Geld & Recht alle pijlers

"Gezond eten is duurder dan ongezond eten"

06-12-2022 12:36 394 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Naar aanleiding van een nieuwsbericht heb ik besloten hier eens een topic over te openen (https://www.ad.nl/gezond/ongezond-is-go ... ~a95d3103/)

Het is namelijk een stelling die vaak in discussies wordt gebruikt als een soort reden waarom men ongezond eet. Ik heb echter m'n ernstige twijfels bij over gezond eten echt wel duurder is, om over de prijzen van fastfoodrestaurants nog niet eens te beginnen.

Maar stel dat we het houden bij een vergelijking in de supermarkt: hoe denken jullie over deze veelgehoorde stelling?

Gezond eten is duurder dan ongezond eten

Totaal aantal stemmen: 276

Eens (55%)
Oneens (45%)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben het eens met de stelling dat gezond eten duurder is dan ongezond eten. Ik was altijd een budgetwizzard en wist voor weinig geld gevarieerde voedzame maaltijden op tafel te zetten. Dat kost me de laatste tijd duidelijk meer moeite en zo'n wizzard vind ik mijzelf niet meer.
Alle reacties Link kopieren Quote
-Eefje- schreef:
06-12-2022 22:53
Yep, duurder: een pak witte rijst kost 1,49, een pak zilvervliesrijst 1,85.
Een wit brood kost 99 cent, volkoren 1,09.
Brood weet ik niet. Maar met de rijst is het maar net welke rijst je koopt en waar. En een flinke portie zilvervliesrijst werk je echt wel moeilijker weg en vult veel. meer dan dezelfde hoeveelheid witte rijst. Dat laatste schuif je zo naar binnen.
.
Witte rijst is goedkoper dan zilvervlies rijst
Volkoren pasta duurder dan gewone pasta,
Volkoren brood duurder dan gewoon bruin brood.
Soep maken is duurder dan soep uit blik, en dan heb ik het nog niet eens over de bakken lasagna, bami en pannenkoeken, je kan het zelf gewoon niet maken voor dat geld.
Helaas.

Dus in die zin is de gezonde variant van 'hetzelfde' product duurder.


Moet gezond eten perse duur zijn?
Nee.

Maar het blijft bijzonder dat een koek meegeven aan je kind goedkoper is dan een appeltje, en dat een pak diepvries frikandellen goedkoper is dan welk vlees dan ook.

Net zoals chocopasta en bolletjes leverworst goedkoper zijn dan kipfilet of pindakaas.

Chips goedkoper dan nootjes.


Het maakt gezond eten er niet aantrekkelijker op bij de doelgroep die het toch al niet zo prettig vindt, en voor de gezinnen die elke cent om moeten draaien is het ronduit zuur.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
06-12-2022 21:05
Er lopen hier denk ik verschillende vragen door elkaar:

- Zijn gezonde producten gemiddeld duurder dan ongezonde producten?
Ja, bij veel productsoorten wel. Frikadellen versus kipfilet, chips versus noten, etc.

- Zijn gezonde producten vrijwel altijd duurder dan ongezonde producten?
Nee, er zijn ook best veel gezonde producten die wel relatief goedkoop zijn en vaak zelfs goedkoper dan hun ongezonde tegenhangers. Bijv peulvruchten, diepvriesgroente, groente van het seizoen, het simpelste volkorenbrood (versus witte afbakbroodjes), een pak (karne)melk (versus drinkyoghurt), etc.

- Kosten gezonde producten meer energie/tijd/creativiteit om er iets lekkers van te maken?
Ja, vaak wel.

Kortom, kun je met een heel laag budget toch goed gezond eten?
Ja, het kan.

Kortom, is het makkelijk om met een heel laag budget (en vaak bijkomende problemen) gezonde keuzes te maken?
Nee, het is niet makkelijk en voor sommige mensen wellicht onmogelijk.

Dit denk ik ook. Verder heb ik nog nergens een link gezien naar het onderzoek waarin geconcludeerd wordt dat ongezond eten goedkoper is dan gezond eten. In de OP wordt gelinkt naar een onderzoek met de conclusie dat mensen vaker ongezond kiezen door de inflatie, maar dat is niet hetzelfde.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fruit en snackgroenten eet ik op mijn werk, maar heb ik altijd wel in huis voor de kinderen.
Ik ben met net aan 3 personen ( een kind in co-ouderschap) tussen de 60/80 per week kwijt. Ik bestel alles bij Jumbo.

Mijn jongste eet vegetarisch, en dat is iets duurder.

Vaak haal ik ook nog wel wat vers producten tussendoor.

We eten gevarieerd, pasta/rijst/aardappelen, of een gratin oid/ friet of een keer pizza.
Ik bezuinig niet echt, maar koek/snoep/chips eten we hier amper dus als ik dat eens een zak in de maand haal is het veel.
Toetjes ook niet, wel veel joghurt.

Ik zou het goedkoper kunnen, maar dan worden de pasta en rijstgerechten een stuk kariger.

Wanneer we friet met een snack eten of een pizza ( zelf bakken) ben ik goedkoper uit dan wanneer ik een gewone maaltijd kook, 100%.

Ongezond eten is goedkoper.
People sometimes ask, why do you always choose the hardest road. Who says there was an easier way?
Alle reacties Link kopieren Quote
Avocadeau schreef:
06-12-2022 23:36
Maar het blijft bijzonder dat een koek meegeven aan je kind goedkoper is dan een appeltje, en dat een pak diepvries frikandellen goedkoper is dan welk vlees dan ook.
Dat het jammer is snap ik, maar waarom vind je het bijzonder? Frikadellen bestaan uit restvlees, daarvan is het niet gek dat het goedkoop is toch? En ik begrijp wel waarom verse producten duurder zijn. Dat is volgens mij simpelweg omdat je ze niet lang kunt bewaren. Koekjes kun je opslaan en het hele jaar door verkopen, bij vers eten zit je met een ingewikkelde logistiek waarbij snel het eten van het land naar de winkel moet en als het dan niet snel verkocht wordt dan wordt het weggegooid. Daarom is gedroogd / geconserveerd / diepvries eten veel goedkoper dan vers eten. Rozijnen zijn per stuk goedkoper dan druiven, gedroogde bonen zijn goedkoper dan bonen in een pot, bonen in een pot zijn dan weer goedkoper dan verse sperziebonen en diepvriesgroente is goedkoper dan verse, behalve als de betreffende groente net geoogst is en in overvloed aanwezig.

Is het niet ook een beetje een kwestie van verwend zijn en ver van de natuur af staan als mensen vinden dat het een soort recht is om het hele jaar door goedkoop zeer gevarieerde verse groente en fruit te kunnen eten? Zo werkt het toch eigenlijk helemaal niet als je naar het achterliggende processen in de natuur kijkt? Kijk naar hoe het vroeger ging: toen aten ze ook echt geen frambozen en broccoli in de winter, maar kool, wortel, aardappel en gezouten, gezuurde, gerookte en geweckte producten. Was dat altijd enorm gevarieerd of super lekker? Ik denk het niet. Het grote verschil met de huidige tijd is dat het aanbod aan ongezond eten nu veel groter is dan toen, waardoor je als je weinig weet van gezond eten of niet zo sterk in je schoenen staat sneller verleid wordt tot ongezonde keuzes. En dat we meer luxe keuzes hebben aan dure groente en fruit, waardoor sommige mensen zich nu zielig vinden als ze een appel of peer eten terwijl hun buurman zich frambozen kan veroorloven, terwijl vroeger iedereen die appels en peren at.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben hoewel ik de verschillen begrijp overigens wel voor een kunstmatig ingrijpen en stimuleren hierin, met een suiker (en/of vet of zout) taks en het verlagen of afschaffen van de BTW op groente en fruit.

Wel denk ik dat dat veel ingewikkelder is dan het op het eerste gezicht lijkt. Ten eerste is de scheiding tussen gezond en ongezond niet zo zwart-wit. Is een product als kaas, melk, roomboter, een smoothie or brood gezond of juist ongezond? Is elke dag bananen eten wel zo gezond en is fruit überhaupt gezond als je het vergelijkt met veel groente, waar meer vitamines en minder suiker in zit? En waar leg je bij bijv brood de scheiding? Volkorenbrood gezond, wit brood ongezond, en bruin brood of waldkorn dan?

Als je gaat kijken naar het percentage suiker dan gaan fabrikanten daar geheid creatief omheen werken met bijv het toevoegen van meer zout of vet of kunstmatige toevoegingen om het toch lekker te houden. Ook een vet- en zouttaks dan? Of een E-nummer of zoetstoffentaks vanwege de mensen die menen dat die ongezond zijn? Al met al wordt het een ingewikkeld gebeuren waarbij je over bijna alle producten na moet denken en waarbij er altijd mazen zullen zijn en onlogische uitkomsten, omdat er nou eenmaal ergens een lijn moet worden getrokken. Daarnaast schijnt een BTW van 0% Europees niet te mogen, dus daar moet eerst nog in Brussel over gesteggeld worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij belegde eerst elke boterham. Heb de kinderen eindelijk zo ver dat je best een boterham erop kunt leggen.
Was voor mij vroeger eigenlijk normaal ook. Scheelt de helft aan beleg.
Als je groenten en fruit minder belast heb je een makkelijke scheidslijn toch?

Appelmoes is dan dus geen fruit en tomatenpuree geen groenten. Gewoon alleen de versafdeling.
Blossom schreef:
07-12-2022 09:23
Wij belegde eerst elke boterham. Heb de kinderen eindelijk zo ver dat je best een boterham erop kunt leggen.
Was voor mij vroeger eigenlijk normaal ook. Scheelt de helft aan beleg.
Sinds jaar en dag gebruik ik een halve plak kaas als ik de boterham dubbelvouw of een hele als ik er één bovenop leg. Ik vind het eerder vreemd als je de hele boterham belegt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maan schreef:
07-12-2022 09:23
Als je groenten en fruit minder belast heb je een makkelijke scheidslijn toch?

Appelmoes is dan dus geen fruit en tomatenpuree geen groenten. Gewoon alleen de versafdeling.
Zoiets zal het wel worden dan denk ik ja, want het moet praktisch haalbaar zijn. Ik ben er wel voor, maar er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan, dus ik snap dat het niet 123 geregeld is.

Zelfs bij zo'n simpele scheiding van 'alles op de versafdeling 0% BTW' zitten er lastige kwesties tussen waarover eindeloos gesteggeld kan worden. Wat doe je met de verse jus d'orange die je kunt tappen bij zo'n versafdeling? Met de pijnboompitten en dadels enzo die er liggen (maar die soms in een andere verpakking ook bij de noten liggen)? Tel je een maaltijdsalade (met kip en slasaus erin) mee als groente (zoals de voorverpakte gesneden sla) of als kant-en-klaar maaltijd (zoals de verse pizza, bakken lasagne en pannenkoeken, die ook bij de versafdeling liggen)?

De scheiding gezond-ongezond klopt er ook niet helemaal mee. Diepvriesgroente is namelijk ook heel gezond, het bevat vaak meer vitamines dan verse. Moet dat er niet ook bij dan? Bonen en linzen zijn ook groente en hartstikke gezond, maar liggen niet bij de versafdeling (of soms weer wel). Ook is fruit door de hoeveelheid suiker erin maar met mate gezond. Het zit hem vaak niet in het product op zich, maar om het hele voedingspatroon. Vervang je een stroopwafel door een banaan dan is dat gezond. Eet je elke dag 2 bananen en weinig groente, dan is dat niet zo gezond. Maak je dagelijks een smoothie met 6 stuks fruit erin, dan lijkt dat gezond, maar zou een volkoren biscuitje of maiswafel eigenlijk een gezondere keuze zijn geweest. Het ligt allemaal minder simpel dan het lijkt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Avocadeau schreef:
06-12-2022 23:36
Witte rijst is goedkoper dan zilvervlies rijst
Volkoren pasta duurder dan gewone pasta,
Volkoren brood duurder dan gewoon bruin brood.
Soep maken is duurder dan soep uit blik, en dan heb ik het nog niet eens over de bakken lasagna, bami en pannenkoeken, je kan het zelf gewoon niet maken voor dat geld.
Helaas.

Dus in die zin is de gezonde variant van 'hetzelfde' product duurder.


Moet gezond eten perse duur zijn?
Nee.

Maar het blijft bijzonder dat een koek meegeven aan je kind goedkoper is dan een appeltje, en dat een pak diepvries frikandellen goedkoper is dan welk vlees dan ook.

Net zoals chocopasta en bolletjes leverworst goedkoper zijn dan kipfilet of pindakaas.

Chips goedkoper dan nootjes.


Het maakt gezond eten er niet aantrekkelijker op bij de doelgroep die het toch al niet zo prettig vindt, en voor de gezinnen die elke cent om moeten draaien is het ronduit zuur.
Witte rijst is op het eerste oog goedkoper maar je hebt er meer van nodig om verzadigd van te raken. Dus niet goedkoper. Idem met pasta.
Erwtensoep kun je nu goedkoper maken zelf dan blikken.
Een pak kant en klare pannenkoeken kost rond de 2 euro voor 10 dunne pannenkoekjes. Een pak bloem kost 50 cent, 2 eieren erbij voor 50 cent, 1 liter melk 1.09. Daarvan kan je er meer maken dan kant en klaar.
Chocopasta, chips en nootjes zijn zaken die overbodig zijn dus kun je weglaten.
Ik ben het inderdaad eens met vorige Posts, we zijn te verwend geraakt. Maar het is makkelijker om te klagen en overal beren op de weg te zien Ipv mogelijkheden te zien.
Alle reacties Link kopieren Quote
-Eefje- schreef:
06-12-2022 22:53
Yep, duurder: een pak witte rijst kost 1,49, een pak zilvervliesrijst 1,85.
Een wit brood kost 99 cent, volkoren 1,09.
Boni pak eigen merk zilvervliesrijst kost nog geen euro.
Twee dingen zijn oneindig, het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker. A. Einstein
nicole123 schreef:
07-12-2022 09:49
Zoiets zal het wel worden dan denk ik ja, want het moet praktisch haalbaar zijn. Ik ben er wel voor, maar er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan, dus ik snap dat het niet 123 geregeld is.

Zelfs bij zo'n simpele scheiding van 'alles op de versafdeling 0% BTW' zitten er lastige kwesties tussen waarover eindeloos gesteggeld kan worden. Wat doe je met de verse jus d'orange die je kunt tappen bij zo'n versafdeling? Met de pijnboompitten en dadels enzo die er liggen (maar die soms in een andere verpakking ook bij de noten liggen)? Tel je een maaltijdsalade (met kip en slasaus erin) mee als groente (zoals de voorverpakte gesneden sla) of als kant-en-klaar maaltijd (zoals de verse pizza, bakken lasagne en pannenkoeken, die ook bij de versafdeling liggen)?

De scheiding gezond-ongezond klopt er ook niet helemaal mee. Diepvriesgroente is namelijk ook heel gezond, het bevat vaak meer vitamines dan verse. Moet dat er niet ook bij dan? Bonen en linzen zijn ook groente en hartstikke gezond, maar liggen niet bij de versafdeling (of soms weer wel). Ook is fruit door de hoeveelheid suiker erin maar met mate gezond. Het zit hem vaak niet in het product op zich, maar om het hele voedingspatroon. Vervang je een stroopwafel door een banaan dan is dat gezond. Eet je elke dag 2 bananen en weinig groente, dan is dat niet zo gezond. Maak je dagelijks een smoothie met 6 stuks fruit erin, dan lijkt dat gezond, maar zou een volkoren biscuitje of maiswafel eigenlijk een gezondere keuze zijn geweest. Het ligt allemaal minder simpel dan het lijkt.
Je maakt het te lastig. Pijnboompitten en dadels zouden daar imo niet onder vallen. Gewoon de schappen die bij de supermarkt staan waar verse groenten en fruit staat. En denk aan uien, knoflook, etc. Het onbewerkte product dus.

Alles waarvan je te veel eet is ongezond. Van avocado’s,’ noten en eieren kun je ook aankomen. En je hebt niet in de hand of iemand twee bananen eet en geen spruitjes. En daar gaat het helemaal niet om.
Het is trouwens van alle tijden dat mensen die minder te besteden hebben eenzijdiger eten. Of dat nou elke dag een kom pap is, droog brood en gekookte aardappels met kool of een zak diepvriesfrikandellen en -friet.

Er is aan alle kanten meer aanbod, meer keuze, duur en goedkoop, vers en houdbaar, gezond en ongezond, lekker en vies.

Dat er eerder gekozen wordt voor frikandellen dan zeven dagen kool snap ik, ook al is het ongezond en krijgen mensen daardoor andere gezondheidsproblemen. Maar er is ook voor een lager budget altijd nog meer keuze dan vijftig, honderd of vijfhonderd jaar geleden.
Anyway, al zou je de tax van de groenten en het fruit afhalen moet men wel willen kiezen voor een appel of broccoli versus patat en frikandellen. En die individuele intrinsieke drijfveer kun je met korting enkel wat sturen.

Ik denk dat de minima die gezond willen eten sowieso wel voor diepvrieserwten gaan met een ei in plaats van de kant en klare lasagna.
Alle reacties Link kopieren Quote
Deze week 2 flespompoenen voor 1.50 bij de LiDl . Daar maak je liters soep voor. Zelf voeg ik dan nog ui en knoflook toe, bouillonblokje en wat citroen en kokosmelk. Is in verhouding veel gezonder én goedkoper dan kant en klare soep.
Spinazie is deze week 450 gram voor een euro. Spinazie en flespompoen is trouwens ook een lekkere combi. Zeker met wat pasta en beetje witte kaas erbij. Dan heb je voor ongeveer 2 euro p.p. een maaltijd.
Soeppakketten zijn deze week ook in de aanbieding. Voor nog geen 3 euro versgemaakte soep voor ongeveer 3 personen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maan schreef:
07-12-2022 10:06
Je maakt het te lastig. Pijnboompitten en dadels zouden daar imo niet onder vallen. Gewoon de schappen die bij de supermarkt staan waar verse groenten en fruit staat. En denk aan uien, knoflook, etc. Het onbewerkte product dus.

Alles waarvan je te veel eet is ongezond. Van avocado’s,’ noten en eieren kun je ook aankomen. En je hebt niet in de hand of iemand twee bananen eet en geen spruitjes. En daar gaat het helemaal niet om.
Nee, ik geef aan waar de haken en ogen zitten. Pijnboompitten liggen in mijn supermarkt ook bij de versafdeling en zijn onbewerkt. Maaltijdsalades liggen er ook en de vraag of ze bewerkt zijn is niet zo makkelijk te beantwoorden. Over al dit soort producten moeten regels gemaakt worden. Supermarkten zullen anders zeer creatief met de regels omgaan en opeens allerlei dingen ook bij de onbewerkte versproducten gaan leggen, of je krijgt dat iets bij supermarkt A met en bij supermarkt B zonder BTW is. Of iemand 2 bananen eet of spruitjes daar gaat het nou eigenlijk juist wel om, want het hele doel van een BTW verlaging is dat mensen gezonde keuzes maken. Zelfs met zo'n BTW verlaging heeft de overheid daar dus maar een beperkte invloed op, want je stimuleert dan alsnog niet wat mensen van die versafdeling kopen, of dat enkel bananen en avocado's zijn of ook spruitjes en boerenkool. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze het niet moeten doen, wel dat ik snap dat het te gemakkelijk is om te stellen dat ze dit wel even snel kunnen doorvoeren en dat het niet de oplossing is waardoor iedereen direct enorm gezond gaat eten. Het is best wel een gedoe en het is een stapje naar gezonder eten, denk ik.
nicole123 schreef:
07-12-2022 10:15
Nee, ik geef aan waar de haken en ogen zitten. Pijnboompitten liggen in mijn supermarkt ook bij de versafdeling en zijn onbewerkt. Maaltijdsalades liggen er ook en de vraag of ze bewerkt zijn is niet zo makkelijk te beantwoorden. Over al dit soort producten moeten regels gemaakt worden. Supermarkten zullen anders zeer creatief met de regels omgaan en opeens allerlei dingen ook bij de onbewerkte versproducten gaan leggen, of je krijgt dat iets bij supermarkt A met en bij supermarkt B zonder BTW is. Of iemand 2 bananen eet of spruitjes daar gaat het nou eigenlijk juist wel om, want het hele doel van een BTW verlaging is dat mensen gezonde keuzes maken. Zelfs met zo'n BTW verlaging heeft de overheid daar dus maar een beperkte invloed op, want je stimuleert dan alsnog niet wat mensen van die versafdeling kopen, of dat enkel bananen en avocado's zijn of ook spruitjes en boerenkool. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze het niet moeten doen, wel dat ik snap dat het te gemakkelijk is om te stellen dat ze dit wel even snel kunnen doorvoeren en dat het niet de oplossing is waardoor iedereen direct enorm gezond gaat eten. Het is best wel een gedoe en het is een stapje naar gezonder eten, denk ik.

Je ziet het verschil tussen een maaltijdsalade en een tros bananen of zak appels toch wel?

Educatie over wat gezond is bereik je niet door taxverlaging maar door onderwijzing op scholen en campagnes. Taxverlaging zorgt er wel voor dat de keuze tussen een pak koek en zak appels appel wat makkelijk wordt.

Willen dat iemand spruitjes eet in plaats van twee bananen is willen beïnvloeden op Micro niveau en ik snap ook niet zo goed wat er mis is met twee bananen. Fruit is niet de duivel ofzo en ja er zitten suikers in maar ook vezels en vitamines. Altijd beter dan een koek.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is ook vaak een ingeslepen gewoonte om ongezond te eten. Sommige mensen weten dat van hun zelf ook wel en roepen dan dat het een geldkwestie is om hun ongezonde gewoonte goed te praten. Ik begeleid gezinnen met een beperkt budget om ze te leren budgetteren en ik kan wel zeggen dat er in de heel veel gevallen er vaak geen overzicht is waar het geld heen gaat.
Zo zijn er schrikbarend veel gezinnen die, zodra het salaris ed binnenkomt gelijk zaken kopen die niet noodzakelijk zijn of prioriteit hebben. Dat er de rest van de maand nog andere rekeningen binnenkomen en er gegeten moet daar wordt dan op dat moment niet bij stil gestaan.
En als ik voorbeelden geef van budget recepten met groenten van het seizoen als (bloem) kool, lof etc trekken ook veel mensen een vies gezicht. Het lijkt wel of er steeds minder mensen zijn die dat lusten. Ze eten dan ook liever ongezondere dingen en dat heeft dan niets met geld te maken.
Of ze vinden het te veel gedoe om te koken en dat wordt er toch weer een pizza in de oven gegooid.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zeker is gezond eten duurder. Kijk alleen al naar het verschil tussen biologisch en niet-biologisch groente en fruit (en andere producten). Ik sta vaak te dubben bij het schap wat ik meeneem omdat er bepaalde groenten en fruit zijn die ik absoluut biologisch wil hebben.

Supermarktbrood eten we ook niet. Volkoren brood van de super is gewoon wit brood met een kleurtje trouwens. Desembrood heeft 24 uur of langer liggen rijzen en heeft dus geen gist nodig. Brood uit de super wel, en om die gistsmaak te verbloemen (..) gaat er bijv zout in. Desembrood is stukken duurder - al vult het sneller en heb je dus minder nodig.

Eigenlijk moet je alles zo puur mogelijk eten. En dat is vaak duurder.
Such fun!1
Alle reacties Link kopieren Quote
Maan schreef:
07-12-2022 10:21
Je ziet het verschil tussen een maaltijdsalade en een tros bananen of zak appels toch wel?
Ik zie vooral dat er een grijs gebied is, dat jij lijkt te willen ontkennen. Er is geen strakke scheiding tussen gezond en ongezond en het is ook niet zo dat vers = gezond en niet vers = ongezond.
Educatie over wat gezond is bereik je niet door taxverlaging maar door onderwijzing op scholen en campagnes. Taxverlaging zorgt er wel voor dat de keuze tussen een pak koek en zak appels appel wat makkelijk wordt.
Eens.
Willen dat iemand spruitjes eet in plaats van twee bananen is willen beïnvloeden op Micro niveau
Eens met dat je dat niet kunt bereiken. Dat was mijn punt ook niet. Mijn punt is dat zo'n BTW verlaging weliswaar een mooie stap is, maar niet de heilige graal waardoor iedereen opeens enorm gezond gaat eten. Want het ongezonde eten wordt er niet duurder van (die frikadellen en koekjes blijven goedkoop en makkelijk), het gezonde eten buiten de versafdeling wordt er niet goedkoper van (linzen, noten, diepvriesgroente) en ook binnen de versafdeling kun je gezondere en ongezondere keuzes maken.
en ik snap ook niet zo goed wat er mis is met twee bananen. Fruit is niet de duivel ofzo en ja er zitten suikers in maar ook vezels en vitamines. Altijd beter dan een koek.
Ik stel ook helemaal niet dat fruit de duivel is. Dan maak je een karikatuur van wat ik zeg, terwijl ik juist de nuance probeer aan te geven, dat gezond/ongezond niet zo zwart-wit ligt. Wat ik stel is dat fruit niet per definitie supergezond is en dat het afhangt van je eetpatroon en wat je ermee vervangt. Elke dag 2 bananen als tussendoortje is een stuk gezonder dan elke dag 2 gevulde koeken, maar ongezonder dan op dag 1 een mandarijn en een appel, op dag 2 een peer en druiven, etc. En elke dag een smoothie van 6 stuks vers fruit als extra is zelfs behoorlijk ongezond.
nicole123 schreef:
07-12-2022 10:56
Ik zie vooral dat er een grijs gebied is, dat jij lijkt te willen ontkennen. Er is geen strakke scheiding tussen gezond en ongezond en het is ook niet zo dat vers = gezond en niet vers = ongezond.



Eens.



Eens met dat je dat niet kunt bereiken. Dat was mijn punt ook niet. Mijn punt is dat zo'n BTW verlaging weliswaar een mooie stap is, maar niet de heilige graal waardoor iedereen opeens enorm gezond gaat eten. Want het ongezonde eten wordt er niet duurder van (die frikadellen en koekjes blijven goedkoop en makkelijk), het gezonde eten buiten de versafdeling wordt er niet goedkoper van (linzen, noten, diepvriesgroente) en ook binnen de versafdeling kun je gezondere en ongezondere keuzes maken.



Ik stel ook helemaal niet dat fruit de duivel is. Dan maak je een karikatuur van wat ik zeg, terwijl ik juist de nuance probeer aan te geven, dat gezond/ongezond niet zo zwart-wit ligt. Wat ik stel is dat fruit niet per definitie supergezond is en dat het afhangt van je eetpatroon en wat je ermee vervangt. Elke dag 2 bananen als tussendoortje is een stuk gezonder dan elke dag 2 gevulde koeken, maar ongezonder dan op dag 1 een mandarijn en een appel, op dag 2 een peer en druiven, etc. En elke dag een smoothie van 6 stuks vers fruit als extra is zelfs behoorlijk ongezond.
Ik ontken niet dat er een grijs gebied is maar ik denk dat je te veel dingen wil samen pakken. Soms moet je het gewoon simpel houden.

Dus geen tax op ongezonde dingen want dan krijg je discussie wat gezond of ongezond is en gaan producenten receptuur veranderen om te voldoen aan bijvoorbeeld de maximale % suiker. Maar in plaats daarvan juist geen tax op groenten en fruit. En sinaasappelsap is geen fruit. Daar kun je als overheid best een makkelijke scheiding in maken.

Het is een helemaal niet nodig om mensen in plaats van elke dag een banaan, de ene dag een mandarijn en de andere dag een appel te laten eten. Dat schiet ook helemaal het doel voorbij imo.
anoniem_6396e65158175 wijzigde dit bericht op 07-12-2022 11:22
0.05% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
MarindaH schreef:
07-12-2022 10:52


Supermarktbrood eten we ook niet. Volkoren brood van de super is gewoon wit brood met een kleurtje trouwens. Desembrood heeft 24 uur of langer liggen rijzen en heeft dus geen gist nodig. Brood uit de super wel, en om die gistsmaak te verbloemen (..) gaat er bijv zout in. Desembrood is stukken duurder - al vult het sneller en heb je dus minder nodig.
Je maakt een vergissing. Volkorenbrood is volkorenbrood, ook uit de super. Alleen is dat van nature niet donkerbruin.
Donkerbruin brood is inderdaad gekleurd met mout, een vorm van suiker. Dat heet dan bv meergranenbrood. Of heeft een fancy naam die gezond of ambachtelijk klinkt.
Het grote misverstand is dat veel mensen donker brood aanzien voor volkoren brood en 'gezond' brood. Je kunt niet zien of bruin brood (licht of donker) volkoren is. Dat kun je alleen te weten komen door het etiket te lezen.
Overigens bestaat volkorenbrood ook weer niet altijd uit 100% volkorenmeel, vaak is het een mix. Alweer: lees het etiket.

En in veel desembrood zit naast desem ook gewoon gist. Alweer: lees het etiket of het bordje op het schap. Bij de bakker is er vaak geen etiket, dan moet je het vragen. En hopen dat je een eerlijk antwoord krijgt van het winkelmeisje dat er vaak ook geen verstand van heeft.

Eigenlijk zou etiketten lezen een verplicht vakmoeten worden op school. De overheid kan wel bepalen dat alles op het etiket moet staan, maar als mensen dat niet lezen of niet begrijpen schiet het nog niet op.
impala wijzigde dit bericht op 07-12-2022 11:18
19.95% gewijzigd
.
Ik vind het volkorenbrood van de supermarkt echt goed te eten. Het allerliefste heb ik zuurzesem van de goede bakker maar helaas is onze lokale bakker een lachertje op dat gebied. Dus ik doe het met het stevig spelt of volkoren van de Albert Heijn en dat smaakt en vult goed.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven