Geld & Recht alle pijlers

Spaargeld, Tips & Tricks

20-03-2009 17:09 95 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wat spaargeld betreft ben ik een klok- en klepelfiguur. Ik wil de komende jaren een flinke buffer spaargeld creeëren... maar wat is nou dé manier?



Welke forummers zijn goede spaarders of hebben wat financieel en economisch inzicht en hebben zin om hun geheimen te delen? Wat zijn nou de échte wijsheden, kortom: dé tips & tricks?
op www.spaarrente.nl vind je een overzicht van de spaarrentes van alle banken.

Kijk op de site van de belastingdienst over hoeveel vermogen vrijgesteld is (iets van 21 000 euro per persoon), daarboven betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 4%.

Met de economische crisis in het achterhoofd is het geen gek idee om je spaargeld te verdelen over meerdere banken. Dan heb je tenminste nog de beschikking over een deel van je spaargeld, mocht er weer een bank in de problemen komen.

Bijkomend voordeel is dat je bijvoorbeeld een rekening kunt reserveren voor sparen voor luxe dingen als vakanties, en een andere voor nuttige dingen als aanvulling op pensioen oid.

En zoals anderen al zeiden, breng je uitgaven en inkomsten in kaart. Wat je kunt/wilt missen per maand automatisch overboeken.
Alle reacties Link kopieren
Dank je wel Vlinder voor je verhaal! Goed, om ervaringsverhalen te lezen! ( Zei zij over een financieel onderwerp).

Dank je wel Antikleia voor je hele concrete tips, super! Daar ga ik even naar kijken, handig zeg!
Alle reacties Link kopieren
ik heb geen mega salaris dus ik spaar maar kleine beetjes, maar het is toch wat.

elke maand gaat er naar mijn levensloopregeling 50 euro

elke maand stop ik 50 euro in mn spaarpot, en als ik van het een of ander geld terug krijg gaat het er ook in

ik heb een spaarrekening waar 500 euro op staat. dit mag meer worden, maar het mag er niet onder komen. dit is voor een vakantie of als er iets stuk is in het huishouden.



op de een of andere manier ben ik makkelijker in 'even overboeken' en pinnen zodra ik iets leuks zie dan uit mn spaarpot geld graaien. Dus vandaar dat ik het op die manier doe.
Alle reacties Link kopieren
Ik spaar denk ik zo'n 25% van mijn salaris automatisch, dus dat het ook echt automatisch elke maand naar mijn spaarrekening wordt overgeschreven.



Maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik dan ook weer heel flexibel ben in het geld van mijn spaarrekening afhalen voor de grotere uitgaven (vakantie betalen, studie betalen, nieuwe meubels betalen, etc). Overall groeit mijn spaargeld dan overigens wel.



Ik maak mijn geld standaard in het begin van de maand over: dan zijn de hypotheeklasten er vaak al vanaf gehaald (en heb je daar geen problemen) en dan heb je ook nog niet alles uitgegeven van je salaris. Ik hanteer overigens ook twee spaarrekeningen, eentje waar ik dus het meeste naar overschrijf en waar ik flexibel mee omga en een andere waar ik verder niet aan wil komen (tenzij uiterst noodgeval) en waar ik voor later (deel pensioen) op wil sparen. Dat is een heel beperkt bedrag per maand.



Oh ja, mijn verdere uitgavenpatroon is ook niet zo spannend, ik ben niet van de vele gadgets en/of vaak dure producten dus dan kun je vaak ook gewoon veel sparen zonder dat je het gevoel hebt iets te moeten missen.
Alle reacties Link kopieren
Voor wat betreft spaarrekeningen met hoge rentes en depositos en dergelijke: kijk ook eens op het fok forum, daar houdt men een tabelletje bij. Je hebt overigens ook spaarrekeningen waar je verplicht elke maand een bepaald bedrag inlegt (maar vaak wel vrij opneembaar bent in je saldo dus wel flexibiliteit hebt). Levert vaak ook meer rente op.



http://forum.fok.nl/topic/1249434
Alle reacties Link kopieren
laat je niet teveel in de luren leggen door de hoge rendementen Spinster, ga voor een grote bank (Rabo, SNS, ABN) sinds de garantie op de spaargelden is opgerekt van 20.000 naar 100.000 is er geen enkele reden om je geld te spreiden. ABN is in handen van de overheid, dus zal niet omvallen. Rabo is heel stabiel en SNS ook.
ik spaar tussen de 250 en 350 per 4 weken.

Heb nog niet echt een superhoog saldo, maar dat komt wel.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb altijd een mix van aandelen en spaargeld.

Als je van 0 af begint is het niet handig meteen te gaan beleggen, omdat je dat geld langere tijd moet kunnen missen.

Maar als je al wat dikker in je spaargeld zit is het zeker het overwegen waard.



Ik ben het dan ook niet met Meds eens; zeker in een volatiele markt kun je met beleggen goed geld verdienen.

Een aantal weken geleden heb ik aandelen Aegon en ING gekocht met het idee dat die vanzelf weer duurder worden op termijn; bij beiden zit ik nu al op tientallen procenten rendement.
Alle reacties Link kopieren
Je bent een uitzondering Pauline de meeste aandelen bezitters meer dan de helft van hun bezit kwijt. Aandelen kopen is gewoon een eufemisme voor gokken
Alle reacties Link kopieren
ga niet beleggen als je er geen verstand van hebt en beleg alleen met geld dat je over hebt. Geld dat je over hebt is niet geld dat je wilt hebben voor een buffer.



mijn spaarttip: zorg dat je niet uitgeeft door:



reclame krantjes de deur uit te doen (nee/nee sticker)niet de stad in te gaanniet denken dat je iets moet kopen omdat het in de aanbieding is. Je hebt namelijk dan wel geld uitgegeven en dat ben je kwijt. Vaak koop je iets waar je niets aan hebtals je boodschappen gaat doen opstap gaan met een lijstje en niet meer kopen dan wat daar opstaat.in plaats van uit eten gaan, vriendinnen thuis uitnodigen.NOOIT geld lenen, dat is gewoon duurje creditcard niet meer gebruikenelke keer als je iets wilt kopen jezelf afvragen of je het wel echt nodig hebt. Maakt die aankoop je gelukkig?Ik heb het tegenovergestelde van jou. Ik kan geen geld op maken en spaar zo'n 750 euro per maand. Ik heb een belachelijk goed gevulde spaarrekening maar voel me daar prettig bij. Ik ben gelukkig en koop toch alles wat ik wil of nodig heb. En ik smijt ook wel eens geld over de balk om lekker uit eten te gaan of iets anders.
Alle reacties Link kopieren
Allemaal weer heel erg bedankt voor het meedenken!

@ Heyjij en Kaatje bedankt voor jullie persoonlijke ervaringen.

@ Kiks dank je ervaring en voor je tip van fok. Ik moet zeggen dat ik qua type mens niet zo van fok ben, maar misschien kunnen ze wel goed spaaroverzichten maken .

@ Meds heel erg bedankt voor je zeer concrete tips! Heb je er toevallig nog meer do's and don'ts?

@ Pauline, ik begin met sparen niet helemaal vanaf 0 maar ik wil de komende jaren even een enorme sprint trekken, het gaat me nu te langzaam en te ongelijkmatig. (Ik boek wel aan het begin van de maand over maar ik boek ook vaak weer een deel terug, dus is nog te weinig consequent). Ik bedoelde trouwens jou en niet Josephine in een eerdere post want ik had al via andere posts begrepen dat jij ook handig bent met geld. Beleggen is nu helemaal geen goed idee voor mij, maar misschien heb je nog andere tips?

@ Liselotte, dank voor het meedenken. Gelukkig gaan vrijwel alle tips die je geeft al op voor mij. Toch gaat er iets nog fout, was ik maar wat meer zoals jij met geld .
quote:Liselotte4 schreef op 23 maart 2009 @ 18:49:in plaats van uit eten gaan, vriendinnen thuis uitnodigen.Als je uit eten gaat betaalt ieder voor zich. Als je mensen thuis uitnodigt ben je geld kwijt voor wijn, bier, kaasjes, salades en ander lekkers, dus dat komt minstens op hetzelfde uit.
Alle reacties Link kopieren
Tja, echt andere tips als die hier al gegeven zijn heb ik ook niet.



Wat mij wel erg geholpen heeft toen ik jaren terug besloot nu toch echt te gaan sparen, is me afvragen bij aankopen of ik dat ECHT wilde hebben. Ik kocht namelijk nogal impulsief.



En verder hielp de tijd ook mee: ik ging meer verdienen, alle 'basis'dingen voor in huis had ik inmiddels, ik had een gedegen basisgarderobe voor mijn werk etc etc.



En inderdaad: spaargeld wegboeken als je salaris binnenkomt.

Je hebt een aantal spaarrekeningen (ASN Ideaalsparen, SNS maxisparen, Aegon spaarcomfort), waar je minimaal 50 Euro per maand moet sparen (de eerste 2 max 500 p/maand en de laatste max 2500 p/m) en die een goede rente geven.
Alle reacties Link kopieren
http://mistermoney.rtl.nl/



kan je allerlei spaarrekenening vergelijken
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 23 maart 2009 @ 19:58:

[...]



Als je uit eten gaat betaalt ieder voor zich. Als je mensen thuis uitnodigt ben je geld kwijt voor wijn, bier, kaasjes, salades en ander lekkers, dus dat komt minstens op hetzelfde uit.



klopt, maar dan nodigen je vrienden je vast ook wel weer bij hun uit. Dan krijg je dat je bij elkaar gaat eten ipv elke keer in een restaurant. En ik vind het hartstikke leuk.

Heb dit moeten doen in een periode dat ik verschrikkelijk krap zat. Ik verdiende erg weinig, had wel een super leuke baan, maar was de helft van mijn salaris al kwijt aan de huur van mijn zolder appartementje. Elke week uit eten kon ik gewoon niet. Gelukkig vond iedereen dit ook een gezellige oplossing. Moet wel zeggen dat ik nu weer vaker een restaurant bezoek.

Eigenlijk heb ik zo met geld leren omgaan, ik moest erg zuinig leven, maar had nooit het gevoel dat ik iets miste.
Alle reacties Link kopieren
@spinster: geen idee of deze tip al gegeven is, maar zorg ervoor dat je moeilijk bij je spaargeld kan, dus geen bankpas, geen internetbankieren. zorg er ook voor dat je niet teveel spaart, anders heb je aan het eind van de maand niet genoeg en ga je weer overboeken. stel een bedrag vast per maand waarvoor je "meuk" mag kopen.



wat ik nu doe, is 1 euro per dag sparen, aan het eind van het jaar heb ik dus 365 euro en mag ik elke maand voor ongeveer 30 euro verwen dingetjes kopen voor mezelf.
Alle reacties Link kopieren
quote:PurperRain schreef op 20 maart 2009 @ 18:07:

Ik spaar ook maandelijks, kom daar niet aan, Tja, ik ben vorig najaar begonnen met flink bezuinigen en het lukt me soms amper om wel iets leuks van geld te doen, iets wat bijvoorbeeld ook wel nodig is... En toch ben ik trots, heb al flink gespaard en ben erg kritisch geworden op mijn uitgaven. Ik denk zolang je nog niet 20.000 euro hebt, een gewone spaarrekening het allersnelst is. Daarboven moet je geloof ik je geld gaan spreiden ivm belasting, of wordt bijv. 30.000 als 1 pot nat gezien als je 19.000 op de ene rekening zet en als je dan 11000 op de andere?? Succes met de buffer-wens!



Heb net de belastingformulieren ingevuld. De belasting telt idd gewoon alles bijelkaar op. Dus 19k op de ene en 11k op de andere hebben ze door (slimme jongens).



Je mag ongeveer 20k belastingvrij sparen. Als je samen aangifte doet met je partner of huisgenoot is dat 40k. In dit potje horen overigens ook aandelen, je gewone betaalrekening en contant geld.



Vind dat verhaal van extrahalo over al die potjes echt ontzettend leuk.



Je kan er ook voor kiezen je geld voor een periode vast te zetten, dan krijg je meer rente en kom je er niet aan. Vaak handig vanaf grote bedragen. Kijk dan wel weer naar het doel van het potje.



En volgens mij is de grootste valkuil dat het internetsparen er voor zorgt dat je het zo makkelijk kan uitgeven!
Alle reacties Link kopieren
quote:meds schreef op 23 maart 2009 @ 01:17:

laat je niet teveel in de luren leggen door de hoge rendementen Spinster, ga voor een grote bank (Rabo, SNS, ABN) sinds de garantie op de spaargelden is opgerekt van 20.000 naar 100.000 is er geen enkele reden om je geld te spreiden. ABN is in handen van de overheid, dus zal niet omvallen. Rabo is heel stabiel en SNS ook.



Mijn reden om het gespreid te hebben over minimaal twee banken: mocht er een bank omvallen dan kun je tenminste bij die andere bank normaal gesproken nog bij je spaargeld komen. Heb je al je spaargeld bij één bank staan en valt die bank om, dan kan het wel een paar maanden duren voordat je je spaargeld weer hebt en dat kan best krap zijn op momenten omdat je het echt alleen met je inkomen moet gaan doen op dat moment en niks hebt om op terug te vallen.



Vraag maar eens na bij mensen die hun actieve spaargeld bij Icesave hadden staan en nergens anders: daar zitten er zeker de nodige tussen die de nodige benauwde momenten gehad hebben.
Alle reacties Link kopieren
Icesave zit in IJsland, is misschien een klein detail, maar ik zou in deze tijden mijn geld nooit in het buitenland stallen.
Alle reacties Link kopieren
Het maakt niet uit bij welke bank het is hoor, maar meer dat zodra een bank onderuit neigt te gaan of gegaan is, dan kun je gewoon niet meer bij het spaartegoed wat je bij die bank hebt staan.



Je krijgt je geld uiteraard wel terug als het onder een fatsoenlijk garantiestelsel valt, alleen krijg je het niet meteen dezelfde dag of de volgende morgen terug. Het duurt dan gewoon best een tijdje voordat je je geld terugkrijgt. Dus ook als het om een Nederlandse bank gaat die onderuit gegaan is. En als dan echt al je spaargeld daar staat.... dan heb je niks om op terug te vallen totdat het geld vergoed gaat worden.



Als je je spaargeld over twee aparte banken hebt staan, en je even ervan uitgaat dat ze niet tegelijkertijd failliet gaan, dan heb je altijd nog een plek om op een deel van je spaargeld terug te vallen.
Alle reacties Link kopieren
Het is niet zo dat je je geld zou moeten verspreiden om de belasting te kunnen ontduiken. Zodra je een bedrag (al dan niet op verschillende spaarrekeningen) van meer dan 21400 hebt, dan ga je rendementsbelasting over een fictief rendement van 4% betalen. De belastingdienst is heus niet zo naief om te denken dat iedereen maar 1 spaarrekening zal hebben.



Ook is aandelen kopen absoluut geen eufemisme voor gokken. Als je je huiswerk doet is een aandelenmarkt redelijk goed te voorspellen (deze crash hebben de betere analisten ook al jaaaaaren zien aankomen) en kan je met optie constructies een heel leuk zak/spaar centje verdienen. Ben het er wel mee eens dat je er niet aan moet beginnen als je nog niet eens weet wat het verschil tussen aandelen en obligaties is, maar gokken doe je in een casino en bij die oplichters van de Staatloterij. ;) Wat overigens ook wel lucratief kan uitpakken
Zometeen wordt het rendabeler je geld gewoon thuis in 'n brandvrije kluis op te slaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 24 maart 2009 @ 08:42:

Zometeen wordt het rendabeler je geld gewoon thuis in 'n brandvrije kluis op te slaan.Zodra je meer dan 20.000 euro hebt en minder dan 1,2 % rente dan wel ja, betaal je meer belasting dan dat je rente krijgt...
Ik ben een jaar of 2 geleden pas begonnen met echt te sparen. Vlak nadat mijn salaris gestort was maakte ik iedere maand weer (automatisch) een x bedrag over naar onze gezamenlijke rekening voor de vaste lasten (hypotheek, verzekeringen, kinderen, huishouden, onvoorzien etc. Wat er dan over blijft is in principe gewoon voor mijzelf, we hebben verder gescheiden rekeningen. Ik heb toen ingesteld -online- dat iedere maand, vlak voordat mijn nieuwe salaris gestort zou worden, alles wat er nog boven de 200,- op mijn rekening zou staan, zou worden overgeboekt naar mijn spaarrekening. Op die manier heb ik in no time 14k bij elkaar gespaard. Woehoe!



Nu heb ik het grootste gedeelte hiervan overgezet naar de ASN bank tegen een goede rente.
Alle reacties Link kopieren
quote:Jonna schreef op 24 maart 2009 @ 22:01:



Nu heb ik het grootste gedeelte hiervan overgezet naar de ASN bank tegen een goede rente.Heb nog lang niet zoveel als jij, maar ik heb hier ook een gedeelte van mijn spaargeld naartoe gesluist.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven