Geld & Recht alle pijlers

Geld besparen met de auto

10-06-2009 09:15 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Je kan een zuinige auto kopen, je kan onder een auto zuinige banden doen, je kan het Nieuwe Rijden toepassen, je kan zuinige lampjes indraaien, je kan de auto laten staan, je kan milieuvriendelijker brandstof kopen en voor de echte diehards: je kan je auto laten eco-chip tunen.



En dit alles om brandstof te besparen en dus het milieu en dus geld.



Zijn er mensen die dit doen? Het Nieuwe Rijden pas ik wel toe, maar die duurdere brandstof koop ik niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:wankelevenwicht schreef op 11 juni 2009 @ 00:53:

[...]

Rijden jullie dan wel op cruise control op de snelweg?



Voor TO: elke twee maanden je bandenspanning controleren en zonodig op peil brengen. Scheelt enorm in het brandstofverbruik (en slijtage van je banden).



Ik vind 't te druk om cruise control te gebruiken in Nederland. En als je een stabiele rechtervoet hebt kun je ook nauwkeurig 1 snelheid rijden.



(Ik gebruik cc alleen bij sommige trajectcontroles, zoals die in de Westerschelde-tunnel).
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 10 juni 2009 @ 09:17:

Nee, ik rij gewoon zoals ik rij (ik heb 'n pittige rijstijl) en gebruik normale euro95 benzine. Ik rij overdag vaak met licht op en gebruik mijn airco regelmatig (ook als het niet warm is om te ontvochtigen)

Ik moet na ca. 550 km tanken, dus valt allemaal best mee.



Airco haalt idd veel vocht uit de lucht. Regende vandaag heel hard hier, en stap maar eens met katoenen kledingstuk met flink wat regendruppels er op in een auto zonder airco, dan beslaan alle ramen. Airco aan en je kunt weer naar buiten kijken



Ik rij puur voor 't geld wat rustiger: met een literprijs van boven de 1 euro 40 heeft dat zin, al vind ik het irritant om steeds te moeten letten op het verbruik.

Ook controleer in de bandenspanning elke maand (incl. profieldiepte, en eventuele oneven slijtage aan de banden). Maar dat is puur voor mijn veiligheid.



En ik probeer de kosten te drukken door de auto uit te laten rollen (als er niemand achter me rijdt) voor een rotonde of stoplichten: scheelt benzine, en slijtage van remblokken/schijven, en wat rustiger op rotonde's rijden scheelt bandenslijtage.

Ik denk puur aan de kosten, niet aan "'t milieu".

Zoals de meeste mensen denk ik.

Schonere (minder vervuilende) en zuiniger nieuwe auto is gewoon te duur, dus ik rij door met mijn 11 jaar oude barrel.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fame schreef op 10 juni 2009 @ 09:22:

Ik rijd allemaal oldtimers. Het nieuwe rijden gaat daarvoor niet op, maar het scheelt heel veel geld in de knip door geen wegenbelasting en een all-risk verzekering waar je bijna geld toe op krijgt. Onderhoud wordt gedaan door het uitgespaarde geld, dus per saldo is dat heel goedkoop.



Nieuwe kleine auto's die een bepaald maximaal normverbruik hebben zijn nu of binnenkort ook helemaal wegenbelasting vrij. Maar je hebt ook veel minder onderhouds/reparatiekosten met zo'n nieuw autootje vergeleken met een klassieker?



(Een klassieker in goede staat zal ongeveer zoveel kosten als zo'n "groen" nieuw wagentje? Ik vraag me af of het wegenbelastingvrij zijn van een klassieke auto opweegt tegen 't feit dat alles oud is (en soms roest) en dus er normaal gesproken meer vervangen/gerepareerd moet worden?).
Alle reacties Link kopieren
quote:quattro35 schreef op 11 juni 2009 @ 23:18:

[RIjden op cruise control]



Ik vind 't te druk om cruise control te gebruiken in Nederland. En als je een stabiele rechtervoet hebt kun je ook nauwkeurig 1 snelheid rijden.



(Ik gebruik cc alleen bij sommige trajectcontroles, zoals die in de Westerschelde-tunnel).



Ik doelde meer op de negatieve invloed van cruise control op het verbruik: afremmen op de motor als je helling af rijdt, en bijgassen als je helling op rijdt. Was meer in de trant van: lampjes uitlaten overdag zet nauwelijks zoden aan de dijk, dus je kunt beter letten op wat echt uitmaakt, zoals cc, bandenspanning, nieuwe rijden.



Vraag me trouwens oprecht af of het überhaupt uitmaakt, dimlicht aan of uit. De dynamo wordt gewoon altijd aangedreven zodra je motor draait, dus als het al enig verschil zou uitmaken moet het zijn dat bij niet opladen van de accu de dynamo een lagere weerstand heeft voor de motor, die dan dus een kleiner deel van de brandstof verstookt aan de dynamo. Mijn gevoel zegt dat het geen significant verschil is, áls er al een verschil is. Bovendien vraagt de startmotor elke keer om zoveel energie, dat je voor diezelfde hoeveelheid stroom een week je dimlicht kan laten branden gok ik.
anoniem_69259 wijzigde dit bericht op 12-06-2009 01:10
Reden: Stijlfoutje.
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
70 % van alle auto's rijdt op te zachte banden. Elke maand controleren is nodig maar de meeste mensen doen het niet.

Dat kost gemiddeld zo'n 5 % aan extra brandstofverbruik (en tot extra bandenslijtage, CO2 uitstoot en onveiligheid).

Controleer je banden als ze nog koud zijn en vul ze rustig bij tot 0,2 bar boven de adviesspanning. Iets te hard is niet erg.

Vergeet je reserveband niet. Als je die nodig hebt is het lastig als hij halfleeg is.
Polygamie = intensieve vrouwhouderij

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven