Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Middelbare school weigert open te gaan
woensdag 26 mei 2021 om 17:51
Even mijn gal spuwen hoor. Ik krijg net een mail van school dat ze niet open gaan per 7 juni want ze vinden het niet verantwoord. Hoop blabla in de mail over grote school en nog niet iedereen gevaccineerd en we hebben overlegd etc.
Dochter is diep teleurgesteld. Ik ben echt woest en heb ze al een mail gestuurd en melding gedaan bij de schoolinspectie. Voor zover ik weet moeten ze open en is dat niet optioneel.
Hoe zit het bij de scholen van jullie kinderen? Gaan die wel gewoon open?
Dochter is diep teleurgesteld. Ik ben echt woest en heb ze al een mail gestuurd en melding gedaan bij de schoolinspectie. Voor zover ik weet moeten ze open en is dat niet optioneel.
Hoe zit het bij de scholen van jullie kinderen? Gaan die wel gewoon open?
dinsdag 1 juni 2021 om 10:55
Ok dat is heel anders dan bij ons. Hier staat 98% van de docenten wel gewoon voor de klas voor zover ik weet. Ieder geeft gewoon zn eigen klas les, fysiek op school en tegelijkertijd ook online voor de rest vd klas die thuis zit.lemoos2 schreef: ↑01-06-2021 10:24Die klassen husselen en leraren verschuiven snap ik heel goed. Bij ons gaat 23% van de docenten niet voor de klas staan. Dat betekent dat de overige docenten de live lessen opvangen. De online docenten nemen alle online lessen over van de fysiek aanwezige docenten voor de leerlingen die niet live willen komen. Maar ja, de meeste mensen werken niet fulltime op onze locatie en veel mensen snappen niet dat die mensen op meerdere locaties werken (en dus wel fulltime voordat er weer iemand gaat krijsen dat ‘ze’ maar ‘even’ harder moeten gaan werken).
De bezetting krijg je wat beter rond nu het eerste tijdvak van de examens erop zit en je die mensen die als toezichthouder zijn ingezet weer kunt inroosteren maar het blijft behelpen.
Ik heb vanmorgen een blokuur les gegeven aan een onderbouwklas, met een tussendeur open naar mijn tweede klas (bovenbouw). Met een brugklas en een vwo-5 is dat goed te doen (ieder 1 uur instructie, 1 uur uitwerken). De leraar die je zo ‘uitspaart’ van die brugklas kun je inzetten om voor een klas te staan die je niet met enkel een tussendeur open aan de slag krijgt. Maar daarmee verschuift het rooster natuurlijk. En dat maal 24 docenten die nu los vast worden ingeroosterd (want geen examenklassen meer) en je krijgt een interne volksverhuizing.
dinsdag 1 juni 2021 om 11:09
Dat zal per school dan wel heel anders zijn ja. Vanuit onze school begreep ik dat vrijwel alle docenten fysiek lesgeven. Het rooster is ook hetzelfde gebleven en in ieder geval mijn kind heeft dezelfde docenten als voorheen. School heeft het sowieso het hele schooljaar al goed op orde. Ik denk dat het mijn kind goed gaat doen om 6 weken “normaal” les te hebben, zowel qua binding met de klas (brugklasser) als qua leerrendement.
dinsdag 1 juni 2021 om 11:20
Omdat na de lockdown de klassen opnieuw zijn ingedeeld om te zorgen dat alle leerlingen minimaal 50% van de tijd naar school konden en de examenklassen 100%. Er zijn simpelweg niet genoeg lokalen om de huidige klasjes (max 12 leerlingen) allemaal volledig naar school te laten gaan. Die groepen worden dus samengevoegd, maar omdat er na de lockdown al is gehusseld om leerlingen bij vrienden te plaatsen (voor zoveel mogelijk goede/prettige sociale contacten) en er soms ook al is gekeken naar gewenste vakkenpakketten en eventuele overstapmogelijkheden naar een ander niveau waren dat (hele) andere samenstellingen dan begin van het jaar. De enige optie nu is steeds 2 klassen (soms 3, als het hele kleine groepjes waren) samenvoegen en dat is dan automatisch weer een totaal andere klas dan aan de start van het schooljaar.
Samenvoegen van klassen betekent ook een nieuw rooster want klas a heeft nu engels op het eerste en klas b waarmee ze worden samengevoegd wiskunde en in het ongunstigste geval heeft klas c biologie. Ook niet alle docenten kun al die klasjes houden, dus sommige leerlingen krijgen ook voor de derde keer een nieuwe docent voor dat vak.
En dit alles dus voor twee lesweken.
Forever is a hell of a long time
dinsdag 1 juni 2021 om 11:23
Zie mijn uitleg hierboven, bij ons geen hybridegedoe. Leerlingen krijgen alle vakken in kleine klassen fysiek op school, maar in 2 of 3 dagen per week en minder uren dan wanneer de school volledig open is. Klassen worden samengevoegd en daarmee ook opnieuw geroosterd, want wie nu engels op ma het eerste heeft komt in de klas bij leerlingen die op dezelfde tijd wiskunde hebben.tulpje21 schreef: ↑01-06-2021 09:26Dat begrijp ik niet helemaal. Hoezo nieuwe docenten die 2 weken les moeten geven aan klassen die ze niet kennen? Wat hebben die nieuwe docenten de afgelopen weken dan gedaan? Bij ons op school was er dagelijks een halve klas aanwezig. De docent geeft de halve klas fysiek les en de rest van de klas krijgt, van diezelfde docent, online les. Dus die (nieuwe) docent heeft die klas dan toch nu ook al voor zn neus zitten (fysiek of online).
Nieuwe roosters hoeft volgens mij ook niet. In plaats van dat je nu op dinsdag Engels, Nederlands, Wiskunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis online volgt. volg je deze lessen straks weer gewoon op school. De docenten zijn bij ons al fulltime op school aanwezig, want zoals gezegd geven zij nu halve klas les in de klas en de rest online. Straks komt de online groep ook gewoon naar school. Dus goed, ik ben geen roosteraar, maar denk niet dat er veel gewijzigd hoeft te worden.
Forever is a hell of a long time
dinsdag 1 juni 2021 om 11:30
Perlala_Gadeon schreef: ↑01-06-2021 10:05Hier is school gisteren “gewoon” meteen opengegaan. Met dank aan de docenten!
Hier ook. Ben ontzettend blij met de school van mijn kinderen. Zoveel inzet en enthousiasme van de leerkrachten.
Ze zoeken voor ieder probleem wel een oplossing, i.p.v voor iedere oplossing weer een probleem te vinden.
dinsdag 1 juni 2021 om 11:37
Ik zie nu dus dat er scholen zijn die fantastische oplossing hadden het verwijt krijgen dat ze in problemen denken.Pindakaasjes schreef: ↑01-06-2021 11:30Hier ook. Ben ontzettend blij met de school van mijn kinderen. Zoveel inzet en enthousiasme van de leerkrachten.
Ze zoeken voor ieder probleem wel een oplossing, i.p.v voor iedere oplossing weer een probleem te vinden.
dinsdag 1 juni 2021 om 11:42
Juist en dat is in mijn ogen echt onterecht. De hoeveelheid onderwijs en de manier waarop er naar de behoeften van de leerlingen is gekeken afgelopen jaar was op zoons school echt heel goed. Ze krijgen nu alleen een hele bittere rekening gepresenteerd en dat is zonde.
Forever is a hell of a long time
dinsdag 1 juni 2021 om 15:47
Er zitten zoveel verschillen tussen de scholen. Hier dus geen pauze, maar in de ochtend of in de middag 4x 40 minuten les (korter dan anders dus) achter elkaar en dan hop naar huis. Dan zie je dus echt alleen je andere klasgenoten. Kind zit in een kleine klas van 17 mensen (toeval) en ziet dus maar 8 kinderen op een dag, en niemand anders. Dat maakt echt wel een wereld van verschil.tulpje21 schreef: ↑01-06-2021 09:30Bij ons op school zijn gewoon pauzes, 2x per dag. Altijd nog zo geweest. Leerlingen lopen gewoon in groepjes door de aula. Dus genoeg sociale contacten, ook met kinderen die niet je vrienden zijn. Want je zit niet altijd met alleen je vrienden in die halve klas. Misschien zit je beste vriend (met wie je na schooltijd afspreekt) wel niet in jouw halve klas en ga je op school dus om met kinderen die niet je beste vrienden zijn. Op school zien ze ook kinderen uit andere klassen (samen pauze). Maar goed, misschien dat niet elke school dat zo doet en dat leerlingen in hun lokaal pauze moeten houden. Dat is bij ons dus niet zo.
dinsdag 1 juni 2021 om 15:55
Als je geen pauze hebt op school, maar binnenkomt, 4 lessen achter elkaar van 40 minuten volgt en dan weer naar buiten moet (rondhangen en even kletsen wordt niet getolereerd) dan maakt de grootte van de school echt geen zak uit. Mijn dochter ziet al maanden op school dezelfde 8 kinderen en verder helemaal niemand, tenzij ze bewust afspreekt met iemand. En dat doet ze wel, maar niet met al die kinderen waar ze normaliter contact mee heeft.Mevrouw75 schreef: ↑01-06-2021 09:31Je gaat nu uit van een vast gegeven dat je op de een of andere manier een grote schoolpopulatie nodig hebt om die sociale vaardigheden op te doen, maar dat is een beetje onzin niet waar?
Zo is mijn oude middelbare school 2x zo groot als mijn school nu. Dat betekent natuurlijk niet dat mijn leerlingen geen sociale vaardigheden opdoen. Kinderen van een vriendin wonen in een nogal landelijk gebied en hun school is al helemaal klein.
Dus: 1800 leerlingen die voor de helft mogen komen kunnen op een dag nog steeds 900 andere leerlingen tegenkomen.
Klassen van 30 of 15 precies hetzelfde.
Ik probeer geen wedstrijdje 'hoe zielig is mijn puber' te doen hoor. Maar er zitten zulke verschillen tussen de scholen hoe ze de afgelopen maanden hebben ingericht. Als school gewoon 2 om 3 had gedaan, met pauzes en dan inderdaad in die pauze die 900 andere leerlingen zien, had ik er echt geen moeite mee gehad dat school niet volledig open gaat voor de zomervakantie. Maar na maandenlang alleen maar dezelfde 8 kinderen is dochter echt wel toe aan meer mensen om zich heen. Maar school heeft bij deze besloten dat dit pas na de zomervakantie gaat gebeuren. Over 3 maanden dus.
En ik neem aan dat ook jij het met me eens bent dat je andere sociale vaardigheden opdoet in een groepje van steeds dezelfde 9 kinderen die je alleen tijdens de les ziet en dus nauwelijks sociale talk mee oefent, of in de pauze nog tig kinderen uit andere klassen tegenkomt.
dinsdag 1 juni 2021 om 16:05
Nou ja, ik weet het niet hoor, ik zie hier al die kinderen buiten een beetje rondhangen. Met z’n allen, zonder dat wij een schoolplein hebben.dannas schreef: ↑01-06-2021 15:55Als je geen pauze hebt op school, maar binnenkomt, 4 lessen achter elkaar van 40 minuten volgt en dan weer naar buiten moet (rondhangen en even kletsen wordt niet getolereerd) dan maakt de grootte van de school echt geen zak uit. Mijn dochter ziet al maanden op school dezelfde 8 kinderen en verder helemaal niemand, tenzij ze bewust afspreekt met iemand. En dat doet ze wel, maar niet met al die kinderen waar ze normaliter contact mee heeft.
Ik probeer geen wedstrijdje 'hoe zielig is mijn puber' te doen hoor. Maar er zitten zulke verschillen tussen de scholen hoe ze de afgelopen maanden hebben ingericht. Als school gewoon 2 om 3 had gedaan, met pauzes en dan inderdaad in die pauze die 900 andere leerlingen zien, had ik er echt geen moeite mee gehad dat school niet volledig open gaat voor de zomervakantie. Maar na maandenlang alleen maar dezelfde 8 kinderen is dochter echt wel toe aan meer mensen om zich heen. Maar school heeft bij deze besloten dat dit pas na de zomervakantie gaat gebeuren. Over 3 maanden dus.
En ik neem aan dat ook jij het met me eens bent dat je andere sociale vaardigheden opdoet in een groepje van steeds dezelfde 9 kinderen die je alleen tijdens de les ziet en dus nauwelijks sociale talk mee oefent, of in de pauze nog tig kinderen uit andere klassen tegenkomt.
En in een gewone situatie knopen zo ook niet zomaar een praatje aan met een willekeurige ander uit een andere klas.
Maar goed, ik zit hier ook niet in een wedstrijd wie er gelijk heeft.
dinsdag 1 juni 2021 om 16:47
Haha, ik ook niet hoor. Maar school van dochter heeft het echt zo geregeld dat alle contact op school ontmoedigt wordt. Dus niet hangen in gangen of op schoolplein of voor de deur, geen pauzes etc.Mevrouw75 schreef: ↑01-06-2021 16:05Nou ja, ik weet het niet hoor, ik zie hier al die kinderen buiten een beetje rondhangen. Met z’n allen, zonder dat wij een schoolplein hebben.
En in een gewone situatie knopen zo ook niet zomaar een praatje aan met een willekeurige ander uit een andere klas.
Maar goed, ik zit hier ook niet in een wedstrijd wie er gelijk heeft.
Door het type onderwijs (TTO) zijn er best wat kinderen naar andere klassen gegaan in de eerste jaren (naar Nederlandstalig of afstroom/opstroom na de brugklas). Dus een hele jaargang kent elkaar al dan niet direct omdat ze bij elkaar in de klas hebben gezeten of via via omdat een vriendinnetje in een nieuwe klas zit. In de pauzes en in de les wordt er op school van dochter dus flink gemengd met andere klassen.
Wat natuurlijk precies de reden is waarom school zo strak in de leer zit om dat mengen te voorkomen en dus geen pauzes meer heeft en iedereen wegjaagt zodra de lessen zijn afgelopen. Maar heel goed voor mijn puber vind ik dat niet en vandaar ook mijn (en dochers teleurstelling) dat het blijft zoals het is.
dinsdag 1 juni 2021 om 16:50
Op snap dat het op school van je dochter een gewoonte was en dat het nu een beetje tegenvalt, maar het is in ieder geval geen vereiste, zo’n grote mengelmoesschool, om sociale vaardigheden op te doen. Dat is eigen lijk wat ik mee wilde geven (bleugh, wat een zijige zin).dannas schreef: ↑01-06-2021 16:47Haha, ik ook niet hoor. Maar school van dochter heeft het echt zo geregeld dat alle contact op school ontmoedigt wordt. Dus niet hangen in gangen of op schoolplein of voor de deur, geen pauzes etc.
Door het type onderwijs (TTO) zijn er best wat kinderen naar andere klassen gegaan in de eerste jaren (naar Nederlandstalig of afstroom/opstroom na de brugklas). Dus een hele jaargang kent elkaar al dan niet direct omdat ze bij elkaar in de klas hebben gezeten of via via omdat een vriendinnetje in een nieuwe klas zit. In de pauzes en in de les wordt er op school van dochter dus flink gemengd met andere klassen.
Wat natuurlijk precies de reden is waarom school zo strak in de leer zit om dat mengen te voorkomen en dus geen pauzes meer heeft en iedereen wegjaagt zodra de lessen zijn afgelopen. Maar heel goed voor mijn puber vind ik dat niet en vandaar ook mijn (en dochers teleurstelling) dat het blijft zoals het is.
dinsdag 1 juni 2021 om 17:00
Oh maar dat ben ik ook wel met je eens. Maar een half jaar lang met dezelfde 8 kinderen is weer het andere uiterste vind ik. En het is niet alleen sociale vaardigheden op doen, maar ook hoe je in je vel zit en wat contacten met anderen dan steeds hetzelfde groepje voor je doen als puber.Mevrouw75 schreef: ↑01-06-2021 16:50Op snap dat het op school van je dochter een gewoonte was en dat het nu een beetje tegenvalt, maar het is in ieder geval geen vereiste, zo’n grote mengelmoesschool, om sociale vaardigheden op te doen. Dat is eigen lijk wat ik mee wilde geven (bleugh, wat een zijige zin).
Oh well, volgens mij zijn we het best eens
dinsdag 1 juni 2021 om 17:02
De bedoeling wel ja, en de rector mag zich deze week verantwoorden bij het ministerie. Ik ben heel benieuwd hoe dwingend het ministerie vervolgens gaat zijn richting de scholen de weigeren volledig open te gaan. De rector gaf bij mij in ieder geval aan zich linksom of rechtsom niet te gaan laten dwingen en de consequenties daarvan op zich te nemen. Dus ik ben benieuwd.Perlala_Gadeon schreef: ↑01-06-2021 16:49Volgens mij is het echt de bedoeling dat de scholen allemaal op 7 juni opengaan. Het is niet optioneel.
dinsdag 1 juni 2021 om 17:13
Het is niet optioneel, dat klopt. Maar Slob heeft ook aangegeven dat scholen niet tot het onmogelijke worden gehouden. Het is dus maar net hoe goed het verhaal van een rector is...Perlala_Gadeon schreef: ↑01-06-2021 16:49Volgens mij is het echt de bedoeling dat de scholen allemaal op 7 juni opengaan. Het is niet optioneel.
dinsdag 1 juni 2021 om 17:15
Als leerkrachten in de supermarkt hadden gewerkt, dan had de helft van het personeel ontslagen kunnen worden omdat ze boventallig zijn. De meeste docenten die ik ken stoppen nogal veel vrije tijd in hun leerlingen...Pindakaasjes schreef: ↑01-06-2021 17:07Blij dat leerkrachten niet bij de plaatselijke supermarkten werken..
Konden we enkel nog online boodschappen doen.
dinsdag 1 juni 2021 om 17:15
Ach, ik loop in beide rond en zie wel wat verschillen.Pindakaasjes schreef: ↑01-06-2021 17:07Blij dat leerkrachten niet bij de plaatselijke supermarkten werken..
Konden we enkel nog online boodschappen doen.
Dat eeuwige vergelijk slaat nergens op.
dinsdag 1 juni 2021 om 18:46
Als ze maar 8 kinderen had in haar groep dan snap ik niet dat ze sowieso niet de hele groep hebben laten komen. 16 in een lokaal als jemet duo's werkt pas meestal prima.dannas schreef: ↑01-06-2021 15:55Als je geen pauze hebt op school, maar binnenkomt, 4 lessen achter elkaar van 40 minuten volgt en dan weer naar buiten moet (rondhangen en even kletsen wordt niet getolereerd) dan maakt de grootte van de school echt geen zak uit. Mijn dochter ziet al maanden op school dezelfde 8 kinderen en verder helemaal niemand, tenzij ze bewust afspreekt met iemand. En dat doet ze wel, maar niet met al die kinderen waar ze normaliter contact mee heeft.
Ik probeer geen wedstrijdje 'hoe zielig is mijn puber' te doen hoor. Maar er zitten zulke verschillen tussen de scholen hoe ze de afgelopen maanden hebben ingericht. Als school gewoon 2 om 3 had gedaan, met pauzes en dan inderdaad in die pauze die 900 andere leerlingen zien, had ik er echt geen moeite mee gehad dat school niet volledig open gaat voor de zomervakantie. Maar na maandenlang alleen maar dezelfde 8 kinderen is dochter echt wel toe aan meer mensen om zich heen. Maar school heeft bij deze besloten dat dit pas na de zomervakantie gaat gebeuren. Over 3 maanden dus.
En ik neem aan dat ook jij het met me eens bent dat je andere sociale vaardigheden opdoet in een groepje van steeds dezelfde 9 kinderen die je alleen tijdens de les ziet en dus nauwelijks sociale talk mee oefent, of in de pauze nog tig kinderen uit andere klassen tegenkomt.
Wij hebben op school (toen we dus nog niet helemaal open waren) per jaargang bekeken wat het maximaal haalbare was wat betreft aanwezigheid.
forte wijzigde dit bericht op 01-06-2021 18:49
0.12% gewijzigd
dinsdag 1 juni 2021 om 18:48
Ja en dat geldt voor allemaal....Pindakaasjes schreef: ↑01-06-2021 17:07Blij dat leerkrachten niet bij de plaatselijke supermarkten werken..
Konden we enkel nog online boodschappen doen.
dinsdag 1 juni 2021 om 18:55
Forte schreef: ↑01-06-2021 18:46Als ze maar 8 kinderen had in haar groep dan snap ik niet dat ze sowieso niet de hele groep hebben laten komen. 16 in een lokaal als jemet duo's werkt pas meestal prima.
Wij hebben op school (toen we dus nog niet helemaal open waren) per jaargang bekeken wat het maximaal haalbare was wat betreft aanwezigheid.
Mijn kind zat de afgelopen maanden met 15 in de les, dat was de helft van de klas. Het enige wat zij jammer vindt, is dat die andere 15 er nu weer bij komen, want het was wel heerlijk rustig en gezellig tijdens de lessen.