Entertainment
alle pijlers
Welke boeken ‘moet’ je gelezen hebben?
dinsdag 9 maart 2021 om 06:50
Naast de moderne luchtige literatuur probeer ik tussendoor ook wat klassiekers te lezen. Heb in mijn jeugd wel al wat boeken gelezen zoals boeken van Jane Austen, alexandre dumas, Tolkien maar ook nog heel veel niet.
Wilde nu beginnen met hersenschimmen van Bernlef.
Ik ben benieuwd wat jullie vinden dat boeken zijn die je gelezen moet hebben, die echt wat toevoegen.
En het is niet bedoeld als discussiedraad over de zin en onzin van verplicht lezen van klassiekers maar als luchtig draadje over prachtige boeken
Wilde nu beginnen met hersenschimmen van Bernlef.
Ik ben benieuwd wat jullie vinden dat boeken zijn die je gelezen moet hebben, die echt wat toevoegen.
En het is niet bedoeld als discussiedraad over de zin en onzin van verplicht lezen van klassiekers maar als luchtig draadje over prachtige boeken
dinsdag 9 maart 2021 om 13:52
Ik vond Hard-Boiled Wonderland and the End of the World a) een gaaf boek en b) een goede naam voor een restaurant.Kaascracker schreef: ↑09-03-2021 13:051q84 van Haruki Murakami (als een trilogie te heftig is, doe dan maar Norwegian Wood of Kafka op het strand. De Nederlandse vertalingen zijn beter dan de Engelse).
Het Schervengericht van A. F. Th. En dan met name het hoofdstuk De eenzaamste twintig minuten uit de geschiedenis van de mensheid.
Schervengericht vond ik inderdaad ook mooi. Wel heftig, en het duurde even voordat ik er in zat (hoewel ik die hele Polanski-geschichte fascinerend vind)
Kijk uit malloot, een kokosnoot.
dinsdag 9 maart 2021 om 13:53
Oh daar kwam ik echt niet doorheen. Niet uitgelezen.
What a nuanced anxiety
dinsdag 9 maart 2021 om 14:02
Ah zo, ik snap denk ik wel wat je bedoelt.Daveotion schreef: ↑09-03-2021 13:18Er zijn er genoeg.
Karl Ove Knausgard heeft een heel oeuvre over alleen zichzelf en zijn eigen leven.
Die nieuwe generatie vrouwelijke schrijvers zoals Lize Spit, Marieke Lucas Rijneveld, Bregje Hofstede en nog zo eentje van wie de naam me is ontschoten schrijven over hun eigen jeugd en/of typische millennial-sores.
Philip Huff. Kan heel aardig schrijven, maar toch voornamelijk over zichzelf.
En er zijn er nog heel veel meer.
Ik ben zelf een millennial maar ik heb echt nul interesse in lezen over andere millennials.
En het klopt dat ook onder eerdere generaties er schrijvers bij waren die vooral veel over zichzelf en hun eigen milieu schreven. Ik denk dan aan bijvoorbeeld de generatie die zich verzette tegen de kleinburgerlijkheid, Reve en Wolkers en zo. Maar dat had dan tenminste nog een functie. Wat is de functie van die navelstaarderij van nu?
En om dan Tolstoj er nog even bij te halen als contrast. Die was bezig met zich te verplaatsen in de psyche van andere mensen, hun perspectief en het ontleden van de samenleving. Zulke literatuur vind ik echt van een andere orde en veel interessanter.
Ik lees dat allemaal niet, maar wel veel andere boeken die ook niet heel oud zijn.
Dus gelukkig zat moderne literatuur die niet navelstaarderig is.
Ian/Iain Banks (hij gebruikt de ene naam voor horror/sf en de andere voor de rest van zijn fictie) schrijft geweldig over mensen, menselijke relaties, menselijke cultuur. Rachel Joyce ook, dat vind ik zo goed aan haar dat je de personages echt als complete mensen voor je ziet.
Kazuo Ishiguro, ook zo mooi. En Zadie Smith, Michael Faber, Salman Rushdie, ... Nou ja eigenlijk te veel om op te noemen aan moderne auteurs met boeiende, veelzijdige en verschillende karakters en een goed opgebouwde wereld.
What a nuanced anxiety
dinsdag 9 maart 2021 om 16:49
Het is trouwens geen "bro-lit", ik vond het al niet bekken: het is "lad-lit".
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lad_lit_(genre)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lad_lit_(genre)
dinsdag 9 maart 2021 om 16:52
Ik denk dat het de stijl is: ik heb hem Engels gelezen. Het is ook een beklemmende, beperkende en ook toekomstige wereld die geschetst wordt, misschien is de stijl daar bewust op aangepast door Orwell.
dinsdag 9 maart 2021 om 16:59
Eens. En mijn zin in lezen is op de middelbare school behoorlijk verpest en van de meeste boeken die hier nu genoemd worden die iedereen zou “ moeten” lezen denk ik nog steeds “ nah laat maar”.-Lucille- schreef: ↑09-03-2021 09:37Ik denk dat ik dat bij ALLE boeken van mijn lijst heb. Wat wist ik nou als 16 jarige?
Ik vond Jan Kremer, Wolkers en Reve vermakelijk, maar heb niets van de onderliggende lagen begrepen.
Ook raar om als school een bepaalde volwassenheid te verwachten van jonge mensen. Je moet dingen hebben meegemaakt om sommige dingen te snappen.
dinsdag 9 maart 2021 om 17:00
dinsdag 9 maart 2021 om 17:02
Veel mannen lezen inderdaad dit en Lee Child, Robin Cook, Baldacci en dat soort schrijvers ( niet dat vrouwen dat niet doen maar vrouwen lezen over het algemeen veelzijdiger dan mannen).
dinsdag 9 maart 2021 om 19:28
Same, hij schrijft ook veel te veelcuculuscanorus schreef: ↑09-03-2021 17:04Ik vind Brusselmans ook wel een mannenschrijver. Ik was ooit fangirl en ik heb nog steeds wel een zwak voor hem, maar het is een beetje een vermoeide trucje nu.
dinsdag 9 maart 2021 om 19:42
Hee wat leuk, daar hoor ik nooit iemand over. Ik heb daar een boek van gelezen dat ik echt prachtig vond, het boek van de kinderen.
En Madeline Miller
dinsdag 9 maart 2021 om 20:23
Dacht dat het alleen over fictie ging, daarin zijn al zoveel goede werken verschenen dat zelfs namen als Verne, Sallinger of Poe hier niet verschijnen.ChagrijnigPrinsesje schreef: ↑09-03-2021 10:30Ik zie hier eigenlijk alleen maar fictie, literatuur. Ook mensen die Harari (bijvoorbeeld Sapiens) gelezen hebben? Zou ik ook iedereen aanraden.
Bij non-fictie denk ik direct aan Dawkins, Singer, Arendt, en had ik Dawkins al vermeld?
dinsdag 9 maart 2021 om 20:24
Ik heb denk ik tot en met werk 30 hier in huis. Ik verslond zijn boeken. Maar toen was ik 18, ongeveer. Als ik de boeken herlees, dan vind ik ze soms nog amusant, maar meer ook niet.
Smaak verandert. Wie weet vind ik over tien jaar de Zeven zusters wel geweldig.
dinsdag 9 maart 2021 om 20:26
dinsdag 9 maart 2021 om 21:12
Ik zou er een paar doen, In ieder geval Zijn er Kanalen in Aalst. De romans met Louis Tinner vond ik wel echt heel leuk, een memorabel personage.
dinsdag 9 maart 2021 om 21:24
Misschien dat daarom veruit de meeste schrijvers het voor gezien houden na hun debuut.cuculuscanorus schreef: ↑09-03-2021 21:13De man die werk vond was eigenlijk ook het beste boek. Toch triest, als je eerste boek ook je beste is. Komt vaker voor.
In de categorie "irritante dingen die mensen zeggen": "ik weet dat ik 1 goed boek in me heb". Ga het dan schrijven kut.