Geld & Recht alle pijlers

Controle op medicatie, arts of apotheker?

10-08-2024 14:36 53 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoihoi,

Weet hier iemand wie de controle op voorgeschreven medicatie hoort te houden?

Een vriend van mij ligt nu voor de derde keer dit jaar in het ziekenhuis.
De eerste 2 keer kon er geen directe oorzaak gevonden worden. Nu zijn ze er achter dat de oorzaak ligt in de medicatie die hij al langdurig gebruikt voor verschillende aandoeningen/klachten. De wisselwerking tussen deze medicijnen is wat nu de toch wel erg serieuze klachten veroorzaken. Uitval been en hartritmestoornis. 1 van die medicijnen zou maar 2 jaar gebruikt mogen worden in combi met de andere?
Gelukkig kunnen ze het nu dus oplossen!

Goed, hij is nu wat boos richting zijn artsen.

Maar is het niet juist de apotheker, die het overzicht heeft, diegene met de controlerende functie?

Ik was altijd in de veronderstelling dat dat juist de primaire functie van de apotheker was. En niet alleen grondstoffen mengen/pillen tellen.

Toen vroeger mijn moeders partner ziek was, kanker/epilepsie, kregen wij juist wel eens een belletje van de apotheek als een specialist weer iets voorgeschreven had, met dat dat niet verantwoord was, want....

Maar goed, dat was 25 jaar terug.

Is daar wat in veranderd?
Apotheker is wel nog steeds een beschermd beroep toch? En hebben ze nog steeds een controlerende functie, of is het alleen voorlichting en het maken van recepten?

Puur nieuwsgierigheid..
Ik verkeer in de veronderstelling dat het de apotheker is. Bij mijn apotheek vragen ze iedere keer of ik nog andere medicatie slik/heb ontvangen buiten mijn reguliere zorg. Misschien omdat best veel mensen in mijn regio de grens oversteken richting België of Duitsland? (Dierenarts vraagt dit ook altijd).
Het was ook mijn apotheker die mij zo’n checklist gaf bij bepaalde medicatie (wie ik op de hoogste moest stellen, wat te doen bij een grote snee of andere vorm van bloedverlies, etc.).

Mijn apotheker heeft ook al eens contact opgenomen met mijn huisarts om zaken na te vragen en toen kreeg ik een ander medicijn dan wat de huisarts in eerste instantie had voorgeschreven.
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
11-08-2024 17:57
Er is niemand die het volledige overzicht zeker weten heeft, dus niemand die volledig controlerend kan zijn.
De specialist weet alleen wat er in het ziekenhuis voorgeschreven is en de patiënt zelf doorgeeft, de apotheker weet alleen wat bij de apotheek afgehaald wordt (en volgens mij dan ook nog alleen in die ene apotheek). Medicijnen kun je soms ook in het ziekenhuis krijgen (bv een maandelijks infuus oid), dat weet de apotheek niet als je ze dat niet verteld.
Er is inderdaad geprobeerd een soort algemeen nationaal elektronisch patiëntendossier te krijgen, maar dat is na zwaar gelobby tegengehouden door de kamer, en er dus nooit gekomen. Zelfs ziekenhuis A kan niet zien wat ziekenhuis B heeft gedaan/voorgeschreven/gemeten.

Het handigste is dus als iedereen probeert op te letten. Dus de specialist vraagt wat iemand gebruikt (maar weet dat mensen nogal eens iets vergeten of verkeerd onthouden, dus in geval van ernstige interacties nog specifiek navragen), de apotheek controleert of het in elk geval kan met datgene wat iemand daar nog meer ophaalt, en de patiënt open is over wat hij/zij gebruikt. (...)

Precies dit.
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
11-08-2024 18:44

Wat er bij mij gebeurde kwam wel degelijk door de apotheek zelf. Er was een indicatie afgegeven dat ik die ene niet mocht hebben, dat stónd ook in hun papieren, maar daar deden ze gewoon niks mee. In plaats daarvan probeerden ze me telkens uit te leggen wat een medicijn is (dat weet ik heel goed, medicijn ontwikkeling is mijn werk). En moest ik dus bij elk recept minstens drie keer naar de apotheek (eerste keer foute middel, discussie aangaan dat ik die dus echt niet wilde, tweede keer vaak weer foute middel, want dat was preferent en die andere moest besteld worden ‘en was trouwens toch hetzelfde’ en dan na lang wachten op de bestelling hopelijk de derde keer de goede).

Dat is inderdaad ontzettend suf.
De apotheek kan (en moet) de allergieën registreren in hun systeem. En ze kunnen ook prima de gebruikte hulpstoffen noteren. Dus niet alleen op merk-niveau of werkzame stof. Dat meldt het systeem het voortaan automatisch als ze - welk medicijn dan ook - met deze hulpstof selecteren, zodat ze een ander merk kunnen kiezen. Als het eenmaal goed in het systeem staat, zijn die discussies niet meer nodig.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven