Geld & Recht alle pijlers

"Wij accepteren geen centen"

17-06-2009 13:36 33 berichten
Vanmorgen was ik even wat vakantiespul aan het uitzoeken bij een filiaal van een bekende keten goedkopie winkels. Tijdens het afrekenen viel mijn oog op de welbekende sticker dat men hier geen briefjes van 200 en 500 euro accepteert. Alleen op deze sticker stond ook dat ze ook geen 1 en 2 eurocenten accepteren. Nu val ik niet over een cent, maar mag dat eigenlijk wel? Als ik 1,29 wil afrekenen met 1 euro, 20 cent, 5 cent en 2 keer 2 cent, dan moet dat toch mogelijk zijn; het is toch een wettig betaalmiddel?

En voortbordurend...mogen winkels die briefjes van 200 en 500 eigenlijk wel weigeren, of is dat geoorloofd vanwege veiligheid?
Ik heb het laatst gevraagd in een winkel en zij zeiden dat ze idd centen mogen weigeren; beleid verschilt met winkel. Maar dat mag dus. Ze mogen het dan weer niet afronden met het pinnen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij mag het niet, want de cent is een wettelijk betaalmiddel. Maar om daar nou stennis over te gaan schoppen... Eigenlijk zie ik nooit meer zo'n cent langskomen.



Wat ze wel mogen is afronden en weigeren centen terug te geven.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Elke winkelier is vrij om eurocenten te weigeren. Dat zegt De Nederlandsche Bank. 'Het is hetzelfde als met het 500 eurobiljet. Ook die mogen ze weigeren', aldus een woordvoerder.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) denkt dat het 'wenselijk zou kunnen zijn' dat de eurocent verdwijnt. 'Bij de kassa's veroorzaken ze vertraging', zegt een woordvoerder.



De winkelier moet wel altijd eurocenten teruggeven, als de consument daarom vraagt. 'De prijs is de prijs', zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. 'Als een product 1,99 kost en de winkelier heeft geen eurocenten, dan zit er niets anders op dan het bedrag naar beneden af te ronden.'



Een Amsterdamse winkelier heeft de cent al uitgebannen. 'We werden gek van die centen', zegt eigenaar V. Baker van een Edah-winkel in Amsterdam-West. Baker verwacht dat meer ondernemers zijn voorbeeld zullen volgen. 'Het tellen van centen is tijdrovend en levert irritaties op.' Baker rondt de prijs op de kassabon naar beneden af. Dit kost hem naar eigen zeggen 200 euro per week. 'Tijd is geld. Het levert me uiteindelijk meer op.'



MKB Nederland, de organisatie van het midden- en kleinbedrijf, heeft geen aanwijzingen dat dit voorbeeld op grote schaal wordt nagevolgd. De meeste winkeliers zijn volgens een woordvoerder al helemaal gewend aan de uitbreiding van het aantal munten van zes naar acht. 'Voor de consument is het veel lastiger om de muntjes uit elkaar te halen.'



De woordvoerder van De Nederlandsche Bank denkt dat de winkeliers de wensen van de consument zullen volgen. 'Ook hier zal de markt zijn werk doen. De winkelier die te veel munteenheden weigert, zal klanten verliezen.'



Om in te schatten hoe lang de consument behoefte blijft houden aan de eurocent, kan het lot van de guldencent als uitgangspunt worden genomen. De guldencent hield 1 maart 1983 op wettig betaalmiddel te zijn. De cent was zo weinig waard geworden, dat winkeliers en consumenten het niet meer de moeite vonden centen als wisselgeld te gebruiken.



Voordat de eurocent net zo weinig waard is als de guldencent toen, moeten consumenten en winkeliers nog wel even wachten. Bij een gemiddelde inflatie van 2,5 procent duurt dat 32 jaar. Dat zou betekenen dat consumenten en winkeliers pas in 2015 genoeg hebben van de eurocent.



Ook dan is afschaffen van de eurocent moeilijk, omdat de instemming van alle eurolanden nodig is. Wel kan een land, net als Finland, in de wet vastleggen dat contante bedragen worden afgerond op vijf cent. Dan zijn 1- en 2-centstukken overbodig. In Finland zijn deze munten niet eens in roulatie gebracht.



De Nederlandsche Bank heeft 264 miljoen eurocenten in omloop gebracht. In totaal heeft de Nederlandse Munt 500 miljoen centen geperst, 17 procent van het totaal aantal euromunten. Nederland zit daarmee op het Europees gemiddelde. Of het te veel is, zal binnenkort blijken. Indien winkeliers de eurocenten massaal afstorten bij de bank en geen nieuwe centen aanvragen, dan zal de hoeveelheid centen in omloop vanzelf dalen. De voorraad neemt toe en de noodzaak om nieuwe centen te persen verdwijnt.



Printversie

Deel dit artikel

Meest gelezen archief



Neuken doe je zo niet

Vrij stukje huid gezocht

‘Orale seks in een pornofilm gaat er nooit aangenaam aan toe’ de Volkskrant op zondag

'Zulke korte rokjes, dan vragen ze erom'

Normen voor havo-examen veel soepeler

Advertenties door Google

Valse Biljetten

Voorkom fraude met valse biljetten

Geen valse euro's meer!

www.denocard.nl

Oude gulden munten?

Inkoop & verkoop van Nederlandse

Gulden Munten en bankbiljetten

www.VerzamelaarsMarkt.nl/Gulden



Nu op Volkskrantreizen

Lange hete zomer in Teheran

Onder behandeling van een dresiman

Asado con cuero

Nu op VKbanen

Kinderen interviewen, dat moest het worden

De hardste klappen vallen dadelijk

Jongste burgermoeder van Nederland leeft in een glazen huis
Alle reacties Link kopieren
U bent nu hier: Home | Economie | Consument

16/12/2008



Winkels mogen muntjes van 1 of 2 cent niet weigeren



Winkels mogen muntjes van één of twee eurocent niet weigeren, zelfs indien de handelaars er een gewoonte van maken om de prijzen af te ronden, zoals gebeurde tijdens proefprojecten in Wezet en Waregem. Dat is dinsdag vernomen bij de Europese Commissie.

'Deze munten blijven een wettelijk betaalmiddel. Een winkel heeft niet het recht om de munten te weigeren. Een Italiaanse toerist bijvoorbeeld moet met deze munten kunnen betalen, en dat geldt voor iedereen', meldt de Europese Commissie.



In Waregem en Wezet liep sinds juni een proefproject waarbij de muntjes van één en twee eurocent niet langer werden gebruikt. Een studiebureau moet het project evalueren. Indien de resultaten positief zijn, willen Unizo en haar Franstalige zusterorganisatie UCM minister van Financiën Didier Reynders vragen om de praktijk te veralgemenen naar het hele land.



Bij de Europese Commissie waarschuwt men voor mogelijke prijsstijgingen. Dat zou een 'verrassende' beslissing zijn voor 'een land dat steeds de mond vol heeft over de koopkracht', reageerde de entourage van eurocommissaris voor Economische Zaken Joaquim Almunia.



De ondernemersorganisaties betwisten dat de afronding tot prijsstijgingen zal leiden. De consumentenorganisaties Test-Aankoop en Test-Achat blijven echter kritisch. 'Een of ander pilootproject te lande doet ons niet van gedacht veranderen', zei woordvoerder Jean-Philippe Ducart van de Franstalige tegenhanger van Test-Aankoop. Hij koppelt elke vooruitgang in het dossier aan een studie van de Nationale Bank of een Europees akkoord.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
Grappig, we vinden tegenovergestelde informatie!



'mijn' artikel is van december 2008, en de jouwe?
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Apart, van de Nederlandsche Bank dus wel. Was wel een artikel uit 2002, maar dat kan het verschil toch niet zijn? Lijkt me dat dat er niet veel mee te maken heeft. Of was de NB iets te enthousiast, die eerste maanden na de invoering?
Ik ga ze bellen!
Alle reacties Link kopieren
Europese Commissie heeft kennelijk in december vorig jaar een uitspraak gedaan. Lijkt mij de DNB zich daar dan toch bij moet neerleggen.

Die europese munt is nieuw he, dus dan moet de jurisprudentie misschien nog vorm krijgen, vandaar de onduidelijkheid?
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
Haha, jij gaat DNB bellen? Ben benieuwd!
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
Nee.

Officieel mag het dus niet geweigerd worden!



Het is nog steeds een wettig betaalmiddel.

Dag veel winkels het weigeren a la, maar het mag niet.
Alle reacties Link kopieren
Klein beetje mosterd maar.



Wat spijker zegt dus.
Gebeld!

ten eerste is dat artikel uit Belgie, die meneer kon me niet vertellen of het nou voor alle euro-landen geldt of niet.

Feit is, dat in NL deze munten geweigerd mogen worden, MITS aangegeven. Dit valt onder contractvrijheid. Zelfde geldt voor ¤500 biljetten!
Mag dus wél.
Alle reacties Link kopieren
Europese Commissie gaat t om, al is de publicatie uit een belgische krant. Uitspraken van de Europese Commissie gelden volgens mij voor alle landen die erbij aangesloten zijn?



Maar ik denk dat ik het verschil door heb: een winkel mag aangeven wat ze wel en niet accepteren, maar een hele stand die beslist dat betaalmiddel de deur uit te doen (zoals de proefsteden waar de commissie uitspraak over heeft gedaan) dát mag dus niet.



denk ik
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Ja, eerste alinea bedacht ik me net ook!



Je zou wel es gelijk kunnen hebben.

Maar ieder voor zich mag het dus gewoon doen. Maar het moet wel duidelijk aangegeven zijn.
Alle reacties Link kopieren
Beetje off topic, maar wat een geweldige laatste twee alinea's van jouw artikel, Fleur! Komen die ook bij de Nederlandse Bank vandaan?
Vraag het Willem Wever.
Alle reacties Link kopieren
Dan zou ik ze volgende keer bij het wisselgeld ook maar weigeren!
quote:Artemis schreef op 17 juni 2009 @ 15:13:

Beetje off topic, maar wat een geweldige laatste twee alinea's van jouw artikel, Fleur! Komen die ook bij de Nederlandse Bank vandaan?





Woehahahahaaaaaa, dat duurde lang! hahahahaa.

Ik wilde het weghalen, maar elke keer als ik dat deed, verdween de rest ook!
quote:shining schreef op 17 juni 2009 @ 15:17:

Vraag het Willem Wever.Valt van stoel
:lol:

Goh, dus het mag gewoon geweigerd worden...daar hoor ik eigenlijk wel van op, omdat ik altijd dacht dat wettelijke betaalmiddelen gewoon geaccepteerd horen te worden. Maar goed, over een cent val ik niet en anders moet ik het bedrag maar pinnen.

Maar bedankt voor het leesvoer.
Alle reacties Link kopieren
Dit is misschien een beetje offtopic maar ik vroeg het me af..



Ik was gisteren de scooter gaan tanken, hij was nog niet helemaal leeg dus ik tankte voor 5,00 euro.

Máár, ik was dus net even te laat, en op het tellertje stond 5,01 euro.



Ik ga naar binnen en geef die jongen daar 5,00 euro..

Waarop hij zei: "Ja dankjewel, dan is het nog 0,01 cent"



Ik dacht toch echt dat alles afgerond werd? Als het nu 5,04 was en ik moest dan 5,05 geven, dan zeg ik OK. Maar die cent?



Ik heb vervolgens 5 cent op de toonbank gegooit en gezegd dat hij dan de volgende 4 mensen niet hoefde lastig te vallen voor één cent.



Mij maakt die cent totaal niks uit, maar wát is het nu. Word er nu afgerond of niet? Ik koop daar in het tankstation ook wel vaker sigretten/drinken/snoep enz. Als het dan 7,99 is, dan krijg ik ook nooit een cent terug.. Snap er geen hol van.
Alle reacties Link kopieren
Belachelijk, Musiclove!! Kijk dat bedoel ik nou.
Alle reacties Link kopieren
Leuke discussie dit. Inderdaad mag niet een hele stad of zoiets 'gezamenlijk' besluiten de centen te weigeren, maar een individuele winkel absoluut wel. Sterker nog, als nu een winkel besluit dat je bij hun ALLEEN NOG MAAR mag betalen met M&M's mag dat ook! Ze moeten je inderdaad wel vooraf informeren, maar dat iets een wettig betaalmiddel is, betekent niet dat ze het niet mogen weigeren.



Voor afronden geldt feitelijk hetzelfde. Dat mag een winkel zelf weten. Dus als de pomp van musiclove nog gewoon wél 1 en 2 centstukken accepteert, is het logisch dat ze ook niet afronden. Wel irritant inderdaad ja!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven