Geld & Recht alle pijlers

arbeidsongeschiktheidsverzekering in hypotheek

03-04-2009 11:06 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben bij het afsluiten van de hypotheek gekozen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die een vast bedrag per maand uitkeert als je voor 35% of meer wordt afgekeurd. Door een samenloop van omstandigheden is buiten onze schuld om nog geen bedrag voor het 10-jarig afbetalen afgeschreven en is nu de offerte teruggetrokken. Bij het aanvragen van een nieuwe begonnen we toch te twijfelen. Uit ervaring weet ik dat het in onze banche heel moeilijk is om voor 35% of meer afgekeurd te worden en dus betalen we dan eigenlijk voor niks zoveel geld. Een collega heeft een verzekering die haar uitkering aan zou vullen mocht het ooit zo ver komen. Die kost zo verschrikkelijk veel minder! We moeten haar polis nog krijgen, maar ik ben ondertussen wat meer info aan het zoeken.



Wat is nu wijsheid? De verzekering die we nu hebben vinden we niet meer geschikt. We hóéven 'm ook niet echt af te sluiten, volgens de hypotheekadviseur. Het geld dat overblijft kunnen we in het huis steken, maar is het verstandig het toch te laten verzekeren? Ik hoor veel over het niet uitkeren omdat je niet aan alle kleine lettertjes of wijzende vingertjes voldoet... Kan iemand me verder helpen?
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben niks van dat soort verzekeringen, vaak betaal je uiteindelijk toch teveel en valt de uiteindelijke uitkering als puntje bij paaltje komt vies tegen. In jouw specifiek geval kan ik natuurlijk geen 100% correct advies geven, maar mijn ervaring is dat je in de meeste gevallen het beste dat geld zelf kunt sparen en wegzetten.



Dezelfde mening heb ik over pensioenaanvullingen en al dat soort, naar mijn mening, onzin.
Alle reacties Link kopieren
1) een aov niet koppelen aan je hypotheek. Losse verzekeringen afsluiten is slimmer en flexibeler



2) kijk naar wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt. Kun je dan de vaste lasten nog betalen? Kun je met bv het inkomen van één partner nog leven, ook al is het sober? Zo ja, dan is een aov niet echt nodig. Zo nee, dan kun je er beter wel een afsluiten, want als je de hypotheek niet kunt betalen heb je een heel groot probleem (en je huis verkopen lukt ook niet altijd zomaar!)
Alle reacties Link kopieren
En nog wat: niet alleen het percentage arbeidsongeschiktheid is van belang.

Als je een lagere premie wilt kun je ook kiezen voor

- een lagere uitkering (bv net voldoende om van te leven, in plaats van je huidige inkomensniveau) of

- een langere wachttijd (dus eerst interen op je eigen spaargeld, en pas als je echt langdurig arbeidsongeschikt raakt laten uitkeren) of

- alle arbeid accepteren in plaats van alleen je eigen beroep.
Alle reacties Link kopieren
Je geeft zelf het antwoord al:

"Uit ervaring weet ik dat het in onze banche heel moeilijk is om voor 35% of meer afgekeurd te worden en dus betalen we dan eigenlijk voor niks zoveel geld. Een collega heeft een verzekering die haar uitkering aan zou vullen mocht het ooit zo ver komen. Die kost zo verschrikkelijk veel minder!"



Zou bij verschillende verzekeringsmaatschappijen een offerte opvragen voordat je een beslissing neemt.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben er niet voor gekozen. We hebben bij enkele verzekeraars offertes opgevraagd samen met de voorwaarden. En in veel gevallen was het voor ons bijna onmogelijk om ooit een uitkering te krijgen.



We hebben het besproken met de beiden ouders (die hun hypotheken al bijna hebben afgelost en dus een redelijk vermogen in het huis hebben zitten). Mocht het in de toekomst zo ver komen dan mogen we op hun steun rekenen.
Alle reacties Link kopieren
Hangt van je situatie af. Als je met minder inkomen nog prima je lasten kunt betalen, omdat je niet maximaal gefinancierd bent, vindt ik het over het algemeen niet zo hard nodig. Als jij nu echter precies uitkomt per maand, is het wellicht wel verstandig. En heb je evt zelf voldoende spaargeld achter de hand om een periode te overbruggen?



In ieder geval nooit zo'n polis met koopsomstorting doen. Je betaalt een hoop premie ineens (levert de tussenpersoon veel provisie op) en als je hem later wilt stopzetten krijg je niets terug. Bij maandbetaling kun je ermee stoppen als je dat wilt (als je hem niet meer nodig vindt, of als je hem bv ergens anders opnieuw af wilt sluiten).
Alle reacties Link kopieren
Zo, wij zijn van het weekend tot de conclusie gekomen dat we het niet doen. Aangezien ik kantoorwerk doe dat in een rolstoel nog steeds goed mogelijk is, zie ik mezelf niet afgekeurd worden. Mocht ik ernstiger letsel krijgen (dus bijv een dwarsleasie met uitval van armen etc of hersenletsel) kan ik toch waarschijnlijk niet in dit huis blijven wonen en moet er sowieso een andere hypotheek komen. Er is een verzekering via mijn werkgever voor de eerste 2 jaar dus heb ik nog wat speling.

Bovenstaand geldt ook voor vriend, vandaar.



Kortom: bedankt dames!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven