Geld & Recht alle pijlers

Kind eerder dan 18 jaar van school en nu?

14-01-2010 20:57 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
.
Contact opnemen met de leerplichtambtenaar ?
Alle reacties Link kopieren
Een kind is leerplichtig tot 16 jaar. Deze plicht is vervuld. Daarnaast streeft het ministerie van onderwijs naar een startkwalificatie. Dit is een diploma, benodigd om een kans te maken op de arbeidsmarkt. Havo, Vwo, of Mbo-B+. Hier voldoet je kind dus niet aan. Je kunt contact opnemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin je zoon woont. Succes!!
Er zijn eerder succesvol leerlingen van school gestuurd, dus ik denk niet dat je de school ergens toe kunt dwingen. Ik denk dus dat jij je energie beter kunt richten op het zsm vinden van een nieuwe school.



De leerplichtambtenaar inlichten lijkt me sowieso een goed idee. Als je laat zien dat je proactief te werk gaat, dan zullen je hopelijk ook minder snel boetes opgelegd worden.
Alle reacties Link kopieren
U vraagt, en de leerplichtambtenaar antwoordt...:-)



Hij is kwalificatieplichtig tot zijn 18e verjaardag. Hij valt dus onder de leerplichtwet en moet dus naar school. De school mag hem niet uitschrijven, of ze moeten een andere opleiding voor hem vinden en een officiële verwijderingsprocedure starten. Enige alternatief is dat hij een tijdelijke ontheffing van de leerplicht krijgt via de leerplichtambtenaar. Daarvoor moet hij dan een andere dagbesteding hebben, b.v. werk.



Ik zou als ik jou was contact opnemen met de leerplichtambtenaar en evt. met directie/ bestuur van de school. Je kunt dus inderdaad van de school verwachten dat ze hem ingeschreven laten, of bemiddelen naar een andere opleiding.
quote:yeno schreef op 14 januari 2010 @ 21:19:

U vraagt, en de leerplichtambtenaar antwoordt...:-)



Hij is kwalificatieplichtig tot zijn 18e verjaardag.Havo geldt toch ook als startkwalificatie? (Ik weet niet of hij dat heeft, maar als hij havo heeft, dan is hij volgens mij niet meer leerplichtig.)
Alle reacties Link kopieren
Klopt Mariska. Ik ben er even vanuit gegaan dat hij VMBO heeft. Met een HAVO diploma voldoe je aan de kwalificatieplicht inderdaad, of met een MBO niveau 2 diploma.
Alle reacties Link kopieren
Een school kan een leerling jonger dan 18 niet zomaar uitschrijven. Eerst moet er gezorgd worden voor een overstap naar een andere opleiding. Je kunt het MBO niet verplichten hem deze opleiding af te laten maken maar ze moeten wel een passend alternatief bieden . Ik zou zeker contact opnemen met zijn mentor en als men niet mee wil werken de leerplicht inschakelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het trouwens vreemd dat de school niet bereid is om je zoon een tweede kans te geven. Ik zou dan ook zeker als ouder pleiten voor een tweede kans, desnoods een soort van proefperiode waarin hij kan bewijzen dat hij toch echt gemotiveerd is om deze opleiding goed af te ronden.
Alle reacties Link kopieren
Aanvulling: Als leerplichtambtenaar kan ik een school die van een leerling af wil, verplichten om een andere school te zoeken. een ROC heeft dan 8 weken (aantoonbare) inspanningsverplichting om een alternatief te vinden. Ik probeer deze situatie echter te voorkomen, je hebt dan namelijk als ouder/ leerling zelf geen keuze- invloed. Als het ROC een opleiding biedt op een ROC in een buurgemeente waar je echt niet naar toe wilt, maar je hebt zelf geen alternatief, moet je dat wel accepteren. Dus als je er onderling uit kan komen, met behulp van een leerplichtambtenaar, is dat altijd de beste oplossing.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Logisch dat je zoon moeite heeft met het opgeven van zijn droom maar als de opleiding vrede en veiligheid lichamelijk gewoonweg te zwaar is, is het waarschijnlijk toch beter om op zoek te gaan naar een andere opleiding. Wie weet is het een idee om te vragen of ze bij die ROC een soort beroepskeuze traject heeft waardoor je zoon meer zicht krijgt op zijn eigen kwaliteiten en andere passende opleidingen/beroepen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
ha bosaapje,



je hebt gelijk, school moet ouders op de hoogte stellen van dergelijke zaken, zolang een leerling minderjarig is. Of het moet een zwaarwegend belang zijn voor het kind, dan kan je als professional een andere, beargumenteerde keuze maken. Daar is hier denk ik geen sprake van.

Ik zou dus echt zo snel mogelijk een gesprek aangaan, met de opleidingsmanager of teamleider of iets dergelijks. Levert dit jou en je zoon onvoldoende op, kun je opschalen naar de directie ( of dit door de leerplichtambtenaar laten doen )
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Bosaapje, Hoe is nu opgelost met je zoon?
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven