Geld & Recht
alle pijlers
Eten en drinken in plastic wordt duurder door nieuwe regels
woensdag 21 juni 2023 om 21:24
Zijn jullie al op de hoogte van de nieuwe regels die al heel snel in zullen gaan?
Ik vrees voor mijn beurs. Boodschappen zijn nou al torenhoog geprijsd. Bewuster omgaan met plastic ok. Maar de supermarkten gaan ons echt geen yoghurt in eigen bak laten omschudden bijvoorbeeld. Dus op wiens schouders komt die prijsverhoging vervolgens neer? Op die van de consument.
https://www.nu.nl/economie/6268874/eten ... egels.html
Aanvulling gaandeweg de rit:
Er blijkt verwarring te bestaan over deze nieuwe regels.
Zie hier de site van de Rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... et-plastic
Ik vrees voor mijn beurs. Boodschappen zijn nou al torenhoog geprijsd. Bewuster omgaan met plastic ok. Maar de supermarkten gaan ons echt geen yoghurt in eigen bak laten omschudden bijvoorbeeld. Dus op wiens schouders komt die prijsverhoging vervolgens neer? Op die van de consument.
https://www.nu.nl/economie/6268874/eten ... egels.html
Aanvulling gaandeweg de rit:
Er blijkt verwarring te bestaan over deze nieuwe regels.
Zie hier de site van de Rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... et-plastic
anoniem_65e9b0826cfac wijzigde dit bericht op 22-06-2023 15:09
22.17% gewijzigd
woensdag 21 juni 2023 om 23:43
Leveranciers helemaal verbieden om plastic te gebruiken gaat nog veel verder dan een taks op plastic, want dan is er geen keuze meer. Wie denk je dat de alternatieven dan gaat betalen? Dat wordt ook gewoon doorberekend in de productprijs, dus dat komt net zo goed bij de consument terecht, maar dan nog sterker. En ja, dat consumenten hierin veel macht hebben geloof ik zeker. Dat iets duurder maken voor de consument ertoe leidt dat winkels en fabrikanten met alternatieven komen. Zie mijn al een paar keer genoemde voorbeeld van de papieren tasjes waar winkeliers opeens mee kwamen toen de plastic tasjes niet meer gratis gegeven mochten worden bij de kassa. Voordat plastic tasjes geld kostten deed hooguit een enkele luxe of zeer milieubewuste winkel dat, nadat het geld ging kosten ook heel gewone winkels als C&A.pindakaasmetnootjes schreef: ↑21-06-2023 23:34Nou kan de overheid allerlei wetten versoepelen/verruimen/snel introduceren. Waarom verplichten ze de leveranciers dan niet om anders te gaan leveren met een prijsplafond per product? Nee, de consument moet middels een perverse prikkel de leverancier indirect aanzetten tot wijziging van beleid. Geloof je dit nou echt zelf? Dat wij het beleid van Unilever gaan beïnvloeden?
woensdag 21 juni 2023 om 23:44
Een camping is ook wel te vergelijken met een stad ja. Op de camping ben ik in 2 minuten bij mijn caravan met die pan (zie het echt nooit meer ergens trouwens hoor, dat gesjouw met je pan). In de stad ben ik een kwartier onderweg naar de friettent. Ik zie mezelf al gaan met die pan ja…ow wacht, 3 pannen want ik moet friet voor de hele familie hebben en nog snacks. Hele familie ook nog mee, ieder 1 pan in z’n hand. En dan nog naar huis fietsen, pan onder de snelbinder. Praktisch…Cottonclean schreef: ↑21-06-2023 23:34Als je het daar kunt doen, dan kun je het in Nederland toch ook doen?
woensdag 21 juni 2023 om 23:54
Dat aanbod komt vanaf, net als de papieren tasjes en de koelkasten zonder CFKs. Zo werkt de markt, als ergens vraag naar is komt het aanbod vanzelf.Irregular_Choice schreef: ↑21-06-2023 23:40Dan moet dat alternatief van die koekjes in karton er wel zijn hè?
Een komkommer kan best zonder plastic. Courgettes verkopen ze ook zonder plastic en komkommer in sommige supermarkten ook. Wij kopen soms bij Jumbo en soms bij AH. Bij de een is de komkommer verpakt in plastic, bij de ander niet. Als die taks er is zullen klanten massaal voor de niet verpakte gaan. En dan zullen supermarkten die nu enkel de verpakte aanbieden ook komkommers zonder plastic gaan verkopen, anders verliezen ze hun klandizie.
woensdag 21 juni 2023 om 23:56
Vandaar ook dat ik zei dat er dan een prijsplafond ingesteld moet worden.nicole123 schreef: ↑21-06-2023 23:43Leveranciers helemaal verbieden om plastic te gebruiken gaat nog veel verder dan een taks op plastic, want dan is er geen keuze meer. Wie denk je dat de alternatieven dan gaat betalen? Dat wordt ook gewoon doorberekend in de productprijs, dus dat komt net zo goed bij de consument terecht, maar dan nog sterker. En ja, dat consumenten hierin veel macht hebben geloof ik zeker. Dat iets duurder maken voor de consument ertoe leidt dat winkels en fabrikanten met alternatieven komen. Zie mijn al een paar keer genoemde voorbeeld van de papieren tasjes waar winkeliers opeens mee kwamen toen de plastic tasjes niet meer gratis gegeven mochten worden bij de kassa. Voordat plastic tasjes geld kostten deed hooguit een enkele luxe of zeer milieubewuste winkel dat, nadat het geld ging kosten ook heel gewone winkels als C&A.
Je weet overigens ook dat onderzocht is dat als je een papieren tasje 1x gebruikt en weggooit, dat een plastic tasje beter zou zijn geweest voor het milieu? Maar omdat daar geen boete voor verzonnen is wordt dat nu standaard aangeboden. Zolang ik voor €8,- 100 plastic tasjes kan kopen op AliExpress vanaf de andere kant van de wereld met amper verzendkosten, neem ik dit soort maatregelen gewoon niet meer serieus.
donderdag 22 juni 2023 om 00:18
Het is gewoon aangetoond dat komkommers in plastic 3 keer zo lang houdbaar zijn. En die hoeven dus veel minder snel weggegooid te worden. En dat weggooien is dus belastender voor het milieu dan dat beetje plastic. Dus als er echt om het milieu gegeven wordt, zouden alle komkommers juist in plastic moeten. Omgekeerde wereld weer dit en verkeerde tactiek als je het mij vraagt. Met dit soort maatregelen ga je de wereld niet redden hoor.nicole123 schreef: ↑21-06-2023 23:54Dat aanbod komt vanaf, net als de papieren tasjes en de koelkasten zonder CFKs. Zo werkt de markt, als ergens vraag naar is komt het aanbod vanzelf.
Een komkommer kan best zonder plastic. Courgettes verkopen ze ook zonder plastic en komkommer in sommige supermarkten ook. Wij kopen soms bij Jumbo en soms bij AH. Bij de een is de komkommer verpakt in plastic, bij de ander niet. Als die taks er is zullen klanten massaal voor de niet verpakte gaan. En dan zullen supermarkten die nu enkel de verpakte aanbieden ook komkommers zonder plastic gaan verkopen, anders verliezen ze hun klandizie.
donderdag 22 juni 2023 om 00:35
nicole123 schreef: ↑21-06-2023 23:23Maar die opties gaan er wel komen, net als die papieren zakken ipv gratis plastic zakjes. Toen koelkasten met CFKs verboden werden gingen winkeliers toch ook koelkasten zonder CFKs verkopen? Toen was het ook niet zo dat het maar gewoon zo bleef en de consument helemaal geen koelkast meer kon kopen. De markt past zich aan dit soort dingen aan en het is zelfs vrijwel de enige mogelijkheid om de markt zich echt aan te laten passen. De consument heeft de macht, via zijn portemonnee. Als je als leverancier of supermarkt of een komkommer voor 50 cent meer moet verkopen of zonder plastic, dan ga je al gauw voor zonder plastic, want dan behoud je meer kopers. Als koekjes met 2 lagen plastic 50 cent duurder worden dan koekjes in karton, dan gaan klanten massaal voor koekjes in karton en zal het aanbod daarin flink gaan toenemen.
Ja, goed verwoord!
donderdag 22 juni 2023 om 06:01
Als…..ik lees regelmatig als. Maar dat als is blijkbaar een moeilijk ding. En daar ben ik als consument de dupe van.nicole123 schreef: ↑21-06-2023 23:34In de jaren '80 kon dat bij de Konmar herinner ik me. Het lastige is dat niet iedereen er even netjes mee omgaat. Sommige mensen zitten er met hun handen in, eten er dingen uit, morsen ermee op de vloer. Als iedereen er netjes mee om zou gaan zou het een heel mooi alternatief zijn.
donderdag 22 juni 2023 om 07:01
Had dat plastic van die komkommers ook niet te maken met smijten op de veiling? Athans zo’n verhaal ging er ooit rond.Irregular_Choice schreef: ↑22-06-2023 00:18Het is gewoon aangetoond dat komkommers in plastic 3 keer zo lang houdbaar zijn. En die hoeven dus veel minder snel weggegooid te worden. En dat weggooien is dus belastender voor het milieu dan dat beetje plastic. Dus als er echt om het milieu gegeven wordt, zouden alle komkommers juist in plastic moeten. Omgekeerde wereld weer dit en verkeerde tactiek als je het mij vraagt. Met dit soort maatregelen ga je de wereld niet redden hoor.
Voor iedereen een groene tuin
donderdag 22 juni 2023 om 07:12
Daar hadden wij het hier thuis ook al over inderdaad. Wanneer dit zo is dan rijden wij graag een stukje richting DL.GroenTuintje schreef: ↑22-06-2023 07:03Geld die regel alleen in NL? Dan ga ik mooi alleen nog maar in DL winkelen… voor mij nog dichterbij ook.
donderdag 22 juni 2023 om 07:25
donderdag 22 juni 2023 om 07:32
Dit is iets dat ik in theorie een goed idee vind, maar waarvan ik zelf helaas een slachtoffer zal zijn van de praktijk.
Ik zit in de wia en heb een zware energie beperking. Voor mij betekent dat dat ik niet meerdere supermarkten af kan. Ik moet het laten thuis bezorgen. Momenteel lukt het me financieel nog om 1 keer in de twee maanden door Pieter Pot wat basis producten te laten bezorgen, maar zij hebben ook heel veel niet en ik weet niet hoe lang dat financieel haalbaar blijft.
Verder ben ik geheel afhankelijk van gemaksproducten. Of beter gezegd 'energie besparende producten' in mijn geval. Dat betekent dat vrijwel alles wat ik koop voorgesneden is, omdat dat mij extreem veel energie bespaart met koken. Echter is dat vrijwel altijd in het plastic. Ik kam de supermarkten niet onder druk zetten door andere keuzes te maken, want zelfs in het vriesvak is de keuze voorgesneden groenten in een kartonnen verpakking zeer beperkt. En om nu vijf dagen in de week spinazie te eten, daar word ik toch ook niet heel blij van.
Hetzelfde geldt voor kant en klaar, wat ik ook altijd in huis heb voor als ik echt niet kan koken en toch moet eten (ja, ik kook voorraad maar soms is mijn vriezer leef of ik krijg een crash op mijn kookdag en heb niks ontdooit).
Met een dalend inkomen, zal de prijs van mijn boodschappen dus sowieso gaan stijgen, omdat ik geen andere opties heb.
Hoewel ik in theorie dus voor ben, merk ik zelf hoe hard de praktijk je kan raken als je vrijwel geen andere opties hebt. En hoewel ik zelf geen betere oplossingen weet om de hoeveelheid plastic te verminderen, kan ik alleen maar hopen dat de supermarkten heel snel zelf aanpassingen gaan maken anders wordt het een krappe bedoening hier. En eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels of ik veel van de supers kam verwachten.
Ik zit in de wia en heb een zware energie beperking. Voor mij betekent dat dat ik niet meerdere supermarkten af kan. Ik moet het laten thuis bezorgen. Momenteel lukt het me financieel nog om 1 keer in de twee maanden door Pieter Pot wat basis producten te laten bezorgen, maar zij hebben ook heel veel niet en ik weet niet hoe lang dat financieel haalbaar blijft.
Verder ben ik geheel afhankelijk van gemaksproducten. Of beter gezegd 'energie besparende producten' in mijn geval. Dat betekent dat vrijwel alles wat ik koop voorgesneden is, omdat dat mij extreem veel energie bespaart met koken. Echter is dat vrijwel altijd in het plastic. Ik kam de supermarkten niet onder druk zetten door andere keuzes te maken, want zelfs in het vriesvak is de keuze voorgesneden groenten in een kartonnen verpakking zeer beperkt. En om nu vijf dagen in de week spinazie te eten, daar word ik toch ook niet heel blij van.
Hetzelfde geldt voor kant en klaar, wat ik ook altijd in huis heb voor als ik echt niet kan koken en toch moet eten (ja, ik kook voorraad maar soms is mijn vriezer leef of ik krijg een crash op mijn kookdag en heb niks ontdooit).
Met een dalend inkomen, zal de prijs van mijn boodschappen dus sowieso gaan stijgen, omdat ik geen andere opties heb.
Hoewel ik in theorie dus voor ben, merk ik zelf hoe hard de praktijk je kan raken als je vrijwel geen andere opties hebt. En hoewel ik zelf geen betere oplossingen weet om de hoeveelheid plastic te verminderen, kan ik alleen maar hopen dat de supermarkten heel snel zelf aanpassingen gaan maken anders wordt het een krappe bedoening hier. En eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels of ik veel van de supers kam verwachten.
I do cross stitch; so you know that I have the patience to stab something a thousand times
donderdag 22 juni 2023 om 07:33
Het is inderdaad ook beter bestand tegen butsen ja. Zonder plastic heb je dat veel sneller en verrotten ze dus ook weer sneller. Bij komkommers snap ik dat plastic echt wel, die zijn niet heel stevig en beschadigen gewoon snel. Maar goed, we willen weer het beste jongetje uit de klas zijn als overheid hè dat het dus slechter voor het milieu is zonder plastic, is niet zo belangrijk. Dat is hetzelfde met die plastic rietjes die allemaal moesten worden vervangen. Maar ondertussen zitten al die papieren rietjes nog steeds gewoon in zo’n plasticje verpakt die aan die pakjes hangen. En heb je van die papieren rietjes er soms wel 3 nodig voor 1 drankje, omdat ze zompig worden. En ook die rietjes zijn niet 100% afbreekbaar, er zit vaak pfas in. Om nog maar te zwijgen over het verstikkingsgevaar bij kinderen als die zo’n zompig geworden rietje gebruiken.GroenTuintje schreef: ↑22-06-2023 07:01Had dat plastic van die komkommers ook niet te maken met smijten op de veiling? Athans zo’n verhaal ging er ooit rond.
We bedenken allemaal leuke dingen en dat moet dan meteen ingevoerd worden. Alleen goed onderzoek ontbreekt dan weer en het levert weer andere problemen op. Dat is met die plastic verpakkingen nu ook weer. Het moet meteen, maar over de verdere gevolgen gaat pas iemand nadenken als we er tegenaan lopen.
donderdag 22 juni 2023 om 07:33
Ik koop uit principe geen komkommers (en paprika's, aubergines, etc) in plastic. Die komkommer zonder plastic blijft bij mij in de koelkast zeker een week na aankoop goed. Daarna begint hij wat slap te worden.Irregular_Choice schreef: ↑22-06-2023 00:18Het is gewoon aangetoond dat komkommers in plastic 3 keer zo lang houdbaar zijn. En die hoeven dus veel minder snel weggegooid te worden. En dat weggooien is dus belastender voor het milieu dan dat beetje plastic. Dus als er echt om het milieu gegeven wordt, zouden alle komkommers juist in plastic moeten. Omgekeerde wereld weer dit en verkeerde tactiek als je het mij vraagt. Met dit soort maatregelen ga je de wereld niet redden hoor.
Dat zou dan betekenen dat een komkommer in plastic drie weken goed blijft? Ik kan het me niet voorstellen.
Daarbij, hoe lang wil je met (bijvoorbeeld) een komkommer doen? Iedereen doet toch wel zo'n beetje minimaal 1x per week boodschappen?
donderdag 22 juni 2023 om 07:41
Het gaat erom hoe lang de komkommer goed blijft voordat jij hem.gekocht hebt.stippensokken schreef: ↑22-06-2023 07:33Ik koop uit principe geen komkommers (en paprika's, aubergines, etc) in plastic. Die komkommer zonder plastic blijft bij mij in de koelkast zeker een week na aankoop goed. Daarna begint hij wat slap te worden.
Dat zou dan betekenen dat een komkommer in plastic drie weken goed blijft? Ik kan het me niet voorstellen.
Daarbij, hoe lang wil je met (bijvoorbeeld) een komkommer doen? Iedereen doet toch wel zo'n beetje minimaal 1x per week boodschappen?
.
donderdag 22 juni 2023 om 07:49
pindakaasmetnootjes schreef: ↑21-06-2023 23:56Vandaar ook dat ik zei dat er dan een prijsplafond ingesteld moet worden.
Je weet overigens ook dat onderzocht is dat als je een papieren tasje 1x gebruikt en weggooit, dat een plastic tasje beter zou zijn geweest voor het milieu? Maar omdat daar geen boete voor verzonnen is wordt dat nu standaard aangeboden. Zolang ik voor €8,- 100 plastic tasjes kan kopen op AliExpress vanaf de andere kant van de wereld met amper verzendkosten, neem ik dit soort maatregelen gewoon niet meer serieus.
Huh?
donderdag 22 juni 2023 om 07:55
De vraag is, of het verhogen van de (plastic) prijzen zal zorgen voor een mindere plastic berg.
Ik denk van niet, ik denk dat mensen het gewoon betalen en dat supermarkten ed geen extra moeite doen om er voor te zorgen dat consumenten bv wel hun eigen bakjes kunnen meenemen.
donderdag 22 juni 2023 om 07:58
Dit jaIrregular_Choice schreef: ↑21-06-2023 21:48Maar is dat onze schuld dan als consument? Producten moeten toch ergens in zitten? Melk zo in je hand meenemen is ook zo lastig boodschappen doen hè. Ik ben het er mee eens dat er iets gedaan moet worden aan die berg ja. Maar dat de consument ook hiervoor weer op draait, vind ik onzin. Ik kan er niks aan doen dat bedrijf x plastic gebruikt als verpakkingsmateriaal hè. Zet hen er toe aan om dat te veranderen ipv de consument nog verder de shit in te helpen. Alles is al gigantisch duur geworden en dat blijft maar aan de gang. Dat kan zo niet door gaan, veel mensen hebben nu al een probleem om boodschappen te betalen. Dat moet niet nog erger worden.
Ze beginnen altijd met de gevolgen aan te pakken, niet met de oorzaak
donderdag 22 juni 2023 om 08:05
Dan ben je toch een stap te laat???nicole123 schreef: ↑21-06-2023 22:22Als bepaalde dingen duurder worden voor de consument dan zal de consument ze minder kopen en op zoek gaan naar alternatieven. En dat is nou precies de prikkel die bedrijven nodig hebben om te veranderen. Deze regel is dus het ertoe aanzetten van bedrijven om te veranderen.
Ik vind het een goede zaak. Met alleen maar vragen of ze alsjeblieft minder plastic willen gebruiken kom je er niet, helemaal verbieden gaat ook wat ver. 'De vervuiler betaalt' is een prima manier om zowel consumenten als bedrijven die intrinsiek niet zo gemotiveerd zijn toch via financiële prikkels aan te zetten tot bepaald gedrag. En als ze toch nog koekjes in 3 lagen plastic verpakken of die koekjes kopen het extra geld dat dat oplevert ten goede laten komen aan het milieu.
Ik ben ook echt niet zo heilig dat ik geen plastic verpakkingen in huis heb, maar ik vind het wel terecht om er extra voor te betalen. Ik vind 'ja maar dan worden mijn boodschappen duurder' geen reden om maar gezamenlijk het milieu te blijven verzieken, tot het echt onleefbaar wordt. De oceanen en rest van de natuur zitten dieper in de shit dan de Nederlandse consument.
donderdag 22 juni 2023 om 08:22
extreem zoals alle regels/veranderingen.
"ja maar ik ** vul iets leuks in** " en hop, iemand heeft voor zichzelf een reden waarom de regel niet voor hem/haar geldt of extreem zielig is voor "vul maar in"
En doooooor!
donderdag 22 juni 2023 om 08:23
omdat er geen prikkel is de moeite te doen en mensen zijn van nature lui.Vanessa85 schreef: ↑21-06-2023 23:23Albert Heijn had toch paar jaar geleden een proef? Dat er een gangpad was waarbij klanten hun eigen pot mee konden nemen om hagelslag te vullen, rijst, pasta enz
Tot nu toe nog niet zo’n succes
https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/ ... aam-milieu
is de pasta in zak 5 euro en die je zelf moet tappen 3 euro dan wordt het heul snel een succes
En doooooor!
donderdag 22 juni 2023 om 08:26
en wat zou voor "ze" dan het geweldige zijn aan de bedelstaf voor de bevolking? ik lees deze argumenten vaak op zo'n beetje alles waar de overheid bij betrokken is, maar als je 12,5 seconde nadenkt dan weet je toch dat het onzin is.Jennana schreef: ↑21-06-2023 23:27Daar zijn ze ook gewoon op uit. Gezond eten en leven wordt uiteindelijk alleen iets voor de elite. Ze blijven maar doorgaan met die dure onzinnige groene shit. En het helpt niets, maar brengt bijna iedereen uiteindelijk aan de bedelstaf. Daar is het ze gewoon om te doen.
die zogenaamde verrijking van de boefjes in den haag komt van belastinggeld. en hoe komt dat binnen als wij allemaal aan de bedelstaf zijn? uit een boompje?
En doooooor!
donderdag 22 juni 2023 om 08:30
dan is het sowieso gek dat je behalve voor speciale dingen nog in nederland boodschappen doet. ik woon net als jij zo'n beetje op de grens en koop voor normale prijzen bijna al mijn boodschappen biologisch bij de duitse aldi en rewe.
het enige dat ik in NL haal is bijvoorbeeld honig vermicelli of andere echt nederlandse dingen.
En doooooor!
donderdag 22 juni 2023 om 08:47
Misschien handig om te lezen waarop deze heffing komt
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... et-plastic
Het gaat dus niet om je komkommer of pak melk.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... et-plastic
Het gaat dus niet om je komkommer of pak melk.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in