Geld & Recht alle pijlers

Studieschuld loopt steeds verder op

29-01-2010 08:03 213 berichten
Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. De schuld die ze aan het eind van hun studie overhouden, loopt vaak op tot minimaal 15.000 euro. Het Nibud heeft dat uitgezocht.



Ik ben echt jaren bezig geweest met aflossen (en nog steeds niet klaar). Om me heen zie ik ondertussen mijn leeftijdsgenoten lekker op vakantie gaan, huizen kopen, auto's kopen, kortom genieten hun zelfverdiende geld. Als ik het over mocht doen zou ik het nóóit weer doen, of kiezen voor een makkelijke opleiding waar gegarandeerd veel vraag naar is.



Hoe hoog is jullie studieschuld?
Alle reacties Link kopieren
Mijn studieschuld was ruim 5000 euro, maar nu is het rond de 2800. Ik los af en toe extra af....
Alle reacties Link kopieren
Oei miepje dat is al best veel, dit jaar is nog geen half jaar bezig. Lukt het je niet om er meer bij te werken naast je studie, want dit kan wel heel erg oplopen...
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij was ook de strekking van het bericht dat het Nibud meer voorlichting wil geven aan studenten omtrent lenen (en gevolgen voor later).

Ik begreep ook uit het bericht dat met name de studenten met rijkere ouders een hogere studieschuld hebben dan de studenten met armere ouders. Dan zou je dus een verband kunnen leggen met de levensstandaard die iemand gewend is. Of aan de manier waarop er thuis met geld om werd gegaan.



Ik snap zeker dat de lening als een investering gezien kan worden, omdat je er (als het goed is) een mooi diploma mee krijgt. Maar blijkt uit dit topic dat er zoveel mitsen en maren aan kunnen zitten.
Alle reacties Link kopieren
Mijn studieschuld zal als ik klaar ben ongeveer 6000 euro zijn, dat is dus wel te overzien. Mijn stufi is nu gestopt omdat ik een jaar langer over

mijn studie doe, dus dat moet ik wel bijlenen.

Ik zie er niet zo tegenop om dat af te betalen.



Maar er zijn plannen in de maak om de

stufi helemaal om te vormen naar een leenstelsel, waardoor sowieso élke student met een studieschuld komt te zitten. Belachelijk plan.
Alle reacties Link kopieren
Mijn studieschuld is ongeveer 5000 euro. Ik studeer nog en wil eigenlijk niet meer lenen, maar dat is wel heel erg moeilijk. Als ik straks een master doe (na HBO), dan krijg ik ook geen basisbeurs meer. Als ik na mijn studie een baan heb, dan wil ik het zo gauw mogelijk (binnen een paar jaar) terugbetalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:JOJO1 schreef op 29 januari 2010 @ 10:57:

Ik begreep ook uit het bericht dat met name de studenten met rijkere ouders een hogere studieschuld hebben dan de studenten met armere ouders. Dan zou je dus een verband kunnen leggen met de levensstandaard die iemand gewend is. Of aan de manier waarop er thuis met geld om werd gegaan.





Maar misschien ook omdat de studenten met armere ouders een aanvulling krijgen (die ze niet hoeven terug te betalen) en de rijkere ouders niet? Zo heel erg rijk waren mijn ouders niet, dus ik kan me niet voorstellen dat degenen die geen aanvullende beurs krijgen allemaal een hoge (lees dure) levensstandaard gewend zijn.



Toen ik studeerde was de stufi in ieder geval niet heel erg hoog, er viel voor mij niet tegen op te werken. Lenen was dus noodzakelijk om de huur te betalen.
quote:vivaMrsSmith schreef op 29 januari 2010 @ 09:09:

Wat ik niet begrijp is hoe de studieschuld zoveel invloed op je financieen kan hebben. Ik heb 16000 euro schuld en begin dit jaar met afbetalen. 140 euro in de maand. Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat ik zo'n 180 euro per maand zou moeten afbetalen dus dat geld is ook gewoon over. Hebben de mensen die er nu over klagen dan geen rekening mee gehouden dat ze het ook moeten afbetalen?



Dit snap ik ook niet zo goed. Zodra ik een baan had na mijn afstuderen (en dus in één smak véél meer te besteden had dan ik 5 jaar gewend was én nog op kamers woonde) ben ik gelijk 150 euro per maand gaan aflossen. Of misschien nog wel meer, ik weet t niet precies. HOe dan ook, ik merkte er eigenlijk maar weinig van omdat ik nog steeds heel veel overhield. Blijkbaar zijn er mensen die heel lang wachten en dan krijg je dus dit:



quote:summerxx schreef op 29 januari 2010 @ 09:56:

Mijn vriend heeft een grote studieschuld, + - 30.000 euro. Vanaf het begin op kamers, studieswitch, lang gedaan over de studie dus nog meer bijgeleend, gelukkig wel afgestudeerd. Het is allemaal te verklaren maar toch báál ik ervan, ook al is het niet mijn studieschuld. We gaan binnenkort samenwonen en hij moet officieel volgend jaar beginnen met aflossen van zijn studieschuld, daar kan ik me echt zorgen over maken. Vind t vervelend voor jou hoor Summer, mar wat ik niet begrijp is, waarom begint je vriend niet nu al met aflossen? Al is het maar het minimum (liever iets meer), alle beetjes schelen toch? En wat je aflost, daar hoef je tenslotte geen rente meer over te betalen!
Alle reacties Link kopieren
Als ik een studieschuld zou hebben van 10.000+ dan zou ik volgens mij geen nacht meer slapen! Ik begrijp uit de reacties wel dat er mensen zijn die dit hebben, hier ook rekening mee gehouden hebben en dit gewoon terug kunnen betalen. Maar ik vind het moeilijk om hier rekening mee te houden, je hebt tenslotte geen 100% garantie op een baan of op een bepaald inkomen. Ik kan me zo'n gigantische schuld niet voorstellen, ik zou helemaal gek worden.
Alle reacties Link kopieren
nul euro.

geen studiefinanciering, geen ouders die bijsprongen, maar gewoon zelf voor gewerkt. en ik heb ook een te gekke studententijd gehad.
Alle reacties Link kopieren
Als ik mijn diploma niet haal 20 000 euro, geen lening, alleen studiebeurs.... maarja ik kan wss mijn diploma niet halen want ik loop elke keer vast met mijn dyscalculie
Alle reacties Link kopieren
bijna zes jaar bezig en geen studieschuld, ja basisbeurs en ov maar dat wordt kwijtgescholden als ik afstudeer en aangezien k nu nog maar 18 ect's hoef te halen gaat dat lukken in vier jaar. Papa en mama hebben de eerste vier jaar collegegeld betaald maar had het zelf ook kunnen redden.
Alle reacties Link kopieren
Zo gauw mogelijk terugbetalen is eigenlijk helemaal niet gunstig, als je meer kan terugbetalen dan het minimum kan je beter het verschil op een spaarrekening zetten waar je meer rente krijgt dan de rente van de IBgroep.
Alle reacties Link kopieren
Puikeltje, kan je je wel voorstellen ooit een hypotheek aan te vragen? Of wil je liever eerst 3 ton sparen voor je gaat kopen?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb momenteel een studieschuld van rond de 10.000Euro en ik verwacht dat het nog wel oploopt. Wegens gezondheidsproblemen doe ik een jaar langer over mijn master, wat ook betekent dat ik eigenlijk niet naast mijn studie wel kan werken.



Tijdens mijn HBO bachelor altijd zoveel mogelijk gewerkt tijdens de vakanties, maar soms waren andere dingen belangrijker, zoals een taalcursus waar ik nu nog steeds ontzettend profijt van heb.

Naar heb buitenland gaan kost ook geld, maar daar staat tegenover dat je ontzettend veel andere dingen van leert. En daar ben ik blij mee. Ondanks dat ik mede daardoor nu wel een studieschuld heb, vind ik de inverstering wel waard.



Wel hoop ik onder de 15.000E te blijven, maar dat moet lukken! (toch?)
Alle reacties Link kopieren
@summerxx: ik zou voor het samenwonen maar alles goed vastleggen in een samenlevingscontract.. welke afspraken je er ook over maakt...



@friezin: je hebt helemaal gelijk... ik ook geen aanvullende beurs maar ook geen bijzonder rijke levensstandaard... mij ouders hadden het eerder nooit breed en waren nog stteds niet gewend om geld uit te geven... heb wel thuis 'les' gehad in kasboek bijhouden enzo...
Alle reacties Link kopieren
quote:Puikeltje schreef op 29 januari 2010 @ 11:20:

Als ik een studieschuld zou hebben van 10.000+ dan zou ik volgens mij geen nacht meer slapen! Ik begrijp uit de reacties wel dat er mensen zijn die dit hebben, hier ook rekening mee gehouden hebben en dit gewoon terug kunnen betalen. Maar ik vind het moeilijk om hier rekening mee te houden, je hebt tenslotte geen 100% garantie op een baan of op een bepaald inkomen. Ik kan me zo'n gigantische schuld niet voorstellen, ik zou helemaal gek worden.Als je (te) weinig verdient dan betaal je naar rato; soms helemaal niks. Het maandbedrag is best reëel hoor. Je moet er wel rekening mee houden als je bv een hypotheek afsluit dat er dus wat van je maandlasten afgaat. Opzich goed te doen als je dat maar niet vergeet. eemt niet weg dat t een aardige hap uit je budget kan zijn...maar ja..je hebt er dan ook van geprofiteerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:keeprunning schreef op 29 januari 2010 @ 10:55:

Oei miepje dat is al best veel, dit jaar is nog geen half jaar bezig. Lukt het je niet om er meer bij te werken naast je studie, want dit kan wel heel erg oplopen...ben nu 1,5 jaar bezig, maar heb een vertraging van een half jaar. Vandaar, niet zo handig omschreven sorry. Ik kan er moeilijk naast gaan werken, heb veel lichamenlijke klachten waardoor studie alleen al zwaar genoeg is.
quote:JOJO1 schreef op 29 januari 2010 @ 11:35:

@summerxx: ik zou voor het samenwonen maar alles goed vastleggen in een samenlevingscontract.. welke afspraken je er ook over maakt...Dat is ook zeker de bedoeling, ik wil niet mee gaan betalen aan zijn schuld. Zijn schuld = zijn schuld. Mijn spaargeld = mijn spaargeld.

We gaan zeker naar de notaris.

Heb net op de site van ib-groep gekeken dat ze voor kwijtschelden schuld (na 15 jaar) ook rekening houden met het inkomen van de partner. Ergens vind ik dat zó oneerlijk, ik heb geen studieschulden en zou dan wel op moeten draaien voor de studieschuld van mijn partner, dat vind ik best raar.



Hoe doen anderen dat, waarbij de partner wel een studieschuld heeft en jijzelf niet? Lees graag meer reacties hierover.

quote:Kastanjez schreef op 29 januari 2010 @ 11:16:

[...]Vind t vervelend voor jou hoor Summer, mar wat ik niet begrijp is, waarom begint je vriend niet nu al met aflossen? Al is het maar het minimum (liever iets meer), alle beetjes schelen toch? En wat je aflost, daar hoef je tenslotte geen rente meer over te betalen!Hij zet nu elke maand een bedrag weg op een spaarrekening (met gunstige rente) en gaat waarschijnlijk binnenkort als we eenmaal gesetteld zijn en de verhuizing achter de rug is beginnen met aflossen. Ik wil me er niet teveel mee bemoeien want dat zorgt voor wrijving omdat ik het gewoon niet begrijp dat ie zo'n grote studieschuld heeft en er geen problemen mee heeft.
Alle reacties Link kopieren
quote:summerxx schreef op 29 januari 2010 @ 11:44:

[...]





Hij zet nu elke maand een bedrag weg op een spaarrekening (met gunstige rente) en gaat waarschijnlijk binnenkort als we eenmaal gesetteld zijn en de verhuis enzo achter de rug is beginnen met aflossen. Ik wil me er niet teveel mee bemoeien want dat zorgt voor wrijving omdat ik het gewoon niet begrijp dat ie zo'n grote studieschuld heeft en er geen problemen mee heeft.



Wat heeft het nu voor zin om er een probleem mee te hebben? Daar schiet hij ook niks mee op, wees blij dat hij bezig is met afbetalen en geld opzij zetten daarvoor!



Het is voor jou misschien onbegrijpelijk, maar het heeft voor hem geen zin om er nu een probleem van te maken. Hij kan er toch niks aan veranderen. Dan kan je je druk gaan lopen maken, maar daar gaat je schuld ook niet van weg en heb je alleen maar veel zorgen! Accepteren en afbetalen is dan het beste wat je kan doen. En genieten van wat je wel hebt en kan!
quote:mevrouwtjezonneschijn schreef op 29 januari 2010 @ 11:34:

Ik heb momenteel een studieschuld van rond de 10.000Euro en ik verwacht dat het nog wel oploopt. Wegens gezondheidsproblemen doe ik een jaar langer over mijn master, wat ook betekent dat ik eigenlijk niet naast mijn studie wel kan werken.





Als je wegens gezondheidsproblemen een jaar langer over je studie doet, kun je dit aankaarten bij de IBG. Zij beslissen dan of je een jaar basisstudiefinanciering terugkrijgt. Hier heb je wel een handtekening van een decaan (oid) en behandelend arts voor nodig. Dat scheelt toch aardig wat op het eindbedrag.



En wat er inderdaad al gezegd werd: ouders kunnen voor het IBG wel "groot"verdieners zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat ze een hun besteedbaar inkomen groot genoeg is om je te ondersteunen met de bedragen die de IBG ziet als ouderbijdrage (zeker niet als ze meerder studerende kinderen hebben).
Alle reacties Link kopieren
quote:summerxx schreef op 29 januari 2010 @ 11:44:

[...]





Hij zet nu elke maand een bedrag weg op een spaarrekening (met gunstige rente) en gaat waarschijnlijk binnenkort als we eenmaal gesetteld zijn en de verhuizing achter de rug is beginnen met aflossen. Ik wil me er niet teveel mee bemoeien want dat zorgt voor wrijving omdat ik het gewoon niet begrijp dat ie zo'n grote studieschuld heeft en er geen problemen mee heeft. Summerxx ik denk dat hij het juist slim aanpakt! Beetje afhankelijk van wanneer je bent begonnen met studeren, maar Kees krijgt meer rente op zijn spaargeld dan dat hij moet betalen aan het IBG. Waardoor dus de kromme situatie ontstaat dat hij zijn lening wel af zou kunnen lossen, maar niet doet. Simpel, als je 10.000 euro tot je beschikking hebt voor noodgevallen en er meer netto aan over houdt is dat een stuk prettiger dan geen schuld en geen noodfonds.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 29 januari 2010 @ 11:31:

Zo gauw mogelijk terugbetalen is eigenlijk helemaal niet gunstig, als je meer kan terugbetalen dan het minimum kan je beter het verschil op een spaarrekening zetten waar je meer rente krijgt dan de rente van de IBgroep.Als jij weet waar ik meer dan 3.07 (of zo) % rente kan krijgen hoor ik het graag. Ook vind ik het prettiger om juist geen schuld meer te hebben en alles wat ik spaar is dus echt van mij.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het ontzettend knap dat sommigen het zonder schuld redden, ik ben thuiswonend en mij lukt het niet. Ik heb dit jaar bv. wel collegegeld van mijn spaargeld betaald, maar vorig jaar had ik dat gewoon niet en moest ik dat lenen. Verder leen ik geen 'vast' bedrag per maand, maar af en toe een bedrag wanneer ik het echt nodig heb. Ik ben ook al van plan nu al te beginnen met aflossen zo gauw als ik wat geld kan missen, want hoe eerder je begint hoe eerder je er vanaf bent.



Ik ben nu 1,5 jaar bezig en heb door gezondheidsproblemen weinig gehaald. Ik verwacht dat ik binnekort ook daadwerkelijk moet gaan stoppen. Ik krijg wel een uitkering wegens ao, maar dat is wel een stuk minder dan mijn studiegenoten verdienen in hun bijbaantjes. Van mijn ouders heb ik ook geld gekregen, maar bij het berekenen van de studiefinanciering wordt stom genoeg alleen rekening gehouden met broertjes en zusjes in het hoger of regulier middelbaar onderwijs. Ik heb dus een broertje op het voortgezet speciaal onderwijs, volgens de formulieren van de IBgroep telt dat niet mee voor de berekening.



Waarom? Geen idee. Bij mijn weten is vso vaak zelfs duurder dan regulier onderwijs: je zit met vervoer (waar in veel gemeenten een eigen bijdrage voor moet worden betaald) en hoge boekenkosten (de goedkopere lesmethoden die gebruikt worden in het regulier onderwijs zijn niet altijd geschikt). Daar kan ik me zo kwaad om maken! Ik weet dat wanneer ik écht écht diep in de problemen zit, ik mijn ouders nog wel meer bij zouden springen maar dat wil ik liever niet van ze vragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:summerxx schreef op 29 januari 2010 @ 11:41:

[...]





Dat is ook zeker de bedoeling, ik wil niet mee gaan betalen aan zijn schuld. Zijn schuld = zijn schuld. Mijn spaargeld = mijn spaargeld.

We gaan zeker naar de notaris.

Heb net op de site van ib-groep gekeken dat ze voor kwijtschelden schuld (na 15 jaar) ook rekening houden met het inkomen van de partner. Ergens vind ik dat zó oneerlijk, ik heb geen studieschulden en zou dan wel op moeten draaien voor de studieschuld van mijn partner, dat vind ik best raar.



Hoe doen anderen dat, waarbij de partner wel een studieschuld heeft en jijzelf niet? Lees graag meer reacties hierover.





De schuld betalen wij van t gezamelijk inkomen.

Het is vooral de schuld van mijn vriend.

Ik heb zo geredeneerd:

- als hij t van zijn 'eigen geld' moet betalen dan kan hij minder vaste lasten betalen dus gaat t toch van ons geld af

- hij verdient meer en daar profiteer ik ook van

- beide ouders zijn onlangs overleden en de erfenis is ook voor ons samen; is dus allemaal om t even.



We hebben natuurlijk vast laten leggen dat als wij uit elkaar gaan hij de studieschuld meeneemt.

Overigens is t wel goed te kijken hoe lang je bij elkaar bent ed.

Wij zijn 8 jaar samen, hebben 1 kind, 2e op komst. Aardig zeker allemaal dus. Al t geld gaat op 1 grote hoop en is prima zo.



Bovendien: als je je inkomen van je partner niet laat meetellen wordt de schuld pas na 30 jr kwijtgescholden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven