Geld & Recht alle pijlers

en-en rekening

27-08-2009 12:27 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een vraagje? Mijn schoonmoeder gaat haar woning verkopen. Haar ene zoon (waar ik geen relatie mee heb) heeft enorme schulden. Omdat mijn schoonmoeder overwaarde heeft op haar huis. Wil ze het in een deposito zetten en wil ze een rekening openen waarbij mijn vriend als mijn schoonmoeder beide moeten tekenen. Wij hebben het contact met zijn broer verbroken,omdat hij iedereen heeft belazerd. Mijn schoonmoeder is bang dat ze in een zwak moment haar zoon die schulden heeft toch geld gaat geven. En dat wil ze niet. Omdat hij weet dat je bij een deposito geld eraf kan halen,maar een boete of minder rente krijgt.



Weet iemand waar je een en-en rekening kan openen. Of weet iemand nog een andere manier om te zorgen dat haar zoon met schulden niet aan haar overwaarde woning kan zitten.
Alle reacties Link kopieren
Kan ze het niet op een rekening zetten waar ze het niet met 1 keer pinnen eraf haalt. Ik heb bijvoorbeeld een spaarrekening en als ik daar geld vanaf wil halen dan moet ik het eerst storten op de gewone rekening en dan kan ik het pinnen. Daar gaat ongeveer 2 dagen overheen. Als ze dan een zwak moment heeft dan kan ze er niet zomaar bij.



Bedoel je met een en-en rekening dat jouw man/vriend dan toestemming moet geven als ze er geld van af wil halen? Ik ken het namelijk niet. Ik ken wel een en/of rekening.



Succes ermee
Alle reacties Link kopieren
quote:mimmie81 schreef op 27 augustus 2009 @ 12:32:





Bedoel je met een en-en rekening dat jouw man/vriend dan toestemming moet geven als ze er geld van af wil halen? Ik ken het namelijk niet. Ik ken wel een en/of rekening.



Succes ermeeJa precies mimmie81 zo rekening bedoel ik. Ben alleen bang dat deze niet meer bestaan.
Alle reacties Link kopieren
Misschien eens bij een bank informeren? Liefs meerdere, zodat je alle opties kent?
Alle reacties Link kopieren
Een en/en rekening is toch gewoon een en-rekening?

Ik snap het niet helemaal.



Anyway, waarom je bank niet even bellen?
Alle reacties Link kopieren
Je kunt een en/ of rekening bij de bank openen, waarbij jouw partner en zijn moeder als rekeninghouders worden vermeld. Broerlief kan er dan niet bij. Als schoonmoeder overlijdt heeft hij recht op een erfenis. Wil je ook dat ook voorkomen, dan kan ze notarieel vastleggen dat hij alleen zijn kindsdeel krijgt (wettelijk minimum). Jouw partner kan het beste bij de notaris een volmacht regelen; hij treedt dan in de plaats van moeder als dat nodig is bij ziekte e.d.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:izalinia schreef op 27 augustus 2009 @ 12:36:

[...]





Ja precies mimmie81 zo rekening bedoel ik. Ben alleen bang dat deze niet meer bestaan.Ja, daar heb je best kans van. Het was nogal een drama als een van de 'en'-s overleed: niet alleen je partner weg, maar ook geen geld meer om eten te kopen. Maar surf eens wat websites af, misschien is er nog wel een bank die het doet. En misschien zijn er wel oplossingen waar je nu nog niet aan hebt gedacht, dus maak gewoon eens een afspraak bij je bank. Ze kunnen jullie vast goed voorlichten over de mogelijkheden.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Eh: als ze bang is dat ze haar "foute" zoon geld gaat geven, waarom stelt ze dan jouw vriend niet aan als beheerder van de rekening waar ze het geld op zet?



Ik zou me in ieder geval even laten voorlichten door de bank en een notaris, hoe ze dit het beste kan regelen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Waarom parkeert schoonmoeder het geld niet op een rekening (op haar naam) en geeft ze de pas aan jouw vriend??? (hoeft ze hem nog niet eens de pincode te geven als ze hem die niet wil geven). Jouw vriend kan haar dan behoeden voor impuls opnames.
Alle reacties Link kopieren
Bedoelt ze met een en/en rekening dat er altijd 2 personen ziojn die voor een betalingsopdracht moeten tekenen? Dat kan geregeld worden bij de bank.



Houdt er wel rekening mee dat als de rekening ook op naam van jouw vriend komt te staan (hij wordt dus rekeninghouder), de belastingdienst moeilijk kan gaan doen. Denk aan successierechten en vermogensrendementheffing. Je moet dan kunnen bewijzen dat het geld niet van jouw vriend is. En ook dat hij de beschikking daarover niet heeft.



Heeft jouw vriend echter een machtiging en is hij dus geen rekeninghouder dan heb je dat probleem niet.



Dus je vriend moet samen met zijn moeder naar de bank. Neem beide een geldig legitimatiebewijs mee. De bank kan dit dan gelijk in orde maken. Het is wel wijsheid om van te voren even een afspraak te maken, dan hebben ze in ieder geval ruim de tijd als jullie komen.



Welke spaarvorm het best past in deze situatie kun je het best overleggen met de bank. Een spaarrekening met daaraan gekoppeld een betaalrekening met pasje lijkt mij niet de geschikste vorm. Specifiek voor dit geval dus.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn mij enkele zaken opgevallen.

Dat jij als vriendin van de zoon je bezig houd met de financiele situatie van je schoonmoeder. Dit is een familie aangelegenheid, iets tussen de moeder en haar beide zoons. Ik vind dat je er niet mee mag en kan bemoeien.
Alle reacties Link kopieren
quote:ietjefietje schreef op 27 augustus 2009 @ 22:00:

Er zijn mij enkele zaken opgevallen.

Dat jij als vriendin van de zoon je bezig houd met de financiele situatie van je schoonmoeder. Dit is een familie aangelegenheid, iets tussen de moeder en haar beide zoons. Ik vind dat je er niet mee mag en kan bemoeien.Misschien zat TO gewoon bij het gesprek en wordt ze door schoonmoeder betrokken in het oplossen van dit probleem? Weet jij veel. Ik vind het een beetje raar om hier te lopen beweren dat het haar zaken niet zijn! Schoonmoeder vraagt toch zelf om hulp?
Winter is the season in which people try to keep the house as warm as it was in the summer, when they complained about the heat.
Alle reacties Link kopieren
Een en/en rekening bestaat nog wel hoor. Ik heb er bv 1 (dat is onze bankspaarrekening die gekoppeld is aan de hypotheek. Dat is verplicht een en/en rekening).



Ga eens langs bij de bank.

Besef wel dat ze zich er wel erg mee beperkt en telkens als ze iets met dat geld wil, je vriend hiervoor mee zal moeten tekenen.

maar goed, als ze zichzelf niet vertrouwd wat betreft haar andere zoon, dan is het wel een optie.
Alle reacties Link kopieren
Wat is precies de bedoeling? Wil jij dat je schoonmoeder geen geld kan opnemen zonder toestemming van je vriend en dat het geld tevens van je vriend is, of wil je alleen het laatste, nl. dat het geld ook van jouw vriend is, maar dat je vriend en zijn moeder er afzonderlijk over kunnen beschikken? In het eerste geval is een en/en rekening de betere oplossing, in het tweede geval een en/of rekening. Beide vormen bestaan nog steeds gewoon. De vermogensrendementsheffing wordt toegerekend aan de eerstgenoemde rekeninghouder, dus als het moeder en/of zoon is, of moeder en/en zoon, is het zijn moeder die met het bedrag rekening moet houden bij het opgeven van het vermogen ihkv de vermogensrendementsheffing, en niet je vriend. Als jullie koste wat kost willen voorkomen dat zijn moeder toch eigenhandig geld van haar rekening houdt om haar andere zoon te helpen, is inderdaad en/en het meest waterdicht. De vraag is alleen of je dat inderdaad moet willen voorkomen. Als het haar wens is om haar andere zoon toch geld te geven en jouw vriend is daar faliekant op tegen, kan hij het inderdaad tegenhouden. Maar in principe is of was het haar geld. Op deze manier komt het een beetje over alsof jullie vinden dat zij tegen zichzelf moet worden beschermd, en ik kan niet beoordelen of dat ook echt zo is.



Overigens is een machtiging aan jouw vriend geen optie, daarmee sta je hem alleen toe om zelfstandig over haar rekening te beschikken, maar als zij overlijdt, vervallen dergelijke afgegeven machtigingen en kan hij echt verder niet over het geld beschikken. Dan moet er toch een verklaring van erfrecht komen als het gaat om bedragen boven ¤ 2.400 om te kijken wie over het geld mag beschikken, of wie volgens de verklaring van erfrecht of het testament gerechtigd is de boel te verdelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:dropje schreef op 28 augustus 2009 @ 23:06:

Wat is precies de bedoeling? Wil jij dat je schoonmoeder geen geld kan opnemen zonder toestemming van je vriend en dat het geld tevens van je vriend is, of wil je alleen het laatste, nl. dat het geld ook van jouw vriend is, maar dat je vriend en zijn moeder er afzonderlijk over kunnen beschikken? In het eerste geval is een en/en rekening de betere oplossing, in het tweede geval een en/of rekening. Beide vormen bestaan nog steeds gewoon. De vermogensrendementsheffing wordt toegerekend aan de eerstgenoemde rekeninghouder, dus als het moeder en/of zoon is, of moeder en/en zoon, is het zijn moeder die met het bedrag rekening moet houden bij het opgeven van het vermogen ihkv de vermogensrendementsheffing, en niet je vriend.

.



Ik weet niet waar jij deze wijsheid vandaan hebt, maar dat is niet zo. Als de rekening op beiden namen komt te staan is haar vriend gewoon voor de helft eigenaar en wordt het ook gezien als een schenking en moet je mogelijk successie betalen. En de heft van wat op de rekening staat opgeven als vermogen in box3.



Je moet dus wel goed nadenken voor je dat gaat doen.

Dat de vermgensrendementsheffing wordt toegekend aan de eerste rekeninghouder is echt onzin.
Alle reacties Link kopieren
quote:dropje schreef op 28 augustus 2009 @ 23:06:

Als het haar wens is om haar andere zoon toch geld te geven en jouw vriend is daar faliekant op tegen, kan hij het inderdaad tegenhouden. Maar in principe is of was het haar geld. Op deze manier komt het een beetje over alsof jullie vinden dat zij tegen zichzelf moet worden beschermd, en ik kan niet beoordelen of dat ook echt zo is.

In de openingspost lees ik dat de schoonmoeder juist graag tegen zichzelf beschermt wil worden, omdat ze zelf bang is in een zwak moment overstag te gaan. Het is haar eigen initiatief, een veiligheid inbouwen. Dit idee komt niet van de vriend van TO.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven