Geld & Recht alle pijlers

Ervaring met investeren in vakantie appartement

27-05-2021 16:57 67 berichten
Alle reacties Link kopieren
Situatie als volgt. Ik ben medio 40. Woon samen met partner en dochter die ernstig meervoudig gehandicapt is. We zijn niet getrouwd. Alleen een samenlevingscontract en testament. Onze dochter woont thuis.

We hebben samen 2 koopwoningen. De eerste woning hadden we gekocht ruim voor de komst van onze dochter op het hoogtepunt voor de financiele crisis. En ook voor teveel geld verbouw achteraf gezien. Het huis was niet alleen te duur maar het was ook niet praktisch om aan te passen voor onze dochter. Daarom hebben we 6 jaar geleden besloten het huis niet te verkopen met verlies maar te verhuren. Inmiddels verwachten we dat als de huidige huurder eruit gaat we het kunnen verkopen zonder verlies. Een enorme overwinning omdat op het dieptepunt het huis zelfs 250.000 euro onder water stond.

Partner werkt fulltime en ik ben ruim 10 jaar geleden gestopt met werken vanwege dochter. Bouw sindsdien ook geen pensioen meer op. Heb wel inkomen vanuit het PGB van onze dochter maar dat stopt zodra zij uit huis gaat of overlijdt. Voor haar komst werkte ik in de verkoop. Niet een beroep waar ik in terug kan. Is nogal een jonge beroepsgroep zeg maar. We verwachten dat onze dochter nog maximaal 10 jaar thuis woont. Dus over 10 jaar heb ik geen inkomen meer. Overigens heeft partner dan voldoende inkomen voor ons beiden maar niet heel ruim ofzo.

Ik maak me dus weleens zorgen om mijn financiele toekomst. Mochten we ooit uit elkaar gaan dan heb ik op het moment dat onze dochter uit huis gaat geen inkomen meer. Wel dus mede eigenaar van 2 huizen waarvan er 1 binnenkort verkocht wordt en waar wat geld uitkomt (maar niet meer dan we erin gestopt hebben) en een huis waar we wonen wat misschien wat overwaarde heeft.

Maar wat ik wel heb al sinds voor ik mijn partner leerde kennen is spaargeld. Dat staat alleen op mijn naam. Dat komt uit een erfenis van mijn ouders. Ik heb op dit moment 80.000 euro op mijn spaarrekening staan en 30.000 euro uitgeleend aan partner voor een elektrische auto die hij in 6 jaar aan mij afbetaald. Dat is even de achtergrond info.

Ergens vind ik het toch stom dat ik dat geld op mijn spaarrekening laat staan. Het levert tegenwoordig niks meer op en kost eerder nog geld. Dus ik speel al een tijdje met de gedachten er iets mee te doen. Nou kan ik een aflossing doen op een van onze woningen. Dan levert het het meeste op om dat te doen op de woning waar we niet wonen gezien we daar geen rente mogen aftrekken. Dat zou ons per jaar iets van 2.100 aan rentelasten schelen. Doen we het op het huis waar we wonen dan is het slechts de helft. En dan wordt het lastig om de verdeling te houden. Dan is de overwaarde van het huis als we het verkopen 50-50.

Dus sinds een tijdje speel ik met de gedachte om op mijn naam iets te kopen wat ik als vakantiehuisje kan verhuren. Het makkelijkste zou zijn in NL maar daar koop je tegenwoordig niks meer voor 80.000 euro.

Nu zit ik te denken aan de Canarische eilanden. Daar koop je nog een eenvoudig 2 kamer appartement van ongeveer 50m2 met gemeenschappelijk zwembad in een toeristenplaatsje op loopafstand van strand. Meestal nog gemeubileerd ook. Het lijkt me dat dit soort appartementen redelijk waardevast zijn. Als ik 10% rendement wil halen jaarlijks moet ik het voor 22 euro per dag verhuren na aftrek alle kosten. Bij een bezetting van 50% (geen idee of dat reëel is) is dat 44 euro. Ik huur zelf vaak dit soort appartementjes en daar vragen ze vaak minimaal 60 euro per nacht voor. Ik begin trouwens nu pas met uitzoeken dus ik weet zeker nog niet van de hoed en de rand hoor.

Voordelen van deze constructie zijn denk ik:

- zo'n appartement behoudt redelijk zijn waarde
- kan in principe het hele jaar verhuurd worden vanwege het weer
- geld levert nu niks op op mijn rekening maar hopelijk wel door de verhuur
- heb ervaring in online marketing dus kan daar veel energie in stoppen

Nadelen van deze constructie:

- ik zit op grote afstand
- ik spreek de taal niet (ga ik dan wel als de sodemieter leren als ik dit zou gaan doen hoor)
- je krijgt vast ook te maken met asociale toeristen die je spullen slopen
- ik ken de lokale wet- en regelgeving niet

Ik kan er best 1-2 keer per jaar heen maar moet wel iemand vinden die ik kan vertrouwen om dingen goed voor me te regelen. Zoals sleuteloverdracht aan gasten, zorgen dat het appartement netjes is, zorgen dat gasten het ook weer netjes achterlaten, zorgen dat het schoongemaakt wordt, zorgen dat problemen worden opgelost en reparaties worden uitgevoerd, etc.

Er zijn nog veel dingen die ik moet uitzoeken hoor voordat ik zover ben en misschien zijn er nog wel andere interessante opties die ik nu niet op mijn vizier heb staan en veel beter zijn. Dan hoor ik dat graag.

En voor nu ben ik op zoek naar tips en ervaringen van mensen die ook zo'n soort stap hebben genomen.
Alle reacties Link kopieren
Zoals het nu lijkt heb je al je vermogen in twee huizen, een autolening en contanten zitten.

Daar nu de contanten en autolening inruilen voor nog meer vastgoed betekent wel dat je ervoor kiest om al je geld vast te hebben staan in bakstenen. Bij een woningmarktcrash zit je dus volledig daar in geïnvesteerd en kun je mogelijk niet verkopen. In zo’n periode zal de vraag naar vakantiewoningen ook minder zijn waardoor het inkomen daar uit mogelijk ook weg valt.

De vraag is dan ook of het verstandig is om al je vermogen in vastgoed te stoppen, ook al denk je daarmee in je pensioen te kunnen voorzien.

Dan het investeren in een vakantiehuis: vergelijk dit niet met het investeren in een huis voor de verhuur. In het laatste geval heb je minder omkijken: vaste huurders, kun je inkomenscontrole doen vooraf, langetermijncontracten, mensen die er zelf wonen en dus zuiniger met de spullen omgaan, huurders zijn bereikbaar etc.
In jouw geval wil je een vakantiehuis voor verhuur hebben in het buitenland. Dat betekent dat je een flink rendement moet maken om de risico’s te dragen: je hebt mensen die schade veroorzaken, perioden zonder verhuur, bent gevoelig voor marktconjunctuur, moet met externe partijen werken voor schoonmaak en verhuur, kunt niet zelf regelmatig langs etc.

Het lijkt alsof je zelf nog geen idee hebt van het rendement dat je wil maken. 10% roepen en dat baseren op een verhuurprijs van 60 euro en dat je dan denkt wel 44 euro open te houden, zonder echt onderzoek, is geen rendementsverwachting. En dat is toch wel handig om vooraf te hebben. Als je bijvoorbeeld 80.000 euro investeert en je wil 5% rendement halen, dan moet je dus netto 4.000 euro per jaar overhouden na aftrek van alle kosten, onderhoud, schades, externe inhuur, schoonmaak etc. Dat is best een hoop: voor een woning van 80.000 euro zal de verhuurprijs ook lager liggen.

Kortom: wat meer huiswerk doen voordat je dit wel of niet gaat doen.
stampertje12 wijzigde dit bericht op 28-05-2021 12:36
4.44% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Bergje65 schreef:
27-05-2021 17:57
Een hele andere tip....

Als ik jou was zou ik mn spaargeld investeren in hoog-rendement aandelen. Dit levert mij momenteel zo'n 8% rente op. Deze rente stop ik, zolang ik het niet nodig heb, terug in mn pot met aandelen waardoor het aantal groeit en daarmee ook het rendement.

Ik haal er nu +/- 350 euro per maand uit. Ik heb uitgerekend dat als ik deze 350 euro (wordt elke maand meer) elke maand in mn aandelenpotje stop en er opnieuw aandelen van koop, ik over 10 jaar ongeveer 1350,-- eruit haal. Dat zie ik als een mooie aanvulling op mijn pensioen en AOW. Als ik mn geld op de spaarrekening zet dan is het over 10 jaar verdampt.

Als je dit niet ziet zitten, wat ik goed begrijp, zou ik een deel van mn geld op mn woning aflossen.
Je haalt rente en rendement door elkaar.

Dat jouw hoog-rendementaandelen nu 8% renderen is niet zo moeilijk: de aandelenmarkten zijn de laatste jaren door het dak gegaan. Als je niet voor hoog-rendement was gegaan, maar gewoon in een standaard mandje (MSCI World) had geïnvesteerd in 2017, was je geld nu 5 keer zoveel waard geweest.
Alle reacties Link kopieren
jo12345 schreef:
27-05-2021 17:36
Vakantieverhuur is een enorm gedoe. En, zeker als het ver weg is, een risico. Je kent de regels niet, de regels kunnen veranderen, belastingen zijn vaak ingewikkeld en duur. Je hebt er geen zicht op en dat maakt je kwetsbaar voor allerlei soorten oplichting. Volgens mij kun je je veel beter concentreren op het verhuurde huis wat jullie nu al hebben. De huizenprijzen en ook de huren zijn enorm gestegen terwijl de rente nog absurd laag is. Dat bied echt wel kansen om daar over tien jaar een heel behoorlijk inkomen uit te halen.
Het huis dat we nu al in de verhuur hebben - wat noodgedwongen was - is niet bepaald een geschikt pand daarvoor. Ver van het centrum, in een wijk die niet populair is, duur huis, etc. Dus eigenlijk verkopen we dat liever zodra dat kan zonder verlies. Ik denk namelijk ook niet dat het nog heel veel in waarde gaat stijgen. Tenzij die wijk ineens heel erg opknapt. Het is geen slechte wijk hoor maar heeft gewoon een slechte reputatie. Bovendien verhuren we van geleend geld wat volgens mij nooit super gunstig is. Dus zodra de huurders er uit gaan gaat het in de verkoop wat ons betreft.

Sommige huizen zijn nou eenmaal beter voor de verhuur dan anderen. Denk ik.
Alle reacties Link kopieren
gizzmo-returns schreef:
27-05-2021 17:45
Ga voor een huisje op een Nederlands vakantiepark, veel makkelijker te organiseren qua verhuur, belasting, regelgeving. Ook dichterbij bij problemen.
Dat zou ik wel graag willen maar a. heb ik daar niet genoeg budget voor (en ik wil zeker niet lenen hiervoor) en b. ergens verwacht ik ook dat de vakantieverhuur in NL na corona weer in gaat storten. Maar misschien is het wel een idee om eerst ons huis te verkopen, dan het geld dat daaruit komt bij mijn spaargeld te leggen en daarvan hopelijk wel iets kopen in NL.
Alle reacties Link kopieren
Bergje65 schreef:
27-05-2021 17:57
Een hele andere tip....

Als ik jou was zou ik mn spaargeld investeren in hoog-rendement aandelen. Dit levert mij momenteel zo'n 8% rente op. Deze rente stop ik, zolang ik het niet nodig heb, terug in mn pot met aandelen waardoor het aantal groeit en daarmee ook het rendement.

Ik haal er nu +/- 350 euro per maand uit. Ik heb uitgerekend dat als ik deze 350 euro (wordt elke maand meer) elke maand in mn aandelenpotje stop en er opnieuw aandelen van koop, ik over 10 jaar ongeveer 1350,-- eruit haal. Dat zie ik als een mooie aanvulling op mijn pensioen en AOW. Als ik mn geld op de spaarrekening zet dan is het over 10 jaar verdampt.

Als je dit niet ziet zitten, wat ik goed begrijp, zou ik een deel van mn geld op mn woning aflossen.
Ik vind dit wel een interessante tip om eens uit te zoeken. Maar ook wel spannend. Wat is je risico? Ik neem aan dat dat er ook is bij kans op hoog rendement?
Alle reacties Link kopieren
Gebruna schreef:
27-05-2021 18:10
Ik zou vooral investeren in je eigen -toekomstige- verdiencapaciteit.

Met 110.000,- spaargeld (plus overwaarde huidige woning) kun je als/dan in elk geval een jaar of drie/vier overbruggen als je dan niet direct werk zou kunnen vinden.
Ja maar dat zou ik echt zonde vinden. Bovendien is het vanaf medio dit jaar zo dat je boven 100.000 euro - wat ik nu nog niet heb - negatieve rente moet gaan betalen. Dan kost het je spaargeld je dus geld.
Alle reacties Link kopieren
Quaintrelle schreef:
27-05-2021 18:13
Als je al een keer zo een risicovolle investering hebt gedaan die niet zo best is uitgepakt in eerste instantie. Denk je niet dat het dan beter is een financieel adviseur in de arm te nemen?
Dat is wel een goede tip. Om eens met iemand te gaan praten. Ben alleen bang dat ze me uitlachen met mijn 80.000 euro. Het is natuurlijk een leuke spaarrekening maar niet echt een bedrag waar je veel van kan maken.
Alle reacties Link kopieren
viva-amber schreef:
27-05-2021 18:16
Ik vind het in deze tijd een risicovolle investering. Waarom zet je het niet op een beleggingsrekening, zoals een forward rekening bij Binck?

Ik zou 10.ooo-20.000 sowieso als noodfonds aan houden en dan met de rest iets doen, maar dan wel iets wat echt wat oplevert.

Daarnaast zou ik ook voorbereiden op weer aan het werk gaan over 10 jaar. Dus ik zou de laatste 5 jaar dat je voor je dochter zorgt een relevante opleiding volgen in iets waar veel vraag naar is.

Misschien kun je wel van grote waarde zijn in de zorg als casemanager/ervaringsdeskundige voor andere ouders die tegen dezelfde zaken aanlopen of als WMO consulent.
Over 10 jaar ben ik bijna 60. Ik ben zo bang dat ik dan echt niet meer aan de bak kom. Ik kijk wel om me heen nu voor banen maar ook nu zit niemand op mij te wachten met de beperkte uren die ik heb.
Alle reacties Link kopieren
Jack2009 schreef:
28-05-2021 14:50
Ik vind dit wel een interessante tip om eens uit te zoeken. Maar ook wel spannend. Wat is je risico? Ik neem aan dat dat er ook is bij kans op hoog rendement?
Aandelen met een hoger dan gemiddeld verwacht rendement hebben een hoger dan gemiddeld verwacht aandelenrisico. Het risico op aandelen is een van de hoogste risico’s van alle beleggingsklassen, dus als je daar dan nog eens het hoogste risicosegment uitkiest...

Die persoon heeft het over 8% rente, maar het is echt onwaarschijnlijk dat iemand jou een gegarandeerde 8% rente belooft op een aandelenportefeuille. Dus dat moet waarschijnlijk rendement zijn en dan is het helemaal niet gegarandeerd.
Jack2009 schreef:
28-05-2021 14:47
Het huis dat we nu al in de verhuur hebben - wat noodgedwongen was - is niet bepaald een geschikt pand daarvoor. Ver van het centrum, in een wijk die niet populair is, duur huis, etc. Dus eigenlijk verkopen we dat liever zodra dat kan zonder verlies. Ik denk namelijk ook niet dat het nog heel veel in waarde gaat stijgen. Tenzij die wijk ineens heel erg opknapt. Het is geen slechte wijk hoor maar heeft gewoon een slechte reputatie. Bovendien verhuren we van geleend geld wat volgens mij nooit super gunstig is. Dus zodra de huurders er uit gaan gaat het in de verkoop wat ons betreft.

Sommige huizen zijn nou eenmaal beter voor de verhuur dan anderen. Denk ik.
Volgens mij is verhuren van geleend geld juist slim. Ik kan je het niet exact navertellen, maar heb daar laatst een interessant stuk over gelezen.

Om je aannames te staven zou je ook eens contact op kunnen nemen met een makelaar. Jij denk dat dit geen geschikt verhuurobject is, maar jij hebt er geen verstand van.
Bij ons in de buurt zijn de gezinswoningen voor de korte verhuur niet aan te slepen. Er word veel verbouwd en mensen die niet in de stof willen zitten zijn bereid om een mooi bedrag neer te leggen voor enkele weken een tijdelijke woning. Of mensen die tussen 2 overdrachten inzitten.
Dit is maar een van de opties, maar een makelaar kan er vast meer over vertellen.
Alle reacties Link kopieren
viva-amber schreef:
27-05-2021 18:33
Het komt over alsof je de risico's van deze investering niet wil zien.

Misschien kun je eens gaat praten met iemand die een vakantiehuis heeft in een gebied dat de laatste 8 maanden in een oranje gebied stond.
Die zie ik zeker wel. Daarom stel ik hier de vraag. Het verhaal van Escorgot is wel een eyeopener. Ik ben alleen maar aan het nadenken en informeren op dit moment en ga heel eerlijk gezegd alle kanten op. Wat goed is volgens mij. En ga zeker niet over 1 nacht ijs.
Alle reacties Link kopieren
noa schreef:
27-05-2021 20:18
Ik ken de wetgeving op dit gebied in Spanje enigszins en ik zou het je afraden.

Allereerst vanwege bovenstaande wat Escargot heeft geschreven. Het lijkt mij dat het veel stress geeft en dat blijkt dus ook.

Verder is niet al het onroerend goed in Spanje waardevast.
Ik ken bijv. een mooi appartementencomplex in een badplaats waar nu vnl. krakers wonen met heel veel overlast als gevolg. De appartementen zijn nu onverkoopbaar/ niet te verhuren.
In Spanje gebeurt het ook vaak dat niet alle eigenaren meebetalen aan de VvE. Daar komen ze makkelijk mee weg. Gevolg is dat er (te) weinig in de pot zit wat weer leidt tot verpaupering van een gebouw.
Een nieuw te bouwen appartement is ook geen aanrader. Heb al te vaak gezien dat de projectontwikkelaar failliet gaat o.i.d. en het complex komt er nooit of wordt nooit afgebouwd.
Dit zijn maar een paar redenen, maar ik kan er zo meer bedenken.
Dank voor de info. Daar zit ook wel mijn angst ja dat je opgelicht wordt.
Alle reacties Link kopieren
Mugske schreef:
27-05-2021 20:49
Kijk toch naar extra aflossen op de hypotheek of mogelijkheden om voor pensioen te sparen. Financieel adviseur kan mogelijk fiscaal aantrekkelijke opties aandragen.

Heb je recht op partnerpensioen? Hebben jullie financiele zaken goed geregeld, mocht je man ziek worden of overlijden?
Dat is wel goed geregeld alleen niet als we uit elkaar gaan. We zijn namelijk niet getrouwd. Ook al noem ik hem altijd mijn man. Misschien dat we dat ooit nog weleens gaan doen maar ergens voelt het niet goed om dat te doen zodat zaken goed geregeld zijn.
Alle reacties Link kopieren
mammezel schreef:
27-05-2021 21:12
De gewone man (met een klein spaarpotje) mag niks verdienen aan zijn eigen geld, want dan is de fiscus er op één of andere slinkse manier nog mee weg.
En dan spreek ik nog niet van huurders die vernielen, vertrouwenspersoon ter plaatse kun je niet vertrouwen, zelf ter plaatse gaan kijken is gekkenwerk.

Wij laten het lekker op onze spaarrekening staan, zelfs van beleggingen (ook zonder enig risico) hebben wij onze buik vol. Er zijn de instapkosten, de beheerskosten, de voorheffingen bij uitbetaling, noem maar op.

Als je niet 'stinkend' rijk bent (en daar reken ik 80.000 euro bij (sorry) 'speel' dan niet met je geld, want dan zal iemand anders het zeker doen en ben je 2 keer de klos.

Maar wat je ook doet, ik wens je succes.
Dank je wel!
Alle reacties Link kopieren
Eames6 schreef:
28-05-2021 14:58
Volgens mij is verhuren van geleend geld juist slim. Ik kan je het niet exact navertellen, maar heb daar laatst een interessant stuk over gelezen.
Het hangt er vanaf: als je zoals TO een woning hebt in een ongewilde buurt met veel onzekerheid over de mogelijkheid of de woning wel verhuurbaar is, dan wil je inderdaad beperkt geleend geld gebruiken en in ieder geval niet meer dan de woningwaarde in een negatief scenario.

Maar gemiddeld genomen wil je wel geleend geld inzetten, zeker met de lage rentestanden en de hoge verhuuropbrengsten in de huidige markt.

Een rekenvoorbeeld:

Woning A van 200.000 euro, 75% geleend geld met rente van 4% per jaar.
Woning B van 200.000 euro, 0% geleend geld.

Beide woningen leveren uit de verhuur 15.000 euro per jaar op. We veronderstellen dat de woningwaarde gelijk blijft. Je rendement is dan netto 7,5% per jaar op de woningwaarde. Hoeveel is dat echter op je investering?

In geval van Woning A heb je natuurlijk je rentelasten: 5% over 150.000 euro per jaar is 7500 euro per jaar. Je houdt dan dus nog 7.500 euro over.
Je inleg is 50.000 euro. Daarmee is het rendement over je inleg 15%.
In geval van Woning B is je inleg 200.000 euro en is dat dus die 7,5%.

Kortom je kunt met geleend geld in zo’n geval je rendement verhogen. Maar wordt de rente hoger of je opbrengst uit de verhuur minder, dan kan die weegschaal de andere kant op uitslaan. Je moet dus afwegen hoeveel risico je wil nemen.
Alle reacties Link kopieren
Jack2009 schreef:
28-05-2021 14:55
Over 10 jaar ben ik bijna 60. Ik ben zo bang dat ik dan echt niet meer aan de bak kom. Ik kijk wel om me heen nu voor banen maar ook nu zit niemand op mij te wachten met de beperkte uren die ik heb.
Als je dan bijna 60 bent heb je nog ruim 10 jaar om te werken. En dus ook 10 jaar met pensioenopbouw. Verdien je 25.000 euro per jaar, hou je 21.000 euro netto over. Maal 10 jaar is toch ruim 2 ton. Zie dat maar eens aan huuropbrengsten uit een klein vakantiehuisje in het buitenland te krijgen...
Professioneel heb ik te maken met verhuur van vakantiehuizen. Niet op de Canarische eilanden wel in ander EU-land. Je moet hier niet te licht over denken. Je zult een Spaans bedrijf moeten oprichten, dus betrouwbare (!) boekhouder nodig. Spaanse BTW afdragen en wellicht meer afdrachten over de verhuurinkomsten. Dan krijg je te maken met Spaanse wet- en regelgeving waaraan je woning verplicht moet voldoen. Heel goed mogelijk dat je een speciale vergunning nodig hebt. Misschien dat niet elk huis verhuurt mag worden. Het helpt enorm als je lokaal goede contacten hebt die je wat wegwijs kunnen maken in een en ander. Zonder gaat eigenlijk niet.

Ja en dan de verhuur. 'Fully booked' is de droom van elke verhuurder maar daarin slaagt maar een enkeling. Het is echt niet gemakkelijk om elk seizoen weer goede boekingen te hebben. Ook ben je overgeleverd aan Booking.com met hun gratis annuleren optie. Leuk voor de huurder maar niet voor jou als huurder ineens gratis annuleert en jij daardoor weer een gat in je boekingskalender hebt.
Ja en dan nog de concurrentie die keihard kan zijn.

Huurders zelf kunnen je pand en interieur ook toetakelen. Vaak niet opzettelijk maar meer door lomp gedrag. Zwaarlijvigen die steeds keihard in de bank neerploffen, met zonnenbrandcreme op de bank gaan zitten en vlekken die er niet uitgaan, mooi gelakte eettafel die binnen staat naar buiten slepen en aangetast door UV, matrassen buiten leggen en daarop slapen, glazen deur gesloopt die niet even te vervangen is ... allemaal in de praktijk meegemaakt. De slopers hoor je niet klagen want die hebben het zelf veroorzaakt, maar de eerstvolgende huurder die daarna komt wel.

Betrouwbare caretaker is goud waard, maar weten ook zeer goed te rekenen. Meestal vooral voor zichzelf. Veel oplichters die in de praktijk niks doen. Ook schoonmaak en turnarounds moet je strak regelen.

Verder vraag ik me af wat je nog voor 80.000 euro kunt kopen ... . Bijna niks lijkt me zo. Een hypotheek is meestal onmogelijk.

Maar ... het kan lucratief zijn. Vooral als tussentijds de huizenprijzen daar stijgen en je het pand t.z.t. met goede winst kunt verkopen.
Alle reacties Link kopieren
Jack2009 schreef:
28-05-2021 14:52
Ja maar dat zou ik echt zonde vinden. Bovendien is het vanaf medio dit jaar zo dat je boven 100.000 euro - wat ik nu nog niet heb - negatieve rente moet gaan betalen. Dan kost het je spaargeld je dus geld.

Dan zet je niet al je geld op één bank, maar op meerdere banken zodat je per bank onder dat bedrag blijft.

Over beleggen zegt men doorgaans dat je dit alleen moet doen met geld dat je over hebt. Jij wilt juist zekerheid dat je over dit geld kunt beschikken als er een periode komt dat je dit echt nodig hebt.
Je wilt ook een hoog rendement. Dus zal je er echt van werk moeten maken om je héél goed te verdiepen in beleggen. Dat kost veel tijd.
Wie weet heb je geluk en maak je op 80.000,- wel 5 % netto rendement in een jaar - dat zou knap zijn, maar het schijnt mogelijk te zijn.
Dan heb je na een jaar 4000,- rendement (waar je daarna overigens ook gewoon VRH belasting over moet betalen), dus -vóór belasting- een rendement van 333,- per maand).
Ter vergelijk: als je voor 8 uur per week een (bij)baantje neemt ad 15,- per uur, dan levert dit je 520,- per maand op.

Met beleggen kan het ook tegen zitten. Dat je aan het einde van het jaar nog maar 60.000 of 40.000 over hebt. Dan moet je met dat lagere bedrag een extreem veel hoger rendement halen (ofwel: veel hogere risico's gaan nemen) om weer op je oude 80.000 te kunnen komen - wat ook kan mislukken uiteraard.

Bedenk dat je met beleggen en met zoiets als vakantiehuisjes doorgaans alleen de succesverhalen hoort; de tegenvallers noemt men meestal niet.

Het is mooi dat Escargot de moeite heeft genomen om ook luid en duidelijk de haken en ogen te beschrijven die vast kunnen zitten aan het bezit van een vakantiewoning. Stof tot nadenken ijkt mij.

Verder ken ik mensen die zich kort geleden hebben georiënteerd op de koop van een vakantiehuis op de Canarische Eilanden. Ik weet ook voor welk bedrag zij uiteindelijk (voor eigen gebruik) een appartement gekocht hebben en heb foto’s/filmpjes gezien: voor 80.000 denk ik zelf dat er ‘iets’ is met dat huis wat jij op het oog hebt.
Alle reacties Link kopieren
Jack2009 schreef:
28-05-2021 15:01
Dat is wel goed geregeld alleen niet als we uit elkaar gaan. We zijn namelijk niet getrouwd. Ook al noem ik hem altijd mijn man. Misschien dat we dat ooit nog weleens gaan doen maar ergens voelt het niet goed om dat te doen zodat zaken goed geregeld zijn.
Waarom niet eigenlijk?
Jij bent nu thuis bij jullie kind zodat het voor jullie allemaal goed geregeld is.
Juist dan wel trouwen. Dan maken jullie allebei een investering in de zorg voor jullie kind, en niet alleen jij.

Ik vind het juist eerlijk om wel te trouwen. Niet romantisch, wel heel liefdevol: jullie doen dit samen.
Alle reacties Link kopieren
Vraag is ook of je moet trouwen om zaken goed te regelen. Dat kan wellicht ook anders.
Alle reacties Link kopieren
Vraag me af of je er meteen bent als je trouwt? Lijkt me dat je ook van alles moet afspreken over het verleden en wat je nu samen het huwelijk in brengt? Zeker met huizen en alles wat daarbij hoort...
Alle reacties Link kopieren
Probeer het tweede huis dat je al hebt aan te houden, tenzij je er ieder maand geld bij moet leggen. Vang je iedere maand een beetje geld én je steekt op een goede dag de waardevermeerdering in je zak.

Wij hebben een huis in Spanje (heb er ook familie wonen), geen aanrader. Je zit bijvoorbeeld met allerlei belastinggedoe (Modello 210 en aangifte inkomstenbelasting per kwartaal als je verhuurt). De krakers zijn ook al aangestipt. Inmiddels heb ik ook niet zoveel tijd meer om er heen te gaan, het is gewoon niet echt praktisch. We hebben het geld nu niet nodig, dus ik verkoop niet...maar zou het niet nog eens doen.
Jack2009 schreef:
28-05-2021 14:52
Ja maar dat zou ik echt zonde vinden. Bovendien is het vanaf medio dit jaar zo dat je boven 100.000 euro - wat ik nu nog niet heb - negatieve rente moet gaan betalen. Dan kost het je spaargeld je dus geld.

Dan neem je een tweede spaarrekening bij een andere bank.

Canarische eilanden is in jouw situatie echt geen goed idee. Het werkt daar juridisch echt anders en er is een behoorlijke bureaucratie en schimmig circuit. Veel illegaal gebouwd vastgoed en zonder lokale invloed heb je geen schijn van kans tegen de gevestigde partijen (of de provinciale overheid die soms ook probeert om lokale misstanden aan te pakken op het eiland). Van ‘onze’ burgemeesters zijn de meesten inmiddels vervolgd en vaak veroordeeld voor fraude, vanwege zelfverrijking of weet ik wat. Het is er fijn voor een vakantie, maar wat mij betreft geen vastgoed daar.
Alle reacties Link kopieren
Jack2009 schreef:
28-05-2021 14:55
Over 10 jaar ben ik bijna 60. Ik ben zo bang dat ik dan echt niet meer aan de bak kom. Ik kijk wel om me heen nu voor banen maar ook nu zit niemand op mij te wachten met de beperkte uren die ik heb.

Waarom ben je zo bang om over 10 jaar niet aan het werk te zullen komen?
Zeker als je nu al "iets" gaat doen voor een paar uur per week in een werkveld en/of investeert in een opleiding, zie ik het allemaal niet zo somber in.
Kijk maar eens naar de lange termijnplanning van de bevolking van het CBS; over 10 jaar zullen er alweer bijna een miljoen inwoners extra bij zijn gekomen in Nederland. Daar is/verzint men echt wel werkgelegenheid bij.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben een huis in Spanje, nu ongeveer 18 jaar. Ze waren oorspronkelijk van plan om het mede te verhuren (zeker omdat vader toen nog werkte in NL). Uiteindelijk hebben ze dat nooit gedaan, de opbrengst valt tegen tov het gedoe. Bv een goede lokale vertegenwoordiger voor sleutel/schoonmaak en kleine problemen is hartstikke duur. Die kosten moet je ook meerekenen. Stroom is relatief duur in Spanje, en huurders laten bij voorkeur al het licht non stop branden. Ik snap het ook wel, als je een huis met zwembad huurt is het leuk om daar de verlichting van aan te doen. Maar als dat een week aanblijft, kost dat zo iets van 50 euro. En moet die lamp iedere zoveel maand e vervangen worden, wat ook heel duur is.
Uiteindelijk zijn ze er gewoon zelf veel geweest (en directe vrienden en familie), en nu wonen ze er een aantal maanden per jaar. Zelf doen ze het licht wel gewoon uit als ze naar bed gaan of weg gaan. En ze gaan niet met matrassen van het dak af het zwembad in (serieus een keer gezien bij een huis verderop).
En dan nog is het best een hoop gedoe, er moeten op veel plekken in Spanje maandelijks gasflessen gewisseld worden (geen gasleiding), zwembad moet onderhouden worden (ja, absoluut first world problem, maar het moet wel gebeuren), belastingaangifte moet daar via een accountant. Dat is het ze waard, omdat ze daar dus gewoon zelf wonen, en er veel van genieten. Maar als investering is het veel bewerkelijker dan ‘gewoon kopen en klaar’. En hij huis heeft van die 18 jaar ongeveer 12 jaar flink onder water gestaan (financieel dan, gelukkig niet letterlijk). Pas nu zouden ze het weer zonder verlies kunnen verkopen. Dat maakte hen niet uit, ze wilden het niet verkopen, ze wilden er wonen. Maar heel erg waardevast was het dus niet, zeker niet op kortere termijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven