Geld & Recht alle pijlers

Kind onterven?

26-09-2009 15:23 32 berichten
Hallo,



Door omstandigheden zie ik mijn vader niet meer. Hij heeft via via laten weten dat hij me heeft onterfd. Ik vroeg me af of dat zomaar kan? Kan je je eigen kind onterven?

En hoe zit het met een eventueel overlijden en wel erven, maar dan bijvoorbeeld alleen de schulden, kan dat? Word je daar van te voren over ingelicht of is het de erfenis aanvaarden en dan zien wat je hebt geerfd?

Ik heb namelijk het idee dat er iets achter mijn rug gaande is en wil een beetje op de hoogte zijn van mijn rechten.

het zal me overigens een rotzorg zijn of het echt zo is en ik niets erf, maar ik wil wel weten wat mijn rechten zijn en niet dat ik in de maling genomen word, mocht het zover komen.
quote:Luxaflex schreef op 26 september 2009 @ 23:48:

Verwerpen kan trouwens nog moeilijk zijn.



Zo móeten ouders namens hun minderjarige kinderen de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Voor verwerping heb je dan toestemming van de Kantonrechter nodig.



En beneficiair aanvaarden leidt tot gigantisch veel rompslomp.



Ik ben een leek op dit gebied hoor dus zeg gerust als ik mis zit. Maar als ik jouw tekst goed begrijp moet ik de erfenis beneficiair aanvaarden om mijn kinderen? Dus dat betekent dat ik moet erven wat ik er erf en als ik het niet wil dan is het een grote rompslomp om dat te voorkomen?

Nogmaals het geld zal me een rotzorg zijn, hij zorgt toch wel dat het weg is. Maar het gaat mij erom dat hij mij niet in de problemen brengt, mocht het zover komen.
Alle reacties Link kopieren
quote:missspanje schreef op 26 september 2009 @ 21:23:

Volgens mij mag je een erfenis altijd eerst 'inzien' voordat je accepteert of weigert... Dan kun je zien wat wel of niet is. Ik weet niet hoelang je hier de tijd voor hebt. Je kan altijd even een notaris bellen, die kan het je uitleggen en je precies vertellen hoe het wel/of niet zit. Of misschien als er een notaris onder de forummers is...Nee, dat kan niet. Als je een erfenis 'inziet', dan kan dat gezien worden als een 'handeling ten behoeve van de nalatenschap' en dat maakt je gelijk een erfgenaam. Als je niet zeker weet wat je met een nalatenschap wilt, dan zul je benificiair moeten aanvaarden.
Alle reacties Link kopieren
interessant, ik ben denk ik ook onterfd Maar hoe werkt dat dan verder? ik denk namelijk niet dat zijn huidige vrouw tijgerbroer en tijgervrouw gaat bellen, niet voor begrafenis, maar ook niet voor spullen uitzoeken/erfenis. Moeten we dan een advocaat inschakelen voor ons kindsdeel van zijn centen? Wat als zij die nou snel wegsluist...? (geloof me dat zal ze proberen)
Alle reacties Link kopieren
Beste Kikkie1,



Kinderen kunnen nooit geheel bij testament worden onterfd. Ze hebben altijd recht op hun legitieme portie. In het nieuwe erfrecht is de legitieme portie gesteld op 50% van wat een kind zou erven, als er geen testament zou zijn opgemaakt. Degene die recht heeft op de legitieme portie wordt legitimaris genoemd. Als deze in de onterving berust dan ontvangt hij niets. Als hij zijn legitieme portie echter op wil eisen, dan moet hij dat binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater laten weten. Het geldbedrag moet binnen vijf jaar in een duidelijke schriftelijke verklaring worden gevorderd. Hiervoor hoeft de rechter niet te worden ingeschakeld.



Dit geld kan overigens pas worden opgeëist na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. De legitieme portie bestaat uit een vordering in geld op de gezamenlijke erfgenamen en niet op vorderingen op goederen.



Aanvaarding

Als een erfgenaam de nalatenschap (zuiver) aanvaardt, dan moet hij ook de schulden van de nalatenschap betalen, zelfs als de schulden meer zijn dan de bezittingen. Gedeeltelijke aanvaarding is niet mogelijk. Om deze aansprakelijkheid voor schulden te voorkomen hebben alle erfgenamen het recht de nalatenschap te verwerpen. De erfgenaam die niets met de nalatenschap te maken wil hebben dient dit in een zo vroeg mogelijk stadium kenbaar te maken. De wet zegt namelijk dat als een erfgenaam de nalatenschap eenmaal heeft aanvaard, hij deze niet meer kan verwerpen. Met accepteren staat gelijk het zich als erfgenaam gedragen door bijvoorbeeld dingen uit de boedel mee te nemen.



Verwerpen

Het weigeren van een nalatenschap moet uitdrukkelijk gebeuren door een schriftelijke verklaring van verwerping bij de griffie van de rechtbank in het arrondissement van de erflater. De rechtbank kan een beschikking afgeven. het is verstandig dat alle erfgenamen gezamenlijk de erfenis tegelijk verwerpen, zodat maar eenmalig de griffierechte moeten worden voldaan. Indien het gaat om verwerping door een minderjarige, dan dient hiervoor schriftelijk toestemming worden gevraagd aan de kantonrechter.



Benificiair aanvaarden

Het is ook mogelijk om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Dit houdt kort gezegd in dat de erfgenaam de nalatenschap alleen accepteert, voorzover die positief is. Ook dit moet gebeuren middels het indienen van een schriftelijke verklaring bij de rechtbank. In tegenstelling tot het verwerpen van een nalatenschap moet dit door alle erfgenamen gebeuren, dat wil zeggen dat de erfgenamen ieder afzonderlijk een keuze kunnen maken om de nalatenschap zuiver te aanvaarden of benificiair te aanvaarden. Echter: kiest een van de erfgenamen voor een beneficiaire aanvaarding, dan moet de hele nalatenschap volgens de regels van de beneficiaire aanvaarding worden afgewikkeld.



Voor deze procedure kan het beste de hulp van een notaris worden ingeschakeld. In de praktijk wordt er hiervoor namelijk meestal een volmacht ondertekend bij de notaris.



Let in dit verband ook op het recht van beraad gedurende maximaal 4 maanden, is uitstel mogelijk voor beraad over of men gaat aanvaarden of verwerpen. Zie: art. 4:190 BW jo 4:185: Gedurende drie maanden na het overlijden van de erflater kan op goederen van een nalatenschap die niet door alle erfgenamen zuiver is aanvaard, geen verhaal worden genomen, tenzij de schuldeiser hiertoe ook in geval van faillissement van de erflater had kunnen overgaan.
Alle reacties Link kopieren
Zou ik nav de reactie van het Loket nog een vraag mogen stellen?



Loket2, je schrijft: "Dit geld [de legitieme portie] kan overigens pas worden opgeëist na het overlijden van de langstlevende echtgenoot."

Hoe zit het dan in het volgende geval: mijn man's vader (die na een scheiding opnieuw is getrouwd) is gestorven. In zijn testament staat dat mijn man en zijn stiefmoeder beide een gelijk deel erven. De stiefmoeder heeft echter ook nog eigen kinderen uit een vorig huwelijk, die in het testament niet worden genoemd. Sinds de dood van mijn man's vader is zij begonnen met het 'verdelen van de buit'; haar kinderen krijgen nieuwe auto's, dure vakanties etc. etc. Mijn man krijgt niets. Als de stiefmoeder nu ál het geld al heeft verdeeld voordat ze sterft, betekent dat dan dat mijn man ook naar zijn legitieme portie kan fluiten? Omdat er niks meer over is?



Hmm, ik breek wel in in een bestaand topic nu (sorry!)... misschien zelf maar even eentje openen...
Alle reacties Link kopieren
Beste Nukje,



In jouw geval is er sprake van een andere situatie. Er is namelijk sprake van testamentair erfrecht. Hierin laat hij de helft van zijn vermogen na.



Het is van belang om te weten of je schoonvader in gemeenschap van goederen is getrouwd of op huwelijkse voorwaarden.

Indien je schoonvader in gemeenschap van goederen is getrouwd, dan kan hij alleen de helft van de gemeenschap nalaten. In zijn testament is bepaald dat de helft van zijn helft (een kwart dus) wordt nagelaten aan je man. Het kan zo zijn dat hij dus zijn echtgenoot voor dat deel testamentair heeft onterfd. Het kan dan nog zo zijn, dat zijn echtgenote vruchtgebruik heeft.



Echter om dat na te gaan, dient het testament goed nagekeken te worden. Om uit te zoeken of het testament nu al uitvoerbaar is, dien je contact op te nemen met en notaris. Voor meer informatie kun je wellicht contact opnemen met de notaristelefoon: 09003469393 (werkdagen 09.00 - 14.00 uur).



Helaas kan ik dus geen 'concreet' antwoord geven op je vraag. Succes ermee.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je antwoord, Loket2.

We hebben contact met een notaris die al een tijdje voor ons probeert uit te zoeken hoe het allemaal precies zit. Het blijkt lastig om inzage in alle zaken te krijgen nu stiefmoeder al het contact heeft verbroken.

Voor mijn man had ik gehoopt dat hij geen gelijk zou krijgen wat zijn stiefmoeder betreft, maar helaas heeft hij dat wel: nu zijn vader dood is hoeft stiefmoeder niet meer te doen alsof en heeft ze mijn man alsnog compleet buitengesloten. Het is erg om te merken hoe berekenend sommige mensen zijn als het om geld gaat...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven