Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Waarom wordt de gewone zorg nu al ingeperkt?
dinsdag 6 oktober 2020 om 21:51
Verschillende ziekenhuizen stellen operaties uit en beperken de reguliere zorg vanwege de toename van patiënten met Corona. Het gaat dan meteen om het sluiten van meerdere operatiekamers.
Maar waarom eigenlijk? Ziekenhuizen zijn enorme zorgfabrieken, met honderden bedden en vaak over de duizend medewerkers. In een gemiddeld ziekenhuis liggen nog altijd maar een stuk of 7 of 8 mensen met Corona. Waarom is zo’n klein aantal patiënten, waarvan je al 2 maanden terug kon zien aankomen dat deze er een keer zouden komen, in staat om de zorg zo fors te ontregelen? Ik snap er niets van.
Maar waarom eigenlijk? Ziekenhuizen zijn enorme zorgfabrieken, met honderden bedden en vaak over de duizend medewerkers. In een gemiddeld ziekenhuis liggen nog altijd maar een stuk of 7 of 8 mensen met Corona. Waarom is zo’n klein aantal patiënten, waarvan je al 2 maanden terug kon zien aankomen dat deze er een keer zouden komen, in staat om de zorg zo fors te ontregelen? Ik snap er niets van.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:00
Nou, nog maar een keertje met zijn allen applaudisseren dan. Maar als het erom gaat de beloning te verbeteren of de handen aan het bed op te schalen, dan hard weglopen uit de Kamer. Zo komen we er wel.nachtvlinder1977 schreef: ↑06-10-2020 22:57De intensieve zorg voor steeds meer Covidpatiënten is niet vol te houden naast het ‘gewone werk’ in de ziekenhuizen. Het grootste probleem is volgens Bloemers het tekort aan verpleegkundigen. Als er meer Covidpatiënten in het ziekenhuis komen, dan moeten er ook meer verpleegkundigen aan het bed staan. Die moeten van andere ziekenhuisafdelingen komen, waardoor dáár gaten in de roosters ontstaan.
Aan gebouwen, apparaten en bedden geen gebrek. “Daarvan hebben we genoeg, maar als je te weinig verpleegkundigen hebt, dan loop je tegen een grens aan. Die hebben we nu bereikt.”
https://www.parool.nl/nederland/alle-zi ... ~b4aa512b/
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:03
Patiënten worden ingedeeld op zorgzwaarte. Een isolatie patiënt scoort per definitie altijd hoger op die lijst dan pak hem beet een patiënt met een nieuwe heup. Omdat het voortdurend omkleden voor en na patiënten contact, het alles reinigen, het niet zelf iets uit de steriele dienst kunnen pakken wat je nodig hebt ( dat moet een andere collega doen die achter de veilige streep staat), het veilig werken aan bed, allemaal veel meer tijd kost wanneer je in je uniform blijmoedig van de ene patiënt naar de andere kunt huppelen. Voeg daarbij het nieuwe, onvoorspelbare ziektebeeld van Corona, en daar heb je je hoge zorgzwaarte. En dan heb ik nog heel wat dingen niet genoemd die ook nog meetellen ( bv communicatie)
ambra wijzigde dit bericht op 06-10-2020 23:06
0.41% gewijzigd
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:04
Steranijs78 schreef: ↑06-10-2020 22:58Ah oke.
Als ze 800 patienten verdelen over alle ziekenhuizen, heeft ieder ziekenhuis er 10? Wat mis ik.
In maart waren er 1400?!
We doen het eigenlijk om jullie dwars te zitten.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:05
1400 alleen op de ic toch?Steranijs78 schreef: ↑06-10-2020 22:58Ah oke.
Als ze 800 patienten verdelen over alle ziekenhuizen, heeft ieder ziekenhuis er 10? Wat mis ik.
In maart waren er 1400?!
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:10
Wat je zegt klopt niet.
In de dienst ben ik als arts verantwoordelijk voor acute patienten die via de spoedeisende hulp binnenkomen voor de afdelingen interne geneeskunde, longziekte en maag-, darm- en leverziekten. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de acute patienten die via de eerste hart hulp binnenkomen (bijvoorbeeld met een hartinfarct of levensgevaarlijke ritmestoornis) en draag ik het reanimatiesein voor alle reanimaties die in het ziekenhuis plaatsvinden. Daarnaast ga ik over alle patienten die opgenomen liggen voor de interne geneeskunde, cardiologie, longziekten en maag-, darm- en leverziekten. De opgenomen patienten zijn over het algemeen ''stabiel''. Dus ik werk eerst alle spoedeisende patienten af en ga dan naar de ''stabiele'' patienten waar iets mee is.
Het verraderlijke van covid is dat patienten acuut achteruit kunnen gaan waarbij het zuurstofgehalte in het bloed snel daalt en patienten dus acuut naar de IC moeten om geintubeerd te worden of ter comfort in slaap gebracht moeten worden en zo overlijden (anders ''stikken'' ze letterlijk). Dit is een spoedsituatie waarbij er veel moet gebeuren (lab, foto of scan van de longen, hartfilmpje, medicatie; kortom zeer acuut en arbeidsintensief).
Zoals je uit bovenstaande misschien begrijpt is dat extra acute zorg wat niet allemaal door 1 arts geleverd kan worden. Ook wat artsen betreft is de bezetting namelijk terug geschaald naar het minimale, waardoor er geen ruimte is voor extra acute zorg.
Ik heb 1 keer gehad er een patient met een levensgevaarlijke ritmestoornis binnenkwam op de eerste hart hulp waar ik direct heen moest en ik tegelijkertijd gebeld werd door de covid verpleegkundige dat een covid patient op dat moment achteruit ging (die ik overigens 1 uur later ter comfort in slaap heb moeten brengen en is overleden). Dat was echt niet te doen, alleen al om de reden dat ik niet op 2 plekken tegelijkertijd kon zijn. Om die reden moeten er dus in de ''dienst'' (avond, nacht en weekenden) het dubbele aantal artsen aanwezig zijn (namelijk 2 in plaats van 1).
Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk heb kunnen maken.
studente_ wijzigde dit bericht op 06-10-2020 23:16
6.81% gewijzigd
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:11
Op de reguliere afdeling liggen ook patiënten die te slecht zijn om naar de IC te gaan. Denk aan iemand met COPD die nooit meer van de beademing af zou komen. Of oudere mensen met een indrukwekkende voorgeschiedenis. Je probeert toch nog alles uit de kast te halen wat mogelijk is. Soms is dat ieder (half) uur vitale functies controleren in plaats van een keer per dienst.
Normaliter staan alle deuren open en werp je vanaf de gang een blik op een bed. Nu moet je eerst je pak aan, je collega met haar 4 patiënten inlichten dat jij naar binnen gaat zodat je niet tegelijk vast staat op een kamer en er niemand over is op de afdeling, voordat je kunt zien hoe het met iemand gaat. Ga je een kamer uit, moet je weer omkleden. Je hebt iemand op de gang nodig die materialen kan aangeven en informatie in het dossier kan zetten/voorlezen.
Soms gaat het goed en een half uur later heeft iemand twee keer zo veel zuurstof nodig. Het beloop is heel onvoorspelbaar.
De ideale patiënt ligt niet de hele dag op bed en werkt goed mee maar er zijn ook mensen met een delier die hun zuurstofslang/-apparaat continu weg trekken. Soms vind je die mensen meer dood dan levend.
Er liggen ook mensen die terug komen na een IC-opname en 0 conditie over hebben.
Maar soms heb je inderdaad geluk en heb je een relatief rustige dienst.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:11
Nog even dit: een corona patiënt met milde klachten ligt thuis, en wordt niet opgenomen. Een opgenomen Covid patiënt is goed ziek, of nog verraderlijker: lijkt op het oog niet ziek maar de metingen laten iets anders zien. Dit ziektebeeld heeft een dusdanig onvoorspelbaar verloop dat je daar als arts en verpleegkundige je handen aan vol hebt. Op de gewone Corona afdeling. En pas als ze aan de beademing moeten gaan ze naar de IC. Heb je wel een beetje de zaken gevolgd in het voorjaar? Er is genoeg beeld geweest van corona afdelingen en IC's.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:17
Ik ben geen arts. Maar het lijkt me dat het om acute patienten gaat, net als bijvoorbeeld iemand met een hartaanval. Als iemand ernstig zuurstoftekort heeft, ga je niet zeggen: 'Blijf hier maar buiten op de stoep liggen, want deze nieuwe knie gaat voor'.
Als een hele wijk huizen binnen nu en 5 jaar instort en er wordt druk gerenoveerd, maar er vliegt intussen eentje in de brand, dan zal men toch eerst die gaan blussen.
Het gaat dus niet om meer of minder recht, maar om overleven op dat moment.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:19
Je snapt het echt niet he? Als er teveel covid patienten binnen komen, moeten ze een reguliere afdeling sluiten zodat daar covid patienten kunnen liggen.
ik geef mn bek ook maar een douw
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:24
Dat klopt helemaal. Wij kunnen covid patienten op de spoedeisende hulp met zuurstoftekort niet terug naar huis sturen. Dat is 1. onmenselijk en 2. krijg ik (terecht) aan patient en familie niet verkocht. Dus worden die acute patienten opgenomen. De covid patienten met milde klachten worden trouwens niet opgenomen.lattemachiato schreef: ↑06-10-2020 23:17Ik ben geen arts. Maar het lijkt me dat het om acute patienten gaat, net als bijvoorbeeld iemand met een hartaanval. Als iemand ernstig zuurstoftekort heeft, ga je niet zeggen: 'Blijf hier maar buiten op de stoep liggen, want deze nieuwe knie gaat voor'.
Als een hele wijk huizen binnen nu en 5 jaar instort en er wordt druk gerenoveerd, maar er vliegt intussen eentje in de brand, dan zal men toch eerst die gaan blussen.
Het gaat dus niet om meer of minder recht, maar om overleven op dat moment.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:26
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:27
Herkenbaar! Ik werk op een poli, een zeer veel voorkomende planbare ingreep kan bij ons op bepaalde spreekuren. Dit kan makkelijk wachten, dus is vanaf februari tijdelijk niet uitgevoerd. We hebben de wachtlijst nu weg, maar alle plekjes zijn wel al de rest van 2020 vol. Laatst belde er iemand die een week eerder was doorverwezen voor die ingreep maar had nog niks gehoord. Ik vertelde diegene dat de verwijzing goed was doorgekomen maar dat ik pas kan inplannen als de spreekuren voor januari zijn vrijgegeven. “ o maar de huisarts zei dat ik binnen 3-4 weken wel aan de beurt was.” Nou niet dus...patient boos, had eindelijk besloten om toch maar voor de ingreep te gaan en moet nu wachten tot januari, kan toch niet...Polsjef schreef: ↑06-10-2020 22:30En commentaar is er toch...schaal je preventief af is het niet goed, schaal je te laat af is het niet goed. Probeer je reguliere zorg te regelen dan krijg je commentaar over de wachtlijst.
Mensen gaan er ook vanuit dat we alles hebben ingehaald. Ik ben laatst op zeer agressieve manier benaderd door een huisarts die de wachtlijst niet begreep. Ik heb moeten ophangen en gevraagd of hij terug wilde bellen als hij rustig kon communiceren..en dan heb ik het verdorie over een huisarts. Wat moet een patiënt wel niet denken.
Het ware te wensen, dat alle mensen, hun eigen gebreken wat beter bekeken. Dan zouden ze het wel laten om over andere mensen te praten!!
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:28
Nou inderdaad, hoe helder wil je het hebben? Nog 1 keer op Jip en Janneke niveau dan?Madeliefjees schreef: ↑06-10-2020 23:19Je snapt het echt niet he? Als er teveel covid patienten binnen komen, moeten ze een reguliere afdeling sluiten zodat daar covid patienten kunnen liggen.
Als een zuster voor zieke mensen zorgt met een gebroken been, kan ze per dagdienst voor 4 zieke mensen zorgen
Zorgt deze zuster voor zieke Covid mensjes, dan kan ze er maar voor twee zorgen.
Vier min twee is twee, dus voor twee mensen is er even geen tijd meer in het ziekenhuis. Om mensen met een gebroken been buiten te laten liggen, dat is zielig, doen we niet. Dus vraagt de dokter aan de secretaresse om de twee mensen die een nieuwe heup zouden krijgen, maar even op te bellen dat dat voorlopig niet kan. Ook zielig, maar je hebt nu eenmaal zielig en heeeel zielig.
Duidelijk nu? Veel simpeler kunnen we het niet maken. En leuker ook niet. Welterusten. Morgen ga ik de personele planning aanpassen van " mijn " afdeling in het ziekenhuis. En de collega's uitzwaaien die naar de Covid gaan..
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:29
Wat mensen inderdaad maar niet lijken te begrijpen is dat de ziekenhuizen dolgraag de reguliere zorg door willen laten gaan. Maar moeten ze dan de deuren eenvoudigweg dicht laten voor de enorme stroom doodzieke COVID patiënten? En zeggen sorry geen plek ga maar dood op de stoep!Madeliefjees schreef: ↑06-10-2020 23:19Je snapt het echt niet he? Als er teveel covid patienten binnen komen, moeten ze een reguliere afdeling sluiten zodat daar covid patienten kunnen liggen.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:31
Wat mensen vergeten;
Naast het Bestaande tekort aan verplegend personeel (zonder verpleegkundige geen zorg mogelijk), en het feit dat je meer bezetting nodig heb voor cohort afdelingen
Is er nu nog een extra tekort omdat het ziekteverzuim noodgedwongen hoog is
Vpk lopen terwijl ze ziek zijn eigenlijk altijd door (bedenk bij de eerste golf mochten we ons alleen ziekmelden als je naast verkoudheidsklachten ook nog koorts hadden) en nu moet je bij de eerste klachten thuis zitten en testen
Veel uitval dus (testen gaat gelukkig snel)
En ik heb veel collega’s die zelf corona hebben nu
Onze operaties zijn ook al afgeschaald want geen verplegend personeel beschikbaar
Naast het Bestaande tekort aan verplegend personeel (zonder verpleegkundige geen zorg mogelijk), en het feit dat je meer bezetting nodig heb voor cohort afdelingen
Is er nu nog een extra tekort omdat het ziekteverzuim noodgedwongen hoog is
Vpk lopen terwijl ze ziek zijn eigenlijk altijd door (bedenk bij de eerste golf mochten we ons alleen ziekmelden als je naast verkoudheidsklachten ook nog koorts hadden) en nu moet je bij de eerste klachten thuis zitten en testen
Veel uitval dus (testen gaat gelukkig snel)
En ik heb veel collega’s die zelf corona hebben nu
Onze operaties zijn ook al afgeschaald want geen verplegend personeel beschikbaar
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:37
En petje af voor iedereen die het hier nog best heel netjes zo duidelijk mogelijk uitlegt.
Opeens begrijp je waarom dat er mensen zijn die de boel zo weinig serieus nemen.
Hoopelijk helpt dit topic om het beter te begrijpen en nog meer bewondering te krijgen voor de mensen die door moeten blijven werken waar ze zelf meedoen met de Russische roulette. Word ik ziek en krijg ik het dan mild of erg?
En dan baal ik dat ik naar mijn werk moet gaan, andere vitale sector en daar een licht risico loop.
Opeens begrijp je waarom dat er mensen zijn die de boel zo weinig serieus nemen.
Hoopelijk helpt dit topic om het beter te begrijpen en nog meer bewondering te krijgen voor de mensen die door moeten blijven werken waar ze zelf meedoen met de Russische roulette. Word ik ziek en krijg ik het dan mild of erg?
En dan baal ik dat ik naar mijn werk moet gaan, andere vitale sector en daar een licht risico loop.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:42
Ja foei! Al die aanstellerige COVID-patiënten met hun aanstellerige gestik. Terwijl je ze nu al ZO vaak hebt uitgelegd dat het niet erger is dan een griepje. Laat die mensen gewoon even een weekje wachten ja.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:43
Precies. Zelf meegemaakt van de andere kant. Mijn echtgenoot is 5 dagen opgenomen geweest. We moesten er 3x voor terugkomen voor hij erg genoeg was. Toen hij aan het zuurstof lag en wij afwachtten wat het vonnis was, was ik heel erg bang dat ze hem dat zuurstof weer af zouden nemen en we weer naar huis moesten. Hij is een gezonde vijftiger, die alleen ooit in een ziekenhuis is geweest voor een gebroken been, hij loopt 3x per week hard, geen onderliggende ziektes, geen overgewicht, drinkt niet, rookt niet. Zou toch onmenselijk zijn om hem maar dood te laten gaan aan een stom virus, omdat iedereen dezelfde rechten heeft?Studente_ schreef: ↑06-10-2020 23:24Dat klopt helemaal. Wij kunnen covid patienten op de spoedeisende hulp met zuurstoftekort niet terug naar huis sturen. Dat is 1. onmenselijk en 2. krijg ik (terecht) aan patient en familie niet verkocht. Dus worden die acute patienten opgenomen. De covid patienten met milde klachten worden trouwens niet opgenomen.
Het is trouwens altijd al zo geweest dat je geplande operatie plotseling geannuleerd kon worden omdat er een spoedgeval tussen kwam. Daar is altijd begrip voor geweest. Natuurlijk is het balen, maar ieder begrijpt dat een leven redden voorgaat. Alleen met covid-patienten lijkt men er opeens anders over te denken. Er is echt een soort haat tegen covid-patienten lijkt wel. Ik hoor ook steeds meer mensen die het stil houden, als ze mild besmet zijn en gewoon thuis kunnen werken en niemand besmet kunnen hebben. Het levert zoveel gezeik op, allemaal mensen die je gaan appen omdat ze je buurvrouw van 2 huizen verderop 3 weken geleden aan de telefoon hebben gehad en of ze dan misschien gevaar lopen. Vandaag hoorde ik iemand die net weet dat ze positief is, al 7 maanden thuiswerkt en waar nu op haar werk het praatje gaat dat ze 2 weken lang op kantoor heeft rondgelopen met klachten.
dinsdag 6 oktober 2020 om 23:54
En nou schieten de tranen me in de ogen. Omdat de onrust, de ervaringen, de vermoeidheid van mijn lieve collega's nog helemaal niet over is. Omdat we hoopten dat iedereen even lekker op haar eigen afdeling kon werken. Waar het ook druk is maar wel vertrouwd. Waar je alles kunt vinden, je collega's ook soms je vriendinnen zijn, de patiënten categorie die categorie is waar je ooit voor koos en je je gespecialiseerd hebt.Bloem1970 schreef: ↑06-10-2020 23:37En petje af voor iedereen die het hier nog best heel netjes zo duidelijk mogelijk uitlegt.
Opeens begrijp je waarom dat er mensen zijn die de boel zo weinig serieus nemen.
Hoopelijk helpt dit topic om het beter te begrijpen en nog meer bewondering te krijgen voor de mensen die door moeten blijven werken waar ze zelf meedoen met de Russische roulette. Word ik ziek en krijg ik het dan mild of erg?
En dan baal ik dat ik naar mijn werk moet gaan, andere vitale sector en daar een licht risico loop.
Omdat ik bang ben voor wat weer komt. En natuurlijk zijn we een stuk beter voorbereid dan in maart. Maar het is nog niet uit mijn lijf weg voel ik. Die spanning van toen. Hoe krijg ik die planning weer rond, hoe help ik mijn collega's terwijl ik thuis veilig zit, terwijl zij iedere dag opnieuw die puinhoop in moeten. Elke keer weer moest ik mensen vragen diensten te ruilen, te schuiven, te verleiden om nog een dag extra te werken. Weer een collega naar de Covid, weg is mijn planning voor de rest van de week. Er was niet tegenaan te werken. Het deed me heel veel. En we gaan weer beginnen...
woensdag 7 oktober 2020 om 00:00
Hopelijk komen er inderdaad minder patiënten van de Covid afdeling op de IC. Maar de mensen die op de gewone covid afdeling liggen zijn echt heel ziek. Dus daar is wel regelmatig acuut een heleboel actie van artsen en verpleegkundigen voor nodig om die patiënten door een crisis te helpen.Steranijs78 schreef: ↑06-10-2020 23:47Ja
En nu komen die patienten niet op de ic meer door de behandeling die ze nu kunnen geven.
Is het dan niet minder acuut?
Ik probeer het gewoon te begrijpen. That's all
De medicatie die nu gegeven kan worden is geen toverstokje. Zo van poef en klaar. Het is keihard werken om sommige patiënten weer stabiel te krijgen en te houden. En dan komt de volgende alweer met een crisis..
woensdag 7 oktober 2020 om 00:06
Nee, maar het wordt wel tijd dat we het in perspectief plaatsen. Dat is denk wat pejeka bedoeld.
We schuiven alle 600 kanker en hartpatienten die op de ic liggen in de wacht om 180 covid patienten die erbij komen.
Daar nog bij komend dat we de maatschappij stilleggen en bedrijven failliet gaan, mensen werkloos worden waar gezinnen van moeten eten enz enz.