Geld & Recht alle pijlers

Budget; waar doen de buren het van? (privilegewaarschuwing)

12-09-2023 17:42 917 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Omdat mijn vriend wat wilde besparen, ben ik gaan kijken naar ons budget. Ik kom op de volgende bedragen per post uit. Het valt me nog best tegen dat we met twee keer modaal toch niet zo vaak leuke dingen kunnen doen of uit eten kunnen als we zouden willen. Laat staan twee auto's financieren, een boot in de haven hebben liggen of meerdere keren per jaar op vakantie naar het buitenland zoals de buren doen. Ja, ok, die hebben geen jong kind meer of zijn ondernemer. Maar toch. Wat zouden jullie anders doen? Hoe zit dit bij jullie? Herkennen jullie het dat je met een behoorlijk inkomen nog niet alles kunt wat je wil? We kunnen nog alle uitjes en abonnementen schrappen, maar dan wordt het leven wel heel karig. We vinden het fijn om veel muziek te luisteren, muziek is onze grote passie. En we vinden het een meerwaarde om thuis de krant te hebben en ook te kunnen lenen bij de bieb; schermtijd beperken in huis vinden we belangrijk. Gezin van 4, 1 op de basisschool en 1 op de kinderopvang. We hebben al uit eten gaan of bezorgen van eten geschrapt. We hadden überhaupt al geen schoonmaker. Is hier de normaalste zaak van de wereld in de buurt... Keeping up with the Joneses, ja, ik beken. :) En natuurlijk, heel veel gezinnen hebben het heel moeilijk nu dus we mogen onszelf in de handjes knijpen (mensen: stem links in november!!!). Maar ik vraag me wel af: waar doen die anderen die het wel lukt het toch allemaal van? Huis tot in de puntjes op orde, twee dikke auto's, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie naar het buitenland, de boot, huis helemaal ondergedomoticaad, die schoonmaker: HOEDAN? Wij mogen nog wel 8 jaar doorsparen voor we de twintig jaar oude badkamer en wc kunnen vervangen.

N.b.Verhuizen is geen optie, kinderopvang kan niet anders en tv/internet kan ook niet anders; we zitten vast aan Ziggo want we zitten te ver af van de telefoonwijkcentrale om op ADSL een fatsoenlijke snelheid te halen met thuiswerk. Vakantie betalen we apart van ons vakantiegeld. Post onderhoud zou eigenlijk moeten verdubbelen, advies is 1% van de WOZ-waarde dacht ik en dat halen we bij lange na niet. Hoe doen anderen dat? Ik heb grote vraagtekens bij hoe veel mensen nu eigenlijk het adviesbedrag halen. Auto kan misschien volgend jaar weg.
N.b. Van ons eigen geld betalen we elk kapper/kleding/zorgverzekering/fietsonderhoud.
omschrijvingbedrag
hypotheek1300
kinderopvang1000
boodschappen700
sparen onderhoud375
auto300
lokale belastingen125
energie100
kinderen (speelgoed/schoolspul/kleding)75
sparen kinderen75
tv/internet70
verzekeringen50
abonnementen (bank/Spotify/bieb/krant)45
afschrijving meubels35
uitjes (dierentuin/pretpark/bioscoop)35
cadeaus familie20
water20
klein huishoudspul (schroefjes/keuken/plakband etc. etc.)20
onvoorzien20
totaal4465
macarinata wijzigde dit bericht op 12-09-2023 17:51
0.63% gewijzigd
Gecompartimenteerde troep is ook een vorm van opruimen.
Merel90 schreef:
16-09-2023 13:36
Daar heb je een goed punt. Maar heel veel mensen hebben geen ambitie tot verdere carrière of hebben die capaciteiten niet en kijken alleen naar wat er onder aan de streep nu overhoudt.
In heel veel functies kan je vanuit dat oogpunt makkelijk minder werken :)
Mee eens. Ik ben het er zelf ook wel mee eens dat je met een fulltime functie vaak bij interessantere banen terecht komt die vervolgens weer kansen kunnen bieden op ander en beter betaalde functies maar er zijn natuurlijk ook genoeg mensen voor wie de opleiding die zij gevolgd hebben tamelijk specifiek en eenzijdig is. Ik noem maar wat: tandartsassistente, kapper, leidster kinderopvang, mbo verpleegkundige.

Zolang diegenen niet een extra specialisatie of opleiding gaan volgen zal er via het werk zelf geen of weinig mogelijkheid zijn om echt promotie te maken, totaal wat anders te gaan doen, een interessantere werkplek vrijkomen binnen de organisatie.

Misschien dat het ook wel de eenzijdigheid van bepaald werk is dat mensen 3 dagen gaan werken? En als je deze groep gaat verplichten vijf dagen in de week te gaan werken denk ik er veel zijn die zeggen: dan ga ik liever niet in de kinderopvang/zorg etc. En worden de tekorten daar nog groter. Het ligt misschien aan mijn (niet heel positieve) kijk op werken in de zorg, maar ik denk dat deze doelgroep echt gebaat is bij zowel hogere salarissen als bij rust. Dat laatste misschien zelfs wel het meest. Denk dat die beroepen nog steeds heel zwaar zijn al zouden ze veel beter worden betaald.
Alle reacties Link kopieren Quote
nitflex schreef:
15-09-2023 09:11
Ik ben zeker blij dat mensen kinderen willen. Helemaal voor! En elke toeslag die daar bij hoort. Maar ik ben ook voor fulltime werken, daar gaat het mij om. En dat doen we in Nederland niet graag.
Dat komt omdat de maatschappij heel moeilijk is geworden om fulltime te werken. Want er zijn gigantisch veel taken BUITEN het betaalde werk.

1. Kinderzorg (ja, de kinderopvang kan dat niet allemaal coveren)
2. Mantelzorg
3. De 3e shift thuis
Ik vergeet vast nog een boel.

Ik moet ook eerst even een definitie van fulltime werken horen. Bedoel je in uren? Bijv >36 uur per week? Of in dagen?

Toen ik nog geen moeder was werkte ik 48 uur in 5 dagen, geen enkel probleem. Jong, gezond, niet ziek. Maar ik had toen geen auto, geen koophuis en als iemand thuis moest zijn omdat er iets geïnstalleerd moest worden belde ik m’n gepensioneerde moeder die in mijn huis tv ging kijken terwijl de monteur z’n werk deed.

Nu ben ik moeder en werk ik 40 uur in 4 dagen. Ik ben nog steeds jong, gezond en niet ziek. Maar het water staat me aan de lippen. Waarom?
- het is 1 giga organisatie thuis. Ik kan bijna nooit met m’n kinderen naar het consultatiebureau, de huisarts of de tandarts want die zijn alleen op onchristelijke tijden op doordeweekse dagen open (zoals midden op de dag) en dan ben ik volle bak aan het werk. Ik moet met m’n man en de werkgever van mijn man urenlang plannen/overleggen weet ik veel wat om het te regelen

- m’n eigen gezondheid kon ook niet gefixt worden. Wanneer ga ik naar de verloskundige tijdens m’n zwangerschap als ze alleen tot 16u spreekuur heeft?
- wanneer komt die monteur langs?
- wanneer ga ik m’n nieuwe paspoort halen bij de gemeente?
- wanneer gaat de auto voor onderhoud en apk? Er dan ook rekening mee houdend dat ik dan de kinderen iig niet met de auto kan wegbrengen?

Nee hoor, ik heb die 5e doordeweekse dag ingeleverd zodat ik bovenstaande shit tenminste kan regelen op m’n vrije dag.
Ook dat zijn goede punten, April.
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
15-09-2023 12:13
En dat is dus enorm korte termijn gedacht. Het zou haar nu niet lonen. Maar straks als alle kinderen 18 zijn gaat ze enorm in inkomen achteruit. Juist daarom moet ze nu anticiperen en alvast meer gaan werken. Je werkt niet alleen om nu meer te verdienen, je werkt ook voor meer inkomen later, meer sociale zekerheid, meer pensioen, etc.
Je hebt gelijk maar ook ik vind het moeilijk om op de lange termijn te denken. Wie zegt dat je al die investeringen in de toekomst terugkrijgt? Alles in dit land staat op losse schroeven. De toegankelijkheid tot de gezondheidszorg, de pensioenzekerheid etc. Alles wat ik nodig heb voor m’n oude dag is onzeker. Dus t is lastig om daarin te investeren terwijl ons gezin het geld nu ook hard nodig heeft
Alle reacties Link kopieren Quote
Merel90 schreef:
16-09-2023 13:36
Daar heb je een goed punt. Maar heel veel mensen hebben geen ambitie tot verdere carrière of hebben die capaciteiten niet en kijken alleen naar wat er onder aan de streep nu overhoudt.
In heel veel functies kan je vanuit dat oogpunt makkelijk minder werken :)
Persoonlijk is het geld voor mij geen doorslaggevende drijfveer. Ik doe veel liever zuinig, dan dat ik meer ga werken.
Ik heb echt leuk werk, maar vind vrije tijd veel fijner. Zoals gisteren heerlijk naar het strand. Ik begrijp echt niks van fulltime werken voor de leuk. Voor mij blijft er dan echt te weinig tijd over.
nicole123 schreef:
16-09-2023 12:12
Heb je het artikel gelezen? De conclusies daaruit zijn dat dat voor de meerderheid van de werkenden helemaal niet zo extreem is en dat 'wat houd ik eraan over per maand' maar een van de vele redenen is voor iemand om meer of minder te gaan werken.
Ligt er toch aan wat je extreem noemt? Voor de meesten ligt het tussen de 40 en 60%. Voor mij persoonlijk is 50% een reden om niet meer uren te gaan werken, ook al zou het gezien de leeftijd van de kinderen makkelijk kunnen. En voor een kleinere groep ligt het dus boven die 60%. En het is misschien niet de enige reden om niet meer uren te werken, maar dit weegt wel mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
72Jelle schreef:
16-09-2023 14:51
Persoonlijk is het geld voor mij geen doorslaggevende drijfveer. Ik doe veel liever zuinig, dan dat ik meer ga werken.
Ik heb echt leuk werk, maar vind vrije tijd veel fijner. Zoals gisteren heerlijk naar het strand. Ik begrijp echt niks van fulltime werken voor de leuk. Voor mij blijft er dan echt te weinig tijd over.
Dat moet ook bij je wensen passen. Ik kan wel leuk 50% gaan werken, maar mijn inkomen (twee keer modaal) is ook gelijk het gezinsinkomen, dus dan wordt het allemaal wel echt wat krap. Wellicht ga ik op termijn samenwonen met mijn vriend (of althans, dat heb ik al toegezegd) en met zijn vier keer modaal erbij kan ik er anders over gaan denken. Hoewel ik dan wel weer op gespannen voet kom met mijn voorwaarde om financieel zelfredzaam te zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
-April- schreef:
16-09-2023 14:38
Je hebt gelijk maar ook ik vind het moeilijk om op de lange termijn te denken. Wie zegt dat je al die investeringen in de toekomst terugkrijgt? Alles in dit land staat op losse schroeven. De toegankelijkheid tot de gezondheidszorg, de pensioenzekerheid etc. Alles wat ik nodig heb voor m’n oude dag is onzeker. Dus t is lastig om daarin te investeren terwijl ons gezin het geld nu ook hard nodig heeft

En juist vanwege die onzekerheid zul je op een zeker moment moeten sparen.
Nu je gezin jong is zou ik daarin investeren. Kinderopvang kost nu eenmaal veel, je huis moet je nog jarenlang afbetalen, etc. Maar over 20 jaar, als de kinderen zelfstandig zijn en de hypotheeklasten op ditzelfde huis een stuk lager zijn in verhouding (dankzij inflatie), dan zou ik toch echt wel geld opzij gaan zette juist voor die oude dag. Er zal steeds meer zelf geregeld moeten worden.

Ik wil zelf een flinke spaarpot hebben als ik 65 ben, want de kans is aanwezig dat ik later alle zorg zal moeten inkopen (hopelijk pas na mijn 80e of zo). Wij zijn kinderloos, en voor mantelzorg wil ik niet afhankelijk zijn van mijn neven en nichten. Ons idee voor later is een soort van commune vormen met andere kinderlozen, met ieder zelfstandige woonruimte in een gezamenlijk pand, en dan samen zorg inkopen, en huishoudelijke hulp, en wat er verder dan ook nodig is.
(overigens spaar ik nu niet, mijn plan is gebaseerd op de veronderstelling dat mijn bedrijf genoeg waard is als ik dat wil verkopen op mijn 65e...)
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
16-09-2023 16:36
En juist vanwege die onzekerheid zul je op een zeker moment moeten sparen.
Nu je gezin jong is zou ik daarin investeren. Kinderopvang kost nu eenmaal veel, je huis moet je nog jarenlang afbetalen, etc. Maar over 20 jaar, als de kinderen zelfstandig zijn en de hypotheeklasten op ditzelfde huis een stuk lager zijn in verhouding (dankzij inflatie), dan zou ik toch echt wel geld opzij gaan zette juist voor die oude dag. Er zal steeds meer zelf geregeld moeten worden.

Ik wil zelf een flinke spaarpot hebben als ik 65 ben, want de kans is aanwezig dat ik later alle zorg zal moeten inkopen (hopelijk pas na mijn 80e of zo). Wij zijn kinderloos, en voor mantelzorg wil ik niet afhankelijk zijn van mijn neven en nichten. Ons idee voor later is een soort van commune vormen met andere kinderlozen, met ieder zelfstandige woonruimte in een gezamenlijk pand, en dan samen zorg inkopen, en huishoudelijke hulp, en wat er verder dan ook nodig is.
(overigens spaar ik nu niet, mijn plan is gebaseerd op de veronderstelling dat mijn bedrijf genoeg waard is als ik dat wil verkopen op mijn 65e...)
Ik spaar, maar ook daar heb ik geen vertrouwen in. Alles wat je spaart daalt ook in waarde. Wat je nu spaart is straks echt niet genoeg. Dus ik doe niet al teveel moeite.

Ik probeer het in andere dingen te zoeken, oa het huis afbetalen + voldoende uren blijven werken dat je straks een goed pensioen hebt. Dat doen we wel allebei.

Ik voel btw ook wel iets voor een commune later
Alle reacties Link kopieren Quote
nitflex schreef:
12-09-2023 17:47
Comparison is the thief of joy.

Misschien verdienen die mensen gewoon meer, dat kan toch? Je noemt hierboven uitgaven, maar geen inkomsten. Anders dan 2x modaal (gezamenlijk?).
Nou dit.

Mijn man is nu nog werkzaam, maar gaat binnen 2 jaar stoppen. Dat betekent dat er per jaar £130k aan inkomsten uit arbeid wegvalt. Staat wel een riant pensioen tegenover. Mijn onderneming zit op £130K gemiddeld (is ieder jaar anders). Daar kun je heel ruim van leven. En toch zijn wij geen mensen die het geld er doorheen jagen. Wij hebben heel veel kunnen sparen de afgelopen 10 jaar. Hypotheek lasten en schoolgeld zijn wel hoge posten. De hypotheek omdat we die maar voor een korte periode hadden, omdat mijn man een stuk ouder is dan ik. Mensen vergeten echter wel heel vaak dat er ontzettend hard voor gewerkt wordt en dat ik zeker (indien nodig) dag en nacht voor de cliënten klaar sta.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
soms denk ik wel eens dat we onszelf in Nederland (of het Westen in het algemeen) helemaal verstrikt hebben in allerlei wurgconstructies en onszelf helemaal over de clinch jagen....

Dat verstikkende "moeten" want de hypotheek moet betaald, en je moet zorgen voor een pensioen, en je hebt een auto nodig die onderhouden moet worden en er moeten ook nog boodschappen komen elke week... en , en en,.....er is zo weinig vrijheid meer om een stapje terug te doen als je eenmaal in dat hele web vast zit.

Soms als ik in Thailand ben en dan zie hoe eenvoudig die mensen vaak leven: een simpel huisje, een paar geiten op het land en de dagelijkse beslommeringen bestaan uit koken en zorgen dat het land een beetje op orde is. Natuurlijk, deze mensen hebben vast weer allerlei andere problemen, maar soms lijkt het me heerlijk om wat minder verantwoordelijheden te hebben en maar door te moeten denderen omdat je anders vastloopt / te kort komt/ later in de problemen komt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepjeskat schreef:
17-09-2023 15:38
soms denk ik wel eens dat we onszelf in Nederland (of het Westen in het algemeen) helemaal verstrikt hebben in allerlei wurgconstructies en onszelf helemaal over de clinch jagen....

Dat verstikkende "moeten" want de hypotheek moet betaald, en je moet zorgen voor een pensioen, en je hebt een auto nodig die onderhouden moet worden en er moeten ook nog boodschappen komen elke week... en , en en,.....er is zo weinig vrijheid meer om een stapje terug te doen als je eenmaal in dat hele web vast zit.

Soms als ik in Thailand ben en dan zie hoe eenvoudig die mensen vaak leven: een simpel huisje, een paar geiten op het land en de dagelijkse beslommeringen bestaan uit koken en zorgen dat het land een beetje op orde is. Natuurlijk, deze mensen hebben vast weer allerlei andere problemen, maar soms lijkt het me heerlijk om wat minder verantwoordelijheden te hebben en maar door te moeten denderen omdat je anders vastloopt / te kort komt/ later in de problemen komt.
Het hebben van een hypotheek (die je misschien met je salaris maar net kan betalen) is deels een keuze, een auto NODIG hebben is ook een situatie die mensen zelf creeren en dus ook kunnen ombuigen. Dat is een kwestie van keuzes maken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepjeskat schreef:
17-09-2023 15:38
soms denk ik wel eens dat we onszelf in Nederland (of het Westen in het algemeen) helemaal verstrikt hebben in allerlei wurgconstructies en onszelf helemaal over de clinch jagen....

Dat verstikkende "moeten" want de hypotheek moet betaald, en je moet zorgen voor een pensioen, en je hebt een auto nodig die onderhouden moet worden en er moeten ook nog boodschappen komen elke week... en , en en,.....er is zo weinig vrijheid meer om een stapje terug te doen als je eenmaal in dat hele web vast zit.

Soms als ik in Thailand ben en dan zie hoe eenvoudig die mensen vaak leven: een simpel huisje, een paar geiten op het land en de dagelijkse beslommeringen bestaan uit koken en zorgen dat het land een beetje op orde is. Natuurlijk, deze mensen hebben vast weer allerlei andere problemen, maar soms lijkt het me heerlijk om wat minder verantwoordelijheden te hebben en maar door te moeten denderen omdat je anders vastloopt / te kort komt/ later in de problemen komt.
Maar is dat niet een kwestie van keuzes maken? We maken het onszelf juist zo moeilijk door vanalles te willen en daardoor te moeten. Dat is gewoon de ratrace
Alle reacties Link kopieren Quote
broodtrommel schreef:
17-09-2023 15:53
Maar is dat niet een kwestie van keuzes maken? We maken het onszelf juist zo moeilijk door vanalles te willen en daardoor te moeten. Dat is gewoon de ratrace
En wat men wil, wil men ook gewoon nu. Dat is echt wel iets van nu volgens mij. Ik blijf mij daarover verbazen. Ik zie dat ook aan de volwassen kinderen van mijn man. Ik ben 40 maar wel opgegroeid met het idee ergens voor te moeten sparen. Als ik bijvoorbeeld keek hoe de zoon van mijn man een paar jaar geleden getrouwd is (was echt prachtig hoor), zijn vrouw altijd haar nagels laat doen (daar ben ik met dat riante inkomen te zuinig voor) en nu ook aangeeft dat ze soms meer maand dan geld hebben. En zo ken ik wel meer mensen die zo leven. En dat begrijp ik dus niet goed…
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat zie ik ook om me heen Baggal. Jonge collega’s die een huis willen kopen bijv. Voor dat budget kan je dan denk ik een piepklein flatje kopen. Maar nee moet gelijk een eensgezinswoning zijn. Ook met gelijk mooie meubels en spullen. Een mooie auto uiteraard. Niet vergeten ook op vakantie blijven gaan. Dat was eerst volgens mij wel hee anders, dan was je blij als je een kamer kon krijgen ergens om mee te beginnen. Het moet nu allemaal tegelijk lijkt het wel
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind veel willen niet persé een probleem ( al gaat er een hoop ten koste van de kinderen).
Wel het drama en geklaag daarna over hoe zwaar het allemaal is/ hoe duur alles is enz.
Alsof het een recht is dat alle wensen vervuld worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Merel90 schreef:
17-09-2023 17:04
Dat zie ik ook om me heen Baggal. Jonge collega’s die een huis willen kopen bijv. Voor dat budget kan je dan denk ik een piepklein flatje kopen. Maar nee moet gelijk een eensgezinswoning zijn. Ook met gelijk mooie meubels en spullen. Een mooie auto uiteraard. Niet vergeten ook op vakantie blijven gaan. Dat was eerst volgens mij wel hee anders, dan was je blij als je een kamer kon krijgen ergens om mee te beginnen. Het moet nu allemaal tegelijk lijkt het wel
Ah, het ligt weer aan de verwende jeugd van tegenwoordig :P Nou loop ik zelf inmiddels ook tegen de 40, maar wil dit beeld toch wel even ontkrachten.

Mijn ouders (late boomers) kochten hun eerste huis toen m’n moeder 20 was. Ik woonde tot m’n 24ste in een studentenkamer van 7m2, en kon pas samen met mijn man iets kopen toen we beiden tegen de 30 waren.
Ook bij mijn jongere collega’s zie ik dat ze al heel blij zijn met een klein appartementje, als ze daar al tussen komen. En qua inrichting is ‘vintage’ helemaal hip.

Wat ik wel zie is dat de huidige 25-30 jarigen niet meer per se gaan voor de top carrière en 60 uur per week werken. Maar dat lijkt me alleen maar heel gezond. Waar mijn vader nog op z’n 60ste met een dik pensioen kon stoppen met werken en nu elk jaar minstens twee maanden op vakantie is, moet de huidige dertiger waarschijnlijk tot minstens 72 door. Dan kun je beter nu alvast een beetje genieten in plaats van wachten tot je pensioen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepjeskat schreef:
17-09-2023 15:38
soms denk ik wel eens dat we onszelf in Nederland (of het Westen in het algemeen) helemaal verstrikt hebben in allerlei wurgconstructies en onszelf helemaal over de clinch jagen....

Dat verstikkende "moeten" want de hypotheek moet betaald, en je moet zorgen voor een pensioen, en je hebt een auto nodig die onderhouden moet worden en er moeten ook nog boodschappen komen elke week... en , en en,.....er is zo weinig vrijheid meer om een stapje terug te doen als je eenmaal in dat hele web vast zit.

Soms als ik in Thailand ben en dan zie hoe eenvoudig die mensen vaak leven: een simpel huisje, een paar geiten op het land en de dagelijkse beslommeringen bestaan uit koken en zorgen dat het land een beetje op orde is. Natuurlijk, deze mensen hebben vast weer allerlei andere problemen, maar soms lijkt het me heerlijk om wat minder verantwoordelijheden te hebben en maar door te moeten denderen omdat je anders vastloopt / te kort komt/ later in de problemen komt.


Het lijkt mij veel zwaarder om je dagelijks zorgen te moeten maken over of er wel eten is, of dat simpele huisje er nog wel staat na een storm, of je geiten niet ziek worden en hoe je later voor jezelf moet zorgen als je niet meer zelf dat land op orde kunt houden.

Wij gaan zelf onze verantwoordelijkheden aan, en heel bewust ook he. Je hoeft niet een huis te kopen op je maximale leencapaciteit, je hoeft niet de studie van je kinderen helemaal te financieren, je hoeft niet 2 auto's te hebben, je hoeft niet (zoals TO blijkbaar wel wil) een sloep en 3 buitenlandse reizen per jaar.

Ik ben totaal niet jaloers op die mensen in Thailand, maar ik ben ook totaal niet jaloers op de sloep en 3 reizen van de buren. Je kunt er ook voor kiezen niet mee te gaan in die ratrace. Je kunt ook een eenvoudiger huis in een goedkopere wijk kopen, je kinderen in zeemannetjes kleden en genoegen nemen met 5 dagen in een stacaravan op de Veluwe. En dan ben je waarschijnlijk nog steeds gelukkiger dan de mensen in Thailand.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Procne schreef:
17-09-2023 17:20
Ah, het ligt weer aan de verwende jeugd van tegenwoordig :P Nou loop ik zelf inmiddels ook tegen de 40, maar wil dit beeld toch wel even ontkrachten.

Mijn ouders (late boomers) kochten hun eerste huis toen m’n moeder 20 was. Ik woonde tot m’n 24ste in een studentenkamer van 7m2, en kon pas samen met mijn man iets kopen toen we beiden tegen de 30 waren.
Ook bij mijn jongere collega’s zie ik dat ze al heel blij zijn met een klein appartementje, als ze daar al tussen komen. En qua inrichting is ‘vintage’ helemaal hip.

Wat ik wel zie is dat de huidige 25-30 jarigen niet meer per se gaan voor de top carrière en 60 uur per week werken. Maar dat lijkt me alleen maar heel gezond. Waar mijn vader nog op z’n 60ste met een dik pensioen kon stoppen met werken en nu elk jaar minstens twee maanden op vakantie is, moet de huidige dertiger waarschijnlijk tot minstens 72 door. Dan kun je beter nu alvast een beetje genieten in plaats van wachten tot je pensioen.

En hoe vaak gingen je ouders op vakantie in de eerste 10 jaar van hun huwelijk? En waar naartoe? Hoeveel verre reizen had jij al gemaakt toen je nog geen 30 was? Die babyboomers maakten ook andere keuzes dan wij nu. Onze ouders leefden veel eenvoudiger dan twintigers van nu.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
17-09-2023 17:30
En hoe vaak gingen je ouders op vakantie in de eerste 10 jaar van hun huwelijk? En waar naartoe? Hoeveel verre reizen had jij al gemaakt toen je nog geen 30 was? Die babyboomers maakten ook andere keuzes dan wij nu. Onze ouders leefden veel eenvoudiger dan twintigers van nu.
Inderdaad.

Nu willen ze vaak een tussenjaar na het eindexamen. Of een sabbatical na "al dat studeren". Maar vervolgens huilen dat ze niet aan een huis kunnen komen, of dat "alles zó duur is" tegenwoordig.

Je maakt mij niet wijs dat de verhouding salaris/kosten nu zo heel anders zijn, dan 20-30-40 jaar geleden. Huizen kostten in de jaren 80 per maand ook een godsvermogen, met 12% rente.....
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
14-09-2023 22:50
Dit soort het-is-niet-eerlijk-schema's zijn altijd situaties met alleenstaande ouders met een laag salaris, waarbij de andere ouder niet in beeld is (of in ieder geval geen zorg en geen kosten voor de kinderen op zich neemt). Dat komt voor, maar is nou niet echt een heel gemiddelde situatie. In eigenlijk alle andere situaties komt het veel minder extreem uit. En dat alleenstaande ouders relatief veel krijgen begrijp ik wel. Zij hebben én de hoge kosten van het in hun eentje huisvesting etc. betalen én de hoge kosten van kinderen én geen partner die voor de kinderen kan zorgen of geld binnenbrengt, dus logisch dat deze groep het meest gesteund wordt. En ik vind het ook wel logisch eigenlijk dat zo'n alleenstaande ouder met jonge kinderen niet fulltime werkt. Want dan zou diegene de kinderen 5 dagen per week naar de opvang moeten laten gaan en na het werk nog in zijn/haar eentje alles met de kinderen en het huishouden doen. Iets minder hard roepen dat het verschrikkelijk is dat zo'n ouder netto ontvanger is en een zodanig bedrag krijgt dat het gezin niet in armoede hoeft te leven mag van mij wel. Het lijkt mij moeilijk zat.
Fijn deze reactie te lezen, dank je. Dit is precies mijn situatie. Mijn ex helpt niet mee in zorgtaken of financiën,letterlijk voor alles sta ik er alleen voor en dat is soms echt heel zwaar. Ik ben ontzettend blij dat de toeslagen er zijn want zonder dat zou ik flink in de schulden zitten.

Ik heb een burnout gehad en ben nog steeds herstellende daarvan, veel energie heb ik niet, 2kinderen die het beide erg moeilijk hebben en wat extra steun/begeleiding nodig hebben.
Het is soms echt pittig
Je richting is belangrijker dan je snelheid
Alle reacties Link kopieren Quote
Procne: mijn ouders, vermogend, gingen kamperen in de jaren ‘80. Mijn vader reed in een oude auto en gaf niets om uiterlijk vertoon. In de opleiding werd geïnvesteerd, we konden op hockey en ballet, maar verder kocht hij beslist geen merkkleding. Hij had met mijn moeder ruimer, veel ruimer kunnen leven. Maar vond dat domweg niet nodig. Ik vind dat hij meer van zijn vermogen had kunnen en misschien wel moeten genieten, maar hij was er destijds tevreden mee. Het is jammer, vooral voor hemzelf, want door ziekte kan hij er nu niet meer van genieten. En straks kan hij het allemaal ook niet meenemen. Maar zijn vermogen is wel opgebouwd door spaarzaam zuinig te leven (en hij heeft ook wel iets geërfd).

Ik sta wel anders in het leven, maar vind bepaalde uitgaves echt volstrekt onnodig. De nieuwste iPhone, de nieuwste merkkleding, de duurste feestjes, etc. En dat is iets dat ik om mij heen wel geregeld zie. Ik geef ook weinig om een auto (dat mijn man een Tesla heeft vind ik prima: hij is inmiddels de 60 gepasseerd en werkt nog steeds dus ik kan daar niets van zeggen), maar voor jonge mensen.
Ik heb een goede band met de kinderen van mijn man, maar ik vind ze financieel niet altijd even “savvy”. Zijn dochter en schoonzoon hebben geen pensioenvoorziening geregeld. Zijn zoon gaf een huwelijksfeest van enkele tienduizenden ponden… Tja. Ik trouwde in een designer jurkje van marktplaats en deed mijn eigen make up. Dat zijn wel dingen om over na te denken. En ook nu koop ik de kleding voor mijn dochter geregeld op Vinted. En dat met een jaarlijks verzamelinkomen (van man en mij incl pensioen van partner) van meer dan £300K. Ik weet dat alleen, omdat we een paar maanden geleden een hypotheek aanvraag deden voor een huis in Nederland.

Het zal ongetwijfeld door mijn opvoeding komen, maar ik vind de jonge(re) generatie soms wel naïef op dat gebied.
Een goede vriendin en oud-collega van mij werkt bij het OM en vertelt ook dat veel jonge mensen werkweken van minder dan 32 uur ook prima vinden maar wel iedere ochtend met koffie van de Starbucks binnen komen. Dat mag natuurlijk, maar je kan dan niet alles willen, althans niet tegelijkertijd.

En voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat dit voor iedereen geldt, maar ik zie dit toch wel heel veel om mij heen.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh van mij mag geld wel rollen hoor, ik hoef niet nu sober te leven zodat mijn kinderen een grotere erfenis hebben. Mijn kinderen zijn heel andere types, die gaan me voorrekenen hoeveel badkamers ik had kunnen kopen van de laatste tien vakanties :) Ons huis is dus best wel ‘minimalistisch’ en vintage ingericht met krijgertjes en erfstukken haha.
Alle reacties Link kopieren Quote
En toch snap ik die jongere generatie wel. Die zullen inderdaad waarschijnlijk tot in de 70 door moeten werken. En ik weet niet hoe lang om iets te kunnen kopen. Dan zou ik denk ik ook nú mijn genietmomenten pakken.

Mijn opa ging destijds met pensioen toen hij achter in de 50 was (werkte bij Justitie). Hij heeft gewoon nog zo'n 30 jaar pensioen genoten. Dat soort dingen hoor je tegenwoordig niet meer bij mensen in loondienst.
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
17-09-2023 17:30
En hoe vaak gingen je ouders op vakantie in de eerste 10 jaar van hun huwelijk? En waar naartoe? Hoeveel verre reizen had jij al gemaakt toen je nog geen 30 was? Die babyboomers maakten ook andere keuzes dan wij nu. Onze ouders leefden veel eenvoudiger dan twintigers van nu.
Mijn ouders gingen vroeger al vijf weken per jaar op vakantie, 1 in de meivakantie en 4 in de zomervakantie. Weliswaar kamperen, maar dat doen wij nu ook (alleen dan max 3 weken per jaar). En wij gaan in een tent, terwijl m’n ouders al vrij jong een caravan hadden.

Bij mijn ouders werkte alleen m’n vader; m’n moeder was huisvrouw. Mijn man en ik werken allebei fulltime.

Dus nee, de ‘spaarzame boomer’ vs ‘extravagante millennial/Gen Z-er’ gaat hier niet op.

Het leven is gewoon een stuk duurder geworden, waardoor je met twee salarissen nu echt niet zo heel veel meer kan dan destijds met één salaris.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven