Geld & Recht alle pijlers

Hoe veel buffer/spaargeld nodig?

24-04-2021 04:33 83 berichten
Situatie: gelukkig getrouwd, geen reden om aan te nemen dat dat ooit (of binnenkort) niet meer zo zou zijn.

Maar in het kader van je weet maar nooit... Hoeveel spaargeld zou ik zelf moeten aanhouden voor het geval het toch misloopt tussen ons. Uiteraard komt er in dat geval ook een leuk bedrag uit de gezamenlijke pot, maar bijv. huis en auto zijn nu niet van mij. Een overdreven grote buffer wil ik liefst niet aanleggen, want het idee is toch dat dat geld voor altijd niks gaat staan doen (we doen alles in principe gezamenlijk).

Ik denk dat ik in ieder geval een bedrag nodig heb om evt kosten koper van een eigen woning te kunnen dragen, kleine auto, geld voor inrichting en wat om dubbele inboedel voor de kinderen te regelen.

Vergeet ik dingen? Iemand die zelf hierover na heeft gedacht en daar wat van met me wil delen?
Hetismogelijk schreef:
24-04-2021 20:38
Ja dat is een groot probleem. Als je een klein inkomen hebt, maar bijvoorbeeld 80.000 euro overhoudt na je scheiding. Dan kun je niet naar een sociale woningbouw, want teveel spaargeld. Je kunt ook niet particulier huren, want te weinig inkomen. En niet kopen voor 80.000, want dat is te weinig voor een huis en met een laag of onzeker inkomen krijg je weinig hypotheek.

Ken meerdere mensen met dit probleem. Oplossingen die ik bij hen zie; bij ex blijven wonen, bij familie logeren, vakantiehuisje huren. En ondertussen op zoek naar een baan met meer/ stabieler inkomen.

Vetgedrukte kan dus wel, spaargeld wordt niet meegerekend.

Ah, apple was me voor ;-)
anoniem_22918 wijzigde dit bericht op 24-04-2021 21:10
Reden: Mosterd
1.84% gewijzigd
Joelle1980 schreef:
24-04-2021 18:50
Dat is niet altijd zo. Toen ik ging scheiden en ons huis werd verkocht met enorme overwaarde had ik een hele grote "buffer". Maar verhuurmakelaars kijken alleen of je 4x de huurprijs verdient per maand, liefst netto. Maakt niet uit hoeveel geld je op je spaarrekening hebt staan. Ik heb dit antwoord zeker van 12 verschillende verhuurders gehad.



Ah nog een argument waarom het dus niet altijd gunstig is om mede-eigenaar te worden van het huis

Al vind ik dit wel cru hoor.

Wij hebben destijds particulier een huis kunnen huren, via een verhuurmakelaar, zonder dat er naar ons inkomen is gevraagd. Beiden ondernemer. We hebben onze beroepen en onze bedrijfsnamen doorgegeven, hij heeft vast geverifieerd of de bedrijven bestaan, en dat was genoeg, We hebben geen inzage in de boeken hoeven geven.
DeSlager schreef:
24-04-2021 19:04
Je kan van dat spaargeld je ook inkopen in het huis van je man. Dat lijkt mij het meest waar voor je geld.
Nee, zie een eerdere post. Dat is voor ons gezamenlijk ongunstig, te veel risico voor mij en een slecht idee ivm investeringen in het huis die terugverdiend zouden moeten worden. :-) daar is goed over nagedacht en echt geen realistische optie
Alle reacties Link kopieren
Perlala_Gadeon schreef:
24-04-2021 11:57
Ik heb zowel in jouw positie gezeten als in die van je man. In beide gevallen stelde de “rijke” partner zich anders op dan je man. Mijn insteek in een relatie is vertrouwen, delen, het beste met de ander voorhebben en daar ook naar handelen.
Mooi gezegd! En precies daarom zijn wij dus onder huwelijkse voorwaarden getrouwd ;-)
Perlala_Gadeon schreef:
24-04-2021 11:57
Ik heb zowel in jouw positie gezeten als in die van je man. In beide gevallen stelde de “rijke” partner zich anders op dan je man. Mijn insteek in een relatie is vertrouwen, delen, het beste met de ander voorhebben en daar ook naar handelen.
Ik ben benieuwd hoe dan?

Voor mijn gevoel delen we alles en heeft mijn man zeker het beste met mij voor. Ik zou me heel ongemakkelijk voelen als ik een schenking van 150,000 euro van hem had gekregen. Dan doe ik het echt liever zelf. En zolang we gewoon bij elkaar blijven maakt het natuurlijk sowieso niet uit.
Maduixa schreef:
25-04-2021 00:21
Mooi gezegd! En precies daarom zijn wij dus onder huwelijkse voorwaarden getrouwd ;-)
:-) zo zie je dat dat voor iedereen wat ander betekent inderdaad.
Maduixa schreef:
25-04-2021 00:21
Mooi gezegd! En precies daarom zijn wij dus onder huwelijkse voorwaarden getrouwd ;-)


Eens, zo zie ik het ook.

Hoe vaak hoor of lees je niet dat als je iemand adviseert eea goed vast te leggen als men gaat samenwonen dat iemand dan al met 1 voet buiten de relatie staat of dat het niet liefdevol klinkt? Het is juist wél liefdevol om alles goed te regelen juíst omdat je goed voor elkaar wil zorgen. Zie het aantal vechtscheidingen of de topics hier van mensen die uit liefde alles op 1 hoop gooiden, want dat is pas een gelijkwaardige relatie. Zeker, totdat die liefde is opgedroogd!
Alle reacties Link kopieren
LAgirl82 schreef:
24-04-2021 08:09
Maar dan ligt het eraan hoe je trouwt. Als je trouwt in gemeenschap van goederen maakt dat niks uit.
Dan is het huis net zo goed van haar.
Hangt er ook nog vanaf wanneer je getrouwd bent. Tegenwoordig is beperkte gemeenschap van goederen de standaard, dat wil zeggen dat wat vóór het huwelijk van de respectievelijke partners was ook van hen blijft. Alleen wat binnen het huwelijk samen wordt opgebouwd valt nog in de gemeenschap. Tenzij je het notarieel anders vast laat leggen natuurlijk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven