Geld & Recht alle pijlers

Kinderallimentatie/nihilstelling

13-01-2010 14:26 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
nvt
anoniem_47953 wijzigde dit bericht op 25-11-2010 14:53
Reden: herkenbaarheid
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Vervelende situatie!



Ik zou bellen met een rechtswinkel in de buurt. Zij kunnen je (volgens mij gratis) advies geven hoe nu verder. Of waar je verder hulp kunt krijgen.
Alle reacties Link kopieren
dus ondat je jongste zoon nu meer geld kost, ga je allimentatie vragen voor de oudste?



nog eens goed gelezen,maar ik zie dat je voor jongste allimentatie gaat vragen. Wat heeft de oudste ermee te maken?
Alle reacties Link kopieren
Waarom heb je die nihilstelling nodig? Als jij alimentatie wil en het blijkt dat je ex die eigenlijk altijd al had moeten betalen is dat voor jou toch verder niet van belang? Jij krijgt dan in ieder geval je geld.
Vroeger toen de zee nog schoon was en seks vies....
Ik begrijp niet goed wat je bedoeld met een "nihilstelling", is dat de toevoeging die je had gekregen van de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor je met korting via een advocaat kunt procederen ? Als je nu minder verdient kun je sowieso weer een toevoeging aan vragen als je een procedure start.



Bel eerst met je vroegere advocaat, waarschijnlijk heeft die je dossier nog wel.



Is er eerder een procedure geweest, waarin een bedrag aan (kinder)alimentie is bepaald, bel dan met de familiegriffie van de rechtbank waar het verzoekschrift was ingediend. Vraag om een kopietje van de beschikking, misschien dat je te horen krijgt dat dit schriftelijk/per fax moet.



Overigens is een "oude beschikking" niet nodig als je nu een nieuwe procedure wilt starten. Ik denk dat je advocaat wil kijken of hij met de oude "grosse" (beschikking voorzien van een stempel "In naam der Koningin") een invorderingsprocedure (loonbeslag, bijvoorbeeld) wil gaan starten. Dat zou je zelf ook kunnen doen, via het LBIO.



Omdat jouw omstandigheden veranderd zijn, kan je recht op kinderalimentatie herzien worden. Ook als je er achter komt dat je ex meer draagkracht krijgt, bijvoorbeeld omdat hij gaat samenwonen, kun je om een herziening vragen.



Succes !
Alle reacties Link kopieren
Beste Dosati,



Je kunt met behulp van een advocaat of mediation alimentatie vorderen bij de vader van je kind(eren). De vader is alimentatieplichtig tot het 21ste levensjaar van de kinderen.



Met behulp van mediation probeer je er samen, met behulp van een onafhankelijk bemiddelaar, uit te komen en een voor jullie beiden aanvaardbare oplossing te zoeken. Indien je niet meer met de vader van je kinderen kan en/of wil communiceren, dan is mediation geen optie.



De nihilstelling is niet echt van belang. Indien er een wijziging is ontstaan in de leefsituatie en/of de draagkracht van de vader van je kinderen, dan kan het zo zijn dat hij nu wel (en eventueel met terugwerkende kracht) alimentatieplichtig is. Het is echter wel heel moeilijk om een wijzigingsverzoek met terugwerkende kracht toegekend (door de rechter) te krijgen.



Het Juridisch Loket kan zorgdragen voor een doorverwijzing naar een mediator of een advocaat. Je kunt op werkdagen tussen 09.00 - 20.00 uur telefonisch contact met ons opnemen via het nummer 0900 80 20.



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
nvt
anoniem_47953 wijzigde dit bericht op 25-11-2010 14:54
Reden: herkenbaarheid
% gewijzigd
Hup, naar een familierecht-advocaat jij !

Morgen direct bellen.
Alle reacties Link kopieren
Wat is een nihilstelling/vrijstelling? Is het niet iets wat je ex heeft verzonnen om onder betaling van de kinderalimentatie uit te komen?



Wat juridisch gezien telt is de beschikking waarin de alimentatie is vastgesteld. Als die op nul is vastgesteld vanwege gebrek aan draagkracht van de vader, dan kun je niet met terugwerkende kracht alimentatie gaan vorderen. Als er echter wel een bedrag in is vastgelegd, kun je het LBIO inschakelen om de volledige verschuldigde alimentatie met terugwerkende kracht te vorderen.



Ik zou in jouw geval een kopie van de beschikking opvragen bij de rechtbank (als je die niet meer zelf hebt) en bellen met het LBIO om te vragen of ze daarmee de achterstallige alimentatie kunnen innen. Als ze dat niet kunnen en je doorverwijzen naar een advocaat, neem het dan alsnog met hem op. Vraag dan waar je die nihilstelling kunt opvragen (anders kan hij het mogelijk voor je doen).



Wat schofterig van je ex trouwens dat hij al die tijd nooit een cent voor zijn kinderen heeft betaald, sorry dat ik het zeg.
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt iedereen
Alle reacties Link kopieren
quote:dosati schreef op 14 januari 2010 @ 12:17:

Bedankt iedereen voor het advies, ik zal proberen eerst die verklaring op te vragen bij de rechtbank, lukt dit niet schakel ik alsnog een advocaat in.



Bedankt!Hou er wel rekening mee dat je een aantal weken moet wachten voor je de papieren van de rechtbank ontvangt, mijn dochter had papieren omtrent mijn scheiding nodig en dat heeft ook een aantal weken geduurd voor we het ontvingen
Alle reacties Link kopieren
Je kunt altijd een herziening aanvragen bij de rechtbank om de alimentatie (opnieuw) te laten vaststellen. De rechter zal dan kijken naar de huidige situatie. Dat je ex misschien in het verleden is vrijgesteld zegt namelijk niets over de huidige situatie. Als jij een procedure begint moet je ex ook inzicht geven in zijn huidige vermogen en dit zal dan opnieuw berekend worden. Zich beroepen op een nihil stelling kan dan niet (zeker als ook je ex dit papier niet meer heeft). De rechtbank wil wel daadwerkelijke onderbouwing zien van stellingen. Daarnaast zal (indien er wel een nihilstelling is geweest) de situatie ook opnieuw berekend worden.
Alle reacties Link kopieren
xxx
Alle reacties Link kopieren
Wat staat er in in de beschikking dan, dosati? Bij mijn weten kan alleen de rechter de alimentatie vaststellen of wijzigen (tenzij jullie het in onderling overleg doen).



Voor zover ik het begrijp is een nihilstelling niet anders dan dat dat de rechter geen alimentatie vaststelt bij gebrek aan draagkracht van de alimentatieplichtige. Heeft je ex vanwege zijn financiële omstandigheden om een nihilstelling van de alimentatie gevraagd? Als die is toegewezen, is dit vastgelegd in een beschikking van de rechter. Als de rechter wel alimentatie heeft vastgesteld en deze is later niet bij beschikking gewijzigd/stopgezet, dan is je ex met terugwerkende kracht alimentatieplichtig.



Het enige wat jij nodig hebt, is de beschikking: daarmee kun je naar het LBIO. Als je ex iets heeft tegen te werpen tegen beslaglegging op zijn loon of goederen, is het aan hem om die nihilstelling (indien die er is) over te leggen. Ik kan me niet voorstellen dat het anders werkt. Ik zou het LBIO bellen en de beschikking sturen en vragen of ze daaraan uitvoering kunnen geven. Kunnen ze dat niet, dan hoor je het vanzelf.
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie tips en uitleg!
Alle reacties Link kopieren
Een nihilstelling kan je ex alleen gekregen hebben als hij zelf naar de rechter is gestapt voor een herziening (hij moest immers in eerste instantie wel geld betalen). Alleen met een vonnis van de rechter heeft zo'n nihilstelling juridische waarde. En je kunt dit gewoon opvragen bij de rechtbank.



Verder vind ik het opmerkelijk dat jij aangeeft dat hij "schijnbaar" een nihilstelling heeft gekregen. Hij heeft dit wel of hij heeft dit niet en het moet op papier staan. Als jij destijds genoegen hebt genomen met zijn mondelinge mededeling is dat niet zo slim.



Maar los van wel of geen nihilstelling het gaat om je huidige situatie! Als jij opnieuw een procedure start zal de advocaat een nieuwe berekening maken en die de rechter gaat bekijken. Ook je ex moet zijn huidige gegevens laten zien. Ik begrijp dus niet zo goed wat je met een nihilstelling van tig jaar geleden wilt doen. Het lijkt mij namelijk sterk dat je alimentatie met terugwerkende kracht kunt krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Als er destijds een alimentatie van 250 gulden is vastgesteld en er is sindsdien geen nieuwe uitspraak gedaan door de rechter, dan kun je dus via het LBIO met terugwerkende kracht de achterstallige alimentatie vorderen, inclusief indexering.



Ik denk dat je de alimentatie in de periode dat jij een uitkering kreeg wel hebt ontvangen, omdat deze in je uitkering was opgenomen (lees: de sociale dienst verhaalde een deel van je uitkering op je ex). In die tijd heeft hij mogelijk wel alimentatie betaald, tenzij hij aan de sociale dienst kon aantonen dat hij niet draagkrachtig was. In beide gevallen zul je over die periode geen alimentatie kunnen vorderen.



Het lijkt mij dat je een vordering kunt instellen vanaf het moment dat jij bent gaan werken, omdat er toen van verhaal geen sprake meer was. Als hij geen draagkracht had, had hij bij de rechter om stopzetting/vermindering van de alimentatie moeten vragen - en dan was jij daar uiteraard van op de hoogte gesteld en had je verweer kunnen voeren.



Hij kan niet met terugwerkende kracht aanvoeren dat hij destijds geen draagkracht had. Wel kan hij nu alsnog een wijzigingsverzoek indienen bij de rechter, maar die wijziging kan op zijn vroegst ingaan op de datum van het verzoek. Je recht op vordering van de achterstallige alimentatie blijft dus staan. Wel wordt bij inning van die vordering rekening gehouden met zijn draagkracht in de zin dat hij zelf moet kunnen blijven rondkomen. Verder kan beslag op banktegoeden of goederen worden gelegd.
Ga in therapie!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven