaciteit in de GGD en IC’s.

Ook het bedrijfsleven leert van corona. De kwetsbaarheid van internationale waardenketens en just-in-time leveringen is volstrekt helder. Hoe kan dat risico worden verminderd? Welke buffers en financieringsvormen zijn er nodig om de volgende pandemie te overleven? En meer optimistisch, want ook uit deze crisis komt iets goeds: we weten beter hoe we thuiswerken en de nieuwe veiligheidsprocedures straks kunnen gebruiken buiten crisistijd.

Het internationale bedrijfsleven heeft geoefend
Over het internationale bedrijfsleven ben ik optimistisch, want het heeft twee oefeningen gehad: de Brexit en de wereldhandelsval met 20 procent in 2008 waarvan het herstel binnen een jaar optrad. Het weerstandsvermogen is groot in de industrie, de groothandel, het vervoer en de logistiek. Deze sectoren worden getroffen omdat belangrijke handelspartners in het buitenland een volledige lockdown hebben verkozen waardoor de productie en afzet daar wegvalt. Nu het buitenland voorzichtig weer ‘open gaat’ kan herstel beginnen.

Om beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie hebben we een langdurig investeringsprogramma nodig om middelen, kennis en kunde op het vereiste niveau te brengen en zo het vertrouwen in de toekomst te herstellen. Nederland zit niet op slot: we zijn op weg naar een nieuwe toekomst!
Ik denk dat het wat bedrijvigheid betreft best gaat meevallen hoor, misschien niet in de contactberoepen, en de oppervlakte, zoals horeca etc.
Maar eerlijk gezegd, merken wij helemaal niets van alle maatregelen als het aan komt op covid.
Wij krijgen nog steeds evenveel opdrachten als normaal, en we hebben helemaal niets gemist wat betreft inkomen, wij hoeven ook niet om steun te vragen, en dat doen we ook niet.
We komen vooral bij industriële bedrijven, en er is werkelijk niets veranderd.
Veel mensen houden niet eens afstand, alsof dat hele virus niet eens bestaat...
maar dat doen wij zelf wel gelukkig,

We blijven gewoon gevraagd worden, we worden netjes betaald, en op onze voorwaarden (compleet kunnen werken in isolatie, ja nu kan het ineens wel) komen we langs om ons werk te doen.
Dit zijn verdomd goede tijden voor ons, en wij zijn echt niet de enige hoor, er wordt nog steeds gewoon gewerkt, de industrie is niet veranderd,
niet dat wij zien in ieder geval.

ik voorzie over een paar maanden dat alles weer gewoon wordt opgepakt, want er is niet eens zoveel veel veranderd, ja oppervlakkig wel, maar de onderste lagen, die je normaal niet ziet, alle bedrijvigheid, waardoor wij kunnen eten, en spullen kunnen maken, spullen kunnen kopen, andere bedrijven, van materialen kunnen voorzien, dat draait allemaal nog gewoon, dat is allemaal doorgegaan,
Ik zie het dagelijks, iedereen loopt daar nog rond, en doet zijn of haar werk.

Dat geeft mij hoop, want als ik naar het nieuws kijk, zie ik iets dat niet klopt, met wat ik normaal zie, en ervaar,
Misschien komt de klap alsnog,en loopt onze sector compleet achter, maar als ik ik gewoon m'n werk blijf doen, zie ik echt geen verschil, en ik hoop dat dat beeld het gaat winnen.
Alle reacties Link kopieren
julius schreef:
18-04-2020 19:49
Jij hebt het idee dat je net zoveel betaalt aan de staatsschuld als zeg een Heineken?
Hoeveel vangt een bedrijf als Heineken aan subsidies en balastingvoordelen?
wij slapen nooit.
julius schreef:
18-04-2020 19:49
Jij hebt het idee dat je net zoveel betaalt aan de staatsschuld als zeg een Heineken?
Heineken (en andere grote bedrijven) betalen waarschijnlijk minder dan ik :-).

Ik kan me als privé-persoon geen dure belasting-consulenten en "hoe vind ik alle sluipwegen om niets te betalen"-mannetjes veroorloven.
julius schreef:
18-04-2020 19:49
Jij hebt het idee dat je net zoveel betaalt aan de staatsschuld als zeg een Heineken?
Ik denk dat ik relatief nog veel meer betaal, eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
Beeltenis schreef:
18-04-2020 19:49
Interessante nuance van hoogleraar internationale economie en macro-economie Peter van Bergeijk. Vandaag op de opiniepagina van NRC:

Zo teer is onze economie niet

Depressie Economische malaise krijgt te veel aandacht, schrijft Peter van Bergeijk. Focus op sectoren die groeien.

Het IMF komt met de zwartste voorspelling uit zijn bestaan, en vooral Nederland wordt in die prognose hard getroffen. De modellen die het IMF gebruikt gaan echter over de oude economie. Die bestaat niet meer.

De Nederlandse economie is de afgelopen decennia onopgemerkt in hoge mate pandemie-resistent gemaakt. Nog maar één generatie terug waren pinnen, thuiswerken en thuisonderwijs volstrekt onmogelijk. De thuisbezorginfrastructuur die de afgelopen jaren is ontstaan, bestond nog niet. Een coronapandemie had bij de start van de eeuw de economie nog volledig lamgelegd. Maar dat is nu dus anders.

Belangrijke sectoren dragen het nieuwe weerstandsvermogen van de Nederlandse economie; de financiële en zakelijke dienstverlening, onderwijs en overheid. Zij vormen ruim de helft van het bbp. De bedrijfsorganisatie is er van de ene op de andere dag aangepast en telewerken is er nu de norm.

Er zijn ook sectoren die mede door corona, sterk groeien: de ICT, de telecommunicatie, de post, de koeriersdiensten en de gezondheidssector. Beleidsmakers richten zich nu te weinig op wat nodig is in deze sectoren. Naast de werknemers in de zorg lopen wellicht ook medewerkers in distributiecentra te veel risico op besmetting.

Hoe kan dat beter worden georganiseerd? Het soepel laten functioneren van de bedrijfstakken die door corona groeien, moet de hoogste prioriteit krijgen. We lijken ziende blind voor de kansen en knelpunten die zij nu ervaren. Dat is vreemd omdat alleen al de groeisectoren van de corona-economie twee keer zo groot zijn als de sectoren die platliggen.

Rampspoed vindt gewillig oor
De verliezers van structurele verandering weten de media zoals altijd te vinden. Ze hebben er belang bij hun nood te klagen en rampspoed vindt altijd een gewillig oor. Zo krijgt Nederland een scheef beeld van wat er gebeurt en moet gebeuren. Daarom dringt het niet door dat het opheffen van de maatregelen voor een gering deel van de Nederlandse economie een onverantwoord economisch risico is voor de sectoren die Nederland aan de praat houden. De vraag is of bijvoorbeeld het openen van de horeca opweegt tegen het risico dat het virus opleeft en andere sectoren in gevaar brengt.

Wat moeten we doen?

De waarschijnlijkheid van een nieuwe pandemie in de komende vijf jaar is ruim 10 procent. Dat was zo vóór corona en dat blijft zo. Belangrijk is daarbij dat het coronavirus ernstig is, maar dat de mortaliteit in vergelijking met ebola of mers meevalt. Corona is zo bezien de nuttige waarschuwing die we nodig hadden om ons voor te bereiden.

De uitdaging is om verder te kijken dan de top van de corona-epidemie en het dal van de coronarecessie. Wat hebben we nodig om het vertrouwen straks te versterken? Hoe maken we samenleving en economie nog beter bestand tegen de volgende epidemie?

Het is duidelijk dat de publieke infrastructuur wel was voorbereid op een pandemie, maar er niet voor was toegerust. De twee allerbelangrijkste knelpunten zijn de te geringe testcapaciteit en onvoldoende bescherming. Moeten hier voorraden worden opgebouwd of moet er binnenlandse productiecapaciteit worden opgezet? Een belangrijke vraag is of er moet worden geïnvesteerd in een permanent hogere capaciteit in de GGD en IC’s.

Ook het bedrijfsleven leert van corona. De kwetsbaarheid van internationale waardenketens en just-in-time leveringen is volstrekt helder. Hoe kan dat risico worden verminderd? Welke buffers en financieringsvormen zijn er nodig om de volgende pandemie te overleven? En meer optimistisch, want ook uit deze crisis komt iets goeds: we weten beter hoe we thuiswerken en de nieuwe veiligheidsprocedures straks kunnen gebruiken buiten crisistijd.

Het internationale bedrijfsleven heeft geoefend
Over het internationale bedrijfsleven ben ik optimistisch, want het heeft twee oefeningen gehad: de Brexit en de wereldhandelsval met 20 procent in 2008 waarvan het herstel binnen een jaar optrad. Het weerstandsvermogen is groot in de industrie, de groothandel, het vervoer en de logistiek. Deze sectoren worden getroffen omdat belangrijke handelspartners in het buitenland een volledige lockdown hebben verkozen waardoor de productie en afzet daar wegvalt. Nu het buitenland voorzichtig weer ‘open gaat’ kan herstel beginnen.

Om beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie hebben we een langdurig investeringsprogramma nodig om middelen, kennis en kunde op het vereiste niveau te brengen en zo het vertrouwen in de toekomst te herstellen. Nederland zit niet op slot: we zijn op weg naar een nieuwe toekomst!
En die nieuwe toekomst is? (even afgezien van de economie, want ik verwacht inderdaad dat het bedrijfsleven linksom of rechtsom wel weer redelijk op poten komt).

Dat we als mensen voortaan niet meer bij elkaar in de buurt mogen komen tenzij we ons hullen in operatiekleding en mondkapjes en handschoenen? Dat je vooraf een vergunning moet aanvragen om naar een restaurant te mogen en dan in geïsoleerde omstandigheden een biefstukje mag verorberen? Dat gezellig met vrienden een terrasje pakken of naar de kroeg gaan niet meer mag? Dat ons sociale leven voortaan wordt thuis zitten om naar herhalingen van The Passion en het Songfestival uit betere dagen te kijken en dan te denken dat het leuk is? Zeg het maar.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
pejeka schreef:
18-04-2020 19:54
En die nieuwe toekomst is? (even afgezien van de economie, want ik verwacht inderdaad dat het bedrijfsleven linksom of rechtsom wel weer redelijk op poten komt).

Dat we als mensen voortaan niet meer bij elkaar in de buurt mogen komen tenzij we ons hullen in operatiekleding en mondkapjes en handschoenen? Dat je vooraf een vergunning moet aanvragen om naar een restaurant te mogen en dan in geïsoleerde omstandigheden een biefstukje mag verorberen? Dat gezellig met vrienden een terrasje pakken of naar de kroeg gaan niet meer mag? Dat ons sociale leven voortaan wordt thuis zitten om naar herhalingen van The Passion en het Songfestival uit betere dagen te kijken en dan te denken dat het leuk is? Zeg het maar.
Die nieuwe toekomst, komt er helemaal niet, want mensen zijn contactwezens, en zelfs nu kunnen mensen niet stoppen met contact maken, dat gaat echt niet anders worden hoor.
over een tijd, is dit allemaal weg, en vergeten.
Dat nieuwe leven, met 1,5 meter afstand komt niet, want we kunnen dat niet, nu zelfs niet, dus gewoon nooit...
en dat is prima.
Lady*Voldemort schreef:
18-04-2020 19:53
Ik denk dat ik relatief nog veel meer betaal, eigenlijk.
als je in het hoge tarief valt betaal je naar rato evenveel
*ik* schreef:
18-04-2020 20:01
Die nieuwe toekomst, komt er helemaal niet, want mensen zijn contactwezens, en zelfs nu kunnen mensen niet stoppen met contact maken, dat gaat echt niet anders worden hoor.
over een tijd, is dit allemaal weg, en vergeten.
Dat nieuwe leven, met 1,5 meter afstand komt niet, want we kunnen dat niet, nu zelfs niet, dus gewoon nooit...
en dat is prima.
Bwah ... Wat je binnen zelf doet moet je zelf weten.

Maar ik gok dat er buiten de eerste tijd toch écht wel een poging gaat gedaan worden tot 1.5 meter uit elkaar.

Zeker op scholen, in restaurants, in wachtzalen, ...

Waarbij ook de politie buiten wel nog zal blijven rondlopen en controleren.
De boetes die er uit voortkomen brengen nu éénmaal geld voor de staatskas op :-D.
ManOpHetPrikbord schreef:
18-04-2020 18:06
Dat klopt. Ergens rond de eeuwwisseling is Sabena failliet gegaan, zeg maar het KLM van Belgie. Daarna is het vliegverkeer op Zaventem (Brussel) sterk teruggelopen en nooit meer hersteld. In de tussentijd is Schiphol met KLM-Air France uitgegroeid tot een toonaangevende hub. Dankzij de toevoer van andere Europese luchthavens kan de KLM een enorm routenetwerk in stand houden naar alle delen van de wereld. Het zal vast ook nadelen hebben, maar voor het Nederlandse vestigingsklimaat is dit een sterke troef.
Want het heette voor niets SuchABloodyExperienceNeverAgain.
Alle reacties Link kopieren
RikM schreef:
18-04-2020 16:25
Ik denk dat als het weer kan, iedereen als een gek gaat consumeren, vliegreizen, etc. Komt wel goed met die economie.

Waar ik me meer zorgen over maak is dat we andere landen ook overeind moeten houden.
Onder de huidige condities gaat het nog jaren duren. Tenzij we minder pound foolish worden en een groter aantal doden voor lief nemen.
Maar als wij zo min mogelijk doden willen dan gaan deze maatregelen nog jaren duren. Dan valt er niks meer te consumeren, laat staan als een gek. We komen dan op het niveau van 1945. Dat betekent opnieuw beginnen met niks.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
Alle reacties Link kopieren
*ik* schreef:
18-04-2020 20:01
Die nieuwe toekomst, komt er helemaal niet, want mensen zijn contactwezens, en zelfs nu kunnen mensen niet stoppen met contact maken, dat gaat echt niet anders worden hoor.
over een tijd, is dit allemaal weg, en vergeten.
Dat nieuwe leven, met 1,5 meter afstand komt niet, want we kunnen dat niet, nu zelfs niet, dus gewoon nooit...
en dat is prima.
Ik vraag het me af. In Spanje en Italië zijn ze al helemaal murwgebeukt. Daar NSB’en ze een eenzame hardloopster die vervolgens door de politie met grof geweld van de straat wordt getrokken.
oudebaas wijzigde dit bericht op 18-04-2020 20:38
0.24% gewijzigd
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
julius schreef:
18-04-2020 19:44
Als je 187 euro per maand betaalt aan je zorgverzekering, heb je een héle uitgebreide. Maar ook bij de goedkoopste verzekering valt huisartsenbezoek niet onder het eigen risico, dus hoe je er in godsnaam bijkomt dat dat geld kost in me en raadsel.
Google.
En niet zo heel uitgebreid hoor, dat valt nog vies tegen.
Maar ja, via de gemeente en dat moest.
Wil nog wel eens gaan kijken of ik er vanaf kan (denk het niet)
Alle reacties Link kopieren
oudebaas schreef:
18-04-2020 20:16
Onder de huidige condities gaat het nog jaren duren. Tenzij we minder pound foolish worden en een groter aantal doden voor lief nemen.
Maar als wij zo min mogelijk doden willen dan gaan deze maatregelen nog jaren duren. Dan valt er niks meer te consumeren, laat staan als een gek. We komen dan op het niveau van 1945. Dat betekent opnieuw beginnen met niks.

Dat vaccin gaat er niet komen volgens jou?
oudebaas schreef:
18-04-2020 20:16
Onder de huidige condities gaat het nog jaren duren. Tenzij we minder pound foolish worden en een groter aantal doden voor lief nemen.
Maar als wij zo min mogelijk doden willen dan gaan deze maatregelen nog jaren duren. Dan valt er niks meer te consumeren, laat staan als een gek. We komen dan op het niveau van 1945. Dat betekent opnieuw beginnen met niks.

Welnee, dat is paniekzaaierij. Volgend jaar is er een vaccin, of zelfs een medicijn. Ik denk dat als we dit jaar kunnen uitzingen met z'n allen, we al een heel eind zijn.
pejeka schreef:
18-04-2020 19:54
En die nieuwe toekomst is? (even afgezien van de economie, want ik verwacht inderdaad dat het bedrijfsleven linksom of rechtsom wel weer redelijk op poten komt).

Dat we als mensen voortaan niet meer bij elkaar in de buurt mogen komen tenzij we ons hullen in operatiekleding en mondkapjes en handschoenen? Dat je vooraf een vergunning moet aanvragen om naar een restaurant te mogen en dan in geïsoleerde omstandigheden een biefstukje mag verorberen? Dat gezellig met vrienden een terrasje pakken of naar de kroeg gaan niet meer mag? Dat ons sociale leven voortaan wordt thuis zitten om naar herhalingen van The Passion en het Songfestival uit betere dagen te kijken en dan te denken dat het leuk is? Zeg het maar.
Dat zal wel loslopen. Pandemieën zijn altijd weer voorbij gegaan en er is geen enkele reden om aan te nemen dat deze pandemie dat niet zal doen.
Alle reacties Link kopieren
strings-attached schreef:
18-04-2020 19:27
En de rest wil niet ziek worden door jouw laksheid.
Gelukkig is de boekhandel zoals die is. Fijn voor de andere klanten die wél gezond willen blijven en het er voor over hebben.

Ben je al zo oud dat je zo vastgeroest zit in gewoontes?
Die plastic handschoenen zijn puur symboliek. Als je een keer met je handschoen aan je gezicht zit ben je net zo besmettelijk.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
Alle reacties Link kopieren
strings-attached schreef:
18-04-2020 20:21
Google.
En niet zo heel uitgebreid hoor, dat valt nog vies tegen.
Maar ja, via de gemeente en dat moest.
Wil nog wel eens gaan kijken of ik er vanaf kan (denk het niet)

Op Google staat dat je huisartsen bezoek onder het eigen risico valt? Heb je een linkje daarvan?

Wat moest via de gemeente? Je verzekering? Waarom dat?
Marnamai schreef:
18-04-2020 20:08
Bwah ... Wat je binnen zelf doet moet je zelf weten.

Maar ik gok dat er buiten de eerste tijd toch écht wel een poging gaat gedaan worden tot 1.5 meter uit elkaar.

Zeker op scholen, in restaurants, in wachtzalen, ...

Waarbij ook de politie buiten wel nog zal blijven rondlopen en controleren.
De boetes die er uit voortkomen brengen nu éénmaal geld voor de staatskas op :-D.
Ik probeer het ook hoor, die 1,5 afstand, maar anderen doe dat over het algemeen niet, op sommige bedrijven heb je nog groepjes mensen, en automatisch krijg je bijna al een hand, tenzij je terugdeinst.
Je moet me eens zien slalommen in de supermarkt, en op het werk moet ik soms gewoon een mondkapje opzetten,
want, hey we hebben nog chinees, eet je mee? hey ik kijk even mee, met wat je doet, terwijl ze over je schouder lopen mee te hijgen, ja ik doe de deur wel even voor je open, en laat je zien hoe het koffie-apparaat werkt, allemaal contact.

Ik ga erin mee, maar dat kost een hoop werk.
als ik wat gebruik, maak ik alles schoon wat ik heb gebruikt, en dat kost heel veel tijd, de wc, het kraantje, de zeepfles de deurklink, etc...
Alle tafels waar ik heb gezeten, maak ik schoon met ethanol, het koffie apparaat, m'n kopje, de kraan, alles wat ik heb aangeraakt, maak ik schoon, en ik vind dat kut, alsof ik een vies ding ben dat iedereen kan besmetten,

maarja, dan maak je een praatje, en ben je terug bij af? ik weet t allemaal niet hoor.
Ik ben blij als deze shit voorbij is, het gaat nergens meer over.
anoniem_392472 wijzigde dit bericht op 19-04-2020 07:53
0.95% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Lady*Voldemort schreef:
18-04-2020 20:24
Dat zal wel loslopen. Pandemieën zijn altijd weer voorbij gegaan en er is geen enkele reden om aan te nemen dat deze pandemie dat niet zal doen.
Maar normaal gesproken werd de maatschappij niet van overheidswege lamgelegd. Er vielen doden, er waren veel mensen ziek, maar alles draaide wel gewoon door. Na het uitwoeden kon men snel de draad weer oppakken.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
Alle reacties Link kopieren
oudebaas schreef:
18-04-2020 20:24
Die plastic handschoenen zijn puur symboliek. Als je een keer met je handschoen aan je gezicht zit ben je net zo besmettelijk.
Daarnaast pak je de handschoenen eerst met je vieze handen aan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven