Entertainment alle pijlers

Gezeur in ziekenhuis

08-06-2009 19:47 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Is dit entertainment? (de EO vindt van wel..weet van gekkigheid niet hoe ze op open wonden moeten inzoemen)...maar daar gaat het me nu even niet om. Waar ik me ontzettend aan erger is het (waarschijnlijk goedbedoelde) gezeur van de behandelaars.

Voorbeeldje: jongedame komt met ontzettende buikpijnen in het zkh. Nr 1 vraagt: vertel eens ...wat is er gebeurd...waar doet het zeer...wat voor pijn is het. Oke..begrijpelijk..om diagnose te kunnen stellen. Nr 2 komt erbij: vertel eens ...wat is er gebeurd? Waar doet het zeer? Wat voor pijn is het? ..."en de huisarts vond het nodig om u door te sturen? "...8-P

Verpleegster nr 3 komt erbij: Wat is er gebeurd? ...waar doet het zeer? Wat voor pijn is het? etc....... Hallo...nooit van overdracht gehoord? Dat je om het ijs te breken wat vragen stelt...oke...stel er is iets niet duidelijk...stel je een aanvullende vraag, verzin iets orgineels, ... Mensen voelen zich (meestal) al hondsberoerd als ze doorgestuurd moeten worden...en dan 3,4,5, keer hetzelfde riedeltje te moeten opdreunen....
ja klopt! Ik kijk meestal trauma nl op sbs en mij was hetzelfde opgevallen!
Alle reacties Link kopieren
Klopt, ik werd daar ca. 1,5 jaar geleden ook he-le-maal gek van toen ik met een ontzettend zere enkel naar de EHBO ging. "Waarom ging u niet eerst naar de huisarts?" "Op een schaal van 1 t/m 10: hoe erg duidt u uw pijn aan?" en nog tig vragen hier achteraan. Nummer 2 en nummer 3 ook al.

Achteraf blijkt dat het een ziekenhuis is die ook opleiding geven. Dus óf ze hebben me een paar doktoren-in-opleiding gegeven, óf achteraf vergelijken ze de antwoorden om te zien of je wel steeds hetzelfde vertelt...

Gelukkig (?!) kwamen ze allemaal wel tot dezelfde conclusie: "Uw enkel is op 2 plaatsen gebroken mevrouw, u wordt vanavond nog geopereerd met uw goedvinden".



AAAAAAAAAAAAAAAAAAAARCH!!!
Alle reacties Link kopieren
Tsja, vervelend voor de patiënt, maar stel dat dokter één eigenlijk een verkeerde diagnose stelde dan ben je blij met dokter twee. En vaak zijn het co-assistenten/specialisten in opleiding die allemaal langs zo'n patiënt moeten. Ach, wees blij dat ze iig aandacht hebben voor de patiënt en er geen half oog op werpen om daarna een advil voor te schrijven.
Alle reacties Link kopieren
Dat is heel normaal hoor en ik stoor me er eigenlijk niet aan. Vaak laten artsen de patiënt inderdaad het verhaal meerdere keren aan meerdere artsen/verplegers vertellen. Zo hopen ze tot een zo compleet mogelijk beeld te komen. Wij hebben het verhaal van ons kindje van geboorte tot dan ook al aan elke arts moeten vertellen, steeds weer opnieuw, en dan hopen ze toch dat iemand met een andere invalshoek wel weet wat het is wat hij heeft, wat nog zou kunnen helpen etc.
Stressed is just desserts spelled backwards
Ja, vaak komt er eerst een verpleegster ofzo die een babbeltje maakt. " Ach, uw vinger ligt helemaal open, hoe kan dat nou, wat is er gebeurd, blabla, de dokter komt zo". Dan komt de co-aasistent of arts-in-opleiding "ik begrijp dat uw vinger open ligt, wat is er precies gebeurd, doet dit pijn?". En daarna komt de echte arts alles nog een keer controleren.

Bij kinderen begrijp ik het nog wel. Als ze 2 x dezelfde vragen stellen en er komen verschillende antwoorden kan dat reden zijn om nog eens goed door te vragen, met het oog op mogelijke mishandeling.
Alle reacties Link kopieren
Ach, artsen kunnen wat mij betreft niet genoeg vragen stellen. En zeker op de eerste hulp liever 10 x teveel/te vaak dan 1 keer te weinig.



Iets anders is als je op een afspraak komt en de arts heeft het hele dossier niet gelezen.



(zo dus we gaan vandaag uw rechter been afzetten? Nou...ehhhh.... wat dacht u van het linker???.... en zelfs dan was die vraag niet teveel gesteld...)
Alle reacties Link kopieren
Tja, ben net co-assistent en dit is precies wat je leert. En geloof het of niet, achter elke vraag zit een gedachte.

Ook "of je zelf een idee hebt waardoor het komt", ook "hoe dat nou zo is gekomen", ook "of je het wel eens eerder hebt gehad".



Lastig dat zoveel "witte jassen" die vragen stellen, maar als het makkelijker en sneller kon, dan ging dat denk ik al zo. Het is vast niet zo dat die artsen allemaal niks te doen hebben dat ze hun vragen maar dubbel gaan stellen.



Maar als patient vind ik het ook bloed irritant ;)
Alle reacties Link kopieren
Dat eea dubbel gecheckt moet worden etc...dat snap ik, en vind ik ook wenselijk hoor...wil natuurlijk ook op een juiste wijze behandeld worden zo nodig...en aan de goede bedoelingen twijfel ik ook niet .. Maar kan dat niet anders gebracht worden? Niet het eindeloze ge-herhaal en opdreunen van het zelfde riedeltje...maar meer in de vorm van: ..."oke..ik begrijp van mijn collega dit dat en dat (overdracht van collega checken)..." en dan nog wat aanvullends vragen ofzo?

En niet bij iemand met een volledig gekneusd gezicht na val van de klusrtap voor de 4e keer vragen "hoe bent u gevallen"..en "waar doet het zeer"? ( "wat denk je zelf????? ) ...(echt gebeurd..gezien op tv..herhaald bij DWDD)...praten op zich doet dan al zeer...en die 4x alles herhalen voegt volgens mij niks toe.
Alle reacties Link kopieren
nou inderdaad, stel iemand is van het keukentrapje gevallen...heel dat gezicht open....



vraag je toch waar het zeer doet. Zal niet de eerste zijn die ook nekpijn heeft. Toch wel goed om te weten. Misschien heeftie z'n broek nog aan en zie je daarom die enorm gezwollen knie niet, ook wel goed om te weten of het daar ook pijn doet?



Hoe bent u gevallen? En waarom? Vooral bij ouderen belangrijk om te weten. Gewoon onhandigheid? of werd iemand opeens niet lekker? Of heeftie bloedarmoede waardoor je duizelt? Evenwichtsstoornis? Moet je wel weten.



Elke vraag voegt zeker wat toe. Het zijn korte vragen om een beetje een richting te krijgen hoe of waar je het zoeken moet.



Er is zelfs een verschil in de vraag; "waardoor denk je dat het komt?" en "wat denk je dat het is?"



Als je als patient gewoon uit onhandigheid van het keukentrapje bent gelazerd en je je gezicht hebt opengehaald aan de punt van het aanrechtblad weet JIJ precies hoe het gegaan is. Dat kan die dokter niet zomaar aan jou zien en ook niet raden. Daarom word er soms zo doorgevraagd. Die dokter wil snappen wat er gebeurd is en of ie nog met andere dingen rekening moet houden. Dat kunnen ze niet ruiken, en ook geen gedachtenlezen.
macadamia wijzigde dit bericht op 08-06-2009 21:32
Reden: toevoeging
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ja dat snap ik echt wel...maar waarom 4 keer achter elkaar?????
Alle reacties Link kopieren
om misverstanden uit te sluiten misschien?
Alle reacties Link kopieren
4x, als er 4 verschillende poppetjes aan je bed komen. Ja dat is irritant. De meeste witte jassen zijn behoorlijke controlfreaks, je wil het gewoon van de patient ZELF horen hoe het is gegaan. Dan krijg je ook geen interpretatie fouten (de meeste fouten gebeuren bij communicatie en overdrachten). De verpleegkundige wil het een keer horen, dan de co en dan de assistent en als er dan echt wat is ook de specialist. Ja, daarom. Lastig...
Alle reacties Link kopieren
Misschien handig als ze gewoon alle vier tegelijk om het bed gaan staan.....?
Alle reacties Link kopieren
Beter tien keer te vaak vragen als een keer te weinig. Ik heb pas geleden nog meegemaakt dat iets niet goed was doorgegeven in het ziekenhuis met alle ellende van dien. Als dit bekend was geweest had me dat veel ellende bespaart.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven