Er zitten geen vitaminen meer in de groente.

16-04-2008 08:47 21 berichten
Voor meer informatie:

http://www.telegraaf.nl/b...uit_groenten__.html?p=3,1



Wat naar, wat nu? Ik vind groente zo lekker.

Nu kon ik het nog aan man verkopen met de argumentatie, het is goed voor je. Straks trapt hij daar niet meer in.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan het artikel moeilijk geloven. Iedereen een mineralentekort in Nederland? En daarom zoveel kanker en diabetes? Dat zijn nogal uitspraken! En wie is die meneer? Nooooooit van gehoord.



Er staat trouwens niet dat er geen vitamines inzitten, maar dat het is teruggelopen, tot maximaal 50 procent.



Typisch Telegraaf he? Ik zou er niet wakker van liggen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou er ook niet wakker van liggen. Gewoon lekker eten, als jij maar dénkt dat het gezond is, prima toch? Neem je af en toe een flesje Knorr Vie of een vitaminepil voor de pietamientjes. En fruit natuurlijk.

En verder zorgen dat je man het artikel niet onder ogen krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Hoef ik me in elk geval niet schuldig te voelen over te weinig groenten eten.

Ik kan me best wel wat voorstellen bij het bericht. De smaak van bv. worteltjes is toch ook echt niet meer wat het is geweest. Kunstmatig, waterig. Niet zo gek dat de vitaminen en mineralen het dan ook verliezen.

Persoonlijk geloof ik ook niet zo in die toegevoegde vitaminen van Knorr Vie en consorten. Hell, zelfs in wicky zou vitamine c zitten. Als het zó makkelijk was om aan je vitaminen te komen.
quote:Hell, zelfs in wicky zou vitamine c zitten. Als het zó makkelijk was om aan je vitaminen te komen.Vitamine C wordt als conserveringsmiddel gebruikt in veel vruchtensappen (anti-oxidant).
Alle reacties Link kopieren
Nog een kleine aanvulling waar je vast blij mee bent:



Zodra je verse groente begint te snijden 'vliegen' alle viezemientjes weg. Ook dat nog.



Als je een glas sinaasappelsap zelf perst zijn alle vitamines er binnen een uur uit.



's Ochtends alvast nasi maken?? Dan zit er dus 's avonds echt niks meer in.



Wat dat betreft zijn diepvriesgroenten en potjes zo slecht nog niet. Dat wordt in de fabriek veel sneller verwerkt dan dat jij dat thuis kunt. Als je de pot openmaakt, verwarmt en het meteen eet krijg je dus meer binnen dan met vers spul.



Smakelijk. Ik ga denk ik maar frietjes bakken.....
Alle reacties Link kopieren
Dus mijn konijn krijgt helemaal geen vitamientjes binnen?!
Ja, lekker patat!

Strooi ik wat zout met toegevoegde jodium overheen. Is het toch nog gezond.

Wel met Ketchup natuurlijk, voor de vitaminen.
Alle reacties Link kopieren
Duhuh....je kan je meer ergens druk over maken
quote:royanne77 schreef op 16 april 2008 @ 10:02:

Duhuh....je kan je meer ergens druk over makenJa, ik maak mij ook druk over slecht geformuleerde zinnen.
Alle reacties Link kopieren
Alle reacties Link kopieren
Ben ik blij dat ik 5 potten met mineralen en vitamines op het aanrecht heb staan (ik gebruik ze 3 x daags)
In paprikachips schijnt ook vitamine C te zitten. Gelukkig eet ik die altijd zonder te snijden en te koken heel gezond direct uit de zak.
Maar Revival, volgens de tv-reclame stoppen ze allemaal groente en fruit in dat Centrum.

Zit er dan nog wel genoeg in een Centrumtablet?



Dat we tegenwoordig allemaal 85 worden i.p.v. een jaar of 40, zoals in de Middel Eeuwen toen de groente nog goed was.

Misschien zijn vitaminen wel slecht voor je.
Alle reacties Link kopieren
Wat een heerlijke gedachte. Ik sta iedere dag weer te bedenken wat nu weer op tafel zetten dat gezond is. Ik hou niet van groente. geef mij maar een lekker stuk vlees en gebakken aardappeltjes ben ik klaar. Of een pasta met tomatensaus (jaaa toch nog iets met vitamine).
quote:mamalelie schreef op 16 april 2008 @ 09:53:

Als je een glas sinaasappelsap zelf perst zijn alle vitamines er binnen een uur uit.





Dat is niet waar. De teruggang van vitamines in zure sappen (zoals sinaasappelsap) is ongeveer 2% per dag. -> voedingscentrum.nl en Vitamine informatie bureau.





Overigens vond ik op de laatste site ook het volgende:

Je hoort wel eens dat er tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen in groente en fruit zitten dan vroeger. Is dat zo?

De hoeveelheid vitamines en mineralen in onze voeding wordt bepaald door veel verschillende factoren. Er is variatie in het gehalte aan vitamines en mineralen door de verschillen in seizoenen en de omgeving waarin groente en fruit worden gekweekt. De manier van telen zal mogelijk invloed hebben. Daarnaast zijn de oogstmethoden veranderd.



Het is niet bekend of ons voedsel van tegenwoordig dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen bevat als vroeger. Het is namelijk erg lastig om de voeding van tegenwoordig met die van vroeger te vergelijken, omdat er verschillende meetmethoden kunnen zijn gebruikt. De methodes van nu zijn veel betrouwbaarder, vroeger werden er vaak andere stoffen ‘meegemeten’, waardoor het vitaminegehalte hoger uitkwam. Voorbeeld: door een nieuwe methode om foliumzuurgehaltes te meten, is gebleken dat we gemiddeld 25% minder foliumzuur binnenkrijgen dan we op basis van de oude methode veronderstelden.
Alle reacties Link kopieren
Tja, en deze stond dan weer vandaag in de krant



16/04 "Vitaminekuur kan leven verkorten"

Extra vitamines innemen zorgt niet voor een langer leven. Ze hebben ook geen positief effect op de gezondheid. Integendeel, onderzoekers vrezen dat de vitaminekuren het leven verkorten.





Onderzoekers van de Deense universiteit in Kopenhagen hebben 67 studies geanalyseerd en komen tot het besluit dat de redenen waarom vitamines worden ingenomen niet stroken met de werkelijkheid. Vitamineslikkers leven niet langer en ze bouwen ook geen betere weerstand tegen ziektes op.



Beta-carotene, vitamine A en vitamine E zouden zelfs de dood versnellen, staat in het onderzoek. Bij vitamine A is de kans op een vroegtijdige dood 16% hoger dan bij een leven zonder extra vitaminepreparaten.



Vitamine C had geen impact op de sterfelijkheid, niet in negatieve, maar ook niet in positieve zin.



Gezond dieet

De vorsers raden de bevolking daarom aan om zoveel mogelijk vitamines en mineralen uit een gezond dieet te halen, en niet te steunen op de supplementen die in warenhuizen en bij de apothekers worden verkocht.



De geneesmiddelenindustrie is een andere mening toegedaan. Zij blijven er bij dat de supplementen wel degelijk hun nut hebben, aangezien niet iedereen voldoende vitamines en mineralen uit voedsel kan halen. Bij matig gebruik en in combinatie met fruit en groenten helpen ze wel degelijk, klinkt het.



(Bron: BBC)
Ik weet het niet meer.

Vanavond eet ik patat met kroketten.

Drink er een lekkere fles wijn bij.
Alle reacties Link kopieren
quote:absoluteEinstein schreef op 17 april 2008 @ 11:16:

Ik weet het niet meer.

Vanavond eet ik patat met kroketten.

Drink er een lekkere fles wijn bij.



Ohh......leuk,

hier het lievelingsgerecht van dochterlief ->

Frietjes met kroketten

Hahahaha......
Alle reacties Link kopieren
Kiezen voor biologische groenten, zit in elk geval minder troep in, daardoor voedzamer. Groenten zijn inderdaad minder van kwaliteit, de aarde wordt inderdaad ziek gemaakt, maar groente is nog steeds wel één van de belangrijkste voedingsmiddelen. Het gaat niet alleen om vitaminen, ook om allerlei andere fytostoffen die er in zitten en de energie die er in zit. Het reinigt ons lichaam ook van toxische stoffen en voorziet ons lichaam van het juiste vocht, net als fruit (want wat in het water zit dat uit de kraan komt wil je ook niet weten).

Het is wel zo dat we mineralentekorten hebben maar vitaminetekorten hoor je eigenlijk weinig van. Behalve bij bepaalde eenzijdige voedingswijzen of bij ziekten of streng vegetarisch (B12 en eiwitten).

Artikel vind ik nogal kort door de bocht.

Kanker en andere 'welvaarts'ziekten als diabetes krijg je door de hele levensstijl, niet door één ding. Wel speelt selenium een rol. Oorzaak is toch vooral weinig beweging, teveel suiker en vet, stress, de prestatiemaatschappij, en tekort aan goede vetten als omega 3, alfalinoleenzuur.

Groenten zijn een eerste levensbehoefte, kies voor biologisch, dat is het voedzaamst en het minst belast.

Verdiep je eens goed in de voeding zonder zomaar dingen uit een Telegraaf aan te nemen.
Alle reacties Link kopieren
Nederlandse groenten: voldoende mineralen en vitaminen



24 apr 2008

Onderdeel: Wageningen UR

Nummer: C





‘Vitamine weg uit groenten’ kopte vorige week een groot landelijk dagblad. Volgde een verhaal waaruit moest blijken dat, als gevolg van de verplichte mestinjectie in de bodem, de kwaliteit van de groente achteruit holt en daarmee de volksgezondheid ernstig wordt bedreigd. Een wild verhaal en baarlijke nonsens, vinden de professoren Oenema, Struik, Van Kooten en Van Boekel van Wageningen Universiteit. Groente en fruit van Nederlandse bodem zijn en blijven gezond.



“Het verhaal van het dagblad was dat mestinjectie in de grond, in tegenstelling tot het bovengronds uitspreiden van mest, het bodemleven zou doden – waarbij de krant groenten uit de kas en van de volle grond gemakshalve over één kam scheert. Gewassen zouden daardoor niet meer evenwichtig mineralen kunnen opnemen. Dat zou weer betekenen dat ze niet alleen onvoldoende mineralen bevatten, maar ook onvoldoende vitaminen aanmaken. Voor de consument zou dat inhouden dat ze ondervoed raken, zwaarlijvig worden en zelfs een verhoogde kans op kanker hebben. Bij dit onzinnig verhaal zouden wij als wetenschappers onze schouders kunnen ophalen, ware het niet dat het bedenkelijk en gevaarlijk is dat een krant zijn lezers onnodig angst aanjaagt.



Hoe zit het nu echt met bodemprocessen, plantengroei en de kwaliteit van groenten?



Bodemkwaliteit

Nederlandse landbouwgronden zijn zeer vruchtbaar, maar worden toch fors bemest, om met grote zekerheid hoge opbrengsten te realiseren. Planten hebben 14 minerale voedingsstoffen nodig om goed te groeien; dieren en mensen 18; de vier extra zitten ook in planten. Bijna alle voedingsstoffen neemt de plant via wortels op uit de grond. Via kunstmest worden vooral stikstof, fosfor en kalium toegediend, omdat juist deze voedingselementen de gewasopbrengst beperken. Maar ook zwavel, magnesium, natrium, koper, zink, borium, en molybdeen worden lokaal via kunstmest toegediend.



Dierlijke mest bevat alle voedingsstoffen en is daarom een ‘ideale meststof’, al komt de verhouding tussen de voedingsstoffen in mest niet overeen met de verhouding die nodig is om het gewas adequaat te voeden. Het ‘bufferend’ vermogen van de bodem en de ‘selectieve’ opname van voedingsstoffen zorgen er voor dat die ‘mismatch’ binnen de perken blijft.



Nederland is rijk aan dierlijke mest, omdat we veel landbouwhuisdieren hebben die we grotendeels voeren met geïmporteerd voer. De minerale voedingsstoffen in dat voer worden maar voor vijf tot 30 procent benut door de landbouwhuisdieren. De overige 70 tot 95 procent komt in de mest en dus op Nederlandse landbouwgronden terecht. Onze landbouwgronden worden deels gevoed met voedingstoffen die elders uit de grond zijn gehaald.



Te veel voedingsstoffen in bodem, water en lucht schaden plant, dier en mens. Het mestbeleid is er op gericht de verliezen van voedingsstoffen (vooral stikstof en fosfor) naar het milieu te beperken en om ongewenste ophoping van voedingsstoffen in landbouwgronden te voorkomen. Door dat beleid is de aanvoer van voedingsstoffen via kunstmest en dierlijke mest fors verminderd, maar gemiddeld is de aanvoer groter dan de afvoer met het geoogste gewas.



Niets wijst er op dat de bodemvruchtbaarheid hollend achteruit gaat of dat de bodem sterft onder deze ophoping.



Mestinjectie en voedselkwaliteit

Mestinjectie is 15 jaar geleden ingevoerd om emissies van ammoniak naar de lucht te beperken. Die maatregel heeft bijgedragen aan halvering van de ammoniakemissies, een gezondere lucht en minder schade voor de natuur. Mestinjectie heeft ook onbedoelde neveneffecten, zoals op nesten van weidevogels en op ‘bodemleven’. In een uitgebreide studie zijn recent alle relevante effecten van mestinjectie geïnventariseerd en beschreven. Effecten op de minerale samenstelling van het gewas worden daarin niet genoemd, omdat er geen aanwijzingen voor zijn. De wijze van bemesting heeft een verwaarloosbaar effect op de minerale samenstelling van een gewas geteeld op vruchtbare landbouwgronden.



Er is geen oorzakelijk verband tussen mestinjectie en voedselkwaliteit.



Evenwichtige mineralensamenstelling

Gewassen selecteren hun voedingsstoffen met hun wortelstelsel en zijn prima in staat een evenwichtige mineralensamenstelling in hun producten te realiseren, zeker als er in de bodem geen absolute tekorten zijn. Meststoffen hebben wel enig effect op de kwaliteit van gewassen. Veel stikstof geeft waterrijke gewassen en dat kan zich soms vertalen in smaak en kwaliteit van het oogstproduct. Meststoffen hebben ook invloed op de ontwikkeling van gewassen en daarmee op hun samenstelling. Tenslotte kunnen bepaalde meststoffen rechtstreeks tot invloeden op de kwaliteit leiden. Meer stikstof geeft bijvoorbeeld vaak hogere eiwitgehalten en nitraatgehalten in bladgroenten. Dergelijke effecten zijn altijd binnen redelijke grenzen die bepaald worden door weer, ras en teelttechniek.



Er is slechts een zwak verband tussen mineralenaanbod en kwaliteit en het is onzin dat er op vruchtbare gronden producten worden geteeld die arm zijn aan mineralen of vitaminen.



Gezondheid

Vergelijking van een paar analysecijfers, zoals van vitamine C in groenten, levert geen betrouwbare conclusies op over de volksgezondheid. Analysecijfers zijn nooit hetzelfde. Analysemethoden kunnen veranderen, rassen verschillen, groeiomstandigheden zijn variabel, de bewaaromstandigheden van de producten hebben invloed en er is biologische variatie. Gehaltes zijn nooit hetzelfde en dat is niet erg want bij een normaal voedingsmiddelenpakket zit er van alles voldoende in. Alleen als mensen ongebalanceerd eten, zijn er problemen, maar dat ligt niet aan de groenten, maar aan de mensen zelf.



Er is geen oorzakelijk verband tussen mestinjectie en levensverwachting van mensen.



Gezond en lekker

Consumenten willen voedsel. En dat kan gelukkig tegenwoordig binnen bovengenoemde grenzen geproduceerd worden. De plantenveredeling gaat zich steeds meer toeleggen op smaak- en gezondheidsbevorderende stoffen. Daarnaast zijn boeren en tuinders zich steeds meer bewust van de effecten van hun werkwijze op smaak en gezondheid. Dat alles wordt door de markt gestuurd. Er liggen nu allerlei producten in de schappen met bijzondere eigenschappen. Van lycopeen-tomaten tot broccocress en van aardappelporties tot allergievrije appels.



Groente en fruit van Nederlandse bodem zijn en blijven gezond.”





Oene Oenema (Management van nutriënten en bodemvruchtbaarheid), Paul Struik (Gewasfysiologie), Olaf van Kooten (Tuinbouwketens) en Tiny van Boekel (Productontwerpen en kwaliteitskunde) zijn hoogleraar aan Wageningen Universiteit.





BRON: http://www.wur.nl/NL/nieu.../Nederlandse_groenten.htm

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven