Geld & Recht alle pijlers

inspraakprocedures etc gemeenten

30-06-2009 19:56 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
Om sommigen voor te zijn: ja, natúúrlijk heb ik al op de website van mijn gemeente gekeken, maar die is zo onhandig en waardeloos (zoekfunctie werkt niet, vele dode links) dat ik het hier maar vraag:



Weet er iemand een site waar in Jip-en-Janneke taal staat omschreven welke procedures je moet/kan volgen bij inspraak, vaststellen van definitieve ontwerpen, bezwaarprocedures etc? Ik heb alle termen die ik kon bedenken al gegoogled maar daar komt niets leesbaars uit.



En ja, ik kan de gemeente morgen bellen om mondeling te vragen hoe of wat, maar ik heb graag iets op papier.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Wil je bezwaar maken op een bestemmingsplan?



Dan kun je kijken op postbus 51 of bestemmingsplan.nl over de procedures daarvan.
Alle reacties Link kopieren
Nee, geen bestemmingsplan, wel een lokaal inrichtingsplan. Ik ga wel even kijken op postbus 51, maar dat is meer voor de rijksoverheid (en niet de gemeentelijke overheid).
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Heb hier wel van de gemeente Rotterdam de procedure mbt inrichtingsplannen gevonden. Neem aan dat dit in grote lijnen overeenkomt met andere gemeenten. Misschien heb je er iets aan.

http://www.rotterdamcentraal.nl/smartsi ... enu=765112



Fijn he, gemeentelijke sites.. ben er altijd veel mee aan het worstelen voor mijn werk haha..
Voor bestemmingsplannen is er wettelijk iets geregeld over inspraak, maar voor bijvoorbeeld inrichtingsplannen niet. Hoe jouw gemeente de inspraak voor dit plan wil regelen bepaalt ze zelf, dus daar zijn geen algemene richtlijnen voor en kan van plan tot plan verschillen.



Vaak houdt het bij dit soort niet-officiële procedures ook op bij 1x inspraak: het ligt ter inzage, gedurende de door de gemeente opgegeven termijn kun je reageren (schriftelijk of mondeling op gemeentehuis, postadres staat doorgaans in de aankondiging van de inzagetermijn) en dan stelt de gemeente het plan vast. Einde verhaal.



Bij bestemmingsplannen kun je dan nog in beroep gaan etcetera, maar omdat de procedure bij een inrichtingsplan niet vastgelegd is kan een rechter niks met jouw bezwaar. Dus: als het ter inzage ligt meteen reageren met een goed onderbouwde brief! En maak je je echt zorgen over iets in jouw buurt, mobiliseer dan je buren en zorg dat zij ook een zienswijze/bedenking/bezwaarschrift indienen. Hoe meer bezwaar hoe groter de kans dat er iets mee gebeurt.



Overigens: voor ingrijpende wijzigingen is meestal, behalve een inrichtingsplan, óók een bestemmingsplanprocedure nodig. Dat betekent dat je dan nóg een keer kunt proceduren en je daarbij wel kunt beroepen op officiële procedures. Maar het kan ook dat het bestemmingsplan al een gepasseerd station is; in dat geval denk ik dat je met een bezwaar op een inrichtingsplan ook niet moet verwachten meer te bereiken dan wat gerommel in de marge, er kan dan niets structureels meer veranderd worden.



Dus: even nagaan waar je precies op wilt reageren en wat de stand van zaken van dat plan is. Gewoon even bellen met de gemeentebalie doet vaak ook wonderen, die hebben je sneller doorverbonden met een planoloog of voorlichter dan dat jij wijs bent geworden uit de zoveelste onoverzichtelijke gemeentesite ;) .
Soms is dergelijke info ook nog wel eens terug te vinden in de lokale krant (als de plannen in de krant worden aangekondigd dan wordt soms ook de inspraakprocedure vermeld). Wellicht kun je daar nog even kijken?
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie tips. Ik ga verder struinen, maar ben bang dat Appeltjesgroen gelijk gaat krijgen met haar verhaal over '1x inspraak, daarna vaststelling en einde verhaal'.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Nog een tip:

Sommige procedures maken eerst een ontwerp-besluit. Bijvoorbeeld een ontwerp-milieuvergunning, een ontwerp-bestemmingsplan.

Dat klinkt misschien nogal vrijblijvend maar is dat absoluut niet !



Als er iets in "ontwerp" ter inzage ligt (meestal 4 - 6 weken) en je bent het er serieus niet mee eens, schrijf dan altijd een brief met je zienswijze. (=wat je ervan vindt). dat stuur je naar de gemeente / provincie (staat altijd in de tekst)



Na het ontwerp volgt namelijk een " definitieve". (definitieve vergunning, definitief plan enz).



Ook dat wordt gepubliceerd, en dan mag je in beroep gaan (zo heet dat bij een definitief besluit). Dat mag echter alleen als je bij het ontwerp al een zienswijze hebt ingediend ! (Tenzij je een " dringende reden " had om dat niet te doen zoals verblijf in het buitenland).



Beroep moet je meestal opsturen naar de Raad van State of naar de Rechtbank. Da's trouwens niet voor niks: anders zou de gemeente of provincie die het besluit neemt zijn eigen werk moeten " corrigeren"...Waar je het heen moet sturen staat altijd in de advertentie (kennisgeving) vermeld.



Uiteraard wordt er wel gekeken of je een rechtmatig belang hebt bij de vergunning of het plan. Anders kan iemand uit Leeuwarden bezwaar gaan maken tegen een bouwvergunning of zo in Maastricht. Wie er " belanghebbende" is is wettelijk bepaald en per procedure verschillend.



kijk eens op www.overheid.nl Staat ook veel op

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven