Geld & Recht alle pijlers

Studieschuld loopt steeds verder op

29-01-2010 08:03 213 berichten
Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. De schuld die ze aan het eind van hun studie overhouden, loopt vaak op tot minimaal 15.000 euro. Het Nibud heeft dat uitgezocht.



Ik ben echt jaren bezig geweest met aflossen (en nog steeds niet klaar). Om me heen zie ik ondertussen mijn leeftijdsgenoten lekker op vakantie gaan, huizen kopen, auto's kopen, kortom genieten hun zelfverdiende geld. Als ik het over mocht doen zou ik het nóóit weer doen, of kiezen voor een makkelijke opleiding waar gegarandeerd veel vraag naar is.



Hoe hoog is jullie studieschuld?
Alle reacties Link kopieren
Heel interessant topic!



Mijn dochter gaat over anderhalf jaar studeren en ik heb hier alles gelezen. De bedragen zijn nogal verschillend zeg.



Mijn dochter blijft gelukkig thuiswonen, ik ben gescheiden en met exman altijd gespaard voor een eventuele studie. Wij hebben 7000 euro voor haar, maar ze zal er evengoed bij moeten gaan werken.

Toch hoop ik op deze manier haar studieschuld tot het minimale te houden.



Ik vind het moeilijk om de werkelijke kosten in te schatten, collegeld ruim 1600, eerste jaar boeken 800, daarna ? en wat komen er verder voor kosten bij?

Ze wil HBO-V gaan doen, misschien is er iemand die me wat meer over de kosten kunnen vertellen?
Alle reacties Link kopieren
@ flauwekul, het boekengeld kun je wel de helft vanaf rekenen hoor! Veel is niet nodig en je kunt boeken een stuk goedkoper tweedehands via marktplaats of bol.com kopen. Een tweedehands boek is net zo goed als een nieuw boek en het scheelt een hoop kosten!!
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 29 januari 2010 @ 11:32:

Puikeltje, kan je je wel voorstellen ooit een hypotheek aan te vragen? Of wil je liever eerst 3 ton sparen voor je gaat kopen?

Ik vind een studieschuld en een hypotheek echt niet te vergelijken. Ik vind het eerder zonde voor het geld om lang een huurwoning aan te houden. Je stopt je geld dan in "niets".



quote:flauwekul schreef op 29 januari 2010 @ 12:26:

Mijn dochter blijft gelukkig thuiswonen, ik ben gescheiden en met exman altijd gespaard voor een eventuele studie. Wij hebben 7000 euro voor haar, maar ze zal er evengoed bij moeten gaan werken.

Toch hoop ik op deze manier haar studieschuld tot het minimale te houden.



Ik vind het moeilijk om de werkelijke kosten in te schatten, collegeld ruim 1600, eerste jaar boeken 800, daarna ? en wat komen er verder voor kosten bij?

Ze wil HBO-V gaan doen, misschien is er iemand die me wat meer over de kosten kunnen vertellen?Als je dochter thuis blijft wonen en naast haar studie gaat werken moet het met 7000 euro makkelijk lukken om niet te hoeven lenen. Mits ze haar studie gewoon in de 4 jaar doet die ervoor staan. Ik weet de exacte kosten niet, maar ik doe ook HBO en bij mij werkt het wel zo.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb heel zuinig aangedaan tijdens mijn studententijd en een hele leuke tijd gehad (werkte er wel naast). Had een kleine schuld en heb die binnen 3 jaar afgelost. Mijn vriend heeft een schuld van 45.000 euro (en dat is niet zijn enige schuld) Dat betekent dat hij sowieso 300 euro per maand moet aflossen aan de IBG. Ik baal daar eerlijk gezegd wel van (zit nog een heel verhaal achter, maar geen zin om dat te vertellen, doet te veel pijn). Hij heeft geleefd als een vorst in Frankrijk en wij komen nu eigenlijk structureel 400 euro tekort per maand. Ik baal er van dat we niet kunnen sparen etc..
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 29 januari 2010 @ 11:31:

Zo gauw mogelijk terugbetalen is eigenlijk helemaal niet gunstig, als je meer kan terugbetalen dan het minimum kan je beter het verschil op een spaarrekening zetten waar je meer rente krijgt dan de rente van de IBgroep.Als je heel goed oplet dat de rente op je spaarrekening inderdaad hoger is en blijft dan de rente die je aan de IB-groep moet betalen kan dat ook inderdaad. Maar zeg eens eerlijk, wie weet er hier precies hoeveel rente je over je studieschuld betaalt en hoeveel je op je spaargeld krijgt? Je moet al goed zoeken naar een spaarrekening die meer rente geeft. Verder vond ik het zelf in elk geval een prettig idee om die schuld gewoon kwijt te zijn. En het werkt natuurlijk alleen als je je geld echt elke maand met dit doel op een spaarrekening zet. Ik heb het idee dat de meesten in dit topic dat niet doen, zeker niet in de periode dat je nog niet hoeft terug te betalen maar de rente wel gewoon doorloopt.
Alle reacties Link kopieren
@ flauwekul: als je dochter HBO-V wil gaan doen, dan kan ze ook kiezen voor de duale variant. Dan combineert ze het werken en leren. Bovendien ontvangst ze (meestal) salaris en worden de studiekosten vergoedt.



Overigens moet ik wel zeggen dat als ze heel jong is, het niet heel leuk voor haar is om op zo'n jonge leeftijd al te werken. Ik ben nu zelf HBO-v student in de duale variant. Dit kon voor mij niet anders, omdat ik hiervoor ook al een andere HBO opleiding heb afgerond. Dus mijn stufie heb ik al gebruikt.
Alle reacties Link kopieren
ik heb ik gok 20.000 schuld na mijn studie...maar dat is een bewuste keuze geweest...omdat ik tijdens mijn studietijd een eigen webwinkel heb opgestart...mijn zul je ook niet horen klagen. Maar ik heb wel een pittige studie gedaan...CE ...heb helaas door een zware operatie een half jaar vertraging opgelopen (maar krijg na alle waarschijnlijkheid wel compensatie van de IBG groep door een extra jaar stufie) Daarnaast zwanger geraakt...waardoor ik momenteel moeilijk kan werken..als ik klaar ben, heb ik er 4,5 jaar over gedaan..(waarvan één jaar fulltime stage/afstuderen) Vriend heeft iets van 35.000 schuld...ach ja...zo is het nu eenmaal...idd zonde van de ¤500 ofzo die we per maand zullen moeten afbetalen, maar ons gezamelijk inkomen - ¤500 zal nog altijd een stuk hoger zijn dan een ongeschoold baantje....
Alle reacties Link kopieren
quote:chelseygirl schreef op 29 januari 2010 @ 12:11:

[...]





Als jij weet waar ik meer dan 3.07 (of zo) % rente kan krijgen hoor ik het graag.

Ik zou het niet weten Bij moneyou was het een tijdje terug nog veel meer, nu niet meer. Ikzelf kan nu ook maar minimaal aflossen dus voor mij is het sowieso niet relevant, maar als de rente weer aantrekt (wat toch wel zal gebeuren verwacht ik) is dat wel interessant.



quote:Ook vind ik het prettiger om juist geen schuld meer te hebben en alles wat ik spaar is dus echt van mij.Dat moet je uiteraard helemaal zelf weten maar dit is wel een emotioneel argument en geen rationeel argumen (en ook geen 'economisch verstandig').



Qua huis en hypotheek, even afgezien van het feit dat een huis in die zin geen investering is dat het geen direct geld opbrengt (pas als je het verkoopt) en dat een studie in die zin ook een investering is omdat het je maandelijkse inkomen waarschijnlijk wel direct veel verhoogt, ... stel je hebt 15.000 studieschuld, moet per jaar 1500 afbetalen, hebt een rente van 3%. je kan per jaar 3000 afbetalen.

Na vijf jaar wil je een huis kopen. De rente op je hypotheek is 7%

Ik zou zeggen, alles wat je niet hebt afbetaald aan de IB groep en dus op je spaarrekening hebt staan, hoef je niet te lenen voor je hypotheek, waardoor je er financieel beter uitkomt dan wanneer je direct had afgelost en daarna een groter deel moet lenen voor je hypotheek.



Ik snap dat het op een hypotheek om kleine bedragen gaat, relatief, maar waarom zou je er jezelf mee in de vingers snijden?
Alle reacties Link kopieren
Ik had een aantal jaar geleden een studieschuld van om de nabij 11000 euro. Ik heb toen een jaar extreem en dan ook echt extreem zuinig geleefd en toen was ik er van af! Een heerlijk gevoel. Ik kan me ook niet voorstellen dat veel mensen maar 100 euro of zo per maand aflossen. Ik vond het vreselijk om altijd die schuld in mijn achterhoofd te hebben.
quote:summerxx schreef op 29 januari 2010 @ 11:41:

[...]





Dat is ook zeker de bedoeling, ik wil niet mee gaan betalen aan zijn schuld. Zijn schuld = zijn schuld. Mijn spaargeld = mijn spaargeld.

We gaan zeker naar de notaris.

Heb net op de site van ib-groep gekeken dat ze voor kwijtschelden schuld (na 15 jaar) ook rekening houden met het inkomen van de partner. Ergens vind ik dat zó oneerlijk, ik heb geen studieschulden en zou dan wel op moeten draaien voor de studieschuld van mijn partner, dat vind ik best raar.



Hoe doen anderen dat, waarbij de partner wel een studieschuld heeft en jijzelf niet? Lees graag meer reacties hierover.





Summer, de financiele situatie van mijn vriend was zo beroerd, dat we zelfs nog geen huis hebben kunnen kopen. Mijn inkomen heb ik altijd meelaten tellen in zijn draagkracht. We hebben allebei geen spaargeld ingebracht en we zijn geregistreerd partner. Dus: zijn schulden zijn mijn schulden en andersom. We betalen allebei terug. Ik wat ik van de ibg moet betalen en hij ook, ookal zou hij vanwege zijn inkomen minder mogen betalen. Door mijn inkomen moet hij meer betalen, dat is de pech van veel verdienen (berekening van de kinderopvang gaat ook over inkomen, dus we zijn dubbel de sjaak, zeg maar).

Ik heb me boos gemaakt over zijn keuzes, heb er wakker van gelegen, maar het is nu eenmaal zo en ik kijk liever naar de toekomst. Samen redden we het prima, hebben nu nog een huurhuis en straks hopelijk een koophuis, maar dan niet van 3 ton, maar van 2 ton.



Wij houden met onze keuzes rekening met ons inkomen en ook al staat de studieschuld niet bij de BKR, wij houden er wel rekening mee als we een huis gaan kopen. En met de andere dingen die we doen.

En als ik dan denk aan gezinnen die met veel minder moeten rondkomen, qua inkomen, ook al houden we netto misschien hetzelfde over, dan denk ik aan mijn pensioen, dat nu opgebouwd wordt van het salaris dat ik nu heb en niet aan wat ik nu overhoud. En aan de leuke baan die ik heb en de dingen die ik wel kan doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:summerxx schreef op 29 januari 2010 @ 11:41:

[...]







Heb net op de site van ib-groep gekeken dat ze voor kwijtschelden schuld (na 15 jaar) ook rekening houden met het inkomen van de partner. Ergens vind ik dat zó oneerlijk, ik heb geen studieschulden en zou dan wel op moeten draaien voor de studieschuld van mijn partner, dat vind ik best raar.



Hoe doen anderen dat, waarbij de partner wel een studieschuld heeft en jijzelf niet? Lees graag meer reacties hierover.





Dat is niet meer dan logisch. Je deelt de vaste lasten waardoor deze lager zijn. Je vriend heeft dus gewoon meer te besteden. Bovendien stel je voor man met een inkomen van 3 keer modaal, huisvrouw met een studieschuld maar geen inkomen. En dan niet hoeven terug betalen? Dat lijkt me niet....



Mijn vriend en ik betalen leggen allebei een gedeelte van ons inkomen in de gezamenlijk pot in en betalen allebei zelf onze studieschuld af.
Alle reacties Link kopieren
quote:runner84 schreef op 29 januari 2010 @ 11:48:

[...]





Wat heeft het nu voor zin om er een probleem mee te hebben? Daar schiet hij ook niks mee op, wees blij dat hij bezig is met afbetalen en geld opzij zetten daarvoor!



Het is voor jou misschien onbegrijpelijk, maar het heeft voor hem geen zin om er nu een probleem van te maken. Hij kan er toch niks aan veranderen. Dan kan je je druk gaan lopen maken, maar daar gaat je schuld ook niet van weg en heb je alleen maar veel zorgen! Accepteren en afbetalen is dan het beste wat je kan doen. En genieten van wat je wel hebt en kan!Ik ben het hier zoooooo mee eens!
Alle reacties Link kopieren
quote:chelseygirl schreef op 29 januari 2010 @ 12:11:

[...]





Als jij weet waar ik meer dan 3.07 (of zo) % rente kan krijgen hoor ik het graag. Ook vind ik het prettiger om juist geen schuld meer te hebben en alles wat ik spaar is dus echt van mij.Dat moet best lukken. Als je elke maand een x bedrag spaart en het een tijd vast laat staan of een minimum saldo aan wilt houden belonen banken je met meer rente. zie ook www.vanspaarbankveranderen.nl
Alle reacties Link kopieren
quote:Franje schreef op 29 januari 2010 @ 12:51:

Ik heb heel zuinig aangedaan tijdens mijn studententijd en een hele leuke tijd gehad (werkte er wel naast). Had een kleine schuld en heb die binnen 3 jaar afgelost. Mijn vriend heeft een schuld van 45.000 euro (en dat is niet zijn enige schuld) Dat betekent dat hij sowieso 300 euro per maand moet aflossen aan de IBG. Ik baal daar eerlijk gezegd wel van (zit nog een heel verhaal achter, maar geen zin om dat te vertellen, doet te veel pijn). Hij heeft geleefd als een vorst in Frankrijk en wij komen nu eigenlijk structureel 400 euro tekort per maand. Ik baal er van dat we niet kunnen sparen etc..



Heb je al eens een draagkrachtmeting aangevraagd? Als je zoveel te kort komt moet je bijna te weinig verdienen.



Bovendien als je elke maand 400 te kort komt dan is er volgens mij iets anders mis gegaan. Dan ben je financiele verplichtingen aangegaan die je niet aan kon gaan. Of je bent vergeten je andere financiele verplichtingen goed in kaart te brengen voor je aan nieuwe bent begonnen.



(niet bedoeld om je tegen het zere been te schoppen, kan best zijn dat er uitzonderlijke omstandigheden zijn, maar over het algemeen moet je er gewoon rekening mee houden dat je je schuld af moet betalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Apple81 schreef op 29 januari 2010 @ 12:59:

[...]





Als je heel goed oplet dat de rente op je spaarrekening inderdaad hoger is en blijft dan de rente die je aan de IB-groep moet betalen kan dat ook inderdaad. Maar zeg eens eerlijk, wie weet er hier precies hoeveel rente je over je studieschuld betaalt en hoeveel je op je spaargeld krijgt? Je moet al goed zoeken naar een spaarrekening die meer rente geeft. Verder vond ik het zelf in elk geval een prettig idee om die schuld gewoon kwijt te zijn. En het werkt natuurlijk alleen als je je geld echt elke maand met dit doel op een spaarrekening zet. Ik heb het idee dat de meesten in dit topic dat niet doen, zeker niet in de periode dat je nog niet hoeft terug te betalen maar de rente wel gewoon doorloopt.



Wat? Weet jij niet hoeveel rente je moet betalen over je schuld? Dan moet je wat beter opletten, zo moeilijk is het niet om dat terug te vinden.



Ik krijg gewoon meer rente (2,87%) over mijn spaargeld dan ik betaal (2,37%). Dat scheelt een half procent punt en kan dus makkelijk uit!
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 29 januari 2010 @ 13:03:

[...]



Ik zou het niet weten Bij moneyou was het een tijdje terug nog veel meer, nu niet meer. Ikzelf kan nu ook maar minimaal aflossen dus voor mij is het sowieso niet relevant, maar als de rente weer aantrekt (wat toch wel zal gebeuren verwacht ik) is dat wel interessant.





[...]

Dat moet je uiteraard helemaal zelf weten maar dit is wel een emotioneel argument en geen rationeel argumen (en ook geen 'economisch verstandig').



Qua huis en hypotheek, even afgezien van het feit dat een huis in die zin geen investering is dat het geen direct geld opbrengt (pas als je het verkoopt) en dat een studie in die zin ook een investering is omdat het je maandelijkse inkomen waarschijnlijk wel direct veel verhoogt, ... stel je hebt 15.000 studieschuld, moet per jaar 1500 afbetalen, hebt een rente van 3%. je kan per jaar 3000 afbetalen.

Na vijf jaar wil je een huis kopen. De rente op je hypotheek is 7%

Ik zou zeggen, alles wat je niet hebt afbetaald aan de IB groep en dus op je spaarrekening hebt staan, hoef je niet te lenen voor je hypotheek, waardoor je er financieel beter uitkomt dan wanneer je direct had afgelost en daarna een groter deel moet lenen voor je hypotheek.



Ik snap dat het op een hypotheek om kleine bedragen gaat, relatief, maar waarom zou je er jezelf mee in de vingers snijden?Wat fijn dat er nog wel mensen zijn die rationeel nadenken over geld en goed hebben bedacht hoe het precies zit.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kaaaaaaaatje schreef op 29 januari 2010 @ 13:57:

[...]





Wat? Weet jij niet hoeveel rente je moet betalen over je schuld? Dan moet je wat beter opletten, zo moeilijk is het niet om dat terug te vinden.



Ik krijg gewoon meer rente (2,87%) over mijn spaargeld dan ik betaal (2,37%). Dat scheelt een half procent punt en kan dus makkelijk uit!Dat zeg ik helemaal niet, ik heb bovendien geen studieschuld meer, want snel afbetaald na afstuderen. Maar ik denk dat er veel mensen zijn die inderdaad niet precies weten hoeveel rente ze betalen. Volgens het artikel waar dit topic over gaat weten zelfs veel mensen niet dat de rente gaat lopen zodra je het geld ontvangt en niet pas na afronding van je studie. Het is allemaal best na te zoeken, maar veel mensen doen daar weinig moeite voor. En met spaarrentes die vaak toch weer verlaagd worden is het niet altijd gunstig. Dat wilde ik alleen even aangeven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Franje schreef op 29 januari 2010 @ 12:51:

Ik heb heel zuinig aangedaan tijdens mijn studententijd en een hele leuke tijd gehad (werkte er wel naast). Had een kleine schuld en heb die binnen 3 jaar afgelost. Mijn vriend heeft een schuld van 45.000 euro (en dat is niet zijn enige schuld) Dat betekent dat hij sowieso 300 euro per maand moet aflossen aan de IBG. Ik baal daar eerlijk gezegd wel van (zit nog een heel verhaal achter, maar geen zin om dat te vertellen, doet te veel pijn). Hij heeft geleefd als een vorst in Frankrijk en wij komen nu eigenlijk structureel 400 euro tekort per maand. Ik baal er van dat we niet kunnen sparen etc..

400 euro tekort komen structureel is best veel...

Heb je alle toeslagen aangevraagd? Huur, zorg, kinderopvang of hoe dat ook heet als dat van toepassing is?

Geen onzinnige sportschool abonnementen die je niet gebruikt? Postcodeloterij, tijdschriften? Roken kost ook veel geld...
Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
Alle reacties Link kopieren
quote:Apple81 schreef op 29 januari 2010 @ 14:13:

weten zelfs veel mensen niet dat de rente gaat lopen zodra je het geld ontvangt en niet pas na afronding van je studie. Het is allemaal best na te zoeken, maar veel mensen doen daar weinig moeite voor. En met spaarrentes die vaak toch weer verlaagd worden is het niet altijd gunstig. Dat wilde ik alleen even aangeven.Even een stukje gequote, klopt dat veel mensen denken dat ze pas rente gaan betalen wanneer ze moeten starten met aflossen. En dat veel mensen niet weten dat je ook al eerder geld af mag lossen en dat dus (rente op) rente scheelt!
Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
Alle reacties Link kopieren
Hier nu dik 9000 euro. Was 8500, maar door de rente is het inmiddels opgelopen.

Tijdens mijn studie niet geleefd als een vorst in frankrijk, wel hard gestudeerd. In het laatste jaar heb ik geleend, omdat ik door gezondheid niet meer kon werken. (Nouja, ik had het kunnen doen, maar dan was mijn gezondheid er niet beter op geworden) Ik heb deze keuze bewust gemaakt, en ik ben met prachtige cijfers afgestudeerd. Voor mijn master erna had ik al gespaard en ik heb een VSB beurs binnengesleept. Ik wou voor mezelf onder de 10.000 blijven, zodat ik het hopelijk binnen 10 jaar kan aflossen. Dit lijkt nog steeds mogelijk, dus ik ben heel 'tevreden'.
@ Runner, ben het absoluut eens met wat je zegt maar gevoelsmatig kan ik het moeilijk loslaten.



@ Femke, thanks voor je reply, voor mij weer een eye-opener om op een andere manier naar de situatie te kijken.



@ Soep, jullie gaan er ook verstandig mee om!



@ Kaatje, ergens is het ook wel logisch, ik snap het ook wel waarom het zo is. Maar toch het is het gevoel. Lastig...



Vind het wel verhelderend om te lezen hoe anderen hiermee om gaan.
Alle reacties Link kopieren
Zo, maar weer even weg... voor ik straks al te herkenbaar ben hier
Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
Alle reacties Link kopieren
Ik leen nu een jaar en heb een schuld van ongeveer 11.500,- , waarvan 6.000,- definitief zeg maar, de rest wordt kwijtgescholden als ik klaar ben met mijn studie.

Ik leende eerst 515,- per maand, nu volgens mij meer, omdat het omhoog is gegaan. Van dat geld + mijn basisbeurs betaal ik mijn huur, telefoon, internet, sportschool, boodschappen, kleding, uitgaan enz. Kortom, het gewone dagelijkse leven. Mijn ouders betalen mijn studie, boeken en verzekeringen. Misschien krijg ik nog een aanvullende beurs - dat gaat dan volgens mij af van mijn lening - maar dan moet mijn pa eerst de administratie hebben gedaan.



Werk niet, omdat ik eerst mijn propedeuses wil halen. Als ik die dit jaar niet haal, word ik namelijk van mijn studie afgekickt. Misschien ga ik volgend jaar wel werken, dat zie ik dan wel. Ik wil namelijk een master gaan doen waar je twee referenties van de academische staf voor nodig hebt, en die zal ik niet krijgen omdat ik hun vakken bij de Albert Heijn zo goed heb gevuld.



Ik ben nog wel een paar jaar bezig, omdat ik niet van plan ben 9 jaar studie in 4 jaar te proppen, omdat ik er sowieso geen zin in heb in 4 jaar klaar mee te zijn, omdat het vanuit de universiteit wordt afgeraden en omdat het me toch niet gaat lukken. Die studie zal nog wel flink oplopen als er elk jaar minstens 6000,- bijkomt. Maar dat is een keuze die ik heel bewust heb gemaakt. En ja, later zal ik vast wel eens balen als er weer 200-300 euro wordt afgeschreven, maar dat heb ik er wel voor over.
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 29 januari 2010 @ 13:03:

[...]



Ik zou het niet weten Bij moneyou was het een tijdje terug nog veel meer, nu niet meer. Ikzelf kan nu ook maar minimaal aflossen dus voor mij is het sowieso niet relevant, maar als de rente weer aantrekt (wat toch wel zal gebeuren verwacht ik) is dat wel interessant.





[...]

Dat moet je uiteraard helemaal zelf weten maar dit is wel een emotioneel argument en geen rationeel argumen (en ook geen 'economisch verstandig').



Qua huis en hypotheek, even afgezien van het feit dat een huis in die zin geen investering is dat het geen direct geld opbrengt (pas als je het verkoopt) en dat een studie in die zin ook een investering is omdat het je maandelijkse inkomen waarschijnlijk wel direct veel verhoogt, ... stel je hebt 15.000 studieschuld, moet per jaar 1500 afbetalen, hebt een rente van 3%. je kan per jaar 3000 afbetalen.

Na vijf jaar wil je een huis kopen. De rente op je hypotheek is 7%

Ik zou zeggen, alles wat je niet hebt afbetaald aan de IB groep en dus op je spaarrekening hebt staan, hoef je niet te lenen voor je hypotheek, waardoor je er financieel beter uitkomt dan wanneer je direct had afgelost en daarna een groter deel moet lenen voor je hypotheek.



Ik snap dat het op een hypotheek om kleine bedragen gaat, relatief, maar waarom zou je er jezelf mee in de vingers snijden?



Omdat je schuld bij de IB-groep wel degelijk meetelt voor het bepalen van je maximale hypotheek.



Daarnaast is het zo dat de meeste mensen van nature niet heel consequent zijn in het opzij zetten van het geld. Want als jij die bv 200,- die je wel meer kunt missen niet aflost op je lening maar op een spaarrekening zet ivm hogere rente, dan moet je dat ook echt iedere maand doen en er ook echt niet aankomen. En dat is waar het in praktijk misgaat bij de meesten. Want als het dan even iets minder uitkomt, omdat je net even dat leuke weekendje weg geboekt hebt, dan wordt het niet opzij gezet. Of je hebt redelijk wat gespaard en wilt erg graag die nieuwe LCD tv (of weet ik veel wat). Voor veel mensen is het verleidelijk die te kopen als ze er financieel voldoende ruimte voor hebben (sterker nog, veel mensen die dat niet hebben, doen dat toch). Dus in praktijk zullen maar weinig mensen het echt opzij zetten en laten staan voor de eigen woning.

Bovendien reken jij met een hypotheekrente van 7%. Dat is ie momenteel (en afgelopen jaren) lang niet. Daarnaast heb je over de hypotheekrente die je betaalt voor je eigen woning hypotheekrenteaftrek waardoor je netto rente veel lager is en de 'winst' die jij voorrekent dus ook (en veel spaarekeningen halen de 3% momenteel ook niet hoor).
Alle reacties Link kopieren
quote:Apple81 schreef op 29 januari 2010 @ 12:59:

[...]





Als je heel goed oplet dat de rente op je spaarrekening inderdaad hoger is en blijft dan de rente die je aan de IB-groep moet betalen kan dat ook inderdaad. Mijn IB rent lag boven de 3%. Als ik en groot bedrag voor tenminste 5 jaar vastzet kan ik misschien 0.5% meer rente krijgen. Over een bedrag van 10.000 Euro is dat maar 50 Euro per jaar. Is dat de moeite echt waard? Als je zoveel geld op zij kan zetten kan je je lening ook afbetalen en weer opnieuw beginnen met sparen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven