Geld & Recht alle pijlers

Mag de school zo handelen?

30-04-2010 14:10 29 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik weet niet of ik bij deze pijler goed zit, maar ik zet mijn verhaal wel neer.

Ik ben moeder van een puber zoon die zit in de eerste klas van middelbare school. Ik ben enkele jaren gescheiden en mijn zoon heeft wel moeite hiermee gehad, wat op zich wel begrijpelijk is, en deze moeite uitte zich ook op zijn gedrag en prestaties op school. Het begon met steeds lagere cijfers krijgen en wat rebelse gedrag op school vertonen.

Toen dat allemaal begon heb ik regelmatig contact met school onderhouden met de bedoeling om dit op te lossen en te kijken hoe wij de situatie het beste kunnen aanpakken. De school zelf heeft aangegeven dat de vader van mijn zoon zich niet echt interesseert en dat ze i.i.g. blij zijn met mij en mijn interesse. Het contact met de school ging goed tot voor kort geleden, ongeveer een paar maanden, toen mijn zoon voor een weekend naar zijn vader ging en zijn vader heeft besloten dan onze zoon beter bij hem kon blijven (een heel lang verhaal om dit nu neer te zetten). In die paar maanden was ik bezig met de rechtszaak om mijn zoon weer bij me te krijgen en duidelijke afspraken met mijn ex-man vast te stellen. Maar wat deed school? School had besloten om alle contact mijn mij te laten stoppen en verder met de vader in de gesprekken te gaan, met de uitleg: " Uw zoon woont nu bij zijn vader, dus wij gaan verder met hem". Pardon? Waarom is het belangrijk waar een kind woont? De ouders blijven ouders, en toentertijd hadden wij ook nog co-ouderschap, misschien is niet van belang maar toch. I.i.g. vanaf die tijd heb ik niets meer van de school gehoord, ongeacht mijn vele telefoontjes en e-mails die ik naar school heb verstuurd, met de mededeling dat wij bepaalde afspraken hebben gemaakt en dat ik graag op de hoogte wil gehouden worden. Nooit 1 woord van de school gehoord.

Nu is de situatie het volgende. De rechtbank heeft besloten dat mijn zoon moet bij me komen wonen en 2 weekenden in de maand naar zijn vader mag gaan. Zodra de uitspraak was bekend heb ik netjes een e-mail naar school verstuurd met deze informatie en gevraagd om een afspraak. Ik heb ook gebeld naar school of de mentor van mijn zoon mij kan terugbellen want ik wil graag wat belangrijke informaties doorgeven. Nu is het 10 dagen geleden dat ik dit heb gedaan en nog steeds geen enkele reactie. Ik persoonlijk vind dit echt schandalig. Niet zozeer dat ze nu op mijn e-mail en telefoontje niet reageren. Misschien is op dit moment heel erg druk, maar dat ze mij zo afsluiten van alles op het moment dat mijn zoon bij zijn vader bleef. Misschien zie ik dit allemaal verkeerd, maar mijn gevoel zegt me dat dit niet mag en kan.

Was ooit iemand in zulke situatie en zo ja, hoe hebben jullie dit aangepakt?. Ik wil het beslist niet bij deze laten. Het gaat om mijn kind en ik wil het beste voor hem.

Alvast dank voor jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
Maar wat speelt hier nou? Het feit dat vader en moeder niet door 1 deur kunnen? Of dat de school zich niet aan de wettelijke regels houdt?



Op zich ben ik het met je eens, Dubiootje, dat het kind hier niet mee gebaat is.

Toch mag de school de verzoeken van moeder gewoonweg niet weigeren. Als pa niet wil communiceren, dan is het jammerdebammer voor de school en moeten ze alles desnoods maar 2 x vertellen of onder de kopieer leggen. Het feit dat ouders niet communiceren, ontslaat de school niet van de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de gezaghebbenden.
Alle reacties Link kopieren
Ik stel op prijs al jullie reacties.

Maar wat ik wilde met mijn verhaal is in eerste instantie te vragen of school mag zo handelen of blijven ze in gebreke naar mij toe als moeder, zijn er nog steeds problemen of niet, zo ja, hoe kunnen wij dat het beste aanpakken, want ik wil graag weten hoe mijn zoon op school doet. En op dit moment heb ik niet over de privé omgang tussen mij en mijn ex-man, die overigens niet een is, omdat hij dat niet wilt, maar puur over de houding van school.



Ik begrijp best dat de privé situatie veel invloed op dit alles heeft, en ik doe mijn best om voor mijn zoon een veilige nest te creëren, voor zover dat mogelijk is, in mijn eentje, maar het kan niet anders, want zijn vader wilt niet meewerken, op geen enkele vlakte, zelfs niet na de advies van zijn advocaat en de rechter,

dus ik moet roeien met de riemen die ik heb.
Alle reacties Link kopieren
Lente, nu begrijp ik denk ik wat beter wat je bedoelt. Je denkt dat de school alleen met de vader zal blijven communiceren, ook nu je zoon aan jou is toegewezen? Dat lijkt me eerlijk gezegd sterk aangezien ze direct de vader als contactpersoon hebben uitgekozen toen hij jullie zoon in huis had.



Maar ik begrijp dat je je dit afvraagt. Zelf zou ik niet met (al dan niet aangetekende) brieven gaan werken, maar persoonlijk het gesprek aangaan met bv. de directeur en de mentor. Misschien eerst eens praten met de mentor (kun je niet gewoon langsgaan op school?). Je kunt uitleggen hoe de situatie nu is en wat je van de school verwacht. Je kan ook uitleggen dat je je erg buitenspel gezet hebt gevoeld en dat dat de situatie dat je zoon niet meer bij jou woonde nog veel pijnlijker maakte.



En dan luisteren naar de uitleg die ze te geven hebben. Misschien kun je daar ook wel enig begrip voor hebben als je je in hun situatie verplaatst. Ik zou tegelijkertijd duidelijk aangeven wat jij als moeder nodig hebt en verwacht van de school en vooral wat je zoon nodig heeft. Wat je ex nodig heeft, kan hij zelf communiceren.



De schoolleiding zal misschien aangeven dat ze niet tussen een conflict tussen beide ouders in willen komen zitten en geen partij willen kiezen. Daarop kun je aangeven dat dat ook niet nodig is, dat jij alleen maar vraagt om als ouder op de hoogte te worden gehouden van hoe het met je kind gaat en waar nodig afspraken te maken. Dit is belangrijk voor je zoon en zijn belang moet te allen tijde voorop staan. Mochten ze bang zijn voor conflicten met de vader, dan kun je aangeven dat jij altijd bereid bent om met hem te overleggen over zaken die jullie zoon aangaan.



Overigens is het jouw plicht om de niet-verzorgende ouder op de hoogte te stellen van zaken die te maken hebben met school en gezondheid met betrekking tot je zoon. Je kan de school dus laten weten dat jij hem van de nodige zaken op de hoogte zult stellen. In de praktijk betekent dat dat je hem kopieeën van rapporten meegeeft en een e-mail stuurt als er iets belangrijks te melden valt. Je kunt dan met de school afspreken over welke zaken jij je ex informeert en welke zaken de school zelf communiceert aan je ex.
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Lente, als de ouders geen contact met elkaar onderhouden dan overlegt de school met de verzorgende ouder en maakt met deze ouder afspraken, en heeft school de plicht de andere ouder te informeren. Ze mogen jouw pogingen om informatie te krijgen dus niet negeren en ze mogen niet weigeren jou informatie te geven. Dit geldt overigens ook voor ouders zonder gezag, juridisch ouder zihjn is voldoende. Alleen als een kinderrechter heeft uitgesproken dat een juridisch ouder geen informatie mag ontvangen in belang van het kind, kan de school informatie weigeren.



Het is wel zo dat ze kunnen weigeren om met jou dingen als vakkenpakket etc te overleggen en een keuze te bepalen. Dat doen ze maar met één ouder en wel de verzorgende. De andere ouder wordt geïnformeerd. Anders zou school tussen twee ouders met een verschillende mening in komen te staan. Wie de verzorgende ouder is en hoe hij/zij dit wordt, is aan ouders zelf om dat uit te vechten. Dat vader zonder jouw toestemming verzorgende ouder is geworden, is voor school dus niet relevant.



School heeft dus niet netjes gehandeld. Ze hadden jou op zijn minst moeten informeren over hun gewijzigd standpunt en ze hadden je op de hoogte horen te houden van relevante informatie over je zoon. Ze hoeven echter niet met je te overleggen.
oh that purrrrrrrrrfect feeling

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven