Geld & Recht alle pijlers

neef mag zijn kind straks misschien niet meer zien

02-03-2009 19:21 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
wie oh wie weet raad..



Neef date een tijd met een meisje, .. meisje raakt "per ongeluk" zwanger.. Er komt een schat van een jongen in de familie en iedereen is er dol op...



Neef en vriendin proberen het dus toch maar vanwege het kindje, maar het lukt gewoon niet. Het contact blijft redelijk ok, .. op een gegeven moment krijgt neef een nieuwe vriendin en begint het gerommel...



ex vriendin heeft vage buien waarin hij en zijn familie ineens niet meer welkom zijn,, dan weer wel.. dan weer niet,, dan weer wel.. Nu is er weer zo'n "dan weer niet" fase.. maar dit lijkt wat ernstiger :S Ze wil het contact met hem en zijn hele familie verbreken met haar eigen reden



Mijn vraag aan jullie:

Het probleem is dat hij haar nooit erkend heeft :( Wat zijn dan zijn rechten? Kan hij het kind alsnog erkennen? via de rechter ofzo? En dan een omgangsregeling eisen? Wat zijn de rechten als vader?



Ik heb zelf geen verstand hiervan, maar kheb het idee dat zijn situatie hopeloos is :( ben er wel een beetje stuk van
Alle reacties Link kopieren
Je neef kan via de rechter proberen om omgangsrecht met zijn kind af te dwingen op basis van art 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Als hij zijn kind eerder regelmatig zag heeft hij een redelijke kans dat zijn beroep daarop lukt. Het onderstaande vond ik op de site http://www.nijenhuis222.webs.com/omgangsregelingen.htm



Omgangsrecht

• Omgangsrecht voor wie?

Zowel de ouder als het kind hebben een vanzelfsprekend, wettelijk recht op omgang met elkaar. D.w.z. de ouder heeft recht op omgang met het kind en het kind heeft recht op omgang met de ouder. Met ouder wordt hier de juridische ouder bedoeld, dus de ouder die het kind erkend heeft.



Anderen hebben het recht om een omgangsregeling te verzoeken. Dit verzoek is voor de rechtbank ontvankelijk indien een nauwe persoonlijke betrekking tussen verzoeker en kind bestaat. De rechter moet dan een belangenafweging maken.

Derden die in aanmerking komen voor een verzoek zijn:

- de verwekker die het kind niet erkend heeft (biologische vader);

- bloedverwanten in de tweede graad: oma, opa, oom, tante;

- pleegouder die het kind langer dan een jaar verzorgd heeft.



• Biologische vader, verwekker van het kind

Een biologische vader, ook al heeft die het kind niet erkend, heeft het omgangsrecht en informatierecht, indien hij tot het kind in een betrekking staat die aangemerkt moet worden als familylife (8EVRM). Het enkele feit dat de vader het kind heeft verwekt is op zichzelf onvoldoende om een nauwe persoonlijke betrekking tussen vader en kind aan te nemen. Voor het aantonen van familylife is van belang of de biologische vader en de moeder langere tijd in gezinsverband hebben samengeleefd. Daarnaast zijn de frequentie van contacten van belang.



• Opa en oma hebben ook omgangsrecht

Op verzoek kan de rechter een omgangsregeling vaststellen tussen het kind en degene die in een "nauwe persoonlijke betrekking" staat met het kind. Daarvan is sprake wanneer opa en oma een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de verzorging en opvoeding van het kind. Er moet een voldoende betekenisvolle relatie met kind bestaan. Regelmatige bezoekjes met de ouders bij opa en oma en af en toe een logeerpartijtje is daarvoor niet voldoende.

De rechter kan het verzoek om een omgangsregeling afwijzen "vanwege het belang van het kind". Vaak is dat het geval wanneer de verzorgende ouder persé niet wil dat er contact is tussen kind en grootouders en dat het kind behoefte heeft aan rust.

Opa en oma kunnen dus meestal maar beter hopen dat de ouders uit zichzelf inzien hoe waardevol het contact van hun kind met opa en oma is, in plaats van te procederen.
Alle reacties Link kopieren
Vader heeft veel rechten, als hij verstandig is neemt hij contact op met het juridisch loket of direcht met een advocaat.

Wat een rotsituatie, helemaal voor het kleintje!



EDIT: hmm, zie vorige post! Duidelijker kan niet!
anoniem_27915 wijzigde dit bericht op 02-03-2009 19:40
Reden: mosterd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Oh bedankt voor de reactie! Ik heb het meteen naar hem doorgemaild, dit ziet er hoopvol uit!



Hij heeft idd samengewoond met haar, heeft altijd meebetaald aan alles, heeft moeders altijd geholpen wanneer nodig.. en hij kent haar vaders familie ook.. 2.5 jaar is hij .. en oma pastte ook regelmatig op.. *wanneer het mama uit komt*
Alle reacties Link kopieren
Waarom heeft hij het kind niet meteen erkend; je schrijft in je 2e post dat ze zelfs samengewoond hebben??
Alle reacties Link kopieren
voor meteen erkennen is ook toestemming van de moeder noodzakelijk... misschien wilde ie wel erkennen maar gaf de moeder daar geen toestemming voor.



Toevallig hier in de straat een dergelijk geval gehad. Meisje van 19 raakt zwanger en komt weer terug bij haar ouders inwonen. Gedurende de zwangerschap stalkte vriendje de moeder en na de bevalling heeft ie zelfs dikke bonje gemaakt en de ouders van dat meisje bedreigd etc. Ze hadden geen family life en hij betaalt geen alimentatie. Toch heeft ie nu een jaar later via de rechter het kindje kunnen erkennen en is er zelfs een omgangsregeling opgestart. (hoewel... dan komt ie weer niet opdagen dus is beetje onduidelijk allemaal) Ik geloof dat je neef dus best kans maakt hoor... laat m maar voor een goede vrouwelijke advocaat die gespecialiseerd is in omgangsrecht en erkenning zorgen.
quote:Pinoes schreef op 10 maart 2009 @ 17:41:Ik geloof dat je neef dus best kans maakt hoor... laat m maar voor een goede vrouwelijke advocaat die gespecialiseerd is in omgangsrecht en erkenning zorgen.Wat het geslacht van de advocaat er mee te maken heeft ontgaat mij?
Ik krijg altijd zo de kriebels van deze verhalen. Een moeder die niet denkt in het belang van haar kind, maar alleen aan zichzelf. Die zich niet realiseerd wat dit met haar kind kan doen en wat dit met de vader kan doen. Ik heb zo'n zelfde situatie van heel dichtbij meegemaakt. Het kind was in dit geval ouder en ik heb met eigen ogen gezien hoe het kind er aan kapot ging. Daarom als de donder zorgen dat hij zn kind erkend en zorgen voor gezamelijk gezag. Het liefst in een periode dat zij in de dan weer wel fase zit. Gezamelijk gezag krijgen is namelijk erg ingewikkeld als de moeder niet meewerkt. Erkennen kan desnoods gerechtelrijk afgedwongen worden via een gerechterlijke vaststelling van vaderschap. Je hebt alleen erg weinig aan erkennen alleen. Het geeft geen zeggenschap over het kind. Uiteraard heeft de moeder altijd de plicht inlichtingen te geven over het kind enzo maar echt iets te zeggen hebben, heb je pas bij gezamelijk gezag. Een omgangsregeling kan hij uiteraard wel krijgen, mede op basis van art 8 EVRM maar ook gewoon op basis van ons BW. De rechter hecht hier erg veel waarde aan en het uitgangspunt van de rechtspraak is dan ook dat het kind recht heeft om omgang met beide ouders. De omgangsregeling echt via de rechter laat vaststellen zodat het op papier staat. Dan heeft hij tenminste iets wat hij kan afdwingen wanneer moeder zich er niet aan wil houden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven