Chiaburger, bloemkoolrijst - Ik wil gewoon eten!

02-09-2018 09:57 249 berichten
Alle reacties Link kopieren
Net heb ik een weekmenu geplaatst in het bijbehorende topic (geweldige tips daar).
En toen dacht, hier moet ik zijn als ik 'normale' ideeën wil opdoen m.b.t. weekmenu, wat eten we vandaag, etc.

Want als ik bij grote receptensites kijk, is het een en al spinaziebodem pizza, breakfast-bowl,
zalmnuggets en guacamole.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik gerust met een smoothie kan ontbijten (banaan, appel, pompoen) of met havermout (met frambozen uit de diepvries).

Ook koop ik soms een avocado voor bij ons gebakken eitje voor de lunch.

Dit leek allemaal heel exotisch 10-15 jaar gelden en was bijna ondenkbaar 20-30 geleden.

Veel van deze nieuwe gewoontes zijn gewoon ingeburgerd. Zo eten wij nootjes tussendoor en fruit en geen Liga's en sultana's meer (zoals vroeger op school).

Maar om constant superfoods te kopen, constant bietenburgers te moeten eten....

Ik ben er moe van.
Ik wil gewoon eten.
Gewoon een boterham met kaas of jam.
Gewoon de aardappelen met een kipfiletje. De zoete aardappelpuree is alleen voor de winkel beter omdat zoete aardappelen nu eenmaal duurder zijn.

Wil jij ook gewoon eten of liever constant nieuwe dingen uitproberen?
'Soul mate' isn't a pre-existing condition. It's earned over time.
(Pamela Druckerman)
Alle reacties Link kopieren
Marana-- schreef:
02-09-2018 12:42
Fijn dat je niet oordeelt dan. Ik vind het nogal klinken als 'je eet ouderwets'.

Overigens is een zoete aardappel niet gezonder of ongezonder dan een gewone aardappel. Sterker nog, een gewone aardappel bevat minder calorieën en minder koolhydraten (zie https://www.iamafoodie.nl/zoete-aardappel/). Ik vraag me al jaren af waarom juist in die subcultuur er zo'n hype is rond de zoete aardappel.
Ik zie niet wat er mis is met calorieën (ik doe aan crossfit (ja hipster) en eet zeker 3000 calorieën per dag). Koolhydraten heb ik ook nodig (net als iedereen volgens mij). Zoete aardappel is nou eenmaal smaakvol en lekker snel klaar in vergelijking met gewone aardappel. Ik vind gewone aardappel (mits lekker opgebakken oid) ook lekker hoor, maar is meer werk.
sophiax schreef:
02-09-2018 12:44
Quinoa wordt ook gewoon in Oost-Groningen verbouwt inmiddels. Het is een graansoort dat goed bestand is tegen droogte zoals afgelopen zomer, dus we gaan het vast vaker tegenkomen op de Nederlandse akkers de komende jaren. Ik schreef nergens dat vegan eten geen leed veroorzaakt, wel dat het geen dierenleed veroorzaakt. Bovendien kun je vegan eten zonder allerlei superfoods. Vegan eten is niet vrij van leed helaas, maar veroorzaakt minder leed (ook qua duurzaamheid en qua wereldvoedselprobleem) dan een dieet met dierlijke producten. Daar waar veevoer verbouwd wordt kan ook groente groeien.
Veganisten zijn niet duurzamer bezig dan biologische vegetariers, en dat heeft te maken met de specifieke importproducten die nodig zijn om een gezond dieet te kunnen voorzien. En je kan best vegan eten maar als je in de zomer even op en neer vliegt naar Ibiza dan heb je al je milieu en leedvoordelen alweer te niet gedaan. Dierenleed is niet erger dan mensenleed is niet erger dan natuurleed.
S-Meds schreef:
02-09-2018 12:43
Als veganist eet je geen tofu of noten het hele jaar door? Palmolie, kokosolie? Avocado? Linzen of kikkererwten?
Je bedoelt dat een veganist alleen recht van spreken heeft als die alleen maar streekproducten eet? Hoeveel 'gewone' eters ken jij die alleen maar streekproducten eten en geen noten, bananen, whatever? Jouw redenatie geldt voor iedereen die niet alleen maar streekproducten eet.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 2 huisgenoten die het allerliefst Hollandse kost willen, maar ik wil ook weleens gewoon terug naar mijn oude blijkbaar semi-superfoodtijd.
Alle reacties Link kopieren
Die bataat bevat nogal royaal betacaroteen. Vooral de oranje soorten.
Verder vind ik het zelf geen geweldig product. Kocht het zo'n 30 jaar geleden wel af en toe.
Nu hooguit een enkele, voor in de stamppot, naast gewone aardappels.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
02-09-2018 12:26
Klinkt ook niet bepaald calorievriendelijk, laat staan gezond! Dan is 'n echt stukje kaas toch op alle fronten beter.
Vegankaas is ook nog eens echt heel erg vies.
sophiax schreef:
02-09-2018 12:28
Hoe kun je nou vlees/vis eten zonder dat dit leed veroorzaakt? Bij zuivel, eieren en honing zie ik nog mogelijkheden om dit te consumeren zonder leed (hoewel dat in de praktijk niet realistisch is), maar vlees en vis staat toch gelijk aan leed? Ik heb geen mening over mensen die ervoor kiezen om vlees te eten, maar als je zonder leed wilt eten vind ik vlees en vis wel de slechtste optie denkbaar.
Precies, de optie geen vlees willen eten vanwege dierenleed staat als een huis. Dat er nog andere soorten leed op de wereld bestaan doet daar niet aan af.
snug schreef:
02-09-2018 12:52
Precies, de optie geen vlees willen eten vanwege dierenleed staat als een huis. Dat er nog andere soorten leed op de wereld bestaan doet daar niet aan af.
Natuurlijk wel. En dan is er ook nog de vraag wat is leed? Ik heb geen problemen met biologische vlees en zuivel omdat de dieren een goed leven hebben en humaan worden gedood. Wat is daarmee het probleem? Of vind je doden an sich een probleem? Ben je het met me eens dat doden en lijden niet hetzelfde zijn?
snug schreef:
02-09-2018 12:48
Je bedoelt dat een veganist alleen recht van spreken heeft als die alleen maar streekproducten eet? Hoeveel 'gewone' eters ken jij die alleen maar streekproducten eten en geen noten, bananen, whatever? Jouw redenatie geldt voor iedereen die niet alleen maar streekproducten eet.
Nee iemand zei dat je ook duurzaam vegan kan zijn door alleen streekproducten te eten. Mijn stelling is dat je met streekproducten geen gezond veganistisch dieet kan bouwen
Alle reacties Link kopieren
Dit hele topic heeft eigenlijk veroorzaakt dat ik nu met een enorm dillemma zit. Maak ik straks aardappels of patat bij mijn rustig sudderende draadjesvlees?
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
02-09-2018 12:32
Wat is er mis met een stukje biologische kaas? Dat je niet mee wilt werken aan de bioindustrie snap ik wel. maar veel vegans hebben geen idee hoe het er aan toe gaat in de veehouderij en laten zich “informeren” door nepnieuws.
Ik ken de bio-industrie goed, te goed om er oo welke manier dan ook aan mee te willen werken. Er is niks mis met biologische kaas, mits kalfjes gewoon bij de koe zouden mogen blijven en een koe nog evenveel melk zou produceren als in de jaren 50. Helaas is beide ook in de biologische veehouderij niet de realiteit en daarmee vind ik het voor mezelf niet langer acceptabel om daaraan mee te werken. De eerste boer die op deze manier zuivel produceert maakt mij oprecht gelukkig. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat dieren intelligente wezens zijn die dezelfde emoties ervaren als mensen en dan kan ik het weghalen van baby’s bij hun moeder en het uit elkaar trekken van familieverbanden niet wegwuiven zodat ik kaas kan eten. Ik vind kaas heerlijk en hoop dat er goede plantaardige alternatieven komen. Het beste van twee werelden: wel de smaak en niet het leed.

Overigens vind ik het ingredientenlijstje dat je plaatste van vegan kaas niet indrukwekkend. Dat zijn allemaal natuurlijke ingrediënten die in ontzettend veel producten zitten. Helaas is de huidige vegan kaas gewoon niet echt lekker.
Ben gek op gewoon lekker eten, alles lust ik.
Vooral aardappel met jus, worsten, patat, bloemkool met een sausje noem maar op.

Maar zit nu sinds een aantal maanden in een ander eetpatroon.
Dwz superfoods, groente, vis, zaden enz.
Alleen zoek ik het zelf een beetje uit mbt de recepten en combinaties tot nu.

Heb dit besloten nav te zwaar zijn, leeftijd, diabetes om me heen etc.
Niet omdat ik het nou alleen maar zo lekker en leuk vind en hip al helemaal niet.
Doe mij maar elke dag een lekkere gehaktbal met aardappelen echt...
Eet dit lekkers absoluut nog zo'n 1 x per week ongeveer alleen de rest is nu gewoon gezonder.

Vermijd pakjes, mixen en niet biologische vlees en groenten.
Brood, pastas etc ook.

Kan lekkere dingen maken maar mis de gewone hap absoluut echter moet ik zeggen dat het wend op een gegeven moment.

Heb iig weer maat 38 en een gave huid niet normaal.
En hopelijk van binnen gezonder.
Maar Donna, aardappels en volkorenpasta en groenten en met mate (rund)vlees of kip zijn helemaal niet ongezond?
S-Meds schreef:
02-09-2018 12:28
die vergissing maken veel vegans, ze denken dat ze er slank van worden. niets is minder waar
en goed voor het milieu is het ook al niet. Als je streekgebonden eet ben je veel beter bezig dan wanneer ze voor jou de avocado’s, quinoa, chia, spelt en weet ik veel moeten invliegen
Zit je al aan de borrel ofzo? Je haalt nogal wat dingen door elkaar.
.
Over het algemeen eten vegans zoals ze eten puur om het dierenleedaspect.
Niet omdat ze denken dat dat voorkomt dat ze dik worden.
Ook is het niet zo dat een vegan-dieet gelijk staat aan exotisch en/of zogenaamde superfoods eten.
Overigens wordt bijvoorbeeld quinoa ook in Nederland verbouwd en eet een niet-vegan net zo goed in sinaasappel uit Spanje of juist die Argentijnse steak.
De vette jus en mayonaise en speklapjes, dat soort zaken zijn ongezond. Maar je kunt prima een magere gehaktbal met wat aardappelen en 300 gram groente eten, hartstikke gezond.
S-Meds schreef:
02-09-2018 12:58
Nee iemand zei dat je ook duurzaam vegan kan zijn door alleen streekproducten te eten. Mijn stelling is dat je met streekproducten geen gezond veganistisch dieet kan bouwen
Vanwaar de noodzaak van die stelling als vrijwel iedereen ook bananen en andere producten van verder weg eet? Ja, theoretisch gezien zou je met alleen streekproducten gezond veganistisch kunnen eten. Je kunt je eigen bonen verbouwen e.d., je kunt aan alle benodigde voedingsstoffen komen met streekproducten.
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
02-09-2018 12:48
En je kan best vegan eten maar als je in de zomer even op en neer vliegt naar Ibiza dan heb je al je milieu en leedvoordelen alweer te niet gedaan. Dierenleed is niet erger dan mensenleed is niet erger dan natuurleed.
Leed kun je niet met elkaar vergelijken en elke soort is erg. Het een kun je alleen wel makkelijker voorkomen als consument dan het andere. Dat vliegen schadelijk is weet iedereen en ik heb niet de indruk dat mensen die vegan eten meer vliegen dan anderen (eerder andersom). Dat staat helemaal los van het feit dat dierenleed inherent is aan het eten van dieren. Bij biologisch vlees is er sprake van veel minder dierenleed, maar nog steeds hebben dieren maar beperkte mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen, leven ze niet altijd in natuurlijke familieverbanden en worden ze gedood. Voor mij is dit niet acceptabel om aan mee te werken, maar dat is voor iedereen zelf om daarin een afweging te maken.
Alle reacties Link kopieren
Marana-- schreef:
02-09-2018 13:09
De vette jus en mayonaise en speklapjes, dat soort zaken zijn ongezond. Maar je kunt prima een magere gehaktbal met wat aardappelen en 300 gram groente eten, hartstikke gezond.
En bedankt... Nu heb ik zin in speklapjes
sophiax schreef:
02-09-2018 13:00
Ik ken de bio-industrie goed, te goed om er oo welke manier dan ook aan mee te willen werken. Er is niks mis met biologische kaas, mits kalfjes gewoon bij de koe zouden mogen blijven en een koe nog evenveel melk zou produceren als in de jaren 50. Helaas is beide ook in de biologische veehouderij niet de realiteit en daarmee vind ik het voor mezelf niet langer acceptabel om daaraan mee te werken. De eerste boer die op deze manier zuivel produceert maakt mij oprecht gelukkig. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat dieren intelligente wezens zijn die dezelfde emoties ervaren als mensen en dan kan ik het weghalen van baby’s bij hun moeder en het uit elkaar trekken van familieverbanden niet wegwuiven zodat ik kaas kan eten. Ik vind kaas heerlijk en hoop dat er goede plantaardige alternatieven komen. Het beste van twee werelden: wel de smaak en niet het leed.

Overigens vind ik het ingredientenlijstje dat je plaatste van vegan kaas niet indrukwekkend. Dat zijn allemaal natuurlijke ingrediënten die in ontzettend veel producten zitten. Helaas is de huidige vegan kaas gewoon niet echt lekker.
bioindustrie heb ik niks mee. maar er is niks mis met biologische veehouderij. Na het afkalven blijven de kalveren bij de moeder ik ken geen biologische melkveehouder die de kalveren meteen weghaalt. Waarom zou een koe nog evenveel moeten produceren als in de jaren 50? Er waren hele andere omstandigheden toen. Voeding, huisvesting gezondheid en de koeienrassen zijn sterk verbeterd, dat zie je terug in de melkproductie.

Over de stelling dat dieren dezelfde emoties kennen als mensen moet ik altijd een beetje lachen. Dieren kennen zeker emoties maar het is niet te vergelijken met hoog intelligente wezens zoals mensen of voor mijn part dolfijnen. Een koe is niet zo intelligent hoor. Observeer maar eens een koe waarbij het kalf wordt weggehaald. Die vertoont geen ander gedrag dan met haar zusters een potje staan grazen in de wei. Je kan het weghalen van een baby bij moeder echt niet vergelijken met het weghalven van kalveren bij koeien. Facebookfilmpjes van “huilende koeien” kan je niet serieus nemen. Die koeien hebben een ooginfectie en het filmpje is gewoon ge-edit.
sophiax schreef:
02-09-2018 13:09
Leed kun je niet met elkaar vergelijken en elke soort is erg. Het een kun je alleen wel makkelijker voorkomen als consument dan het andere. Dat vliegen schadelijk is weet iedereen en ik heb niet de indruk dat mensen die vegan eten meer vliegen dan anderen (eerder andersom). Dat staat helemaal los van het feit dat dierenleed inherent is aan het eten van dieren. Bij biologisch vlees is er sprake van veel minder dierenleed, maar nog steeds hebben dieren maar beperkte mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen, leven ze niet altijd in natuurlijke familieverbanden en worden ze gedood. Voor mij is dit niet acceptabel om aan mee te werken, maar dat is voor iedereen zelf om daarin een afweging te maken.
Doden is inherent aan het eten van dieren
maar sterven staat niet synoniem voor lijden
snug schreef:
02-09-2018 13:09
Vanwaar de noodzaak van die stelling als vrijwel iedereen ook bananen en andere producten van verder weg eet? Ja, theoretisch gezien zou je met alleen streekproducten gezond veganistisch kunnen eten. Je kunt je eigen bonen verbouwen e.d., je kunt aan alle benodigde voedingsstoffen komen met streekproducten.
lees even terug dan het is een reactie op iemand
florence13 schreef:
02-09-2018 13:10
En bedankt... Nu heb ik zin in speklapjes


Een keertje mag best, omdat je zwanger bent je man zo lekker geniet van het echte eten :hug:
Alle reacties Link kopieren
Marana-- schreef:
02-09-2018 13:13
Een keertje mag best, omdat je zwanger bent je man zo lekker geniet van het echte eten :hug:
Dank!!! Wordt wel morgen want nu staat mijn draadjesvlees te sudderen. Ook nav dit topic
Had het woord draadjesvlees nog niet eens mijn mond uit en hij stormde al naar de supermarkt. Een vluchtende bankrover zou jaloers zijn op zijn tempo.
S-Meds schreef:
02-09-2018 13:11
bioindustrie heb ik niks mee. maar er is niks mis met biologische veehouderij. Na het afkalven blijven de kalveren bij de moeder ik ken geen biologische melkveehouder die de kalveren meteen weghaalt. Waarom zou een koe nog evenveel moeten produceren als in de jaren 50? Er waren hele andere omstandigheden toen. Voeding, huisvesting gezondheid en de koeienrassen zijn sterk verbeterd, dat zie je terug in de melkproductie.

Over de stelling dat dieren dezelfde emoties kennen als mensen moet ik altijd een beetje lachen. Dieren kennen zeker emoties maar het is niet te vergelijken met hoog intelligente wezens zoals mensen of voor mijn part dolfijnen. Een koe is niet zo intelligent hoor. Observeer maar eens een koe waarbij het kalf wordt weggehaald. Die vertoont geen ander gedrag dan met haar zusters een potje staan grazen in de wei. Je kan het weghalen van een baby bij moeder echt niet vergelijken met het weghalven van kalveren bij koeien. Facebookfilmpjes van “huilende koeien” kan je niet serieus nemen. Die koeien hebben een ooginfectie en het filmpje is gewoon ge-edit.


Helemaal mee eens.
Overigens zou melk van een biologische melkveehouderij waarbij het kalf bij de moeder blijft en er net zoveel melk wordt geproduceerd als in de jaren 50 volkomen onbetaalbaar zijn. Van zo'n koe hou je dan een liter of 10 maximaal over per dag. En die koe moet natuurlijk wel genoeg leefruimte en voeding krijgen, de boer moet een inkomen verdienen en de melkfabriek ook. Wie gaat dat betalen?
florence13 schreef:
02-09-2018 13:16
Dank!!! Wordt wel morgen want nu staat mijn draadjesvlees te sudderen. Ook nav dit topic
Had het woord draadjesvlees nog niet eens mijn mond uit en hij stormde al naar de supermarkt. Een vluchtende bankrover zou jaloers zijn op zijn tempo.

:proud:

Ik hou zo van de verhalen over je man en je zwangerschap! Heb je toevallig een eigen blog? Lijkt me echt geweldig.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven