Geld & Recht alle pijlers

Garant staan of niet?

14-12-2009 13:04 72 berichten
Alle reacties Link kopieren
Er is een collega met wie ik het erg goed kan vinden. Ik zou hem bijna een vriend kunnen noemen. Hij komt uit een ver en vreemd land maar woont nu in Nederland en is goed ingeburgerd. Hij wil graag familie over laten komen voor een gewone visite, omdat hij ze al lang niet gezien heeft en het voor hem niet mogelijk is zelf naar zijn land van oorsprong te gaan. Maar het mag niet van onze overheid, tenzij hij hier iemand kan vinden die zich garant stelt voor het bezoek. En daarvoor heeft hij mij gevraagd.



Normaal gesproken zou ik het zo doen, maar ik heb de afgelopen tijd nogal wat meegemaakt. Zo had ik een relatie die helaas afliep en omdat ik mijn ex ook vertrouwde heb ik me daarin nogal kwetsbaar opgesteld. Dat vertrouwen is flink beschaamd en het kostte me maanden van stress en ongeveer 50.000 euro. Hier ging dus van alles mis wat nooit mis kon gaan, werden beloftes verbroken die nooit verbroken zouden worden en gebeurden dingen die totaal onverwacht waren en door mij voor onmogelijk werden gehouden. Hierdoor ben ik nu een stuk voorzichtiger geworden.



Om nu mijn hoofd weer in een strop te steken zie ik dus niet zitten, ik heb net puin geruimd en nu mijn leven net weer een beetje op de rails. Maar ik vind het ook vervelend als hij door mij zijn familie niet kan zien.



Wat moet ik doen? En weet iemand welk risico ik loop? Volgens de collega kan ik in het ergste geval (wat natuurlijk niet gaat gebeuren) een boete van 20.000 euro krijgen. Klopt dit, of zijn er nog meer gevolgen?

Garant staan of niet?

Totaal aantal stemmen: 68

Natuurlijk niet, eerst je eigen leven weer op orde krijgen (94%)
Ja, doen, familie is belangrijker dan financieel risico (1%)
Bah, weer zo'n poll, hou daar eens mee op (4%)
Alle reacties Link kopieren
@Allen en vooral IND:

Hartelijk dank, ik ben er uit. De verwijzingen van IND waren erg nuttig. Als ik dat langsloop en de voorwaarden zie, snap ik niet waarom de collega mij nodig zou hebben.



Ik ga het risico niet lopen en hij kan het zo te zien wel op een andere manier oplossen, door minder mensen over te laten komen of voor een kortere tijd, bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het is niet mijn probleem en ik ga het dat ook niet maken.
quote:singalala schreef op 14 december 2009 @ 13:32:

Ik vind dat er weer een hoop vooroordelen door de lucht zwerven... pfff, sympathieke mensen hoor :puke: Je bent inderdaad snel met het veroordelen van mensen die grotendeels precies hetzelfde zeggen als jij.
quote:Nick_II schreef op 14 december 2009 @ 13:37:

@Allen en vooral IND:

Hartelijk dank, ik ben er uit. De verwijzingen van IND waren erg nuttig. Als ik dat langsloop en de voorwaarden zie, snap ik niet waarom de collega mij nodig zou hebben.



Ik ga het risico niet lopen en hij kan het zo te zien wel op een andere manier oplossen, door minder mensen over te laten komen of voor een kortere tijd, bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het is niet mijn probleem en ik ga het dat ook niet maken.Gewoon uit nieuwsgierigheid, en niet om te stoken oid, maar nu je dit weet, geeft je dat een ander beeld van die collega?
Alle reacties Link kopieren
Ik vroeg me precies hetzelfde af, rider.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 14 december 2009 @ 13:39:

[...]

Gewoon uit nieuwsgierigheid, en niet om te stoken oid, maar nu je dit weet, geeft je dat een ander beeld van die collega?Nee hoor, zo goed van vertrouwen ben ik namelijk nog steeds wel Ik denk dat het voor hem erg lastig is om precies te vertellen hoe de vork in de steel zit, om meerdere redenen (cultureel, taalbeheersing, etc.). Hij wil mij geen oor aan naaien, daar ben ik van overtuigd. Maar dat is nog geen reden om mee te doen.
quote:Nick_II schreef op 14 december 2009 @ 13:42:

[...]



Nee hoor, zo goed van vertrouwen ben ik namelijk nog steeds wel Ik denk dat het voor hem erg lastig is om precies te vertellen hoe de vork in de steel zit, om meerdere redenen (cultureel, taalbeheersing, etc.). Hij wil mij geen oor aan naaien, daar ben ik van overtuigd. Maar dat is nog geen reden om mee te doen.

ok, nou gelukkig maar.



Ik ben zelf wel zo'n azijnpisser dat ik de relatie met die collega wat anders zou gaan zien, maar het lijkt me fijn als je je daar geen zorgen over maakt.
Alle reacties Link kopieren
Heeft 'ie nog niet vrienden die garant kunnen staan? Of ben jij de enige persoon in zijn omgeving met genoeg geld?
quote:rider schreef op 14 december 2009 @ 13:51:

[...]



ok, nou gelukkig maar.



Ik ben zelf wel zo'n azijnpisser dat ik de relatie met die collega wat anders zou gaan zien, maar het lijkt me fijn als je je daar geen zorgen over maakt.ik zou er ook anders tegen over gaan staan als ik er achter kwam dat hij het ook zonder 'n gekke henkie met 'n dikke portomonee kan regelen, want hij zal die info hoe hij het kan regelen toch ook niet uit z'n duim gezogen hebben
Alle reacties Link kopieren
Waarom nou weer gelijk uitgaan van kwade trouw van die collega? Tuurlijk kan hij de boel willen belazeren, maar misschien is het voor hem ook allemaal erg onduidelijk en dacht hij dat hij iemand nodig heeft om garant te staan.



Ik sluit me overigens wel aan bij de meerderheid om het gewoon niet te doen.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
nou dan help je hem toch om de papieren in te vullen zodat zijn familie alsnog kan komen. Daarmee help je hem ook uit de brand en kun je zelf geen problemen krijgen.

Mooi opgelost zo!
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 14 december 2009 @ 14:02:

[...]



ik zou er ook anders tegen over gaan staan als ik er achter kwam dat hij het ook zonder 'n gekke henkie met 'n dikke portomonee kan regelen, want hij zal die info hoe hij het kan regelen toch ook niet uit z'n duim gezogen hebbenMet een dikke portomonee komt ie er niet hoor. Hij moet voldoende en duurzaame middelen van bestaan hebben. Het hebben van een leuke spaarrekening bij de bank telt daarin niet mee. Of hij moet van zeer riant van de rente kunnen leven.... En dan heb ik het over meer dan 2000 euro per maand. Een vermogen wordt niet gezien als inkomen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn tip is ook om het niet te doen. Zeker als hij "maar" een collega is.

Ik zelf heb ook aan de andere gestaan.

Mijn vriend komt ook uit een niet EU-land en ik zelf woon en werk niet in Nederland, dus ook ik moest iemand zoeken om garant te staan voor hem. Ik heb toen mijn zus gevraagd.

Die daarmee natuurlijk ook een heel groot risico nam en ze heeft er ook ( heel ) even over na willen denken en toen wel alles goed door gelezen en bekenen waarvoor ze dus precies garant stond. Ze kende mijn vriend niet en hij had net zo goed de benen kunnen nemen. Ik wist dat hij dat niet zou doen, maar zij wist het niet natuurlijk.

Help de collega wel met de hele papier handel, want dat is soms een ingewikkelde zaak. Had ik zelfs problemen mee. Best ingewikkeld, maar uiteindelijk wel simpel.

Nu zijn we met een permanent visum voor mijn vriend bezig, maar gelukkig woon ik in een land waar het allemaal wat makkelijker is. En ik hoop dat ze in de toekomst bij de EU komen ( Nee, hij komt niet uit Turkije! ).
Alle reacties Link kopieren
quote:gelukkigmeisje schreef op 14 december 2009 @ 14:20:

nou dan help je hem toch om de papieren in te vullen zodat zijn familie alsnog kan komen. Daarmee help je hem ook uit de brand en kun je zelf geen problemen krijgen.

Mooi opgelost zo!

Ze hoeft hem er niet bij te helpen. Hij moet eerst bellen met het dichtsbijzijnde kantoor. (zwolle, utrecht, amsterdam, rotterdam, den haag, den bosch) Daar vraagt ie de formulieren op of hij print ze van de ind site. Invullen kan samen met de loketmedewerker gedaan worden. Hij moet de kopieën van de paspoorten hebben, kopieen van 3 laatste loonstroken, zijn eigen vergunning en paspoort. En die moet nog geldig zijn! Kopieen van de tickets.



Enneh hopen dat ie een beste bak met centen heeft. Ik dacht dat het al tegen de 830 euro per aanvraag is. Dus de héle familie zal echt niet over kunnen komen.



Mocht je collega een asielvergunning hebben en hij gaat nog wel eens naar het land van herkomst dan willen wij dat natuurlijk wel graag weten.... Want dat mag niet. Want dan trekken we de vergunning in. En kan ie terug. Is ie weer fijn bij zijn familie.



En ja, enig sarcasme is een ind-er ook niet vreemd. En ik werk hier al eeuwen. Ik ken mijn pappenheimers
Alle reacties Link kopieren
.
quote:IND schreef op 14 december 2009 @ 14:34:

[...]

Mocht je collega een asielvergunning hebben en hij gaat nog wel eens naar het land van herkomst dan willen wij dat natuurlijk wel graag weten.... Want dat mag niet. Want dan trekken we de vergunning in. En kan ie terug. Is ie weer fijn bij zijn familie.Ook nadat iemand een verblijfstatus heeft?quote:En ja, enig sarcasme is een ind-er ook niet vreemd. En ik werk hier al eeuwen. Ik ken mijn pappenheimers Ik heb iemand in de naaste familie die zich nogal druk maakt met he opvangen van illegalen e.d. Als je ziet wat een gezwendel daar zit, dan ontwikkel je ook wel enig sarcasme. Ook over de veeeel te lieve IND trouwens
Alle reacties Link kopieren
Hoi IND



Mijn zus heeft garant gestaan voor mijn vriend, dit was gewoon een kort bezoekje in Nederland. Maar mijn zus heeft niks hoeven te betalen, voor de aanvraag. Dat deed mijn vriend in zijn land, maar hij hoefde bij verre niet dit soort bedragen te betalen. Ging geloof ik om ¤20 ofzo.

Waarin zit dit verschil?

Mijn zus moest inderdaad wel aantonen hoeveel per maand zij verdiende, en ze werkt maar part time, dus een bak met centen heeft zij ook niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 14 december 2009 @ 14:38:

Ook nadat iemand een verblijfstatus heeft?

Dat is het zelfde. Als bijvoorbeeld een Afghaan een verblijfsvergunning heeft gekregen omdat zijn vluchtverhaal geloofwaardig is mag hij niet terug naar Afghanistan. Hij heeft daar immers te vrezen voor zijn leven? Waarom zou je dan teruggaan?

Wat ik wel vaak zie is dat asielzoekers als ze eenmaal genaturaliseerd zijn wél teruggaan naar hun land van herkomst. Ik blijf daar een dubbel gevoel bij houden. Het mag, maar toch...





[...]



Ik heb iemand in de naaste familie die zich nogal druk maakt met he opvangen van illegalen e.d. Als je ziet wat een gezwendel daar zit, dan ontwikkel je ook wel enig sarcasme. Ook over de veeeel te lieve IND trouwens

Dank je. En ja, het illegalenverhaal.... ik snap dat mensen zich daar druk/zorgen over maken. Echter, ze zijn wél illegaal he? Dus mogen ze hier niet blijven. Hoe sneu ook. Als je niet voldoet aan de wet (waar we met z'n allen voor gekozen hebben bij verkiezingen) moet je toch terug. Ook al zit je hier al jaren. En spreek je goed Nederlands. En ben je een lieve meid/jongen.

Wat illegalen moeten doen is via het IOM proberen terug te gaan. Het IOM is een instantie die illegalen helpt bij het terugkeren naar het land van herkomst.
Alle reacties Link kopieren
quote:vivagirl schreef op 14 december 2009 @ 14:38:

Hoi IND



Mijn zus heeft garant gestaan voor mijn vriend, dit was gewoon een kort bezoekje in Nederland. Maar mijn zus heeft niks hoeven te betalen, voor de aanvraag. Dat deed mijn vriend in zijn land, maar hij hoefde bij verre niet dit soort bedragen te betalen. Ging geloof ik om ¤20 ofzo.

Waarin zit dit verschil?

Mijn zus moest inderdaad wel aantonen hoeveel per maand zij verdiende, en ze werkt maar part time, dus een bak met centen heeft zij ook niet.

Je kan bij de ambassade in het land van herkomst (LVH) een toeristenvisum aanvragen. Dan mag je maximaal 3 maanden in Nederland blijven. Wil je langer blijven dan moet je een machtiging tot voorlopig verblijf hebben. Dat kan je ook bij de ambassade aanvragen. Dan hoeft je zus niks te betalen. Een visum is goedkoper dan een mvv.

Garantsteller is bijna altijd nodig. De terugkeer van de vreemdeling moet gewaarborgd zijn.

Als je zus haar vriend permanent naar nederland wil halen moet ze ¤1476 netto per maand verdienen. (excl. vakantiegeld)
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend was hier gewoon een weekje, om mijn familie te leren kennen. Dus hij had gewoon een toeristen visum.

En hij zal hij hier niet permanent heen komen, want ik woon in het buitenland en we zijn voor een visum daar bezig en dat lijkt makkelijker.



Soms erg frustrerend, die hele papierhandel. Maar wel begrijpelijk. Hopelijk snel verandering in.
quote:IND schreef op 14 december 2009 @ 15:04:

Dat is het zelfde. Als bijvoorbeeld een Afghaan een verblijfsvergunning heeft gekregen omdat zijn vluchtverhaal geloofwaardig is mag hij niet terug naar Afghanistan. Hij heeft daar immers te vrezen voor zijn leven? Waarom zou je dan teruggaan?

Wat ik wel vaak zie is dat asielzoekers als ze eenmaal genaturaliseerd zijn wél teruggaan naar hun land van herkomst. Ik blijf daar een dubbel gevoel bij houden. Het mag, maar toch...





Ik zie mensen hier komen, jaren ergens tussen illegaal en niet illegaal teren op de zak van een naast familielid, die zich het vuur uit de schoenen loopt om die schatten aan een verblijfvergunnig te helpen. En ALS dat dan met inzet van advocaten, artsen, en wat al niet, gelukt is, is een ticket voor bezoek aan de familie thuis niet zelden de eerste grote uitgaaf. Ik, eh, verbaas me daar wel eens over



quote:Dank je. En ja, het illegalenverhaal.... ik snap dat mensen zich daar druk/zorgen over maken. Echter, ze zijn wél illegaal he? Dus mogen ze hier niet blijven. Hoe sneu ook. Als je niet voldoet aan de wet (waar we met z'n allen voor gekozen hebben bij verkiezingen) moet je toch terug. Ook al zit je hier al jaren. En spreek je goed Nederlands. En ben je een lieve meid/jongen.

Wat illegalen moeten doen is via het IOM proberen terug te gaan. Het IOM is een instantie die illegalen helpt bij het terugkeren naar het land van herkomst.

Het echt héél lieve familielid redeneert:



- ik heb niet voor die wet gekozen

- en de joden in '33-'45 waren ook maar wat blij als ze geholpen werden, illegaal of niet.



Ik kan een deel van die redenering volgen, maar ergens heb ik toch het gevoel dat de Nederlandse regering/ambtenarij vandaag de dag ietsje zorgvuldiger is dan in '33-'45.



Het is wat dubbel. Ik vind zoveel naastenliefde echt mooi. Ik ben wel eens jaloers dat ik niet wat minder cynisch ben. Maar aan de andere kant, zoveel naïviteit vind ik ook wel wat eng.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het al gezegd maar ik heb vooral moeite met de uitspraak van jou "als het niet kan doorgaan komt dit door mij".



Je hebt juist je leven weer op de rails en dan ga je weer een bepaald risicovolle situatie aan...niet doen...
De beste stuurlui, zitten op het Viva forum.
Alle reacties Link kopieren
off topic: ¤830 om iemand over te laten komen?!?!!?!?!!!?!?!!? wat belachelijk veel geld!
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou er niet aan beginnen. Mijn man komt ook uit het buitenland en voor hem heb ik wel garant gestaan, en dan doe je het omdat je samen wil zijn met je geliefde. Voor naaste familie (ouders,broers/zussen) van mijn man zou ik het ook nog wel doen, maar voor mensen daarbuiten, neuh.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 14 december 2009 @ 15:30:

[...]





Ik zie mensen hier komen, jaren ergens tussen illegaal en niet illegaal teren op de zak van een naast familielid, die zich het vuur uit de schoenen loopt om die schatten aan een verblijfvergunnig te helpen. En ALS dat dan met inzet van advocaten, artsen, en wat al niet, gelukt is, is een ticket voor bezoek aan de familie thuis niet zelden de eerste grote uitgaaf. Ik, eh, verbaas me daar wel eens over

En velen met jou. Ik ook. Soms denk ik wel eens "waar doen ze het van?" Ik kan amper met mijn gezin lekker 2 weken in de zomer naar een Mediterraan land om in de zon te liggen en zij gáán gewoon....



*jaloersmodus uit*



[...]



Het echt héél lieve familielid redeneert:



- ik heb niet voor die wet gekozen

- en de joden in '33-'45 waren ook maar wat blij als ze geholpen werden, illegaal of niet.



Ik kan een deel van die redenering volgen, maar ergens heb ik toch het gevoel dat de Nederlandse regering/ambtenarij vandaag de dag ietsje zorgvuldiger is dan in '33-'45.



Het is wat dubbel. Ik vind zoveel naastenliefde echt mooi. Ik ben wel eens jaloers dat ik niet wat minder cynisch ben. Maar aan de andere kant, zoveel naïviteit vind ik ook wel wat eng.

Mee eens. De mentaliteit was toen wel wat anders. En ik ga er idd vanuit dat de hoge heren vandaag de dag weten wat ze doen.

En zoals ik als schreef ik werk al 15 jaar voor de IND in verscheidene functies maar ik ben zéker cynisch geworden. Door alle verhalen die ik heb gehoord en gelezen. Je gelooft je ogen en oren soms niet wat voor verhalen ze ophangen, echt je lacht je dood.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven