Geld & Recht alle pijlers

mag dit?

03-09-2009 15:28 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben op dit moment ziek thuis en nu kreeg ik telefoon of ik mijn vakantieuren op neem inplaats van ziektegeld.



Maar ik ben ziek en heb totaal niets aan vakantieuren,ik kan er niets mee.



mag dit ???kan de werkgever mij dit verplichten??????

Ik kan het niet terug vinden in de cao of ik zoek verkeerd.
Alle reacties Link kopieren
Nee, dit mag niet.



Tijdens ziekte bouw je gewoon je vakantiedagen op en de werkgever kan je niet verplichten om vakantie uren op te nemen.



Je bent immers ziek en je viert geen vakantie.



Hoeft ook niet in de cao te staan, dit is wettelijk geregeld.



Ziekte en opname van vakantiedagen

Wie ziek is, hoeft daarvoor geen vakantiedagen in te leveren. Ook niet als u al met vakantie bent. Tenzij u schriftelijk iets anders hebt afgesproken. In uw arbeidscontract kan bijvoorbeeld staan dat u elke keer dat u ziek bent één vakantiedag inlevert. Ook kunt u er op het moment zelf (dat u ziek bent) mee instemmen dat u één of meer dagen verlof opneemt. Uw werkgever mag u daar natuurlijk niet toe dwingen.

Bovendien houdt u altijd recht op een minimum aantal vakantiedagen. Voor een voltijder zijn dat 20 dagen, plus eventuele dagen die u van vorig jaar overhad. U kunt dus nooit al uw dagen kwijt raken.



Bent u gedeeltelijk hersteld (u werkt bijvoorbeeld 50%), dan moet u voor het deel dat u werkt wel vakantiedagen opnemen. Voor het deel dat u nog ziek bent, hoeft u geen vakantiedagen in te leveren, tenzij u iets anders afspreekt.

Tijdens de periode dat u gedeeltelijk werkt, bouwt u alleen over de gewerkte uren vakantie op.
Alle reacties Link kopieren
Vakantie-uren mogen alleen worden opgenomen als jij dat wilt, als jij geen toestemming geeft blijven ze gewoon staan.

Vind het ook niet echt sociaal van een bedrijf om je dat voor te stellen.

Ik heb hier regelmatig mee te maken en soms willen medewerkers zelf een vakantiedag opnemen omdat ze maar 1 dag thuis blijven en anders zelf een wachtdag moeten betalen.
Alle reacties Link kopieren
Misschien werd het voorgesteld, omdat je dan 100% doorbetaald krijgt en anders maar 70% (zo is het bij ons geregeld).
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dat ook een keer meegemaakt. In mijn geval ging het erom dat ze bezig waren hun ziektepercentages te verlagen, die erg hoog lagen, en zo viel ik dan mooi buiten die statistieken. Werd trouwens gevraagd of ik koorts had, als ik koorts had kon ik wel ziek gemeld worden...
Wat raar. Ik ben al een jaar of 7 weg uit NL maar toen ik er nog wel werkte kreeg je gewoon 100 pct doorbetaald tijdens ziekte. Daar is de werkgever toch voor verzekerd? En om te vragen of je vakantiedagen opneemt vind ik helemaal raar? Gaat het zo slecht met Nederland dat ze alle rechten waar zo hard voor gevochten is weer af gaan nemen van de werknemer?
Alle reacties Link kopieren
de opmerking van Blumpke snijdt houd. Kijk het na in de cao/arbeidsvoorwaarden of zoiets aan de hand is. Als het inderdaad zo is, is de vraag van de werkgever niet zo gek toch?
Alle reacties Link kopieren
Dat is een eventuele keuze die je maakt, wanneer er 100% moet worden uitbetaald in plaats van de gebruikelijke 70%.

Vakantie-uren bouw je net als ziektegeld op. Vaak is er alleen wel een limiet aan het aantal vakantie-uren, hoeveel er nog staat, en is het niet mogelijk om op de langere termijn per week / maand volledig uitbetaald te worden (omdat de uren dan op zijn).
Alle reacties Link kopieren
Het is zo dat het afhangt van je CAO hoeveel loondoorbetaling je krijgt. Meestal zit het zo dat je het eerste ziektejaar 100% loon doorbetaald krijgt en het tweede jaar 70%. Maar die kan in de evt, CAO die op jouw van toepsassing is of in je arbeidscontract anders zijn, Wettelijk gezien komt het erop neer dar je in ieder geval recht hebt op 170% van je loon gedurende de eerste twee jaar van je ziekte,, Hoe dat is verdeeld kan dus afhankelijk zijn van de afspraken die er zijn gemaakt.

Daarnaast bouw je alleen vakantieuren op tijdens ziekte gedurende het eerste half jaar dat je ziek bent.

maar als je ziek bent heb je altijd recht op op dit loon. Je kan nooit verplicht worden gesteld vakantie op te nemen. Indien je werkgever je ziektemelding niet accepteert (en daarom dus je vakantieuren laat opnemen) doe je er verstandig aan om je eerst schriftelijk ziek te melden. Daarna contact te zoeken bij de bedrijfarts en als dat allemaal nog geen zin heeft kan je het UWV inschakelen en je via de werktelefoon ziek melden. Dit betekent dat je vakantie uren blijven staan en je loon gewoon uitbetaalt wordt.



Ik hoop dat je hiermee wat kan! Succes en beterschap uiteraard!
In mij leeft een slank iemand. Maar ik kan haar gemakkelijk de baas met koekjes en chocola
Maar stel dat het zo zou zijn, die 70% tov 100%. Je gaat toch geen vakantie uren (dat is ook 100%) opnemen om 30% meer uitbetaald te krijgen. Dus je neemt 8 vakantie uren op om over die 8 uur 30% meer uitbetaald te krijgen. Lijkt me niet zo slim.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem geen vakantie uren op, ik heb inmiddels contact gehad met de vakbond ,hierover, de werkgever mag dit absoluut niet verplichten.

De leiding is waarschijnlijk van oordeel, neem naar vakantie dan is het ziekteverzuim niet zo hoog.

Ik heb inmiddels schriftelijk een afspraak met de arboarts aangevraagd en wat op antwoord wanneer ik langs kan komen.

Iedereen bedankt voor het meedenken.
quote:lapin schreef op 03 september 2009 @ 15:48:

Wat raar. Ik ben al een jaar of 7 weg uit NL maar toen ik er nog wel werkte kreeg je gewoon 100 pct doorbetaald tijdens ziekte. Daar is de werkgever toch voor verzekerd? En om te vragen of je vakantiedagen opneemt vind ik helemaal raar? Gaat het zo slecht met Nederland dat ze alle rechten waar zo hard voor gevochten is weer af gaan nemen van de werknemer?De meeste werkgevers hebben geen ziekteverzuimverzekering (omdat de premies erg hood zijn). Daarnaast is 100% idd "van de oude stempel" sinds het wettelijk zo is geregeld dat werkgevers niet meer dan 170% mogen uitbetalen in de eerste 2 jaar van ziekte.
quote:Cetera schreef op 03 september 2009 @ 15:56:

Dat is een eventuele keuze die je maakt, wanneer er 100% moet worden uitbetaald in plaats van de gebruikelijke 70%.

Vakantie-uren bouw je net als ziektegeld op. Vaak is er alleen wel een limiet aan het aantal vakantie-uren, hoeveel er nog staat, en is het niet mogelijk om op de langere termijn per week / maand volledig uitbetaald te worden (omdat de uren dan op zijn).Dit klopt niet helemaal hoor, niemand in Nederland bouwt "ziektegeld" op.
quote:Ztorm schreef op 03 september 2009 @ 16:09:

Indien je werkgever je ziektemelding niet accepteert (en daarom dus je vakantieuren laat opnemen) doe je er verstandig aan om je eerst schriftelijk ziek te melden. Daarna contact te zoeken bij de bedrijfarts en als dat allemaal nog geen zin heeft kan je het UWV inschakelen en je via de werktelefoon ziek melden. Dit betekent dat je vakantie uren blijven staan en je loon gewoon uitbetaalt wordt.Ook dit is niet correct. Als je werkgever de ziekmelding niet accepteert, dan mag hij de loondoorbetaling stopzetten. Het eventuele advies van de arbo-arts mag een werkgever ook altijd naast zich neerleggen. Pas als de UWV arts beoordeeld dat de ziekmelding toch terecht was, moet de loonstop opgeheven worden en zal de werkgever alsnog het ingehouden loon moeten uitbetalen. Maar stel dat de UWV-arts ook van mening is dat er wel gewerkt had kunnen worden, dan was de loonstop terecht en hoeft de werkgever dat dus echt niet te betalen.
Alle reacties Link kopieren
dubbel
Alle reacties Link kopieren
quote:wallace schreef op 03 september 2009 @ 19:57:

Het is toch zelfs zo, dat wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie, je je ziek mag melden en je vakantiedagen die je ziek bent dan veranderen in ziekte-dagen?
quote:wallace schreef op 03 september 2009 @ 19:57:

[...]

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, dan zou je je in theorie inderdaad ziek mogen melden en blijven je verlofdagen staan. Er is echter wel een "maar". Je werkgever kan in Nederland onderzoek doen naar het feit of je ook echt ziek bent (door het inschakelen van de arbo) en dat ligt in het buitenland lastiger. Daarom mag een werkgever aanvullende voorwaarden stellen voor ziekmeldingen in het buitenland. Hij kan bijvoorbeeld eisen dat je een doktersverklaring overlegd waarin bevestigd wordt dat je ook echt ziek was en hoe lang. Ook zul je je meestal aan de "gewone" procedures moeten houden die voor ziekmelding gelden, dus voor een bepaalde tijd bellen om door te geven dat je ziek bent en (in dit geval telefonisch) bereikbaar zijn voor de arboarts e.d.
Alle reacties Link kopieren
@Nummerzoveel: goed bezig!
@Wuiles

Thanks!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven