Vegetarisch of niet?

23-07-2009 22:22 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik twijfel of ik vegetarier ga worden.



Ik ben erg geschrokken van de berichtgeving over de kalfjes die bloedarmoede krijgen door bewuste slechte voeding, omdat we dan zulke mooie roze kalfslapjes hebben ipv rode.

Ik vind het schokkend om te horen hoe kippen in twee weken tijd van lief kuikentje volgepropt worden tot plofkip die te vadsig zijn om hun graantjes nog op te pikken.

Mensen eten van oudsher vlees. Ik snap dat we met meer mensen zijn, dat je in de stad niet allemaal je eigen koe op je erf kunt laten lopen, dus dat er bedrijven/boerderijen zijn waar er heel veel zijn.

Ik snap alleen niet hoe we dieren zo kunnen mishandelen omdat we ze dan zo snel mogelijk kunnen opeten. Dat kan toch niet gezond zijn?



Ik eet al niet zoveel vlees. Ik kan prima zonder. Ik eet voldoende andere producten die wel alle voedingsstoffen leveren.

Maar wil ik vegetarier worden? En waar trek je de grens?

Is biologisch vlees ook goed genoeg voor die enkele keer? Hoe slecht wordt er met die dieren omgesprongen?

En wil ik dan ook geen leren tassen en leren schoenen meer? Want dan wordt er geen dier doodgemaakt voor mijn eten, maar wel voor mijn schoenen.



Ik ben nu niet op zoek naar reacties als 'vegetarisch is onzin' of 'ik moet gewoon vlees eten'. Ik ben erg benieuwd naar genuanceerde meningen, informatie over de omgang met de dieren enzovoort. Ik hoop dat jullie met me willen meedenken.
Alle reacties Link kopieren
Ik eet bijna 5 jaar geen vlees en vis meer.



Je moet zelf de grens trekken van producten die je wel/niet meer eet. Als je begint vegetarisch te eten lijkt die lijn scherp maar die is het niet. Eet je wel vis, gelatine, kaas met dierlijk stremsel? Of nog verder, draag je leerproducten? Het plaatje klopt eigenlijk pas als je compleet veganist bent maar met alle kleinere stappen lever je ook een bijdragen en kan je je juist heel lekker voelen. Opmerkingen krijg je wel (helaas) soms en ik zeg bij mijn keus simpel 'hier voel ik me goed bij'



(ik eet geen vlees, vis, gelatine, vleesbouilon. Dus ik lees alle verpakkingen voor gelatinesporen van boter, zachte kazen, toetjes en snoepjes. Alle pesto etc voor ansjovis en zo verder. Leer draag ik wel en met kaas hou ik soms rekening maar meestal niet)
Alle reacties Link kopieren
Oja ik had met mijn verjaardag een vega bbq georganiseerd en dat kwam erg goed aan. Dus met vega-spiezen van balletjes en mini hamburgertjes. Groente spiezen, mais en gepofte aardappels kunnen op de bbq. Verder een lekkere pasta salade erbij en brood en klaar!
Alle reacties Link kopieren
Hi Amygdala!

Ik had het zelfde als jou, ik zat op mn 15de (ben nu 21) te worstelen of ik nou wel of geen vlees moest eten. En wel of geen dierproefvrije producten te kopen. Mijn ouders vond het onzin. Tot ik 17 werd en echt de knoop door hakte en zei nu stop ik met vlees, vis, leer en make up wat op beestjes is getest.

En ik ben blij dat ik ermee ben gestopt. Ik vind het zeer triest hoe mensen met de dieren behandelen.

Maar het is niet zo dat ik naar de wel vlees etende mensen anders kijk hoor. Dat moeten ze lekker zelf weten. Ik doe het puur voor mezelf EN voor de dieren.



Liefs.
Alle reacties Link kopieren
Eenmaal in de week eet ik vlees, meestal kipfilet of rundergehakt, maar dit wel biologisch. Nu ik niet elke dag meer vlees eet spaar ik geld op en daarmee kan ik biovlees kopen, ja het is duurder maar ik voel me veel minder rot erover. Diertjes hebben de ruimte gehad, van lekker mals gras kunnen eten en zijn niet ingespoten met hormonen en antibiotica.



Verder koop ik eigenlijk sowieso alles biologisch omdat ik geen bespoten spul wil eten, want het is niet helemaal afwasbaar, het trekt bij regen ook in de aarde wat de plant weer in zich opneemt en dat haal je er niet uit, ik wil gewoon gezond.



Nu ik vlees weinig eet ben ik ook afgevallen, de vetjes die op plekken als bovenbuik, enkels, polsen, kin etc zaten zijn gewoon weg.
quote:phoehee schreef op 28 juli 2009 @ 18:40:Het plaatje klopt eigenlijk pas als je compleet veganist bent maar met alle kleinere stappen lever je ook een bijdragen en kan je je juist heel lekker voelen. Opmerkingen krijg je wel (helaas) soms en ik zeg bij mijn keus simpel 'hier voel ik me goed bij'Wat een onzin. Dat ligt weer aan je eigen plaatje he. Ik ben niet tegen vlees eten pur sang, maar de manier waarop het westen vlees geindustrialiseerd heeft. In armere landen zoals Laos ofzo, kunnen ze niet anders. Maar daar heeft een kip haar hele leven een kippenleven, tot ze in de pan belandt. Geldt idem voor koeien. Ga daar maar es je veganisme verkondigen.
Alle reacties Link kopieren
Doe wat goed voelt.

Ik denk dat veel mensen vlees en vis eten omdat iedereen het doet en het met de paplepel is ingegoten. Als je het dier zelf zou moeten slachten, zou je het dan ook nog eten?

Kijk eens om je heen in de supermarkt... er is meer dan genoeg voedsel. Waarvoor zou je dieren van het leven moeten beroven? En wie zijn wij om te beslissen over leven en dood?



Maak zelf je keuze`s en doe niets omdat ' iedereen' het doet.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
quote:emaille schreef op 25 juli 2009 @ 22:48: En mensen die kip 'geen vlees' noemen, ben ik al heel lang niet tegengekomen!Ik kwam laatst een 'vegetarisch' kookboek tegen uit 1980 ofzo en daar stond een heel hoofdstuk met visrecepten in!
Morrigan Crow, net zo leuk als Harry Potter.
Alle reacties Link kopieren
Ik eet geen vlees omdat ik het niet lekker vind, en als ik het eet heb ik het gevoel dat ik het eet, moeilijk uitteleggen maar zo zie ik het wel. Verder vind ik het natuulijk wel zielig, maar dat is niet de reden waarom ik geen vlees eet.
Alle reacties Link kopieren
Dat de mens al heel lang vlees eet, hoeft nog niet te betekenen, dat wij met deze wreedheid door moeten gaan.

Wat mensen in andere landen doen, moeten ze zelf weten.



Ik ken een heleboel vegetariërs, die al vele jaren of zelfs hun hele leven vegetariër zijn. In onze Westerse wereld is het niet nodig om vlees of vis te eten.
Alle reacties Link kopieren
quote:tonkje schreef op 09 augustus 2009 @ 09:39:

[...]





Ik kwam laatst een 'vegetarisch' kookboek tegen uit 1980 ofzo en daar stond een heel hoofdstuk met visrecepten in! Ik kan je vertellen dat dat gelukkig niet standaard is voor oudere vegetarische kookboeken . De oudere (jaren '60/ '70/ '80) vego kookboeken die ik heb, hebben geen hoofdstuk vis. Wel soms ingrediënten die een flinke google-sessie behoeven om erachter te komen wat het is.
Alle reacties Link kopieren
En ik kwam een boek uit de jaren 80 tegen met zelfs spek en braatworst. Maar dit "vegetarisch" kookboek was uit het Duits vertaald. En Duitsers hadden (hebben) een iets andere kijk op vlees. De uitgever had iets beter moeten opletten.
Alle reacties Link kopieren
Hey grappig, ik ging net speciaal naar het vivaforum om zo'n soortgelijk topic te openen. Ik 'worstel' momenteel toevallig met dezelfde vraag. Als ik de reacties zo lees dan neig ik naar vegetarisch, maar ik heb nog een paar 'domme' vragen.



Doet bij jullie je hele gezin mee (ik ben meestal degene die kookt, maar wil mijn kids en man niet verplichten om hun vlees uit het menu te schrappen)? Wat doe je 's middags op je boterham (kaas, kaas, kaas en zoet beleg?). Onze kids eten bij voorkeur de standaard hollandse pot (gekookte aardappelen, groente en een stukje vlees), wat is een goed alternatief voor het vlees? Alleen aard. en groente is niet erg voor een keertje, maar 5x per week wordt dat toch ook wat saai? Kortom: hoe vullen jullie je menu in?



Alvast bedankt voor de suggesties!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat je prima als vegetarier kunt leven, maar dat je wel moet zorgen voor een vervanging. Helemaal bij kinderen denk ik, maar die heb ik niet dus kan niet uit ervaring spreken. Wat je zou kunnen doen is een kijkje nemen in de het va van de vleesvervangers, zowel supermarkt/biowinkel. Kant en klare burgers, of sojagehakt voor door de macaronin. Heerlijk is ook tofu, of een handje noten.

Voor t broodbeleg kun je kaas nemen. Maar ook vegetarische ham ed, sojaspread, houmous enz enz. En al het zoete beleg natuurlijk, maar das qua voedingswaarde geen volwaardige vervanging.



Ga zelf op zoek naar wat je lekker vindt, en kijk wat je kinders er ook van vinden. Het is heel leuk om een andere manier van eten te ontdekken.



Veel plezier er mee! En eet smakelijk ;)
Alle reacties Link kopieren
@AnnieThePannie



Ons hele gezin is vegetarisch. Zoon en dochter zijn inmiddels volwassen en koken ook regelmatig.



Er zijn echt waanzinnig veel vegetarische recepten en kookboeken. Bijvoorbeeld "De Dunne Vegetariër" of "De Dikke Vegetariër".

Voor mensen in de "overgang" zijn er natuurlijk vleesvervangers. Ook hierin is ruime keuze.



Broodbeleg: Pindakaas, jam, appelstroop, verschillende soorten sandwichspread, chocoladehagel, dungesmeerde Marmite. En nog veel meer.



Stap eens een Natuurvoedingwinkel binnen.
Alle reacties Link kopieren
Wij (echtgen.,zoon,dochter en ik) eten nu sinds een maand of 4 vegetarisch.

Wat ik heerlijk vind is dat we steeds gezonder gaan eten omdat we allemaal op de een of andere manier steeds meer genieten van natuurlijke smaken van met name groenten en fruit.

Ik ben nu zelfs begonnen ons eigen brood te bakken met biologische volkoren meel en dergelijke.

Het is even wennen, maar al snel gaat er een wereld voor je open qua mogelijkheden en leer je steeds meer leuke dingen te doen met gezonde voedsel opties.



Kijk ook eens in de bieb uit naar een kookboek over indiaas eten, veel gerechten zijn traditioneel vegetarisch en bovendien maken zij erg veel gebruik van peulvruchten en zaden op een manier waar je je vingers bij opvreet! Heel leerzaam en zo vreselijk lekker!



Kijk niet naar wat je niet "mag" eten, maar vooral wat allemaal wel "mag" en laat je fantasie de vrije loop.

Geniet met experimenteren!



Overigens, nepleer is tegenwoordig steeds mooier en vaak niet meer van echt te onderscheiden.

Kijk op de site van proefdiervrij voor "cruelty free" producten.

Hema en Kruidvat bijvoorbeeld voeren eigen merken die niet op dieren zijn getest...heus niet alleen duurdere merken uit de "groene shops" hoor.

Wij gebruiken al jaren dierproefvrije producten voor lijf- en huisonderhoud, eerst in Nederland en na de emigratie ook meteen in ons nieuwe land, 't is een kleine moeite en je hoeft niks te missen.
Alle reacties Link kopieren
Het is jammer dat je meteen een sticker ergens op wilt plakken, van ik ben/word vegetariër of ik ben vleeseter. Er is ook een tussenweg.

Zo ga ik heel bewust om met het eten van vlees en als je bij mij een sticker zou moeten plakken ben ik een soort van parttime vegetariër.

Mijn reden voor het niet altijd eten van vlees zijn er meerdere: vanwege milieu, vanwege dierenleed, vanwege mijn gezondheid.

Als je parttime vegetarisch eet draag je ook een steentje bij aan het milieu en het verminderen van dierenleed, tenminste als je dan ook nog vaak kiest voor biologisch vlees. Mijn reden om wel af en toe vlees te eten is omdat als we helemaal geen vlees eten we een tekort aan vit. B11, B12 en ijzer kunnen vertonen en bij mij let ik er speciaal tijdens mijn menstruatie (bloedverlies) op dat ik dan wel wat vlees of ei binnen krijg. Anders heb ik de neiging een soort bloedarmoede te ontwikkelen.



Als je helemaal geen vlees eet zou ik de tip willen geven om wel regelmatig zeewier te gebruiken. Daarnaast gebruik ik zelf zoveel mogelijk verse kruiden in de keuken en veel groene groenten. Regelmatig neem ik zilvervliesrijst met peulvruchten (nachtje weken en daarna 40 min. koken), dit is een goede combinatie om aan eiwitten te komen in de juiste balans. Zuivel levert ook wel B-vitaminen maar ik ben zelf niet zo'n voorstander van zuivel, ik ga uit van 1 tot 2 porties zuivel (melk, kwark, plakje kaas) per dag.

Ik neem dagelijks chlorella en biergist (ook een bron van B-vitaminen) en voel mij bij bovenstaande voeding en supplementen helemaal goed in mijn vel. Ben ook nooit ziek.



Als iemand overweegt om vegetariër te gaan worden, of zelfs veganist wil ik die persoon wel erop wijzen zich goed te informeren over voeding, om wel gezond te blijven!



P.s. ik houd me al langere tijd bezig met voedingsleer en natuurgeneeskunde, dus dat is mijn achtergrond.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben al mijn hele leven vegetariër (met melk, kaas en soms ei). Nooit problemen met Vit.B12 of ijzer.



Af en toe vlees eten zal ik nooit doen, omdat je dan toch een grotere bijdrage levert aan het dierenleed.



Als je bang bent voor tekorten, kan je vitaminenpilletjes voor vegetariërs gebruiken. Je kan natuurlijk ook je bloed af en toe eens laten controleren.



Vanzelfsprekend moet je wel volwaardig en afwisselend eten.
Alle reacties Link kopieren
Ik eet sinds afgelopen maandag dus geen vlees meer (vis, kaas en eieren wel), en kan tot nu toe zeggen dat het me bevalt. Het is natuurlijk te kort om te zeggen of ik dit blijvend ga doen, maar dat is wel het streven! Gisteren pasta gegeven met vegetarisch gehakt, maar was daar eerlijk gezegd niet zo enthousiast over... Wel over de vegetarische smeerworst van de AH trouwens! Kortom: ik ben nog volop aan het ontdekken hoe ik lekker eet zonder mijn geliefde stukje vlees haha!



Ik twijfel over ijzertekort inderdaad (nu nog niet maar op langere termijn): ik ben een fervent bloeddonor (plasma eigenlijk), dus ik ga iedere maand/6 weken naar de bloedbank. Daar wordt mijn ijzer altijd gecontroleerd, dus ik ben benieuwd of dat verandert in de loop van de tijd...



Oh ha, mijn dochter van 10 heeft besloten mee te gaan in dit avontuur (dat is het voor ons nog wel nl.). Moeten kinderen in de groei wel iets van supplementen gebruiken of is dat volstrekt onnodig? We eten veel groenten, fruit en ook heel afwisselend, dus ik (als leek) denk dat dat voldoende is, maar aangezien ze nog jong is weet ik het niet zeker. Zijn er meer ouders van jonge kinderen hier die hier ervaring mee hebben?



Bedankt voor alle tips en reacties!
Alle reacties Link kopieren
Ik was eerst net als vinobianco 'partime-vegatarier', heb toen 1,5 jaar volledisch vegetarisch gegeten, en ben nu weer terug gegaan naar maximaal 1x per week wat vlees of vis. Dat heb ik besloten omdat ik vaker ziek was of minder energie had toen ik volledig vegetarisch at. Terwijl ik wel goed lette op vleesvervanging en veel noten, ei, zuivel etc. at. Mijn vriend merkte het verschil ook duidelijk bij mij. Dus nu ben ik weer terug naar weinig vlees/vis eten en dat bevalt eigenlijk prima.



Overigens is mijn reden om geen/weinig vlees te eten niet perse het dierenleed maar puur omdat ik me er gezonder door voel en bewuster eet.

Mijn vriend is het vegetarische eten inmiddels ook gaan waarderen en eet nu ongeveer de helft van de week vegetarisch.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben inmiddels 14 jaar vegetarier (waarvan 3 jaar veganist geweest) en heb nooit problemen gehad met ijzertekort en dat soort dingen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik mij ook niet echt bezig houd of ik alle vitamientjes en eiwitten en dergelijke wel binnenkrijg.



Anniethepannie: super dat je dat avontuur aangaat! De vegetarische gebraden gehakt van de AH en de filet americain (mids met een eitje en peper ;)) vind ik ook erg lekker.Bij de biowinkel verkopen ze tartex, een hartig smeerseltje in verschillende smaken...een aanrader!



Ik ben zelf niet zo'n fan van vleesvervangers en eet eigenlijk haast nooit groente/aardappelen/vleesvervanger maar vaak buitenlandse kost. Wel een aanrader zijn de stukjes quorn waar je makkelijk mee kan roerbakken. In recepten gebruik ik ze altijd als vervanger van kip en mijn vleeschetende vrienden vinden die quornstukjes ook erg lekker! Succes!
Alle reacties Link kopieren
Quorn is inderdaad lekker, alleen geen volwaardige vleesvervanger vanwege tekort aan ijzer.



Hier een overzicht van verschillende vleesvervangers:

http://www.voedingscentru ... eten/vleesvervangers.aspx



Ik ben ook een parttime vegetariër trouwens en ook nog steeds op ontdekkingstocht hoe je lekker vegetarisch kan koken.
Alle reacties Link kopieren
Overigens heb ik niet moeite met het idee een dier te doden voor voedsel, dat doen andere rassen ook.

Ik denk dat dierlijk voedsel in heel geringe mate wel een beetje bij het "mensendieet" hoort.



Maar het vlees dat we in de huidige maatschappij kunnen eten is zo onnatuurlijk tot stand gekomen en onder zulk wrede omstandigheden, daar kan ik niet langer aan meewerken.

Niet om de dieren, niet om het millieu en niet in verband met de wereld voedsel verdeling.



Leve de traditioneel indische peulvrucht gerechten!!!
Alle reacties Link kopieren
Leuk om te lezen dat er meer vegetarische mogelijkheden zijn dan ik dacht haha. Mijn kids zijn echt van de hollandse pot (helaas), dus hier veel gekookte aardappelen en groente op het menu. Voorheen met een stukje vlees voor iedereen, nu dus met vleesvervangers voor 2 en 'echt' vlees voor de andere 2. Wel even een gedoe trouwens. Ik heb ook nog geen echte lekkere vleesvervangers kunnen vinden, behalve die kleine gehaktballetjes.



Ik maakte me druk over broodbeleg, maar tot nu toe smaakt de smeerkaas, philedelphia, vegasmeerworst, sandwichspread etc. me prima. Alleen met het avondeten vind ik het nog wel lastig, maar dat komt ook wel goed neem ik aan!



Bedankt voor jullie tips en ervaringen in ieder geval.
Alle reacties Link kopieren
@AnnieT.P.Als je wel kaas eet met niet-dierlijk stremsel en biologische scharrel eieren, dan is een cm. dikke plak kaas, door losgeklopt ei gehaald en dan door de paneermeel (herhaal dit proces 2x) en verder heel rustig bakken in een koekepan, net zoals schnitzel heerlijk bij de traditionele hollandse kost.



Deze gepaneerde kaasplakken kun je ook de 1e keer door de mosterd halen, dan paneermeel en dan ei/paneermeel, zo zijn ze vooral lekker bij zuurkoolgerechten.



Vleesvervanger met een lekker pittig sausje in bladerdeeg uit de oven vind ik ook altijd prettig met de aardappel/groente maaltijd.



eetze!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven