Geld & Recht alle pijlers

Studieschuld loopt steeds verder op

29-01-2010 08:03 213 berichten
Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. De schuld die ze aan het eind van hun studie overhouden, loopt vaak op tot minimaal 15.000 euro. Het Nibud heeft dat uitgezocht.



Ik ben echt jaren bezig geweest met aflossen (en nog steeds niet klaar). Om me heen zie ik ondertussen mijn leeftijdsgenoten lekker op vakantie gaan, huizen kopen, auto's kopen, kortom genieten hun zelfverdiende geld. Als ik het over mocht doen zou ik het nóóit weer doen, of kiezen voor een makkelijke opleiding waar gegarandeerd veel vraag naar is.



Hoe hoog is jullie studieschuld?
Alle reacties Link kopieren
quote:Tijger32 schreef op 02 februari 2010 @ 15:50:

[...]





Toen er nog geen zorgtoeslag was, was er het ziekenfonds en daar betaalde je echt geen 100 euro per maand voor. En misschien kan niet iedereen 3 dagen ernaast werken, maar het scheelt al als je er 1 werkt of 1.5.Owh ja, dat is waar ook. Ik heb nagezocht. Ik was aanvullend verzekerd i.v.m. een lange slepende blessure. Dus ik betaalde 65 euro per maand. Dat is 35 euro minder.
Alle reacties Link kopieren
quote:DTJ schreef op 02 februari 2010 @ 16:02:



En de ene studie kun je meer werken dan de andere, maar ik geloof niet dat je helemaal niet kunt werken ernaast. Ga je dan ook helemaal nooit uit? Want als je tijd en energie hebt om te stappen, dan kun je ook een avond werken. En de weekenden? Je bent toch niet elke avond en hele weekenden aan het studeren?

Wil je dat niet, dan is dat een keuze maar dat heeft dan tot gevolg dat je moet lenen en dan met een schuld afstudeert. De berekening van de IB voor de hoogte van de beurs houdt ook rekening met inkomsten uit een bijbaan.Ik ken genoeg mensen die een technische studie doen waarbij ze elke dag van negen tot vijf college hebben en daarnaast nog moeten studeren en aan projecten werken. Dan houd je wel erg weinig tijd over om te werken, of je moet na een jaar al overspannen willen worden..
Alle reacties Link kopieren
Ik lees geïnteresseerd mee...heb zelf ook een flinke schuld en ga binnenkort beginnen met afbetalen.

Moet niet teveel over de hoogte nadenken, dan krijg ik het soms wat benauwd (hoewel het bedrag volgens mij redelijk gemiddeld is).



Gewoon maar lekker afbetalen.



Ik ken een jongen die een flinke schuld heeft en al lang moest afbetalen. Maar de IBG is hem 'kwijt' op 1 of andere manier. Hij heeft zelf al eens gebeld...dat ie toch al eens met afbetalen zou moeten beginnen. Zouden ze regelen.

Het is inmiddels jaren later (niet verhuisd oid) en nooit meer wat gehoord...
De schuld wordt ook aan het eind kwijtgescholden, maar ze stellen het maandbedrag zo vast dat je de schuld in 15 jaar afbetaald hebt. Alleen als je te weinig verdient kun je in aanmerking komen voor een draagkrachtmeting en dan wordt het restant na 15 jaar kwijtgescholden. Dan moet je denken aan een situatie als jaren werkloos zijn.



Aangezien jouw vriend van zijn salaris ook nog kan sparen betaalt hij vermoedelijk het volledige maandbedrag.



(behalve als hij jouw salaris niet opgeeft aan het IBG, dan vervalt de termijn van 15 jaar en moet hij langer afbetalen)
Is het voordelig om je lening bij IBG af te lossen?



OPTIE 1 AFLOSSEN

- Als je 15000 euro in 15 jaar aflost tegen 2,5% rente betaal je 3003,31 aan rente, het maandbedrag is dan 180 euro



OPTIE 2 SPAREN EN PAS AAN HET EIND AFLOSSEN

- Als je 15000 15 jaar laat staan zonder af te lossen tegen 2,5% rente betaal je 6816.36 rente

- Als je 15 jaar lang 180 euro p/m spaart tegen 4% rente krijg je 11896.29 rente

- Als je vervolgens aan het eind van die 15 jaar in één klap je lening aflost met je spaargeld dan is je winst 11896.29 - 6816.36 = 5079,93 euro.



In werkelijkheid is dit natuurlijk geen reele optie want van het IBG moet je gewoon 180 euro per maand betalen. Omdat het bij extra aflossen om veel kleinere bedragen gaat zal je winst dus ook veel kleiner zijn.
Alle reacties Link kopieren
Oeps!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het wel jammer dat de IBG geen aanmoediging geeft om alles in een keer/heel snel af te betalen. 5-10% minder betalen zou al leuk zijn. Maar goed, deals maken lijkt niet mogelijk.
Alle reacties Link kopieren
Waarom zou de IB-groep dat willen? Die hebben daar toch helemaal niets aan?



Ze houden je niet tegen om zelf alles snel af te lossen...
Alle reacties Link kopieren
Studenten die meer lenen dan alleen de basisbeurs, bouwen zulke enorme studieschulden op dat ze bij het Bureau Krediet Registratie aangemeld moeten worden.



Dat zegt het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud), dat vindt dat de schulden - gemiddeld 12.500 euro - van de jongste generatie afgestudeerden uit de klauwen lopen. Het Nibud wordt hierin gesteund door de Nederlandse Vereniging van Banken, hypotheekverstrekkers en de BKR zelf.



Een BKR-registratie kan echter verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor studenten bij bijvoorbeeld het kopen van een woning, het afsluiten van een telefoonabonnement of het aanschaffen van een auto op afbetaling.



De BKR zou gaan gelden voor zeker 131.000 van de 650.000 studenten: één op de vijf leent volgens de nieuwste cijfers van de Informatie Beheer Groep (IBG) ruim 350 euro per maand erbij naast de prestatiebeurs. Doorberekend komt dit neer op een studieschuld van bijna 17.000 euro na afloop van de opleiding. Dat is zo'n enorm bedrag dat het Nibud denkt dat de dreiging van een BKR-registratie de studenten zou afschrikken zoveel te lenen. De Landelijke Studentenvakbond reageert geschokt op het pleidooi van het Nibud.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het een goede stap vinden. Nu is het veel te vrijblijvend. De adviseur moet ernaar vragen maar het is maar de vraag of dit in praktijk gebeurt.



Er zijn nl ook plannen gaande om huurachterstanden en achterstanden bij energiemaatschappijen in de BKR op te laten nemen. Ik ben voorstander.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat er wel situaties zijn waarbij het studenten echt niet lukt om veel te werken naast hun studie, vanwege een hoge studielast of vanwege persoonlijke omstandigheden.



Ik zelf studeer met een beperking en het gaat prima, doe er nu wel wat langer over, maar ik kom er wel. Ik wil wel werken naast mijn studie en ik heb het zeker geprobeerd, maar juist dat gaat ten koste van mijn studie en er nog langer over doen dat zie ik niet zitten. In sommige gevallen krijgen studenten met beperking wel een Wajong uitkereing, maar in mijn geval krijg ik dat dus niet. Het heeft zijn voor en zijn nadelen, maar daarom leen ik nu wel om te kunnen rondkomen, met het oog op een toekomst met een fijne baan waarbij ik geen last heb van mijn beperking. Ik verwacht dat mijn studieschuld wel onder e 15.000e blijft en zo op het gemiddele uitkomt.



En wat iemand zei, dat als je goed genoeg bent om s avonds uit te gaan dan kun je ook wel werken. Soms ben je ook niet goed genoeg om s avonds uit te gaan. En als het wel lukt, dan is het maar de vraag of je aan werk kunt komen voor die ene avond in de week, of die ene dag dat je wel kunt. De meeste bijpbaantjes vragen toch wel om 2 dagen per week werken of vrijdagavond en zaterdag ofzo. En dat lukt soms gewoon echt niet naast een zware studie of door gezondheidsredenen.



Liever was ik zonder schuld gebleven, maar dan had ik niet kunnen studeren en dat is ook geen optie.



Dus ik wil vooral even benadrukken dat het het soms echt niet zo zwart wit is als sommige mensen denken en dat lenen niet altijd gebeurd uit "luiheid".
Alle reacties Link kopieren
Ik schrik er eigenlijk wel van dat er nu zo'n probleem wordt gemaakt van lenen, terwijl studeren steeds duurder wordt en het dus steeds moeilijker gaat worden om zonder lening te gaan studeren.



Ik denk dat er inderdaad een risico ontstaat dat jonge mensen moeilijker aan een hypotheek kunnen komen en dus geen huis kunnen kopen. Als vers afgestudeerde kom je meestal ook nog niet in aanmerking voor een woningbouw-woning, veel afgestudeerden blijven niet voor niks tot hun 26e of 28e hangen in studentenhuizen. Waardoor er weer kamernood ontstaat....

Dat geld dat de regering dadelijk bespaart op onderwijs, moeten ze maar in huisvesting steken!
Alle reacties Link kopieren
quote:Immaculata schreef op 05 februari 2010 @ 17:43:

Ik schrik er eigenlijk wel van dat er nu zo'n probleem wordt gemaakt van lenen, terwijl studeren steeds duurder wordt en het dus steeds moeilijker gaat worden om zonder lening te gaan studeren.



Ik denk dat er inderdaad een risico ontstaat dat jonge mensen moeilijker aan een hypotheek kunnen komen en dus geen huis kunnen kopen. Als vers afgestudeerde kom je meestal ook nog niet in aanmerking voor een woningbouw-woning, veel afgestudeerden blijven niet voor niks tot hun 26e of 28e hangen in studentenhuizen. Waardoor er weer kamernood ontstaat....

Dat geld dat de regering dadelijk bespaart op onderwijs, moeten ze maar in huisvesting steken!



Het gaat er niet om dat lenen in het algemeen een probleem is, maar wel dat veel studenten, doordat ze zo makkelijk kunnen lenen, en niet grondig over hun toekomstige financiele situatie nadenken (mijn aanname), waardoor ze later spijt krijgen.



Als je echt echt niet kan werken, door, inderdaad, gezondheidsklachten of een extreem drukke studie, kan het het waard zijn een studieschuld op te bouwen. Ik denk echter dat in het grootste deel van de studenten, men maar gewoon leent, 'omdat het kan' en lekker makkelijk is (lijkt).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven