Geld & Recht alle pijlers

Hier ook een incassobureau vraag

30-01-2010 01:55 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
...
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me dat je zelf verantwoordelijk bent voor adreswijzigingen. Juist ook aan bedrijven die werken met verrekeningen achteraf. Incassobureaus kunnen je gba gegevens opvragen, een energieleverancier oid doet dat niet.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat als je redelijkerwijs kon weten dat er nog een naverrekening kon komen, je de verplichting had om het bedrijf van je nieuwe adres op de hoogte te stellen.



Nu kan het incassobureau zich denk ik beroepen op gemaakte kosten voor het achterhalen van jouw huidige adres, en ik denk niet dat je onder redelijke incassokosten uit kunt komen hier.



Blijft de vraag of wat zij in rekening brengen redelijk is. Volgens mij niet, ik dacht dat er in ieder geval een richtlijn is dat de kosten niet meer als 10 of 15 % van de te innen hoofdsom mag zijn (met een minimum van een paar tientjes geloof ik). Maar in hoeverre dat het incassobureau waar jij nu mee te maken hebt zich aan die richtlijn MOET houden weet ik niet.
Iets anders
Alle reacties Link kopieren
...
Alle reacties Link kopieren
...
Alle reacties Link kopieren
Groenteboerin, als jij ergens woont waar regelmatig de post gehengeld wordt, dan is het nog jouw verantwoordelijkheid dat je post ontvangt. Door bijvoorbeeld je belangrijke post op een wel veilig adres of in een postbus te laten bezorgen. Of bedrijven waar je redelijkerwijs rekeningen van kan verwachten, na te bellen.



Dit bedrijf had geen enkele reden om te denken dat de post niet aan zou komen want tot jij verhuisde, ging het goed. En ze zullen zeker meer dan één aanmaning hebben gestuurd. Je bent zelf verantwoordelijk voor doorzenden en eventuele latere post ophalen bij of door laten sturen door de nieuwe bewoners.



Het is lullig, zo'n rekening achteraf. maar het is in dit geval niet de verantwoording van het bedrijf wat de rekening heeft gestuurd.



Maar hopelijk zijn ze enigszins coulant. Eerst maar eens contact opnemen zou ik zeggen.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Om die reden hebben wij onze post 6 maanden door laten sturen. Juist om te voorkomen dat er rekeningen naar het verkeerde adres zouden worden gestuurd.



In geval van mijn verhaal met KPN (zie andere incassotopic) klopt daarom dat hele verhaal van ze ook niet, omdat wij geen facturen van ze ontvangen hebben die doorgestuurd waren en ook geen facturen op ons nieuwe adres, want dat adres hádden ze gewoon, we deden zelfs zaken met ze.



Check dus even goed of het allemaal wel klopt. Het klopt gewoon ook wel eens niet namelijk, ook al staat het honderd keer ergens in een computer.
Alle reacties Link kopieren
TO, zoeke ven op incasssotarief conform Commissie Voorwerk II dan kun je nagaan wat men wettelijk in rekening mag brengen aan incasskosten. Voor een bedrag van rond de 200 euro zal dat denk ik hooguit 40 euro aan incassokosten zijn.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij, maar dat weet ik niet zeker, moet dat bedrijf eerst een aangetekende brief verstuurd hebben alvorens over te gaan naar een incassobureau.

Het is dan ook verplicht voor dat bedrijf dat ze kunnen aantonen dat jij hun post hebt ontvangen.

Om verdere escalaties te voorkomen kun je wel alvast betalen. Je moet dan in het opmerkingenveld vermelden : onder protest betaald. Vervolgens kun je je rechten en hun plichten verder uitzoeken. Als je in het gelijk word gesteld kun je de invorderingskosten later terug eisen.
Alle reacties Link kopieren
Er is geen verplichting tot het sturen van aangetekende brieven voordat tot incasso kan worden overgegaan. Het is vaak wel handig, om zeker te weten dat post aankomt, maar dus niet verplicht.

Je bent daarentegen wel verplicht om bereikbaar te zijn voor bedrijven die met rekeningen-achteraf werken, dus ik vrees dat je weinig poten hebt om op te staan. Hooguit de hoogte van de extra kosten, maar de vordering op zich + administratiekosten + een bedrag aan incassokosten zal je naar alle waarschijnlijkheid gewoon moeten betalen.
Alle reacties Link kopieren
Maar als het een bedrijf is dat diensten aanbiedt zoals energiebedrijf en water, moet je op de verhuisformulieren altijd je oude en nieuwe adres invullen, voor de eindafrekening. Ook als je verandert van leverancier. Dan is het nieuwe adres toch bekend?
Luna, mijn ervaring is ook dat bedrijven soms heel slordig zijn met adreswijzigingen.

Het is mij ook wel eens gebeurd dat ik keurig post kreeg op mijn nieuwe adres en dat men dan vervolgens toch weer post naar het oude adres stuurt. Waarom? Foutje.....



Wat ik zeg; in die computers die men als leidraad beschouwt en die zowat heilig is, klopt ook wel eens niet.

Verkeerde batch gedraaid, niet doorverwerkt, storingen, oude tapes er in, noem maar op.



Bij de NUON kon je heel lang niet via de computer betalen, omdat zij een systeem hebben uit 1991 wat daar niet op berekend is.

Ik kreeg op een gegeven moment een aanslag waar je U tegen zei, had ik volgens de NUON al maanden niet betaalt, terwijl ik elke maand digitaal betaalde. Konden ze niet verwerken (wat nergens stond) en de betalingen bleven in cyberspace hangen, kwamen niet terecht op de plek waar het hoorde.

Wilde men ook kosten gaan berekenen.



Aan de hand van mijn bankgegevens kon ik aantonen dat ze uit hun nek zwamden maar echt, je moet het zélf allemaal in de gaten houden, het is soms een puinhoop in die zogenaamd onfeilbare systemen en dat geldt ook voor niet betaalde toestanden.

Lang niet altijd maar gelukkig is niet iedereen die een brief van een incassobureau krijgt een wanbetaler.
Alle reacties Link kopieren
quote:eleonora schreef op 30 januari 2010 @ 10:03:

Lang niet altijd maar gelukkig is niet iedereen die een brief van een incassobureau krijgt een wanbetaler.Precies. Ziggo achtervolgde mij met rekeningen die nergens op sloegen. Situatie meerdere malen uitgelegd, maar rekeningen bleven komen. Toen keurig op het incasso-bureau gewacht; hen de situatie uitgelegd en voilá, opgelost.
Ziggo is een ster in rare communicatie trouwens.

Met Ziggo moet je verschrikkelijk uitkijken.

Wij hebben interactieve TV van Ziggo.

Al zes maanden.



Het heeft nog nooit gewerkt maar we betalen er wel voor.

Ik heb nu ontelbare keren met de klantenservice gebeld, ze hebben er het crashteam op gezet, er is een monteur geweest, ik heb met managers gesproken, met de IT jongens en ga zo maar door. Het werkt nog steeds niet en we betalen er nog steeds voor want als we niet betalen dan dreigen ze met het incassobureau! Nah?



We hebben nu twee keer het bedrag voor interactieve TV van de rekening afgetrokken maar daar maken ze nu amok over.

Als het niet zo triest was geweest dan was het om te lachen.

Opzeggen lukt ook al niet!

Wát een bedrijf.......



Elke keer als ik bel om te vragen naar de status dan is mijn klachtenmapje dichtgegooid.

Men verwijst me door naar het crashteam (waarvan je nooit iemand te spreken krijgt trouwens) en die gooien de klacht dicht. Is nu al drie keer gebeurd.

Maar we moeten wel betalen, ook al werkt het niet.



Ziggo is dus al helemaal niet te vertrouwen als het om 'het staat in de computer' betreft. Daar staat namelijk ook gewoon uitgesproken flauwekul in.



En zij sturen dus wel een incassobureau op je dak als ze hun centje voor niet geleverde diensten niet krijgen. Zúlke wanpresteerders.
Alle reacties Link kopieren
quote:Poezewoes schreef op 30 januari 2010 @ 02:00:

Incassobureaus kunnen je gba gegevens opvragen





Een incassobureau mag niet, ik herhaal voor de duidelijkheid NIET, jouw gegevens van de gemeente krijgen waar je bent ingeschreven. De Wet op de gemeentelijke basisadministratie verbiedt dit.



Mocht je erachter komen dat de gemeente jouw adresgegevens heeft doorgegeven aan een incassobureau dan kun je hiertegen bij de gemeente in beroep gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nu overigens een dreigbrief van mijn ziektekostenverzekeraar binnen. Wij hebben op 5 januari betaald, de brief kwam rond 10 januari binnen en was gedateerd op de 9de. Laatste aanmaning, anders incasso. Ik heb natuurlijk gelijk gebeld. Foutje in het systeem. "Ik zie dat u inderdaad heeft betaald". Ik ben benieuwd of er nog een vervolg op komt.



Overigens heb ik gelijk gekozen voor de optie automatische incasso voor dit soort zaken. Ik merk dat bij ons, omdat wij eigenlijk alles automatisch regelen, de acceptgiro's wel eens verdwijnen zonder betaald te zijn. Erg slordig natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
2x
@Esfa: Maar incassobureaus zullen het wel altijd proberen, denk ik zo.



Ik kreeg trouwens ook eens een keer een brief van een incassobureau, Intrum Justitea, inzake UPC. En dat terwijl ik gewoon iedere maand per automatsche incasso betaal. Bleek er ergens een fout te zijn gemaakt. Kreeg toen ook zo'n standaard brief, zo van "bij deze kunt u het vorige schrijven als niet verzonden beschouwen. Excuses voor het ongemak".

Maar je schrikt dus wel even. En er zullen er genoeg zijn die wel gaan betalen, al is het onterecht.
Alle reacties Link kopieren
Beste Groenteboerin,



Wellicht is mijn reactie een beetje 'mosterd', maar beter laat reageren, dan niet reageren..



Het bedrijf is niet verplicht je een aangetekend schrijven te sturen alvorens de vordering wordt overgedragen aan een incassobureau. Als er bij de nota een einddatum gemeld staat, dan is het bedrijf niet eens meer verplicht om een aanmaning te sturen (een ingebrekestelling), tenzij hierin iets staat opgenomen in de algemene voorwaarden.



Verder sluit ik me aan bij de eerdere reacties over de incassokosten. Er geldt namelijk een dubbele redelijkheidstoets. De incassokosten mogen niet meer bedragen dan 15 % van de hoofdsom en er is het rapport Voorwerk II (herziene staffel incassokosten).





(eerste gedeelte van) Staffel incassokosten:

hoofdsom+rente t/m: tarief (ex. BTW): tarief (incl BTW):

per 1-apr per 1-apr per 1apr



250 37 44,03

500 75 89,25

1.250 150 178,50

2.500 300 357,00

3.750 450 535,50

5.000 600 714,00

10.000 700 833,00

20.000 800 952,00



Houd er verder rekening mee dat er geen incassokosten mogen worden berekend over eerdere incassokosten. Bedrijven leggen vaak zelf al een boete op wegens te laat betalen (bijvoorbeeld een energiebedrijf die bij de tweede herinnering in 1 jaar ¤15,-- administratiekosten rekent en daarna nog eens ¤50,--), dit mag niet bij de hoofdsom ter incasso worden berekend, maar dit gebeurd vaak wel. Vraag daarom altijd een specificatie van de vordering en vooral van de hoofdsom!



Succes ermee!
anoniem_95582 wijzigde dit bericht op 02-02-2010 14:52
Reden: Overzicht staffel overzichtelijk gemaakt (poging)
% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven