Geld & Recht alle pijlers

Hoeveel geef jij uit aan 'zelfzorg'

20-02-2024 13:31 106 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik 'moet' beter voor mn zelf gaan zorgen. En dan vooral in mn energie balans die is erg zoek, te veel zaken die energie kosten en te weinig waar ik energie van krijg.

Ik ben alleenstaand moeder van een kind van 6,5 met een klein lokaal netwerk.

Nu ben ik plannen en een lijstje aan het maken over dingen die energie kosten die ik kan uitbesteden en dingen die ik wil doen die energie geven. En DAMN dat gaat een partij knaken kosten zo alles bij elkaar.

Uitbesteden/energie besparen:
100 per maand - Meer BSO (vooral om flexibeler te zijn niet perse dat kind alle dagen moet)
120/150 per maand - Poetshulp weer terug
30 per maand- klusjesman vaker laten komen

Leuke dingen doen/energie gevers
50/75 per maand kosten - Hobby weer oppakken
120-150 per maand = 2-4 uur oppas in de week voor tijdens de hobby
0 - 50 euro per maand - zonder kind iets sociaals doen
40 euro per maand - oppas voor tijdens sociaal
25 tot 50 per maand - manicure/massage

Ik zou er heus heel blij van worden als dat allemaal kan en momenteel ben ik in de positie dat ik meer kan dan eerst, maar tis wel snoeiveel geld zo allemaal. De BSO en de poetshulp komen er sowieso.

Mijn vraag is meer nieuwsgierigheid, hoe doen anderen dit, hoeveel 'mag' je aan jezelf aan uitgeven? En ik hoor nu mijn psycholoog vragen 'waarom vind je bso en poetshulp geld aan jezelf uitgeven? dat is toch voor je gezin'...
Alle reacties Link kopieren Quote
Door het woord 'zelfzorg' gaat er veel aandacht naar 'uiterlijkheden' terwijl ik het wel veel breder bedoelde als geld uitgeven aan dingen waar je energie van krijgt of waarmee je energie zuigers kan afkopen :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik geef denk ik best een hoop geld uit aan zelfzorg. Ik reken hier uitgaven onder die niet noodzakelijk zijn maar mij wel blij maken/energie geven.
Een fijne geurkaars, lunchen met vriendinnen, concertkaartjes, boeken ect.
Wij hebben een goed inkomen. Nadat het loon wordt gestort gaat er automatisch geld naar onze spaarrekeningen. Wat overblijft mag op en gaat ook nagenoeg altijd op. De ene keer kopen we concertkaartjes en boeken we er gelijk een hotelovernachting bij, de andere keer koop ik weer wat moois voor in huis.

Heb je wel eens gekeken naar of er bij jou in de gemeente steunouders of buurtgezinnen zijn? Ik lees dat je het echt nodig hebt om bij te kunnen tanken. Er zijn mensen die dan bijvoorbeeld 1 keer per week of per 2 weken een vast 'tweede gezin' zijn voor jouw kind.
-Rosings- schreef:
21-02-2024 13:04
Door het woord 'zelfzorg' gaat er veel aandacht naar 'uiterlijkheden' terwijl ik het wel veel breder bedoelde als geld uitgeven aan dingen waar je energie van krijgt of waarmee je energie zuigers kan afkopen :)
Ik heb nu voor 3 kwart jaar schoonmaakhulp vanuit de wmo. Omdat ik een gezonde partner heb zal dit na herstel periode van de operaties helaas gaan stoppen. Wij gaan dus op zoek naar schoonmaakhulp, partner gaat liever paar uur meer werken, begint wat eerder, scheelt ook op 2 dagen zeker een uur file, dus ook nog tijd die hij anders kwijtwas voor niets. En dan iemand inhuren voor hulp thuis 3-4 uur per week.

Wij kopen zo minder pijn bij mij en meer tijd voor andere zaken als hij wel vrij is.
MadameJean schreef:
21-02-2024 08:25
Maar van de mensen die zo weinig aan zichzelf uitgeven omdat ze daar moeite mee hebben: hebben jullie er wel geld voor? Want als het er niet is of direct ten koste gaat van andere dingen, dan snap ik het wel.

Maar als je genoeg hebt (na aftrek sparen, vaste lasten), heb je er dan nog moeite mee?
Jup.

Gezamenlijk geld uitgeven aan mezelf vind ik lastig.
We maken per maand 10% van ons salaris naar onszelf over als zakgeld, anders vind ik het ook heel lastig om kleding te kopen, een bril terwijl de oude nog niet stuk is, of sport te betalen.
Dat doe ik dus van 'mijn' geld.

Ik vind het al heel naar dat mijn therapie nu van de gezamenlijke rekening betaald wordt, maar ik kwam -ook zonder kleding kopen- in de min anders.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zeer herkenbaar, hier ook alleenstaand moeder met klein lokaal netwerk. Ik zit ook op 200 per maand oppas, voor eens per week hobby (in groepsverband) en dan nog eens per maand een etentje oid. Ik had vooraf al besloten dat ik 200 per maand voor oppas wilde budgetteren, maar het valt me tegen hoe snel dat gaat.

De hobby waarvoor ik oppas heb doet mij echt veel goed, dus ik vind dit het waard.

Schoonmaken doe ik nog zelf, omdat ik gewoon een vrij lage standaard aanhoud en t me verder weinig boeit.

Thuisbezorgd vind ik al snel zonde van het geld.

Maar dingen als een fietsband plakken daar heb ik zo’n hekel aan, dat laat ik lekker doen.

Al met al is het keuzes maken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb het nooit echt opgeteld maar gok zo'n 400 euro per maand.

Kleding, kapper, uit eten, concerten, weekendje weg, dagje uit, aardbeien in de winter als ik er een keer zin in heb, af en toe eens iets voor mezelf kopen, bioscoop en theater ed..

Ja, denk dat ik dat wel haal. Daar zijn de grotere vakanties nog niet bij in begrepen. Ben dan wel weer te gierig voor een fatsoenlijke keuken, een auto of überhaupt een rijbewijs ed.

Dit is lange tijd anders geweest maar nu verdien ik modaal dus ik neem het er van.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven