Geld & Recht alle pijlers

Belasting en samenwonen

11-05-2009 12:07 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik woon nét samen.

Hiervoor woonde ik alleen, met mijn twee kinderen.

Ik kreeg toen huur en zorgtoeslag.

Maar ook alleenstaande ouder korting en kinderkorting.



Ik moet mij nog inschrijven bij de gemeente op ons nieuwe adres, maar nu schijnt het dat de belastingdienst dan zegt: 'U woont samen sinds ... mei 2009. Dus u betaald de alleenstaande ouder korting vanaf 01-01-2009 terug' ...!



Klopt dit?



Ook zou dit voor mijn vriend gelden voor sommige belastingen.

Als we ons daarintegen per 01-07-09 inschrijven als zijnde samenwonend zouden we dit probleem niet hebben omdat dan het volgende half jaar begint?



Ik vind het niet terecht om over een half jaar alles terug te moeten betalen terwijl wij tóen niet samenwoonde.



Hoe zit het nou?
quote:ForcefielD schreef op 11 mei 2009 @ 14:25:

Het wordt door de Belastingdienst narato berekend.

Dit houdt in, de maanden dat u nog niet samenwoont gewoon recht hebt op de kortingen en toeslagen.

Als iemand zegt 'nee dat is niet zo' laat ze dan maar de artikelen uit de Wet Loonbelasting te voorschijn halen!!



Ik zou hier zelf nooit naar hebben gekeken. De hoofdelijke regel geld je bent samenwoner als je 6 maanden bij elkaar in het zelfde huis onafgebroken woont.



Maar je moet niet het nadeel zien, maar het voordeel!!

Doordat ze jou als samenwoner aanmerken dat jaar,

wordt je dus ook als fiscaal partner gezien tijdens de aangifte.

Dit betekend dat u uw inkomens met uw samenwoner kunt overhevelen om zo gezamelijk in een voordelige tariefschijf vallen, dit kan ook aardig wat geld opleveren.



Tevens iedere Nederlander krijgt zorgtoeslag op het moment dat diegene 18 jaar oud is. Ik zie niet in waarom jij dit terug zou moeten betalen.



Ook hoef je geen vast woonadres te hebben!! Jongens en meisjes er is een afspraak in de EU gemaakt dat er vrij verkeer van goederen en mensen mogelijk is. Je kan zo 1 maand zgnd. naar frankrijk gaan en leven uit de vuilnisbak als iemand vraagt waar jij die maand was.



En ja, je mag je huurtoeslag ten alle tijde stop zeggen... het is niet zo dat je hier verplicht aan vast zit.



De belastingdienst kijkt naar het hele jaar. Woon je 6 maanden of langer van het hele jaar samen, dan heb je over het hele jaar geen recht op bijvoorbeeld die alleenstaande ouderkorting.



Ik vind het ook niet zo gek dat ze de zorgtoeslag moet terugbetalen, aangezien m.b.t. het recht daar op het gezamenlijke jaarslijkse inkomen van belang is. En als er gezamenlijk dus boven een bepaald bedrag inkomsten zijn - bekeken over het hele jaar - er dus mogelijk helemaal geen recht op die zorgtoeslag is.



En natuurlijk mag je gaan en staan waar je wilt, maar dat is wel van invloed op het recht van allerlei belastingvoordelen.
Excuses, ik zie bij teruglezen dat ik Lola gedeeltelijk herhaal.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik alleenstaande ouder werd zei de belastingdienst. U moet eerst 6 maanden alleenstaande ouder zijn voor u die a.o.korting krijgt.

Nu ben ik plotseling het hele jaar 2009 zogenaamd geen alleenstaande ouder meer. Moet ik effetjes +/-600 euro terug betalen.

En toen ik dáádwerkelijk alleenstaande ouder was destijds, kreeg ik NIETS. Je moest minimaal zes maanden alleenstaande ouder zijn.



Maar goed, hierbovenstaande is overigens een gevoelskwestie. En hóe dóm ik deze regel vind op álle vlakken. Want zelfs gezamelijke aftrekposten zo voordelig mogelijk verdelen staat in schril contrast met wat ik zóu moeten terug betalen. Notabene over een periode dat ik wél alleenstaand was. Maar goed,goed,goed, ik snáp dat dit zo bepaald is.



En mamalief; wat een ónzin wat je zegt dat ik blij moet zijn dat ik nu 'weer een goede relatie heb en daarvan moet genieten.''

Ik heb al járen een goede relatie, dan nog maakt dat van mij een alleenstaande ouder. Dat is iets heel anders.

Je doet nu net of alleenstaande ouder zijn een drama is.



Ik voldoe overigens aan zowel a,b en c.



Ook leuk. Ik kreeg ook kinderopvangtoeslag. Dus zeker ook terugbetalen?
Alle reacties Link kopieren
nou nou nou sorry hoor, dan laat ik dat woordje "weer" wel achterwege...



ik bedoelde eigenlijk gewoon dat je maar moet accepteren dat de regels zijn zoals die zijn als je situatie veranderd, als jij wilt gaan samenwonen en daardoor bepaalde rechten verliest, jammer dan maar het samenwonen en je relatie zijn toch belangrijker dan je belastingvoordeel?



zo bedoelde ik het.



(en alleenstaande ouder zijn is geen drama, je zit iig altijd op 1 lijn )
Alle reacties Link kopieren
Hey,



Ik heb niet alles doorgelezen, dus misschien herhaling.



De belastingdienst bkijkt voor de teruggave inderdaad naar de situatie gezien per jaar. Dus of alleenstaande ouder OF niet. Stel jij woonde dit jaar samen, maar zou per mei alleenstaande ouder zijn (=8mnd), dan zou je ook het gehele jaarbedrag aan alleenstaande ouderkorting krijgen. Maar nu ga je in mei/juni samenwonen en moet je dus hetgeen je aan teruggave hebt ontvangen weer terugbetalen. Tja das zuur, maar dat had je anders eerst even moeten uitzoeken.



Ik weet niet of je al verhuisd bent, maar houdt er rekening mee dat de nieuwe bewoner jou ook op het ´oude´ adres kan laten uitschrijven. Anders krijgt hij/zij bijv. problemen met het aanvragen van huurtoeslag. Dus pas per 1 juli inschrijven op het ´nieuwe´adres kan weleens misgaan.

Dit heb ik gedaan toen ik hier kwam wonen. Bij mijn inschrijving gevraagd `staat er nog iemand op het adres ingeschreven?` Ja dus, de oude bewoner, nou die was binnen no-time adresloos.



Verder kun je altijd de huurtoeslag wijzigen. Of je alles moet terugbetalen, hangt van je gehele verzamelinkomen van het jaar 2009 af en hoe hoog de huur is.



Verder heb je dit jaar misschien nog recht op zorgtoeslag. Dit hangt ook van het gehele jaarinkomen van 2009 af. Als jij geen toeslagpartner wordt, kan het zijn dat jij je zorgtoeslag behoudt. Maar hiervoor zou ik eerst op de site van de belastingdienst bekijken wanneer je toeslagpartner bent. Hiervoor zullen ook wel weer regels zijn.



My advice: geef alle wijzigingen door en probeer er nu alvast rekening mee te houden dat er misschien terugbetaald moet worden.



Suc6
Alle reacties Link kopieren
Ik denk toch dat ik me laat inschrijven per juli 2009. Het kan gewoon niet anders.



Ik heb simpelweg het geld niet en had dit simpelweg ook niet apart kunnen zetten vanaf januari. Dit was op mijn situatie ingesteld!



Ik denk dat we echt HEEL erg in de problemen komen. En dát op 1 maandje! Néh. Jammer dan. Hoe fout ook.

Ik blijf erbij dat het niet te checken is. En bovendien: ik kan me ook 1 maand inschrijven bij een familie-lid.



Sterker nog. Ooit heb ik eens een vriendin onderdak geboden. Ik heb haar toen zelfs laten inschrijven op mijn adres.

Dit was voor precies 8 weken. Daarna ging ze weg en schreef ik haar uit. Nooit meer wat van weer gehoord. Zowel belastingtechnisch niet of wat dan ook.



Ik begrijp iig dat alles staat of valt met die ene maand?

En nee, wij zullen hier zelf geen énkel voordeel mee krijgen. Niets.

Dit word één financiele ramp bijna!



Alle reacties Link kopieren
@Anatje je zei: Stel jij woonde dit jaar samen, maar zou per mei alleenstaande ouder zijn (=8mnd), dan zou je ook het gehele jaarbedrag aan alleenstaande ouderkorting krijgen.



Dit is dus absoluut niet waar. Want de belastingdienst zegt: Je moet 6 maanden aanééngesloten alleenstaande ouder zijn en pas dáárna ontvang je die a.o-korting.
Alle reacties Link kopieren
quote:FleurtjeFee schreef op 12 mei 2009 @ 21:03:

@Anatje je zei: Stel jij woonde dit jaar samen, maar zou per mei alleenstaande ouder zijn (=8mnd), dan zou je ook het gehele jaarbedrag aan alleenstaande ouderkorting krijgen.



Dit is dus absoluut niet waar. Want de belastingdienst zegt: Je moet 6 maanden aanééngesloten alleenstaande ouder zijn en pas dáárna ontvang je die a.o-korting.



Hmm vreemd. Want toen toen mijn zus per april alleenstaande ouder werd, heeft zij de alleenstaande ouderkorting aangevraagd. Ze kreeg dit idd per direct (na verwerking aanvraag) uitbetaald. Ze kreeg uiteindelijk over het hele jaar idd het gehele bedrag uitbetaald. Het is idd wel ze dat zij haar vertelden dat ze het weer moest terugbetalen als zij binnen 6maanden weer zou gaan samenwonen.



Maar los daarvan begrijp ik dat het balen is, dat je moet terugbetalen. En ik geloof ook echt dat dit niet altijd makkelijk is. En dat je niet hebt kunnen sparen vooraf om het terug te betalen, lijkt mij ook wel logisch. Ik bedoelde eiegenlijk vanaf dat jullie samenwonen. Als je dan samen meer financiele ruimte hebt. Ik bedoelde, houdt er rekening mee dat je je niet zomaar op het oude adres ingeschreven kan laten staan.



En misschien krijg je/je vriend geld terug omdat je als fiscaal partners soms belastingvoordeel kan krijgen. Als je zelf weinig verdient kun je misschien de minstverdiende partner krijgen?
Alle reacties Link kopieren
Anatje, mss dat het intussen is veranderd met die a.o-korting.

Vijf jaar geleden kreeg ik iig 6 maanden niets. En pas dáárna a.o.-korting.



Als ik nu als de sodemieter contact opneem met de woningstichting? En overige bedrijven???? ( pffff)

En dat ik niet alles stop zet per 1 juni maar per 1 juli!

Zou ik dan er onderuitkomen?



Dan houd ik feitelijk mijn huis met alles dr op en dr aan.



Is dat een idee?



Even voor de duidelijkheid: ''gewoon'' terug betalen zit er niet in.
Alle reacties Link kopieren
Ik wil je er nog wel op wijzen dat, als je bij familie staat ingeschreven, ook geen alleenstaande ouder bent. Tot je huishouden behoren immers niet alleen minderjarige kinderen. Je moet echt alleen op een adres staan ingeschreven anders lukt het nog niet. Daarnaast, mocht je besluiten je dan maar een maand nergens in te schrijven, je over die periode geen AOW opbouwt en waarschijnlijk de Belastingdienst helemaal wakker maakt. Misschien kun je alsnog je huis een maand langer aanhouden?
" Tevens iedere Nederlander krijgt zorgtoeslag op het moment dat diegene 18 jaar oud is."



Haha, was dat maar waar. Ik heb nog nooit 1 cent zorgtoeslag gehad.
Alle reacties Link kopieren
quote:ossiepossie schreef op 13 mei 2009 @ 19:23:

" Tevens iedere Nederlander krijgt zorgtoeslag op het moment dat diegene 18 jaar oud is."



Haha, was dat maar waar. Ik heb nog nooit 1 cent zorgtoeslag gehad.



Heb je het wel aangevraagd?

Zo ja, verdien je dan niet teveel?
Alle reacties Link kopieren
Over de huurtoeslag: de GBA-inschrijving telt. Dat is wat de Belastingdienst controleert. Als jij tot 1 juni huur betaalt en je pas op 1 juli laat inschrijven bij je vriend, en tot die tijd huurtoeslag ontvangt, dan pleeg je inderdaad fraude. En dat kan je op een hoge boete komen te staan.



Ga je bij je vriend trouwens in een koopwoning wonen?
Alle reacties Link kopieren
quote:FleurtjeFee schreef op 12 mei 2009 @ 22:11:

Als ik nu als de sodemieter contact opneem met de woningstichting? En overige bedrijven???? ( pffff)

En dat ik niet alles stop zet per 1 juni maar per 1 juli!

Zou ik dan er onderuitkomen?



Dan houd ik feitelijk mijn huis met alles dr op en dr aan.



Is dat een idee?Dit lees ik nu pas, sorry. Als jij gewoon tot 1 juli ingeschreven staat bij de gemeente en bij de verhuurder, is er niks aan de hand. Kun je gewoon toeslag blijven ontvangen. Of je er uiteindelijk recht op hebt of niet blijkt vanzelf uit de definitieve beschikking die je eind 2010 ontvangt.
Alle reacties Link kopieren
quote:anatje schreef op 12 mei 2009 @ 18:47:



......



Verder heb je dit jaar misschien nog recht op zorgtoeslag. Dit hangt ook van het gehele jaarinkomen van 2009 af. Als jij geen toeslagpartner wordt, kan het zijn dat jij je zorgtoeslag behoudt. Maar hiervoor zou ik eerst op de site van de belastingdienst bekijken wanneer je toeslagpartner bent. Hiervoor zullen ook wel weer regels zijn.



Zodra je in een kalenderjaar minimaal 6 maanden samenwoont ben je na 6 maanden automatisch elkaars toeslagpartner. Je kunt er echter voor kiezen om al vanaf de datum van inschrijving bij de gemeente elkaars toeslagpartner te zijn.

Het is, mits het inkomen onder de grens blijft, in feite veel handiger om je eigen zorgtoeslag stop te zetten per die inschrijfdatum, en jezelf als toeslagpartner op te geven bij je vriend. Voor een alleenstaande ligt de bovengrens op ¤ 32.502,-, voor een stel ligt de bovengrens op ¤ 47.880,-. De toekenning is ook ruim 2 keer zo hoog als je het samen aanvraagt. Het is ¤ 693,- voor een alleenstaande en iets van ¤ 1.475,- met zijn tweeën. Maximaal dus.



Er is een ondergrens van ¤ 19.135,-. Als je inkomen lager is krijg je volledige zorgtoeslag, ligt je inkomen tussen de onder- en bovengrens dan wordt het een procentuele berekening.
Alle reacties Link kopieren
@toeslagenmiep ; ik dacht dat je niet zelf kunt kiezen of je wel of geen toeslagpartner bent. Als je niet langer dan 6 maanden samenwoont in een bepaald jaar, geen samenlevingscontract etc hebt, is er voor dat jaar toch geen keuze? Dan heb je toch geen toeslagpartner? Tenminste zo lees is het als ik het toeslagpartnerschema invul op de site van toeslagen. Of bedoel jij het bij een inschrijfdatum voor 1 juli?



Groetjes,

Lola
Alle reacties Link kopieren
Wel of geen samenlevingscontract doet niet terzake voor de toeslagen.



Voor de huurtoeslag geldt dat je samen op één adres staat ingeschreven èn een gezamenlijke huishouding voert. Dat betekent: voor elkaar zorgen. Zo ja, dan ben je vanaf het moment van inschrijving elkaars toeslagpartner.

Ben je alleen maar huisgenoten van elkaar en heb je verder geen relatie, dan is de één de aanvrager en de ander een medebewoner. In beide gevallen geldt dat het gezamenlijke inkomen het toetsingsinkomen is voor de huurtoeslag.



Zorgtoeslag is een ander verhaal. Ga je op of voor 1 juli officieel samenwonen (die GBA-inschrijving dus), dan mag je kiezen of je, voor die periode binnen dat kalenderjaar, elkaars toeslagpartner wilt zijn, of dat de aanvrager de partner pas opgeeft als toeslagpartner met ingang van 6 maanden na de GBA-inschrijving.



Voorbeeldje: ga je op 1 mei samenwonen, dan kun je kiezen of je voor die 8 maanden (1 mei - 31 dec) elkaar toeslagpartner bent, of pas per 1 november. Dat is een kwestie van uitrekenen, en dat kan heel makkelijk via een proefberekening op de toeslagensite.
Alle reacties Link kopieren
Kleine correctie: niet vanaf het moment dat je je inschrijft bij de gemeente, maar vanaf de eerste van de maand volgend op de inschrijving als de inschrijving niet op de eerste van de maand plaatsvindt.



(Schrijf je je dus in op 13 mei dan ben je elkaars toeslagpartner per 1 juni.)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven