Geld & Recht alle pijlers

getrouwd in Nederland en scheiden in Malta

09-12-2009 12:52 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een vraagje? Mijn nicht is getrouwd met iemand uit een ander land in Malta

Nu wil ze van hem scheiden. Ze is getrouwd in Nederland. Nu wil haar aankomende ex man scheiden in Malta.

En scheiden via Maltees recht

Het huwelijk is aangegaan in Nederland.

Ze wonen ook nu al meer dan 7 jaar in Nederland Dan kun je toch niet zomaar scheiden in een ander land. Weet iemand hoe dit zit?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het moeten weten, want heb volgende week tentamen internationaal privaatrecht hierover. Als je vanavond nog geen reactie hebt, zal ik kijken of ik er iets over vind.
Ik snap je verhaal niet zo goed. Ben zelf in Malta getrouwd en wij hebben ons huwelijk laten registeren in Den Haag (dat moet voor huwelijken gesloten in het buitenland).



Als wij zouden willen scheiden, dan zou dat in Nederland moeten gebeuren en niet in Malta.



Als de man waarmee je nicht getrouwd is geen Maltees is, zie ik niet in waarom hij in Malta naar Maltese wet wil scheiden.
Alle reacties Link kopieren
Dan vraag ik me af waarom die man daar wil scheiden, welk addertje zit er dan onder het gras......
Dit zegt Postbus 51 over scheiden als je in het buitenland getrouwd bent:



In het buitenland getrouwd en huwelijk in Nederland ingeschreven

Als u in het buitenland getrouwd bent en het huwelijk is in Nederland ingeschreven bij de burgerlijke stand van uw woonplaats, dan geldt uw huwelijk als Nederlands huwelijk. Uw huwelijk kan dan door middel van een Nederlandse echtscheiding worden ontbonden. Voor wat betreft de gevolgen van deze Nederlandse scheiding voor het land waar u in het huwelijk getreden bent, kunt u terecht bij de ambassade van het desbetreffende land.



Echtscheiding in het buitenland

Of een in Nederland gesloten huwelijk in een ander land kan worden ontbonden, hangt af van de regels van het betrokken land. Voor juridisch advies en rechtsbijstand kunt u contact opnemen met een advocaat in het betrokken land. Het is mogelijk dat echtscheiding volgens de toepasselijke regels niet mogelijk is.



Je nicht moet dus snel zorgen voor een goede advocaat die haar hierbij gaat helpen!!!
Mijn man zou nu trouwens een rolberoerte krijgen als hij mijn Google tabbladen open zou zien staan (scheiden als je in het buitenland getrouwd bent).
quote:zusenzo schreef op 09 december 2009 @ 12:56:

Dan vraag ik me af waarom die man daar wil scheiden, welk addertje zit er dan onder het gras......Misschien is dat gunstiger voor hem? Ik vraag me af of Malta een alimentatieplicht van 12 jaar kent.
Ik heb nog even verder gegoogled en kwam uit bij een weblog uit december 2008, waarin de schrijver/schrijfster aangeeft dat scheiden in Malta officieel niet is toegestaan! Als je wilt scheiden, moet je proberen hard te maken dat je niet wist waar je aan begon toen je ging trouwen. Een scheiding in Malta komt daarmee neer op een totale annulering van het huwelijk, zodat het huwelijk nooit bestaan heeft.



Google maar eens op scheiden in Malta. Het weblog staat dan onder Malta Blog.



Het lijkt mij daarmee dat de man in kwestie gewoon onder het hele huwelijk en alle plichten uit wil die de Nederlandse wet aan het huwelijk stelt. Je nicht moet echt een goede advocaat zoeken!
Alle reacties Link kopieren
Als ze beiden in Nederland wonen, kunnen ze sowieso in Nederland de scheiding aanvragen. Of ze de scheiding ook in Malta kunnen aanvragen, hangt af van het Maltees recht. Begrijp ik goed dat haar man niet de Maltese nationaliteit heeft?



Mogelijkerwijs wil haar man liever in Malta scheiden omdat dat voor hem gunstiger uit zou pakken (denk bv. aan partneralimentatie). Als beide partners de scheiding in een ander (EU-)land aanvragen, geldt volgens Europees recht het verzoek dat het eerst is ingediend. Een eventueel later ingediend verzoek van de andere partij wordt dan niet-ontvankelijk verklaard.



Als je nicht dus in Nederland wil scheiden, is het zaak dat ze het scheidingsverzoek zo snel mogelijk indient. Overigens is een verzoek tot echtscheiding niet hetzelfde als een verzoek tot vaststelling van voorlopige voorzieningen. Beide verzoeken kunnen wel gelijktijdig worden ingediend.



Een argument tegen scheiden in het buitenland is dat de kosten waarschijnlijk hoger uitvallen doordat je een advocaat ter plaatse in de arm moet nemen en/of zelf ook naar dat land zal moeten afreizen.
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Het is overigens ook nog mogelijk dat de echtscheidingsprocedure in Malta plaatsvindt, maar dat op de procedure het Nederlands recht van toepassing is. Dit brengt nog meer kosten met zich mee, omdat de rechter dan over de Nederlandse wetgeving moet worden geïnformeerd (met inbegrip van beëdigde vertalingen).



Het is ook mogelijk dat bepaalde aspecten van de scheiding (bv. boedelverdeling, omgangsregeling en alimentatie voor evt. kinderen) onder Nederlands recht vallen en andere onder Maltees recht. Voor elk onderdeel van de scheiding wordt vastgesteld welk recht van toepassing is.



Kortom: een nodeloos kostbare en ingewikkelde aangelegenheid.
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Ik wil jullie ontzettend bedanken voor jullie tips. Die ga ik aan mijn nicht doorgeven.

Ik hoorde gisteren van mijn nicht dat ze een akte van berusting heeft gekregen. Dat is toch raar? Er is niets getekend,geen echtscheidingconvenant opgesteld. En krijgt nu al de akte van berussting



Akte van berusting is toch als laatste die getekend moet worden? Mijn nicht krijgt 'm als eerste. Er is wel alleen en tijdelijke omgangsregeling afgesproken. Maar verder staat er niets op papier zoals de woning,voogdij. Heb mijn nicht al geadviseerd om de akte van berusting niet te tekenen en aan haar advocaat te vragen waarom ze dit krijgt en of er een echtscheidingconvenant komt. Nogmaals mijn dank

En "ik ben anoniem",ik hoop niet dat ik je in gevaar heb gebracht. Je hebt het toch wel tegen je man vertel dat de info voor iemand anders is he
Alle reacties Link kopieren
Een akte van berusting uit Nederland of uit Malta? Ze moet sowieso niets tekenen zonder met haar advocaat te overleggen!



De Europese Commissie heeft een zeer goede website met juridische informatie over echtscheiding, ook in internationale situaties: http://ec.europa.eu/civiljustice/index_nl.htm
Ga in therapie!
quote:Ikbenanoniem schreef op 09 december 2009 @ 13:10:

Ik heb nog even verder gegoogled en kwam uit bij een weblog uit december 2008, waarin de schrijver/schrijfster aangeeft dat scheiden in Malta officieel niet is toegestaan! Als je wilt scheiden, moet je proberen hard te maken dat je niet wist waar je aan begon toen je ging trouwen. Een scheiding in Malta komt daarmee neer op een totale annulering van het huwelijk, zodat het huwelijk nooit bestaan heeft.!

Malta is een über-katholiek land. Het verbaasde me al dat iemand in Malta kon scheiden.



Maar hiermee lijkt me het motief van aanstaande ex ook meteen duidelijk. Hij wil niet scheiden, hij wil het huwelijk nietig verklaren. Dat levert in ieder geval als voordele op dat hij naar Maltees en kerkelijk recht opnieuw kan trouwen. En wellicht levert het ook op dat hij geen financiele verplichtingen heeft naar zijn ex-vrouw die dan immers geen ex-vrouw is.
Alle reacties Link kopieren
In die akte van berusting staat als het goed is waar ze in berust (bijvoorbeeld in de echtscheidingsbeschikking of het annuleren van het huwelijk). Wat stond er in die aan haar was gezonden?
Alle reacties Link kopieren
Dat is wel een belangrijk onderscheid ja. Nietigverklaring is een heel ander verhaal dan echtscheiding.
Ga in therapie!
Izalinia, ik heb het mijn man verteld hoor.



Rider: dat is mijn idee dus ook, dat de man van de nicht van TO gewoon onder alles uit wil. En als je huwelijk nietig word verklaard, dan heeft het huwelijk formeel nooit bestaan en kan de nicht van TO ook geen rechten aan het huwelijk ontlenen. Haar ex is dan van alles af.
quote:Ikbenanoniem schreef op 12 december 2009 @ 20:54:

Rider: dat is mijn idee dus ook, dat de man van de nicht van TO gewoon onder alles uit wil. En als je huwelijk nietig word verklaard, dan heeft het huwelijk formeel nooit bestaan en kan de nicht van TO ook geen rechten aan het huwelijk ontlenen. Haar ex is dan van alles af.

Kan. Maar is niet noodzakelijk waar. Ik ken het Maltees huwelijksrecht niet, maar ik ken wel het kerkelijk huwelijksrecht, en het lijkt er op dat Malta haar recht dáár op gebaseerd heeft. In het kerkelijk recht is niets geregeld over de situatie na gebleken nietigheid, maar wel over de situatie van "scheiding van tafel en bed":



Can. 1154 - Nadat de scheiding van de echtgenoten doorgevoerd is, moeten het vereiste levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen altijd op een geschikte wijze gewaarborgd worden.



Ik kan me voorstellen dat Malta in die lijn heeft doorgedacht, en wel degelijk een vorm van zorg oplegt aan mensen die enige tijd als gehuwden hebben geleefd.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ikbenanoniem schreef op 12 december 2009 @ 20:54:



Haar ex is dan van alles af.Sterker nog, haar ex is dan niet eens haar ex
Ga in therapie!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven