Geld & Recht alle pijlers

Samenwonen en geld

07-09-2009 11:55 90 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat ik dit topic in de juist pijler heb gezet...



Even een korte vraag...

Toen je ging samenwonen, hoe hebben jullie dat met de kosten gedaan? In de toekomst willen wij gaan samenwonen. Doen jullie 50/50, ook al verdient de één meer dan de ander? Als wij dat zouden doen, zou mijn vriend wel lekker kunnen sparen, maar ik niet of amper.

Ik zou graag willen weten hoe anderen dat doen. Ik heb het er nog niet met m'n vriend over gehad, maar wilde eerst weten hoe anderen dat doen.



Alvast bedankt!
Wij doen het naar rato. Dus alle gezamenlijke kosten bij elkaar optellen (auto en verzekering betalen we zelf, is niet gezamenlijk) en dan naar rato betalen.

Vriend verdient 2,5 keer zoveel dus betaalt ook 2,5 keer zoveel.

(ik 500, hij 1250)
Alle reacties Link kopieren
Wij ook naar rato!

En we hebben geen gezamenlijke rekening, ik ben huurder en hij inwonend dus hij stort elke maand naar mij. Boodschappen doe ik dus ook met mijn pinpas.

Zodra we getrouwd zijn word dat wel anders denk ik
Alle reacties Link kopieren
Wat je zou kunnen doen is eerst spaargeld (zeg 150 euro ) vrijstellen en daarna de kosten eerlijk verdelen. Je vriend betaald dan wel iets meer maar allebei kunnen sparen is ook wel zo eerlijk.
Alle reacties Link kopieren
Wij doen 50/50 voor de lening en dan leggen we ieder nog 200 euro extra voor eten en algemene kosten. Verder leg ik ook nog 120 Euro maaltijdcheques bij en mijn vriend betaalt de diesel en verzekering van de auto (het is zijn auto en ik rij bijna nooit mee).
Alle reacties Link kopieren
Het meest eerlijke vind ik om een verdeling te maken naar rato van de kosten. je berekend wat je gezamelijke netto inkomen is, en wat je vaste lasten zijn. Stel dat je vaste lasten 50% van je totale inkomsten zijn, dan stort je allebei 50% van je inkomen op de gezamenlijke rekening. het bedrag dat hij voor zichzelf heeft is dan iets hoger dan dat van jou, maar het bedrag dat hij bijdraagt ook. Lijkt me niet oneerlijk dat hij ook iets meer overhoudt.



Als jij minder gaat werken wanneer er kinderen komen, vind ik dat de berekening aangepast moet worden, als jij een groter aandeel in de zorgtaken hebt, mag daar financieel een compensatie tegenover staan.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend betaalt alles en van mijn geld doen we de rest.

Alles gebruiken we dus in feite voor samen.

We hebben toch ook samen een huishouden?
Alle reacties Link kopieren
Wij doen 50/50 (salarissen op één en/of rekening, alles van betalen en wat er over blijft (spaargeld) is van ons samen). Wat we hebben ingebracht (dus kapitaal/spaargeld voordat we gingen samenwonen) hebben we in een samenlevingscontract laten vastleggen en houden we gescheiden (gaat om aanzienlijke bedragen). Overigens bouw ik wel apart kapitaal op in mijn bedrijf; dat staat buiten de relatie.



Ik denk dat je keuze (hoe verdeel je alles) van verschillende zaken afhangt. Trek jij bij je vriend in, of andersom? Is dat een koophuis ja of nee? Kunnen jullie er beide mee leven als jullie bijvoorbeeld pro rato betalen aan de vaste lasten of allebei 500 euro sparen (bijvoorbeeld) en de rest van de inkomsten in een gezamenlijke uitgaven / spaarpot. Het is wel goed om dit snel ter sprake te brengen bij je vriend, want misschien heeft hij wel heel andere wensen / verwachtingen. Is een kwestie van onderhandelen en er samen uitkomen.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk en verdien meer. Mijn vriend is nog student, maar wij betalen alles 50/50. Misschien gierig, maar mijn vriend is 30 en achtstejaars. Ik wil niet inleveren omdat hij zijn studie zo op het gemak wil doen. Wel betaal ik regelmatig een keer extra boodschappen, trakteer ik hem op een etentje, geef ik hem een dvd'tje enz.
Alle reacties Link kopieren
quote:marijn_81 schreef op 07 september 2009 @ 12:07:

Ik werk en verdien meer. Mijn vriend is nog student, maar wij betalen alles 50/50. Misschien gierig, maar mijn vriend is 30 en achtstejaars. Ik wil niet inleveren omdat hij zijn studie zo op het gemak wil doen. Wel betaal ik regelmatig een keer extra boodschappen, trakteer ik hem op een etentje, geef ik hem een dvd'tje enz.Dus eigenlijk lever je toch in omdat hij zo langzaam studeert...
Welke rest? Als je vriend alles betaalt is er toch geen rest? :-)



Ik hoor ook wel eens dat de 1 de hypotheek betaalt en de ander de boodschappen. Lastige daarvan is dat de hypotheek elke maand hetzelfde is en boodschappen wisselen nog wel eens (met verjaardagen/etentjes/kerst e.d.).
Alle reacties Link kopieren
Dat is dan vaak omdat het huis eigendom is van de 1 en de andere de boodschappen als vorm van 'bijdrage in de kosten' betaalt. Volgens mij kun je maar het beste direct duidelijk zijn over de (preciese) bijdragen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn man is ooit bij mij ingetrokken, en we hebben een gezamenlijke rekening, daar storten we alletwee naar rato op.
Alle reacties Link kopieren
quote:lilaemme schreef op 07 september 2009 @ 12:10:

[...]





Dus eigenlijk lever je toch in omdat hij zo langzaam studeert...Haha.. ja eigenlijk wel. Maar nu, de laatste tijd, doet hij wel heel erg zijn best en studeert hij hard.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de (vele) reacties!



Naar rato lijkt mij ook het meest eerlijk.

Op dit moment wonen we alleen in de weekenden samen, omdat we ver uit elkaar wonen. We betalen allebei 50% van de boodschappen en dan hebben we allebei ons eigen gas/water/licht en huur die we betalen in onze eigen appartementen.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon bij mijn vriend in zijn huis. Hij betaald de hypotheek en onderhoudskosten. Verder betaald hij de helft vd energie/gas/licht/water en internetkosten. Hij betaald zelf voor zijn auto en motor maar als ik meerij betaal ik vaak mee aan de brandstof. Ik betaal verder de andere helft van de gas, water etc. kosten + de boodschappen. Dit houd in dat ik meer kan sparen maar dat mijn vriend huiseigenaar is en ik niet. Over een tijdje willen we samen een huis kopen en dan gaan we het anders verdelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou mezelf ook het prettigst voelen in een 'naar rato' verdeling (in vorige relatie zo gedaan, woon nu niet samen). Overigens begon die samenwoonperiode met een paar maanen waarin ik alleen een soort van 'kostgeld' betaalde omdat ik bij hem introk terwijl ik werkzoekende was. Toen deed ik wel bijna het hele huishouden in mijn eentje, daarom vonden we het beiden een prima oplossing.

Zodra ik 4 dagen per week kon gaan werken, hebben we een huishoudster gezocht en de uitgaven naar rato verdeeld



Als je dat niet doet, en je vriend altijd veel meer kan sparen dan jij, krijg je (denk ik) uiteindelijk problemen met uitjes, vakantie etc. Hij wil op wintersport, jij hebt daar geen geld voor, wat doe je dat? Nieuwe auto, hij wil een hele dure, jij liever iets goedkoper, enzovoort. Volgens mij is dat niet echt gleijkwaardid.
Alle reacties Link kopieren
quote:marijn_81 schreef op 07 september 2009 @ 12:17:

[...]





Haha.. ja eigenlijk wel. Maar nu, de laatste tijd, doet hij wel heel erg zijn best en studeert hij hard.En dan hééft hij me straks toch een geweldig goed betalende baan... mag jij je verheugen op al die prachtige bossen bloemen, heerlijke etentjes en weekendjes weg
Alle reacties Link kopieren
Dat is ook zo Tammetuk, je komt dan in de problemen. En wij houden heel erg van vakanties, dus er moet echt wel wat gespaard (kunnen) worden.

Omdat ik niet fulltime werk (ben 1 dag in de week vrij en heb dat ook nodig), vind ik het niet erg om het huishouden op me te nemen. Vind ik niet meer dan logisch.
Alle reacties Link kopieren
In mijn beleving ga je samenwonen in goed vertrouwen. Dus alles op 1 grote hoop. Gaan jullie straks ook de verzorging van d ekinderen naar rato van het inkomen betalen? Of is de kat van 1 persoon en heeft de andere alleen de lusten van de kat en niet de kosten voor het eten en de DA? Ik wordt altijd helemala iebelig van mensen die bij alles gaan kijken wie wat hoeveel moet bijdragen.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
En wie gaat er dan voor alles betalen als moeders kids krijgt en niet meer werkt? Bouw je dan een schuld op aan je partner wegens het niet meebetalen van de kosten? En betaal je die af als je weer aan het werk gaat. Fijn gevoel ja.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Maar Fame, die dingen kan je toch van de gezamnelijke rekening betalen?



Ik vind het zelf altijd zo'n onzin als mensen álles op één hoop gooien. Als de één dan een week op vakantie gaat zonder de ander, betaalt de ander daar dan ook aan mee? Belachelijk. En als ik schoenen van 200 euro wil kopen, hoeft hij daar echt niet aan mee te betalen.



Wij zouden nooit zonder onze eigen betaalrekeningen willen. Maar ja ik zou ook altijd blijven werken als er kinderen komen. Dan kan het nog naar rato worden verdeeld. Zou misschien anders zijn als ik niet meer zou werken, dat wel ja.
Alle reacties Link kopieren
wij hebben een gezamelijke rekening. daar komt het loon van manlief op(fulltime). daar betalen we alle vaste lasten van.

daarnaast hebben we nog een rekening en daar komt mijn loon op (parttime) en daar doen we de rest van. dus boodschappen, uitjes enzenz
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het zoals Fame ook wel veel te maken heeft met hoe serieus je de relatie neemt. Als je samen gaat wonen met het idee ooit richting kinderen en/of een huwelijk te gaan denk ik dat je minder moeilijk doet dan als er nog twijfels in het spel zijn.



Verder lijkt het me ook logisch dat je bijvoorbeeld kan hebben dat één van de partners part-time werkt, maar ondertussen wel meestal de boodschappen en een belangrijk deel van het huishouden regelt. Dan is er wel een groot verschil in inkomsten, maar weer minder in de hoeveelheid werk.



Wij hebben het trouwens altijd naar rato gedaan. Ook nu we getrouwd zijn trouwens. Dat laatste is vooral omdat we het prettig vinden iets aan geld te houden dat 'van onszelf' is, zodat we ook eens onzinnige uitgaven kunnen doen zonder verantwoording af te leggen. Daarbij doen we het in de praktijk vaak zo dat als de huisrekening tekort komt degene die toevallig het meeste op de lopende rekening heeft bijspringt. Uiteindelijk is het toch één grote hoop stiekem (met als enige uitzondering erfgeld, dat is vastgelegd in de gruwelijkse voorwaarden).
Alle reacties Link kopieren
Wij geven onszelf 500 euro zakgeld per maand, de rest gaat naar de gezamenlijke rekening. Van die 500 euro spaar ik en doe ik verder de dingen die ik leuk vind. Man ook, denk ik.



Man verdient overigens meer dan ik, zo'n 25%.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven