Ja hoor we slaan nu helemaal door....

12-08-2008 09:36 493 berichten
Alle reacties Link kopieren
Voedingscentrum wil snackbar weren uit arme wijk

Uitgegeven: 12 augustus 2008 07:49

Laatst gewijzigd: 12 augustus 2008 08:26



AMSTERDAM - Het Voedingscentrum wil een verbod op nieuwe snackbars in arme wijken of in de buurt van scholen. Dat meldt dagblad Spits.



De Nederlandse regering zou volgens het Voedingscentrum in de strijd tegen overgewicht het voorbeeld moeten volgen van Los Angeles. Daar mogen in South LA ondernemers het komende jaar geen nieuwe eettenten openen waar ongezond eten wordt verkocht.



In Los Angeles is veel kritiek op de 'voedselapartheid', omdat de maatregel alleen geldt voor het arme stadsdeel. De gedachte erachter is dat arme mensen vaak dikker zijn omdat ze minder geld kunnen uitgeven aan gezond eten.
Ik ben breed opgevoed wat eten betreft: heel afwisselend met allerlei groenten, vlees, vis, hollands, nassi etc. Maar er zijn gewoon een aantal dingen die ik goor vind en die ik goor blijf vinden: lever, bloedworst, olijven staan daarbij aan kop.

Verder zijn er dingen die ik wel eet, maar waar het water me niet bij in de mond loopt, dus die zal ik zelf nooit kopen/maken, maar ik ga ook niet over m'n nek als ik ze elders voor m'n neus krijg.

Ik eet gerust gefrituurde sprinkhanen in Thailand, een stuk kwal in Singapore, een zeekomkommer in Maleisie, een levende larve in Peru etc. Dus ik ben geen echte zeikerd met eten, maar mij maak je 't blijst met scampi's in pikante saus of kreeft thermidor met frietjes.
Alle reacties Link kopieren
Aan smaken moet je wennen inderdaad. Al denk ik ook dat de houding van ouders bij kinderen ook veel meespeelt. Als je als ouder al de houding hebt "je mag vlees als je die groentes eerst opeet, groente moet, vlees mag" oid, dan krijg je al dat het een als vies wordt gezien en een kind al weinig zin heeft het te gaan waarderen.



Mijn dochter trouwens (net twee) heeft het blijjkbaar niet nodig dingen te leren eten. Die tante eet het liefst dingen die sterk van smaak zijn: Smult van olijven, vreet plakjes brie, is gek op zongedroogde tomaatjes en kan een pittig gerecht beter waarderen dan de standaard frites. Erg leuk om te zien.



Ikzelf ben trouwens opgevoed in een vrij standaard gezin, qua eten, denk ik. Mijn moeder was niet heel creatief in de keuken en we aten dan ook meestal Hollandse pot en dan nog niet eens heel smakelijk klaargemaakt. Ze kookte volgens mij ook echt volgens zo'n huishoudschoolkookboekje: Zuinig en saai. Bovendien aten we wel samen aan tafel, maar het was wel vrij functioneel en snel, zoals dat gebeurde

Echt genieten van de warme maaltijd ben ik pas gaan doen toen ik mijn huidige man tegenkwam. Dat is iemand die gek is op koken en me daarin helemaal heeft aangestoken. Wat een varieteit bleek er te bestaan aan voedsel, en wat leuk en gezellig is het om samen te eten! Nu ben ik minstens zo'n kookgek geworden als hij, en ik experimenteer me suf. Het avondeten, eigenlijk alle maaltijden, zijn nu vooral ook sociale momenten, met z'n allen bij elkaar, praten en genieten.



Overigens was er vroeger bij mij thuis op zich wel snoep aanwezig, maar er was niet zo'n focus op. Niets was op zich verboden, maar alles gewoon met mate. Eigenlijk genoten we veel meer van gezellig samen fruit eten, op onze knietjes bij de voortafel, en samen koekjes bakken, dat soort dingen. Dat vind ik nog steeds erg leuk en zo doe ik het dan ook nu weer met mijn eigen kinderen.
Chips kreeg ik alleen op zaterdagavond en aangezien ik dat lekker vond keek ik daar juist naar uit net als de frietjes op zondag. Ging vroeger ook wel 'ns stiekem door de week 'n zak kaaschipito's kopen en dan lekker in ene opeten. Gewoon snoep zoals drop en allerlei andere zoetigheid ben ik nooit gek op geworden, mijn grootste zonde was en is chips en choco. Terwijl mijn ouders helemaal niet van de chips zijn, dus het is toch echt ook voor 'n groot deel eigen smaak waardoor je 't een wel en 't ander niet lekker gaat vinden.
Alle reacties Link kopieren
Eventjes nog dit, van nu.nl:



'Snacks moeten geweerd worden uit schoolkantines'

Uitgegeven: 13 augustus 2008 09:09

Laatst gewijzigd: 13 augustus 2008 09:44



AMSTERDAM - De Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA, SP en de PVV zien niets in een verbod op nieuwe snackbars in arme wijken of nabij scholen, waar het Voedingscentrum dinsdag voor pleitte. De partijen zien liever dat snacks en frisdranken verdwijnen uit de schoolkantines.

Inertia Stock



Dat meldt dagblad Sp!ts. "We moeten het probleem bij de wortels aanpakken. Dus geen broodjes frikandel meer in de schoolkantine", aldus CDA-Kamerlid Mirjam Sterk.



Volgens PvdA-Kamerlid Khadija Arib moet het eetpatroon van kinderen worden gewijzigd. "In plaats van chips, snacks, frisdrank of een Mars, moeten scholen water, melk, karnemelk en fruit aanbieden tussen de middag."
Alle reacties Link kopieren
Ik voorzie een tv programma ála Jamie Oliver, die schoolkantine's induikt, maar dan met Pierre Wind!
Zou dat helpen? Ik doe hier tussen de middag wel 'ns boodschappen en dan zie ik allemaal schooljeugd die in de supermarkt vette saucijzenbroodjes en zakken chips en ander snoep koopt. Terwijl daar toch ook de keus is voor 'n bakje kant en klaar gesneden meloen bijv. Maar dat kopen ze niet.
quote:Liv schreef op 13 augustus 2008 @ 11:12:

Ik voorzie een tv programma ála Jamie Oliver, die schoolkantine's induikt, maar dan met Pierre Wind! Kan die hysterische malloot dan een ándere school uitzoeken dan die van mijn bloedjes?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk niet dat het helpt. Zolang jongeren de kans krijgen om buiten de school hun snacklust te bevredigen, dan gaan ze dat doen.



Gezondere dingen in kantines zijn prima, maar ik denk dat men vanaf de eerste klas middelbare school ook voedingsleer en kookles moet gaan geven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pinksterbloempje schreef op 13 augustus 2008 @ 11:21:

Ik denk niet dat het helpt. Zolang jongeren de kans krijgen om buiten de school hun snacklust te bevredigen, dan gaan ze dat doen.



Gezondere dingen in kantines zijn prima, maar ik denk dat men vanaf de eerste klas middelbare school ook voedingsleer en kookles moet gaan geven.



Eens, maar ik denk dat de basis ook thuis moet liggen, en dat is nou juist vaak zo lastig.



Edit: kantineprijzen zijn vaak laag, daarom vind ik het juist wél een goed idee om snacks te weren. Het is nu veel te makkelijk.
quote:Liv schreef op 13 augustus 2008 @ 11:38:

[...]

Eens, maar ik denk dat de basis ook thuis moet liggen, en dat is nou juist vaak zo lastig.Maar juist als je thuis elke dag gezond voedsel krijgt ga je zodra je de kans krijgt snacken. En als puber kun je dat vaak nog ongestraft doen omdat je dan nog 'n snelle verbranding hebt en vaak ook nog veel sport, dan komen al die friet en choco's niet gelijk aan je billen te zitten. Ik gooide mijn brood echt niet weg, dat at ik gewoon eerst op, maar daarna toch nog wel ff iets lekkers scoren op de lange weg naar huis (17 km fietsen)
Ik denk dat mijn moeder voor 'die tijd' (mijn god, ben ik al zo oud? ) heel hip kookte. Veel rijst, indonesisch, veel ovenschotels, helaas weinig pasta, want dat lustte mijn vader niet (gelukkig moest ie elke maand 2 avonden overwerken ) maar wel weer allemaal nieuwe dingen proberen: sushi, taco's, etc.

Elke avond een behoorlijk uitgebalanceerde maaltijd met koolhydraten, groenten en vlees of vis. Niet zoveel groente als ik graag wilde (dat vonden ze maar raar, maar goed), maar eigenlijk altijd lekker eten. Behalve toen we een magnetron kregen en mijn moeder de recepten uit het bijbehorende boekje ging koken, jekkes. De macrochaotische rage woei ook snel over, want dat lustten we geen van allen.

Vaak uit eten, zeker op vakantie (elke avond! ) en naast al het gezonde eten ook vaak verrassingsmenu 1 of 2 (patat halen of chinees halen)



Wat ik wel gemeen vond was dat mijn broer geen sla hoefde te eten want dat lustte hij niet, maar ik wel zuurkool moest eten (want dat vond mijn moeder zo lekker en dat was niet handig vervangbaar.) Moeder deed wel heel erg haar best om een lekkere variant te maken voor mij, waardoor ik nu weet dat ik zuurkool op geen enkele manier lekker vind.



Bord moest leeg, maar als je echt vol zat moest je alleen je vlees echt opeten. (Trauma van mijn vader, die heeft behoorlijk arme jaren gekend in zijn jeugd)



Ik ging vrij jong al meekoken en op mijn veertiende heb ik het eigenlijk helemaal overgenomen. Ik vond het leuker dan mijn moeder het vond, kon het beter ( ) en 1 dag in de week kon ik er zelfs geld mee verdienen: voor z'n vieren koken voor 15 gulden, wat ik overhield mocht ik houden Behalve taco's aten we nooit iets uit pakjes en zakjes.

Toen ik het huis uitging moest mijn moeder haar eigen keuken weer helemaal leren kennen.



Snoep werd 1 keer per week gehaald, mijn broer en ik hadden allebei een eigen trommel en we mochten zelf bepalen wat we deden: alles in 1 keer of over de week verdelen. Maar als het op was, was het op. (Kocht ik nieuw snoep van mijn zakgeld). Frisdrank was er altijd in overvloede, al mochten we dat eigenlijk niet voordat mijn ouders thuis waren drinken. (Deden we wel, natuurlijk). Chips werd ook 1 x per week gehaald maar het was daarvan wel de bedoeling dat we ook wat overhielden.



Ik denk dat dat een redelijk bewuste opvoeding is. Ik ga nu nog steeds bewust met eten om. Eet wel meer groente dan mijn ouders deden. Maar als ik dan naar mijn broer kijk: die heeft dezelfde opvoeding gehad, maar heeft de eerste jaren dat ie het huis uit was alleen maar geleefd op chips, cola en patat.
En ik snackte op school ook veel. Saucijzenbroodjes halen bij de stationsrestauratie, naar de febo in een tussenuur, groene balisto's en glace's in de kantine heerlijk.

Maar als ze bij ons op school broodjes hadden verkocht, had ik die ook wel genomen. Maar dat verkochten ze niet: alleen koffie, thee, chocomel, koeken en candybars.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pinksterbloempje schreef op 13 augustus 2008 @ 11:21:

Gezondere dingen in kantines zijn prima, maar ik denk dat men vanaf de eerste klas middelbare school ook voedingsleer en kookles moet gaan geven.



Nee zeg, hou op. Worden de scholen dáár weer verantwoordelijk voor gemaakt. Kinderen moeten gewoon thuis leren koken en normaal eten. En als ouders dat niet doen is dat jammer, maar ik vind het waanzin om elk maatschappelijk probleem maar weer naar de scholen te schuiven. Kookles, les over roken, over veilig vrijen, over discriminatie, over gezond eten, over alcohol, over zinloos geweld......

Laat de scholen gewoon les in taal, rekenen, wiskunde en zo geven. Dat is kennelijk al moeilijk genoeg. Zolang er kinderen van school af komen die niet kunnen rekenen en spellen moet daar de prioriteit liggen.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Ellenen ik vond jouw vorige posting "we vinden lekker wat we eten" erg goed verwoord!
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Groene balisto's, heerlijk! Die haalde ik bij ons ook uit de kantine. En chocomel, achteraf niet te drinken.



Tuurlijk snaaide ik ook, op school, erbuiten. Bij de Hema vlakbij school kon je op de koekjesafdeling voor een paar centen koekrestjes kopen: Een zakje met daarin alle stukgegane koekjes, die ze niet meer konden verkopen. Zoet!

Maar ook gingen we bij de bakker het warme rozijnenbrood halen, of een broodje 'gezond'.



Ik denk dat het wel belangrijk is te weten of mensen beter weten of niet. Als ik snoepte, of een patatje haalde tussen de middag, of om wat voor reden dan ook iets ongezonds at in plaats van mijn thuis gesmeerde boterhammen, dan wist ik wel dondersgoed dat dat eigenlijk niet de meest gezonde variant was. (En bovendien had ik ook het zakgeld niet om alles te kopen wat ik wilde. Ik kon niet eens elke dag een zak frites halen, of balisto's, of broodjes 'gezond')



Ik heb nu soms het idee, zeker als ik sommige mensen hier op het forum lees of kijk naar sommige mensen in mijn omgeving, dat er werkelijk mensen zijn die niet beter weten. Mensen die werkelijk niet weten hoe vers voedsel te bereiden. Die niet weten hoe ze echt gezond (en ook nog betaalbaar) kunnen eten. Die denken dat het standaard is om te leven op witte boterhammen met chocoladepasta en macaroni met een honigpakje, zonder verder toegevoegde groenten.



Voor de pubers uit die gezinnen denk ik dat voorlichting toch echt wel de moeite waard kan zijn. Misschien kiezen ze dan nog steeds voor de fastfoodvariant, maar ze hebben dan tenminste een keuze te maken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben sowieso al een slecht eter en om dan ook nog iets op tafel te zetten wat ik niet lust nou nee.. Als het aan mij ligt heb ik genoeg aan een broodje kaas per dag, ik weet heel slecht maar ik eet niet graag. Koken daarin tegen wel. In het begin van mijn relatie bleef mijn vriend net zolang bij me totdat ik wat gegeten had en ging dan naar huis. Ik heb eetverslaving gehad en sindsdien vind ik eten niet zo belangrijk.
quote:HoiPippiLangkous schreef op 13 augustus 2008 @ 09:55:

Waar ik wel benieuwd naar ben; hoe aten jullie vroeger thuis? Niet alleen wat je at maar hoe werd er met eten omgegaan?

En als je dat vergelijkt met nu, is dat veel anders?



Wij waren van de Hollandsche Pot en mijn moeder was geen chefkok Stampot en soep waren de uitzonderingen, dat smaakte altijd prima. Maar verder....kwam ook omdat ze een hekel aan koken had en ze ook nog eens voor 13 man moest koken. Dan ga je niet uitgebreid staan kokkerellen, snap ik best.

Ik heb nachtmerries van de gestoofde vis in botersaus op vrijdag, van de postelein en gekookte andijvie en proef nog haar 'draadjesvlees'; taai en droog.

Maar, je at je bord leeg, zonder zeuren. Alleen als je het echt echt echt niet lustte (postelein) dan hoefde het niet. Maar er stonden meestal 2 á 3 groenten op tafel, want pa had een grote moestuin. Dat was dus wekenlang boontjes eten , en vooral in de zomer was altijd sla, komkommer, rabarber. Dat noemden wij geen groenten, dat at je 'erbij'. Dus én boontjes én sla. En dat was geen straf hoor, want ook die bijgerechten kon ze heerlijk klaarmaken.

Wij waren met z'n 10en altijd binnen 15 minuten klaar met eten, achteraf is dat helemaal niet zo gezond natuurlijk. Al die pubers vreten zich het ongans en je verzadigingspunt bereik je pas na 20 minuten. Dus we vraten ons echt suf in dat kwartier omdat je het gevoel had dat je niet vol zat.

Er was weinig lekkers in huis, met als gevolg dat ik alle gelegenheid aangreep om me stiekum vol te proppen met snoep. Jammer dat snoepen daarmee zo beladen en zo superaantrekkelijk voor me werd.

(als er weer eens een bekende meeleest; nee dit zijn geen beschuldigingen tegen pa en ma, ik vertel alleen maar hoe ik het heb ervaren)

Ik was te dik als puber en mijn moeder heeft me regelmatig op dieet gezet. Dat deed ze best goed bedenk ik me nu, er werd geen woord aan vuil gemaakt, er werd niet op m'n figuur gewezen en er werd zeker niet vervelend over gedaan.

Er werd gewoon bruin brood en Slankie etc in huis gehaald. Wist zij veel dat ik mijn krantengeld helemaal besteedde aan snoep en chocola Maar goed het hielp wel, ik ben pas weer uit gaan dijen toen ik op mezelf woonde en alles ging doen wat we thuis nooit deden. Patat en pizza's en cola, daar leefde ik toen op.



Nu eet ik al jaren zo gezond mogelijk, zoveel mogelijk vers, liefst biologisch, het kan me niet exotisch genoeg en ben ik parttime veggie. Ben gek op vis.

Wel altijd teveel gesnoept en dan met name de hartige dingen. Kaasjes, lekkere italiaanse worsten, wijntjes etc. Ik ben niet voor niks te zwaar natuurlijk



Wij aten thuis ook hollandse pot, met hier en daar een uitschieter naar macaroni of nasi. Mijn moeder had ook hekel aan koken, al kookte ze maar voor vier.

Snoepen deden we ook zo goed als niet. Op woensdagmiddag en zaterdagavond kregen we een koffiefilter met chips



Snoepen doe ik nog steeds niet echt veel, chips en hartigheid zoals kaas, worst etc. dan weer wel. Misschien toch een overblijfsel van dat koffiefilter.

Ik ben gek op koken, in tegenstelling tot mijn moeder. Veel biologisch, weinig vlees (was vroeger wel anders maar gaat me steeds meer tegen staan).
quote:jolantje schreef op 13 augustus 2008 @ 13:34:

Ik ben sowieso al een slecht eter en om dan ook nog iets op tafel te zetten wat ik niet lust nou nee..



Ik maak hier uit p dat je ook niet echt nieuwe dingen proeft. Is het geen idee om dat bijvoorbeeld in een restaurant te doen? Hapje proeven van het eten van je tafelgenoot? Of als je bij andere mensen eet? Toch maar proeven van datgene dat je eigenlijk niet lust? Ik kan me niet voorstellen dat je niet eens benieuwd bent naar ander eten.



Zo heb ik olijven leren eten. En als ik ergens zuurkool krijg, dan proef ik een hapje.

Kan ik in ieder geval met zekerheid zeggen dat ik het nog steeds niet lust.
Alle reacties Link kopieren
quote:ellen2_ schreef op 13 augustus 2008 @ 13:21:

[...]





Nee zeg, hou op. Worden de scholen dáár weer verantwoordelijk voor gemaakt. Kinderen moeten gewoon thuis leren koken en normaal eten. En als ouders dat niet doen is dat jammer, maar ik vind het waanzin om elk maatschappelijk probleem maar weer naar de scholen te schuiven. Kookles, les over roken, over veilig vrijen, over discriminatie, over gezond eten, over alcohol, over zinloos geweld......

Laat de scholen gewoon les in taal, rekenen, wiskunde en zo geven. Dat is kennelijk al moeilijk genoeg. Zolang er kinderen van school af komen die niet kunnen rekenen en spellen moet daar de prioriteit liggen.



Ja, taal etc moet prioriteit hebben, maar het is zeker geen waanzin om je als school ook bezig te houden met wat er in de maatschappij leeft. Dat gebeurt al, en ik zou het erg jammer vinden als school alleen nog maar zou bestaan uit "lesjes rekenen".......

Dus wat mij betreft mag af en toe een lesje voedingsleer best op het programma staan!
Ik heb dit topic met veel interesse gevolgd, maar hier toch een kleine bijdrage van mij. Mijn moeder kookte vaak hollandse pot, maar ook zeker buitenlandse gerechten. Mijn ouders hebben een eigen groentenzaak gehad, dus qua opvoeding kan het daar niet mis zijn gegaan :-) Verder ben ik ook opgegroeid met snoep, chips en koekjes en nog steeds een zoetigheidsmonster, maar weet dondersgoed dat ik daar niet alleen op kan leven.



Ik kook zelf ook gevarieerd, maar bestel zeker ook weleens een frietje of een lekkere vette pizza, eten moet wel leuk blijven natuurlijk en jezelf verwennen met iets wat je heerlijk vindt hoort erbij, al kan dit in mijn geval ook een grote bak fruitsalade zijn.



Op school hadden wij huishoudkunde en ik ben van de jaren 80, dus dit is geen tientallen jaren geleden. Daar leerden wij speels koken, maar ook bakken, strijken en voor de meiden je gezicht schoonmaken. Moet zeggen denk met veel plezier aan die lessen terug, was een welkome afwisseling met de rijtjes leren. Tuurlijk hoeft een school daar niet compleet verantwoordelijk voor gezonde voeding enz te zijn, maar een ondersteuning vindt ik wel belangrijk en zover ik weet vond niemand toentertijd die lessen erg, eerder leuk.



PS: je zal trouwens denken die is dol op groenten, nee je maakt mij er echt niet gelukkig mee, maar met sausjes en andere bereidingen ben ik het wel meer gaan eten en waarderen. Fruit daarentegen mag je voor wakker maken.
Heeft iemand trouwens nog een lekker receptje voor echte Twentse humkessoep?
Alle reacties Link kopieren
quote:complicated schreef op 13 augustus 2008 @ 14:46:

Heeft iemand trouwens nog een lekker receptje voor echte Twentse humkessoep?
Zo ! En dan kunnen we nu weer allemaal normaal doen....
quote:tilalia2 schreef op 13 augustus 2008 @ 12:43:

Ik denk dat dat een redelijk bewuste opvoeding is. Ik ga nu nog steeds bewust met eten om. Eet wel meer groente dan mijn ouders deden. Maar als ik dan naar mijn broer kijk: die heeft dezelfde opvoeding gehad, maar heeft de eerste jaren dat ie het huis uit was alleen maar geleefd op chips, cola en patat.Oh, dat heb ik ook gedaan hoor, me heerlijk te buiten gegaan aan allerlei pizza, patat en ander junkfood. Zaaaaalig dat ik niet meer elke dag groente hoefde. 't Is dat je op 'n gegeven moment vet wordt maar anders zou ik nog voornamelijk junk eten. Ik kan er jammergenoeg niet goed tegen. Een collegaatje van me heeft maat 34/36, echt 'n heel tenger ding, en die zit rustig 's middags een grote zak chips of pak koekjes weg te kanen en ze haalt ook regelmatig een frietje speciaal als lunch (en ik maar balen dat ik die geur moet ruiken maar er niet aan toe mag geven om het ook te halen...)
Alle reacties Link kopieren
Maar kunnen jullie dan niet onwijs genieten van een aanrecht vol mooie spullen? Er ligt nu voor het avondeten prachtige

kropsla, paksoy dat altijd zo'n mooie groene kleur heeft, een grillig gevormde gemberwortel, verse koriander (het hele huis geurt er naar) lekkere sappige bosuitjes.

En als dessert liggen er donkerrode aardbeien in de koelkast, wilde perziken en geel-rode appels op de schaal, wat vers limoensap erover, het water loopt me nu al in de mond.

Dat is toch genieten, alleen al het zien van die mooie spullen, het bedenken wat je ermee gaat maken, dan heb ik nog niet eens gegeten en ik ben al lyrisch.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 13 augustus 2008 @ 14:13:

[...]





Ik maak hier uit p dat je ook niet echt nieuwe dingen proeft. Is het geen idee om dat bijvoorbeeld in een restaurant te doen? Hapje proeven van het eten van je tafelgenoot? Of als je bij andere mensen eet? Toch maar proeven van datgene dat je eigenlijk niet lust? Ik kan me niet voorstellen dat je niet eens benieuwd bent naar ander eten.



Zo heb ik olijven leren eten. En als ik ergens zuurkool krijg, dan proef ik een hapje.

Kan ik in ieder geval met zekerheid zeggen dat ik het nog steeds niet lust.Ik ga nooit naar een restaurant.Alleen 1 x per jaar naar het wok restaurant. Maar ik proef zeer zeker vaak nieuwe dingen. Op mijn werk(nee niet de snackbar) maar bij mij zusje en moeder. En als ik op een feestje ben bij familie. En ik heb wel nieuwe dingen leren eten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven