Geld & Recht alle pijlers

erven van Opa. wat zijn onze rechten?

26-01-2009 02:18 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
hallo allemaal.



ik heb een paar vragen en ik hoop dat hier iemand rondhangt die hier iets meer vanaf weet.

een paar maanden terug is mn Opa overleden.

hij was dement en zat de laatste jaren van zn leven in een verzorgingshuis.

voor die tijd hebben ooms en tantes voor zn geldzaken gezorgd.

in het eerste geval is het een beetje 'mis' gegaan en werd er vooral goed voor zichzelf gezorgd.

dat kwam uit en toen heeft een ander familielid dat dus overgenomen.

ook alles wat enigzins waarde had aan antiek enz is spoorloos verdwenen naar verschillende huizen.



nu is Opa dus overleden.

net als mijn vader, zijn zoon.

wettelijk valt het kindsdeel van hem dus toe aan mijn zus en aan mij.

eigenlijk zitten we hier geen van 2en echt op te wachten, omdat we beide denken dat er een hoop herrie zal ontstaan.

die is eigenlijk al een beetje ontstaan toen sommige familieleden erachter kwamen dat mn zus en ik aanspraak kunnen maken op het kindsdeel van mn vader.



ik sta eigenlijk een beetje in dubio.

aan de ene kant vind ik dat we horen te krijgen waar we recht op hebben.

dat we recht hebben van spreken en op inzage van alle papieren enz.

aan de andere kant hebben we zoiets van; steek alles maar in een donker plekje waar de zon nooit schijnt.



nu sprak ik een paar dagen terug een tante van die kant en die zei dat we inderdaad wel recht hebben op dat kindsdeel, maar dat we geen recht hebben op inzage enz.

is dat zo?

mogen wij dat inderdaad niet inkijken, en moeten we dus maar vertrouwen op de 'eerlijkheid' van de familie, die ons er eigenlijk niet bij wil hebben?

en klopt het dat alles wat in de zakken van de eerste 'verzorger' is verdwenen niet meer terug te halen is?



weet iemand hier daar iets vanaf?

alvast bedankt.
anoniem_40135 wijzigde dit bericht op 26-01-2009 02:19
Reden: minifoutje :-D
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik ken de situatie en het was inderdaad even schrikken voor ooms en tantes. Maar ja, als mijn vader nog geleefd had, had hij het gekregen en had niemand het raar gevonden: ook niet als hij een half jaar later zou zijn overleden en wij het dan alsnog hadden geerfd. Wij hebben ons niet bemoeid met de verdeling van meubels e.d.; het voelde toch alsof we iets minder recht hadden dan mijn ooms en tantes die bij voorbeeld wel zelf aan een tafel hadden gezeten of bij de aankoop van een bepaald schilderij aanwezig waren geweest - en eerlijk is eerlijk, we hadden ook niet echt iets op het oog dat we heel graag wilden hebben.



Formeel bezien heb je het recht de erfenis te verwerpen. Dat moet dacht ik via een notaris en dat zal dan ongetwijfeld geld kosten. Maar waarom zou je dat doen? Uit je post klinkt diezelfde twijfel, dus ik vermoed dat dat al een beetje knaagt.



Ik heb geen idee wat en hoe er iets in de zakken van de eerste verzorger is verdwenen. Ik zou denk ik de gespannen familieverhoudingen niet nog verder op spits drijven door daar in te gaan roeren. Sluit je gewoon aan bij de rest eventueel.



Wat betreft dat je geen inzage hebt in de stukken die ten grondslag liggen aan de berekening van jouw deel is baarlijke nonsens: over je erfdeel ben je belasting verschuldigt en ben je verplicht - een aparte - aangifte in te dienen. Dat kan natuurlijk niet als je geen idee hebt van de achterliggende stukken. Overigens wordt die aangifte dacht ik door alle erfgenamen ineens ingediend (ik kan me namelijk nogal wat handtekeningrondes herinneren - van oom naar mij, van mij naar broer, van broer naar andere broer, en van die naar tante enz.) en dan zie je vanzelf hoe jouw deel zich verhoudt tot die van de rest. Een van mijn ooms heeft die taak op zich genomen en met de te ondertekenen formulieren ook een berekening gedaan: zo konden wij controleren dat we voor het juiste bedrag tekenden. Bovendien zagen we ook hoe ons deel zich verhield tot het deel van de ooms en tantes.
Als je 'n rechtsbijstandsverzekering hebt zou ik daar om raad vragen. Je hebt er gewoon recht op en als je familie je probeert te belazeren dan moet je zeker zorgen dat alles waar jij recht op hebt naar jou komt. Al zou je 't daarna allemaal weggeven.
Alle reacties Link kopieren
In principe moet je als erfgenaam een brief krijgen van de notaris met daarbij een akte ivm testament. De notaris zal ongetwijfeld vragen wie de ergenamen zijn en als het goed is worden jullie namen hierbij genoemd.
He Lilith,



Je hebt wel degelijk recht op inzage, je moet je zelf zien als een vertegenwoordiger van je vader.



Als jouw 'vriendelijke' ooms en tantes echt vriendelijke waren dan hadden ze zoweizo tegen jouw en je zus gezegt dat jullie erfgenamen van je opa zijn. Ze willen profijt halen uit het overlijden van je vader, opdat zij je vaders erfdeel krijgen.



Mijn advies, laat die aasgieren je tanden zien.



Groet
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie goed contact met de executeur testamentair? Als deze degene is die jullie er buiten houdt zou ik contact zoeken met de notaris en jullie situatie uitleggen. Je bent volledig erfgenaam, niet een vertegenwoordiger van je vader. Zijn erfrecht is op jullie overgegaan. Jullie aandeel is kleiner dat dit van de ooms en tantes, maar dxit maakt jullie rechten op informatie en inzage niet kleiner hoor.



Qua meubels etc: lekker laten graaien als je zelf niets hoeft. De waarde die die meubels vertegenwoordigen komen als het goed is gewoon in de erfenis terug. Ze worden dus of van hun geldelijk deel afgehouden, of ze moeten er gewoon voor betalen. Wat overblijft wordt verkocht. Al het geld wordt vervolgens verdeeld.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
ik zou gewoon even bellen met de notaristelefoon zodat die je een beetje op weg kunnen helpen.



De Notaristelefoon



Voor algemene notariële vragen, op werkdagen van 09.00 tot 14.00 uur:

0900 346 93 93 (¤ 0,25 ct./p.m.)



De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Zo kunt u bijvoorbeeld met de Notaristelefoon bellen als u een vraag heeft over zaken die geregeld moeten worden bij de behandeling van een nalatenschap, of als u een (nieuwbouw) huis of appartement wilt kopen. Ook kunt u er terecht als u bijvoorbeeld een B.V. wilt starten of een vereniging wilt oprichten. Over verschillende notariële onderwerpen zijn bij de Notaristelefoon brochures beschikbaar die wij u kunnen toesturen. Voor meer gedetailleerde vragen die de Notaristelefoon niet kan beantwoorden wordt u doorverwezen naar een notaris bij u in de buurt.



De Notaristelefoon geeft geen informatie over tarieven van notarissen. De tarieven binnen het notariaat zijn vrij en de Notaristelefoon doet hier geen uitspraken over. Voor vragen over tarieven kunt u contact opnemen met een notariskantoor.
Alle reacties Link kopieren
hallo allemaal.



dank jullie voor het delen van jullie ervaringen op dit gebied.

het grote graaien in de meubels enz hebben wij ook onze deur voorbij laten gaan.

inderdaad vonden we dat dat meer aan de kinderen toekwam dan aan ons.



de twijfel is gewoon of we er in zullen duiken.

aan mijn kant zeer zeker zoals ik al typte.

juist op momenten waarop ik denk van; laat maar, tis de moeite niet waard, komt er dus weer zo'n bericht dat we geen recht hebben op inzage enz.

sorry, maar dan gaan mn haren alweer helemaal tegendraads staan.

de tante die ik aan de lijn had was zeer 'redelijk en begrijpend' maar het voelde toch niet van harte doordat die uitspraak werd gedaan.



het contact met de familie is van mijn kant uit nooit echt hartelijk geweest, mijn zus heeft meer met ze.

ook met Opa was dat zo, vandaar ook dat ik in dubio zit.

ergens, voor mijn gevoel heb ik er geen recht op, maar de manier waarop ze draaien en doen maakt me elke keer weer boos en tegendraads.



de notaristelefoon (wist niet eens dat dat bestond!) is een goed plan.

die ga ik eens even bellen over hoe en wat.
Alle reacties Link kopieren
Dat je familie het "vreemd" vindt dat jij en je zus erfgenamen zijn nu je vader is overleden, zou ik aan mijn laars lappen.

Je hebt recht op het kindsdeel van je overleden vader !

Ook moet er inzage gegeven worden in de berekening van jullie erfdeel. Inderdaad wordt de waarde van de (verdeelde) muebels/kostbaarheden verrekend met geld, aandelen, de opbrengst van de verkoop van de overige inboel en evt. opa's huis.

Jullie hebben (samen) recht op een even groot bedrag als de kinderen van je opa.
Alle reacties Link kopieren
even gebeld met de notaristelefoon.

we hebben inderdaad recht op volledige inzage in alles.

zijn woorden; ik denk dat je tante probeerde je te overbluffen, hebben mn besluit vast doen staan.

ik ga ervoor, wat de consequenties in de familie ook mogen zijn.



en de familie vind het niet vreemd Amarna, ze willen ons er niet bij hebben.

maar de manier waarop ze het nu spelen werkt alleen maar in hun nadeel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven