Geld & Recht alle pijlers

als er geen testament is

21-03-2010 08:44 42 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoe moet je handelen als je ouder komt te overlijden en de kosten van de begrafenis uit het resterende spaargeld wordt betaald.En er is geen testament,maar de rekeningen moeten wel gelijk geblokkeerd worden bij de bank.Hoe gaat dat dan verder?
Alle reacties Link kopieren
maandagochtend 9.00u notaris bellen.



www.degoedkoopstenotaris.nl

www.vergelijknotaris.nl
Alle reacties Link kopieren
quote:josske schreef op 21 maart 2010 @ 09:43:

Van begrafenisondernemer kreeg mijn hub een overlijdensverklaring van zijn vader.

Met de verklaring naar de notaris,ondertekend door alle kinderen is en bleef mijn man de gemachtigde en op deze manier zijnalle rekeningen betaald.

Enigste wat werd geëisd, alle rekeningen en betalingsbewijzen moesten worden bewaard,zodat de broers en zussen inzicht hadden van de betalingen die waren gedaan.Bij het overlijden van mijn moeder - en jaren later mijn schoonmoeder - ging het precies zo. Afgegeven machtigingen vervallen inderdaad onmiddellijk bij overlijden, en de bankrekeningen worden geblokkeerd. Wij hebben de begrafenisondernemer gevraagd of het een bezwaar was dat de rekening niet binnen 14 dagen betaald kon worden, en neen, daar had hij geen bezwaar tegen, omdat dit voor een begrafenisondernemer nu eenmaal dagelijkse kost is. We gingen met de overlijdensverklaring en met broers/zussen naar een notaris (even shoppen welke de goedkoopste is!) voor de verklaring van erfrecht. Die verklaring kregen we beide keren binnen twee weken thuisgestuurd en met die verklaring gingen we naar de bank om alles te deblokkeren waarna we openstaande rekeningen konden betalen.



Zo gaat het in ieder geval in 'simpele' gevallen, zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder hadden geen grote kapitalen of onroerende goederen (jammer voor ons ....) en er waren geen onderlinge problemen met broers en zussen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen.
quote:marie_liselotte1981 schreef op 21 maart 2010 @ 10:04:

maandagochtend 9.00u notaris bellen.



www.degoedkoopstenotaris.nl

www.vergelijknotaris.nl



Aan dit advies heb ik geen zinnig woord aan toe te voegen.



Mijn geval zou eigenlijk ook heel simpel moeten zijn. Hoewel geen testament, toch een redelijk goede verstandhouding tussen de erfgenamen die zonder problemen de nalatenschap als volwassene mensen zouden moeten kunnen verdelen. Totdat aangetrouwde familie zich ermee gaat bemoeien en er als gevolg daarvan, vage beslissingen worden genomen die onder het vloerkleed worden geschoven. Conclusie: de erfgenamen zijn versplinterd, onderlinge vertrouwen is helemaal weg, als enige uitweg een notaris ingeschakeld en na bijna een jaar na dato heeft de notaris de erfenis nog steeds niet weten te ontrafelen.
Alle reacties Link kopieren
Omdat dt soort ellende te voorkomen, heeft mijn vader een executeur in zijn testament benoemd. Die kan dan in principe binnen de 2 werkdagen al alles met de bank en betalingen regelen. Hoeft er ook niet eerst door alle kinderen getekend te owrden.
Alle reacties Link kopieren
Superhuisvrouw, mocht je ouder nog niet zijn overleden, dan zou ik één van de kinderen bij de betaalrekeningen laten zetten. Dus niet machtigen maar en/of. Mocht de betreffende ouder dan overlijden kan je nog gewoon bij de betaalrekeningen.



Een notaris kost geld en heb je alleen nodig als er een flinke nalatenschap is, veel eigen vermogen, of ruzie tussen de erfgenamen. Als er onroerend goed is heb je ook een verklaring van erfrecht nodig en laat de notaris deze dan ook inschrijven bij het Kadaster, wordt nogal eens vergeten.



Bij een "gewoon" overlijden waarbij de overledene niet of nauwelijks meer iets heeft, beetje spaargeld alleen heb je geen verklaring van erfrecht nodig. De meeste banken hebben formulieren voor wat er met de bankzaken van de overledene moet gebeuren.



Het voorschieten, als dat nodig is, gewoon naar rato van de erfenis doen. I weet niet hoeveel broers en zussen je hebt, en of er nog maar 1 ouder is of nog 2, en of die nog eventueel gehuwd zijn en hoe. Telt allemaal mee.
Alle reacties Link kopieren
quote:katrien1974 schreef op 21 maart 2010 @ 11:23:

Superhuisvrouw, mocht je ouder nog niet zijn overleden, dan zou ik één van de kinderen bij de betaalrekeningen laten zetten. Dus niet machtigen maar en/of. Mocht de betreffende ouder dan overlijden kan je nog gewoon bij de betaalrekeningen. En en/of rekening met een ouder lijkt handig, maar heeft zeker ook nadelen. De belastingdienst kan hier moeilijk over doen (vermogensrendementheffing, wel/niet schenking e.d.). Daarnaast zit je met hoofdelijke aansprakelijkheid. Je bent beide aansprakelijk voor het tegoed of schuld. Ik heb bij een bank gewerkt en regelmatig gezien dat een van de 2 rekeninghouders in de problemen kwam door gedrag van de andere rekeninghouder. En dat was in de meeste gevallen een complete verrassing.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie tips allemaal ,ik zit er nu even doorheen emotioneel.Als ik weer wat helderder kan denken lees ik alles even rustig terug en ga dan morgen gelijk bellen.
Alle reacties Link kopieren
Als je het overlijden niet (direct) meldt bij de bank, kun je als gemachtigde gewoon de zaken afwikkelen.

Mijn vader is in december overleden, dat hebben we nog niet gemeld bij de bank.

We weten al dat ING altijd een verklaring van erfrecht eist, ook al gaat het om een niet al te hoog bedrag; dat moet dan weer via notarissen en voor je het weet ben je maanden verder.
Alle reacties Link kopieren
Pauline64, nu na drie maanden nog niet gemeld bij de bank? Volgens mij ben je dat verplicht te doen binnen een bepaalde tijd.

En wat heeft het voor nut? Zoals ik al eerder schreef: een verklaring van erfrecht is een kwestie van even bij een notaris langsgaan (en wat eurootjes dokken .....) en 14 dagen later ligt die verklaring op je deurmat. Daarmee naar de bank en de executeur testamentair (in de meeste gevallen één van de kinderen) heeft volledige beschikking over de bankrekening.
Alle reacties Link kopieren
Werk zelf bij een bank, gaat als volgend;

Rekeningen worden geblokkeerd, automatische incasso's gaan door (zoals inboedelverz, stel je voor dat het huis affikt!!) Afhankelijk van het saldo is een VVE noodzakelijk, bij ons vanaf 2500. Indien nodig dan aan de hand van VVE worden de rekening gekoppeld aan de de internetbankierovereenkomst vd erfgenamen, handtekeningen vastgelegd zodat erfgenamen eventuele acceptgiro's kunnen/mogen ondertekenen. Geld kan verdeeld worden, Vaak advies rekeningen nog aan te houden tot alle bankzaken afgerond zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Joyce48 schreef op 21 maart 2010 @ 13:34:

even bij een notaris langsgaan (en wat eurootjes dokken .....) en 14 dagen later ligt die verklaring op je deurmat. Daarmee naar de bank en de executeur testamentair (in de meeste gevallen één van de kinderen) heeft volledige beschikking over de bankrekening.Zo simpel als jij het voorstelt is het niet; alle erfgenamen moeten namelijk bij een notaris tekenen dat iemand benoemd wordt als ET; als die erfgenamen niet alleen over Nederland verspreid wonen, maar ook in het buitenland, is dat echt geen kwestie van 2 weken, maar veel eer van maanden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Joyce48 schreef op 21 maart 2010 @ 13:34:

Pauline64, nu na drie maanden nog niet gemeld bij de bank? Volgens mij ben je dat verplicht te doen binnen een bepaalde tijd.

En wat heeft het voor nut? Zoals ik al eerder schreef: een verklaring van erfrecht is een kwestie van even bij een notaris langsgaan (en wat eurootjes dokken .....) en 14 dagen later ligt die verklaring op je deurmat. Daarmee naar de bank en de executeur testamentair (in de meeste gevallen één van de kinderen) heeft volledige beschikking over de bankrekening.executeur testamentair? er is geen testament, dan is er ook geen executeur testamentair. Echt, een notaris is niet altijd nodig.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 21 maart 2010 @ 15:44:

Zo simpel als jij het voorstelt is het niet; alle erfgenamen moeten namelijk bij een notaris tekenen dat iemand benoemd wordt als ET; als die erfgenamen niet alleen over Nederland verspreid wonen, maar ook in het buitenland, is dat echt geen kwestie van 2 weken, maar veel eer van maanden.

Ik schreef ook eerder dat het zo snel kan gaan in 'simpele' gevallen. Als er erfgenamen elders wonen wordt het inderdaad wat lastiger, ofschoon formulieren/handtekeningen tegenwoordig toch snel genoeg gescand en gemaild kunnen worden. Als de erfgenamen naar NL komen voor de uitvaart is het zaak om dan maar meteen een afspraak bij de notaris te maken, dan is dat in één keer geregeld en hoeft het geen maanden te duren.



quote:katrien1974 schreef op 21 maart 2010 @ 17:13:

executeur testamentair? er is geen testament, dan is er ook geen executeur testamentair. Echt, een notaris is niet altijd nodig.Ook als er geen testament is eisen banken een VVE (vanaf een bepaald saldo op de bankrekening), daar kom je niet onderuit. De notaris moet nu eenmaal nagaan of er een testament is en wie de erfgenamen zijn van degene die is overleden. Met executeur testamentair wordt degene bedoeld die de zaken vervolgens afhandelt. Als er 6 broers en zussen zijn - om maar eens een voorbeeld te geven - moet er toch één benoemd worden (ofwel in het testament van degene die is overleden, en als er geen testament is moeten de broers en zussen daar samen iemand voor aanwijzen) die de financiele zaken afhandelt, de openstaande rekeningen betaalt en uiteindelijk de erfenis verdeelt.
Alle reacties Link kopieren
In het geval waar ik het over heb, is er wel een testament, waarin 5 erfgenamen zijn genoemd; maar in het testament wordt niemand aangewezen die de zaken moet afhandelen.

Mijn broer is inmiddels bij de notaris geweest en heeft daar te horen gekregen dat iedereen bij een notaris moet tekenen ermee accoord te gaan dat hij de zaken afwerkt en pas dan is een VvE rond.

Wij hadden ook gedacht dat we een formulier konden rondsturen dat iedereen zou tekenen, een kopie van een legitimatiebewijs er bij en klaar.

Maar blijkbaar moet die handtekening in het bijzijn van een notaris worden gezet.
Alle reacties Link kopieren
Pauline, wat jij doet werkt niet altijd. Bij ons kijken ze ook in kranten de overlijdensberichten na, waardoor het al bekend is voor de klant de bank inlicht.



Superhuisvrouw: over het algemeen staat een bank wel toe dat de directe kosten van de uitvaart betaald worden van de rekening van de overledene. Dus gewoon met de factuur naar de bank gaan en even overleggen.
Alle reacties Link kopieren
Des te meer reden om geen advertentie te plaatsen dus!
Alle reacties Link kopieren
Even een brengen aan Superhuisvrouw.



Heel veel sterkte met alles. Zowel emotioneel als het 'regelwerk'.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven