Geld & Recht alle pijlers

Samenwonen en samenlevingscontract- wat is reëel?

11-07-2021 23:34 88 berichten
:hello:
Nu het nog kan een topic met vragen over samenwonen in de koopwoning van je partner.

Situatie:
Vriend heeft huis gekocht op eigen naam en draagt zelf de hypotheek. Hier bewust voor gekozen, want samengesteld gezin (hij heeft 2 kinderen. Ik ben mij maar al te goed bewust dat samengestelde gezinnen een extra moeilijkheidsfactor is bij het voorspellen van overlevingskans. Niet romantisch, maar wel realistisch :) ) Daarnaast geven we niet om zoveel mogelijk huis op 2 salarissen. Huis is groot genoeg voor ons 4en en evt meer :heart: Hypotheek op 1 salaris geeft ook meer ruimte om leuk te leven van het andere salaris (daarover meer).

Ik woon in een sociale huurwoning in de Randstad. Van plan om een huisbewaarder te zoeken en proef samen te wonen alvorens ik hem opzeg.

Qua financiën hebben we het 1 en ander besproken hoe we erin staan nu en straks. Hij gaat de aflossing en rente alleen betalen. Groot onderhoud ook voor zijn rekening. We houden best veel van ons financiën gescheiden. Gebruikerskosten en boodschappen doen we samen. Hiermee zijn we tevreden en ik kan ook zelf vermogen opbouwen.

Advies gekregen om toch na te denken om het eea vast te leggen. Omdat ik indirect mee betaal aan zijn huis en opbouwen van zijn vermogen. Onze inkomens verschillen niet veel, maar hij zal onder de streep minder besteedbaar bedrag hebben door de hypotheek, kinderalimentatie.

Ik weet niet waar ik verstandig aan doe. Heb ergens vrede mee met hoe we het besproken hebben. Ik moet ook douchen, internetten (om te forummen! ;D )Ik weet dat ik wat opgeef door mijn woning op te zeggen en hiermee een risico neem. Dat hoort bij de liefde en het leven. Maar goed voor elkaar zorgen hoort er ook bij (testament wordt opgesteld als we definitief samenwonen).
En ergens denk ik: ik geef mijn huurwoning op en als we uit elkaar gaan heb ik geen huis om naar terug te gaan.

Advies was om iets af te spreken hierover. Maar ja, wat? Ik twijfel of ik dit zou 'moeten' doen en zo ja wat reëel is. Ik denk erover om naar een financieel adviseur te gaan, maar aangezien forum vol zit met adviseurs ga ik eerst hier advies inwinnen :)
Ik twijfel of ik te 'lief' ben en of ik niet wat meer zakelijker moet zijn.
dianaf schreef:
12-07-2021 10:54
Als TO bij hem gaat wonen, krijgt hij juist lucht in zijn financiën omdat zij mee gaat betalen. Ik zou het dan raar vinden dat ze dan nog extra voor hem zou moeten betalen bij uitjes of zo.

Als het proefwonen goed gaat, én je jouw huurhuis opzegt, dan is het misschien handig om jezelf gelijk weer op de lijst te zetten? Kan dat?
Dat kan en ben ik ook in verschillende regio's. Maar voor sociale huur verdien ik teveel. Dan zou ik moeten kijken voor midden-inkomens of vrije sector. Dat soort dingen. Ik zou kunnen kijken voor een koopwoning. Maar dan moeten er huizen zijn en vermoedelijk flink wat eigen geld meenemen met de huidige gekte.

Ik maak mij zorgen over huisvesting bij een relatiebreuk. Als dat over een tijdje is, dan heb ik een buffer opgebouwd. Als dat zeg maar binnen 5 jaar is en dan?
Boogschutter10 schreef:
12-07-2021 11:37
Je eigen oplossing lijkt me redelijk, maar toch ben je in alle opzichten de onderliggende partij als de relatie niet goed gaat. Een echt goede oplossing is er ook niet.

Je geeft aan dat je een goed inkomen hebt. Waarom niet zelf een appartement ofzo proberen te kopen en dit dan gaan verhuren? Zo bouw je ook vermogen op en houd je gelijke tred met de (enorme) stijgingen van koopwoningen. Tegen die enorme waardestijgingen valt niet tegenop te sparen.

T.z.t. zou jij je appartement kunnen verkopen, hij zijn koopwoning en dan een nieuwe start in een gezamenlijk huis maken.
Hier zit ik ook over na te denken. Alleen kan ik nu al geen appartement betalen :)

Voordeel van appartment is dat ik ook het weer zelf kan bewonen, is dat ook opgelost. Die huizenbubbel houdt een keer op toch? :fortune:
-Marana- schreef:
12-07-2021 23:06
Ik snap dit nog steeds niet, de angst voor het meebetalen aan zijn luxe en comfort.
Jullie betalen nu ieder huur, en ieder energielasten, en ieder verzekeringen, en ieder internet, etc etc.
Straks kunnen jullie al die kosten delen, dan ga je er toch allebei op vooruit. En daarnaast heb jij straks geen woonlasten meer en hij, dankzij de gift van zijn ouders, minder woonlasten dan nu. Hoe in hemelsnaam betaal jij dan mee aan zijn luxe en comfort? Jij bent toch degene die comfortabel woont zonder je druk te hoeven maken over bijv onderhoudskosten?
sugarmiss schreef:
12-07-2021 10:51
Omdat hij doordat hij de hypotheek en kinderalimentatie betaald minder te besteden over houdt.

Voor to is het niet leuk om steeds alleen iets te moeten doen omdat hij er geen geld voor heeft.

Dus betaald ze mee aan zijn uitjes en dergelijke. Omdat ze voor hem betaald, betaald ze indirect mee aan zijn hypotheek.

Je kan wel afspreken dat jij de mogelijkheid krijgt om een x bedrag per maand te sparen of dat je een x bedrag aan geld van hem krijgt als jullie uit elkaar gaan om nieuwe woonruimte te kunnen huren.

Maar ja daar heb je niet zoveel aan als een nieuw huurhuis simpelweg niet beschikbaar blijkt te zijn en je alsnog weer jaren op een wachtlijst moet staan.
Ik moet ongeveer aan het bericht denk van Sugarmiss, maar er zijn meer mensen die het ook al eerder en beter benoemd hebben dan ik mijzelf kan uitten :)

De situatie is vooropgesteld ingewikkeld en kan vanuit meerdere kanten bekeken worden. En afhankelijk van een aantal factoren zoals of we uit elkaar gaan en wanneer dat is. Wat voor stappen we genomen hebben om voor beiden goed te zorgen.

De 'angst' zit hem in de gevolgen voor mij bij samenwonen en wanneer we uit elkaar gaan. Gaan we na 2 jaar uit elkaar: heb ik geen huisvesting, 2 jaar spaargeld. Wat heb ik daarvoor?

Ik las eerder dat iemand schreef dat het niet heel romantisch is allemaal, maar ja dat is wat ik bedoel met dat ik te lief denk en in grote lijnen afspraken maak met partner hierover. Terwijl wanneer het stuk loopt, ik mijzelf benadeel met de details.

Verder kan ik niet voor alle scenario's dingen tot in de puntjes afgesproken en geregeld hebben. Maar een aantal reële scenarios wel en daar kunnen we afspraken over maken. Maar ook nadenken over het opbouwen van een toekomst samen. En ook dat dingen goed geregeld zijn voor elkaar als we uit elkaar gaan. Dat is eigenlijk juist romantisch :)

Na de meeste berichten gelezen te hebben, merk ik dat ik zelf neig om toe te werken naar een gelijkwaardige financiële positie wat betreft het huis. Daar zitten ook kosten aan en nadelen, maar die zijn beter af te dekken dan maar kijken of ik in de toekomst een huis kan kopen :fortune: Elk jaar een deel inkopen zorgt ervoor dat we samen ergens naartoe werken en tegen de inflatie is niet tegenop te sparen. Natuurlijk is het risico op waardedaling van het huis, maar daar zitten we samen in qua risico.
Rosalind schreef:
12-07-2021 23:24
Inkopen op termijn zou ik nog kunnen snappen maar naar 50/50 als hij een gift van zijn ouders in het huis heeft gestoken lijkt me niet eerlijk.
Maar misschien bedoelde je het niet zo letterlijk.
Niet zo letterlijk inderdaad :) Gift van ouders blijft van hem en binnen de kinderen die uit hem voortkomen. Volgens mij is het zo. Moet tzt geregeld worden bij de notaris. En ook als hij het eea al afgelost heeft en geïnvesteerd heeft.
:hello:
Ik ga op anoniem. Want mijn vriend heeft mij hier ontdekt (hallo lieffie :loveys:)

Bedankt voor alle reacties en adviezen. Het heeft mij een aantal waardevolle aandachtspunten opgeleverd. En ook een richting hoe ik het fijn en goed geregeld wil hebben voor ons :)
Alle reacties Link kopieren
En lieffie wil nog steeds samenwonen?
Awkward.... O_o
roosje11 schreef:
13-07-2021 12:31
En lieffie wil nog steeds samenwonen?


Ben benieuwd of lieffie ook haar topic over de ergernissen in coronatijd heeft gezien, over zijn chagrijnige gedoe en haar zorgen voor zijn kinderen terwijl ze nog geen jaar samen waren, omdat hij het allemaal niet aan kon met dat thuiswerken...

Ik snap niet goed waar zij aan begint. Als ze al zoveel nadelen ziet financieel (nadelen die er niet zijn overigens), na al die ergernissen vorig jaar, dan moet je toch gewoon (nog) niet willen gaan samenwonen?
-Marana- schreef:
13-07-2021 13:31
Ben benieuwd of lieffie ook haar topic over de ergernissen in coronatijd heeft gezien, over zijn chagrijnige gedoe en haar zorgen voor zijn kinderen terwijl ze nog geen jaar samen waren, omdat hij het allemaal niet aan kon met dat thuiswerken...

Ik snap niet goed waar zij aan begint. Als ze al zoveel nadelen ziet financieel (nadelen die er niet zijn overigens), na al die ergernissen vorig jaar, dan moet je toch gewoon (nog) niet willen gaan samenwonen?
Oh wacht, er gaat me een lampje branden.
Inderdaad, misschien is het nog wat te vroeg om te gaan samenwonen.
Alle reacties Link kopieren
Rosalind schreef:
12-07-2021 23:24
Inkopen op termijn zou ik nog kunnen snappen maar naar 50/50 als hij een gift van zijn ouders in het huis heeft gestoken lijkt me niet eerlijk.
Maar misschien bedoelde je het niet zo letterlijk.

Dat kan je altijd nog laten vastleggen wanneer 1 partner extra geld in het huis stopt. Zodat je dit altijd kan verrekenen. Is echt geen rare constructie, wordt vaker gedaan.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
hamerhaai schreef:
13-07-2021 13:34
Dat kan je altijd nog laten vastleggen wanneer 1 partner extra geld in het huis stopt. Zodat je dit altijd kan verrekenen. Is echt geen rare constructie, wordt vaker gedaan.
Natuurlijk, dat was juist wat ik bedoelde.
Maar TO had het over 50-50, en daar was ik wat verbaasd om.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het een beetje ingewikkeld geregeld maar wel met het oog op dat het (hoop ik) goed geregeld is voor vriend mocht de relatie stuk gaan.

Toen wij gingen samen wonen had ik een koophuis en hij een huurwoning die hij heeft opgezegd. Dus hij heeft ook zijn huis ingeleverd

Hij is bij mij komen wonen en we hebben alle woonlasten naar rato verdeeld. Behalve groot onderhoud en eigen woning forfeit enzo, dat betaal ik. Dat betekent wel dat hij meebetaalt aan de hypotheek en dus mijn vermogen mee opbouwt. Het huis krijgt hierdoor meer overwaarde. De reden is dat we over een paar jaar samen een huis willen kopen en dan kunnen we die overwaarde daarvoor gebruiken. Dus het is ook in zijn belang. We worden dan 50-50 eigenaar, dus niet dat de inleg van mijn overwaarde alleen van mij blijft.

Aan de andere kant hebben we bij de notaris laten vastleggen in ons samenlevingscontract dat ik alle bijdragen aan de hypotheek aan hem terugbetaal mocht de relatie stranden voor we samen dat huis hebben gekocht. En hij heeft zijn inschrijving bij de woningbouwvereniging gehouden.

Onderaan de streep nu we samenwonen houdt vriend meer geld over dan toen hij nog alleen woonde en daarvan spaart hij voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
Skawa schreef:
11-07-2021 23:53
Gebruikerskosten zijn geen bijdrage aan zijn huis dat zijn gebruikerskosten. Jij woont dus gratis.
Ik zou hem een bedrag aan huur betalen lager dan je huidige huis en dan het verschil sparen om je eigen vermogen op te bouwen. Of koop een huis zelf wat je verhuurt of als vakantie huis houd zodat je altijd een uitvalsplek achter de hand hebt.

Ik vind jou niet te lief ik snap dat niet uit je op je geeft hem toch niets behalve dus als jij weekend weg wilt en hij niet kan. Keus is aan jou je leerstandaard aanpassen aan zijne, alleen dingen ondernemen of trakteren. Je hoeft niets
Ik zou geen huur betalen. Ik zou niet weten waarom.
Dat je mee betaalt aan gas, water, licht, boodschappen en verzekeringen is logisch. Ook eventuele bijkomende kosten als gemeentelijke belastingen enzo vind ik logisch.
Maar ik zou geen huur betalen. Het is niet mijn huis, dat wordt het niet, en als de relatie uit gaat heb je niets.
Bij een huurhuis werkt het anders, dan heb je nog huurbescherming en kun je niet zomaar je huis uitgezet worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven