Geld & Recht alle pijlers

Studieschuld loopt steeds verder op

29-01-2010 08:03 213 berichten
Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. De schuld die ze aan het eind van hun studie overhouden, loopt vaak op tot minimaal 15.000 euro. Het Nibud heeft dat uitgezocht.



Ik ben echt jaren bezig geweest met aflossen (en nog steeds niet klaar). Om me heen zie ik ondertussen mijn leeftijdsgenoten lekker op vakantie gaan, huizen kopen, auto's kopen, kortom genieten hun zelfverdiende geld. Als ik het over mocht doen zou ik het nóóit weer doen, of kiezen voor een makkelijke opleiding waar gegarandeerd veel vraag naar is.



Hoe hoog is jullie studieschuld?
Booyah, de maatschappij profiteerd in het algemeen er ook van dat er mensen gestudeerd hebben, toch? Helemaal omdat kennis nu een export product van ons is. Moeten we juist in investeren. Kijk, profiteurs heb je overal, of dat nou studiebeurzen of uitkeringen zijn. Maar we kunnen toch echt niet meer zonder hoog onderwijs hoor. En dat moet zo toegankelijk mogelijk zijn wat mij betreft.



Overigens, het is toch ook niet zo gek dat er geleend wordt? 'Vroeger' kregen studenten veel meer tijd om studies af te maken. Heb me er altijd over verbaasd als oudere politici in de pers hoog van de toren bliezen tijdens mijn studenten over dat studenten zelf maar moesten betalen, of niet hard genoeg werkten, terwijl wanneer je hun cv zag, ze zelf 8 jaar over hun studie in de jaren '80 hadden gedaan. Tja, met de prestatiebeurs en zo is dat wel veranderd natuurlijk. Een vriendin van mijn moeder met een dochter 12 jaar ouder dan ik vertelde me ooit dat haar dochter tijdens haar studie de rijlessen van haar beurs kon betalen. No way ammenooitniet dat mij dat gelukt zou zijn. Slechts één professor heb ik ooit 'ons' een compliment horen maken over dat we het zo goed combineerden met studie, werken en sociaal leven.



Daarbij, ik ken de feiten niet uit mijn hoofd, zijn er volgens mij nu ook 'top masters' waarvoor universiteiten meer geld mogen vragen. Lekker dan.



(PS ik ben me er ook van bewust dat studenten tegenwoordig ook vaak wat materialistischer zijn en meer geld willen uitgeven dan vroeger, maar dat is een andere discussie).
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of ze nu materialistischer zijn, de generatie van mijn vader 'de hippies en wereldverbeteraars', daar ken ik er een hoop van die tijdens hun studie een heel gezin gesticht hebben en die allemaal onderhielden inclusief vrouw van de beurs.
Alle reacties Link kopieren
Booyah, waar heb jij eigenlijk last van? De mensen die geleend hebben, betalen toch ook gewoon terug? Daar merk jij toch niets van?

En die opmerking over dat pretpakket :puke:



Het is helemaal niet zo bizar dat veel mensen die schuld onderschatten, wat jij dan dus linkt aan 'een pretpakket gedaan hebben' maw niet zo slim zijn.

In mijn tijd was de voorlichting van de IB-groep zelf exact zoals jij het beschrijft. Zij spoorde de mensen echt aan om te lenen en er werd veel minder dan nu voor gewaarschuwd dat de afbetaling heel hoog kan oplopen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een dikke vette schuld van 36.000 euro. Maar woon vanaf mn 18e op mezelf, heb een HBO afgerond en ben nu bijna klaar met de uni. Ik heb alsnog elk dubbeltje om moeten draaien, heb altijd alles zelf moeten betalen. Heb er ook altijd nog 3 dagen bij gewerkt, maar daar kon ik echt niet van rondkomen. Ik zie het als een investering, tuurlijk is het een beetje een jammere start dalijk, maar ik kom nu rond met 900 euro, dat gaat allemaal op aan vaste lasten. Als ik dalijk een baan heb blijf ik de eerste 2 jaar gewoon in mijn huisje wonen en ga dan alles wat ik boven de 900 ga verdienen elke maand aflossen. Dat wil ik minimaal 1 jaar gaan doen, daarna 500 per maand. (Ik ga ervan uit dat ik dalijk wel begin met rond de 1900 netto, dat is redelijk in mijn branche).



Ik maak me er eigenlijk niet zo druk om, zonder die lening had ik nooit kunnen bereiken wat ik nu heb bereikt.
Alle reacties Link kopieren
Prima toch Jady. Ik heb het ook zo ongeveer gedaan. En als je meteen op hetzelfde niveau door blijft gaan (of ietsje hoger) dan merk je het amper. Het is anders als je eerst heel veel geld te besteden had en dan daarna gaat af betalen en met (veel) minder rond moet komen dan je gewend was.
Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben begonnen met 9000 euro drie jaar geleden, sta nu op ongeveer 7000 euro. Ik heb er geen spijt van, zou het zo weer gedaan hebben, maar merk nu toch dat vrienden om me heen zich wel vergist hebben in de rente die erboven op komt. Dat dat soms betekent dat je als minimaal afbetaalt, je lening nauwelijks afneemt omdat in het begin bijna alleen maar de rente die er maandelijks bijkomt afbetaald. Pas nu ik iets meer afbetaal per maand en ook af en toe wat extra's heb afgelost, lijkt er wat schot in de zaak te komen. Ik geef eerlijk toe dat ik daar al die tijd niet over nagedacht heb.



Maar goed, als ik het wel geweten zou hebben, zou dat niet zoveel verschil gemaakt hebben. Het is een mooie tijd geweest en de schuld an sich valt in vergelijking tot anderen reuze mee.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een vraag voor de mensen die niet direct terugbetalen maar het geld op een spaarrekening zetten. In mijn logica (en die is wat rentes betreft niet altijd betrouwbaar ) begin je met geld opzij zetten, zeg 200 per maand, na een jaar heb je dan ¤2400. Ook al krijg je daar procentueel gezien meer rente over, de rente over ¤15.000 studieschuld is dan toch veel hoger? Of hebben jullie al een hoog spaarbedrag om rente over te ontvangen?



Wie kan me dit uitleggen?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu student, ik moet mijn studie in een beperkte tijd afmaken omdat ik anders van mijn opleiding word gestuurd, de studiebeurs is behoorlijk laag, studenten hebben hoge kosten voor huisvesting (want geen huursubsidie voor kamers meer) en ziektekosten (want particulier verzekeren duurder dan ziekenfonds) en collegegeld (stijgt de komende jaren flink)



Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om in deze tijd volledig zonder schuld je studie door te komen. Er zullen natuurlijk wel mensen zijn die het wél lukt, en dat vind ik hartstikke knap, maar ik leef erg zuinig en ik kan het niet.



Hoe het systeem vroeger was, was niet goed - ik kijk naar vrienden van mijn ouders die soms meer dan 10 jaar gestudeerd hebben op kosten van de staat - maar ik denk dat we het studenten nu té moeilijk maken. In mijn omgeving hoor ik meer en meer verhalen van mensen die het niet langer kunnen betalen om te studeren. Die kant moeten we ook niet op willen. We moeten stimuleren dat iedereen het meest uit zichzelf haalt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Immaculata schreef op 31 januari 2010 @ 18:58:

(want particulier verzekeren duurder dan ziekenfonds) Voor jouw info: het onderscheid tussen particulier en ziekenfonds bestaat al een aantal jaar niet meer!
Alle reacties Link kopieren
@Ginn, je hebt helemaal gelijk, maar ja je moet toch iets verzinnen om je schulden 'goed te praten'
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 31 januari 2010 @ 19:16:

[...]





Voor jouw info: het onderscheid tussen particulier en ziekenfonds bestaat al een aantal jaar niet meer!Dat bedoel ik nu juist! Studenten hadden vroeger veel minder kosten omdat het ziekenfonds een stuk goedkoper was dan het particulier verzekeren via de basisverzekering tegenwoordig.
Alle reacties Link kopieren
Ginn, het zit hem erin dat als je over die 2400 euro laat zeggen 3 procent rente ontvangt op je spaarrekening, dit meer geld opbrengt dan als je op die 2400 euro die je extra bij IBG afgelost hebt, bijvoorbeeld 2,5 procent rente zou moeten betalen aan IBG. Je moet dus niet kijken naar de totale schuld van 15000 euro; want uiteraard betaal je daar meer rente over dan over de 2400 euro op je spaarrekening. Maar je kunt die 15000 ook niet aflossen met die 2400 euro. Snap je? Weet niet of ik het je goed kan uitleggen zo .
Omdat je het rente op rente effect hebt zou je eigenlijk moeten berekenen wat je aan rente betaald als je 200 per maand aflost in een jaar en de 15000 afneemt versus als je dat niet doet en de 15000 opgelopen is tot dat bedrag plus de rente.



D.w.z. wat je aan rente betaalt over de 15000 als je in dat jaar 2400 aflost (en de rente die je het daaropvolgende jaar gaat betalen over een bedrag van 15000 mínus de aflossing van het jaar daarvoor), versus wat je aan rente betaalt over de 15000 in een jaar, (en de rente die je het daaropvolgende jaar gaat betalen over 15000 plús de rente van het jaar daarvoor).



En dit dan doortrekken naar een termijn van 15 jaar.



En of dat verschil dan kleiner is dan dat je 200 per maand gaat sparen.



Maar ik ben nu nog niet wakker genoeg om dit uit te rekenen.
Alle reacties Link kopieren
quote:milaatje schreef op 29 januari 2010 @ 23:04:

Studieschuld heeft verder geen invloed op een eventuele hypotheek, het betreft geen fiscale schuld.



Kun je dan even toelichten wat een 'fiscale schuld' is?

Een schuld is een schuld en van bepaalde schulden is de rente fiscaal aftrekbaar. Voor het bepalen van je maximale hypotheek moet je rekening houden met 'de overige financiele verplichtingen' die iemand heeft. Iemand die een studieschuld heeft en daarvoor al betaalt of binnen een jaar moet gaan betalen heeft een schuld waarmee rekening gehouden moet worden.

In praktijk zal niet elke adviseur ernaar vragen (moet wel!) of bv net doen of ze het niet weten wanneer ze daardoor net de hypotheek niet kunnen verstrekken. Maar dat is niet hoe het moet en daardoor kun je mooi in de problemen komen als je een maximale hypotheek sluit en een paar maanden laten even een berichtje krijgt van de IB-groep dat je vanaf nu 180,- per maand moet gaan betalen (en ja, ik heb mensen gesproken die dit overkomen was en amper nog rond konden komen).
Alle reacties Link kopieren
quote:[message=5079514,noline]Margaretha2 schreef op 30

....



Verder klopt het volgens mij wat Milaatje zegt, de schuld telt niet mee bij de hypotheek. Natuurlijk reken je het zelf wel mee (mag ik hopen), maar dan is het volgens mij net zo lang als het breed is. Of je nou een lagere schuld hebt en geen eigen vermogen, of een hogere schuld en een behoorlijk eigen vermogen, het enige verschil is dat de laatste een groter deel van zijn totale schuld geleend heeft tegen een gunstigere rente dan de eerste?



Wat Milaatje zegt is niet waar.

Ik kan het weten, want ik ben hypotheekadviseur. Sla de regels van de NHG er maar op na.



En je laatste redenatie gaat ook niet op. Tenzij je op dat moment je vermogen gebruikt om je studieschuld in 1x af te lossen.

Als je vermogen inbrengt bij de hypotheek krijg je een lagere hypotheekschuld. Een andere schuld die blijft lopen wordt bij een hypotheek opgevoerd als correctiepost. Een correctiepost telt veel zwaarder mee voor je max te lenen berdrag dan de hoogte van de schuld. Als je bv een lening van 10.000,- hebt dan kun je niet 10.000,- minder lenen, maar veel meer ddn 10.000,- minder (wellicht zelfs wel meer dan het dubbele minder).
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat ik die rentes nu begin te snappen... Het lijkt me alleen zo weinig verschil maken. Misschien vergis ik me hierin en moet ik eens een middagje gaan zitten rekenen.

Mocht iemand een mooie formule hebben om de rentes uit te rekenen, ik hoor hem graag.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ginn schreef op 31 januari 2010 @ 17:12:

Ik heb een vraag voor de mensen die niet direct terugbetalen maar het geld op een spaarrekening zetten. In mijn logica (en die is wat rentes betreft niet altijd betrouwbaar ) begin je met geld opzij zetten, zeg 200 per maand, na een jaar heb je dan ¤2400. Ook al krijg je daar procentueel gezien meer rente over, de rente over ¤15.000 studieschuld is dan toch veel hoger? Of hebben jullie al een hoog spaarbedrag om rente over te ontvangen?



Wie kan me dit uitleggen?



Over het geheel van 15.000 euro studieschuld is de rente inderdaad hoger, wat dat betreft klopt je redenering.



Wat er niet klopt aan je redenering is dat jij er nu vanuit gaat dat je de rente die je betaald over je hele schuld moet vergelijken met de rente die je ontvangt over je spaartegoed.



Waar het om gaat is hoeveel rente je ontvangt over je spaartegoed en hoeveel rente je niet hoeft te betalen op het moment dat je dit spaartegoed zou aflossen.



Als je 2,8% rente over 2400 euro is dat: 67.2 rente per jaar

Als je 2,39% rente moet betalen over 2400 euro is dat: 57.63 euro rente per jaar



Je ontvangt 67.2, je betaald 57.63. Dat betekend dat je door het geld op een spaarrekening te zetten met 2,8% rente je 9.84 euro meer rente krijgt dan je zou betalen.



Is dit duidelijker?



toevoeging: mosterd... het was al uitgelegd.

Dit is dus een toelichting. Deze berekening is overigens wat versimpeld. Ik ben er vanuit gegaan dat je in 1 keer 2400 euro hebt en dat je dit niet maandelijks opbouwt, dan krijg je namelijk ook nog rente op rente....
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 31 januari 2010 @ 19:17:

@Ginn, je hebt helemaal gelijk, maar ja je moet toch iets verzinnen om je schulden 'goed te praten'



Dus.....

volgens mij is er niemand bezig met schulden goed te praten, maar zijn er wel mensen bezig met verantwoorden waarom ze niet zoveel mogelijk terug betalen. En dat is omdat ze andere rationele argumenten hebben om dat niet te doen.......



maar ik gok dat jij daar geen boodschap aan hebt...
Alle reacties Link kopieren
Twee keer is wel wat vaak.....
kaaaaaaaatje wijzigde dit bericht op 01-02-2010 11:24
Reden: Dubbel
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:Ginn schreef op 01 februari 2010 @ 10:25:

Ik geloof dat ik die rentes nu begin te snappen... Het lijkt me alleen zo weinig verschil maken. Misschien vergis ik me hierin en moet ik eens een middagje gaan zitten rekenen.

Mocht iemand een mooie formule hebben om de rentes uit te rekenen, ik hoor hem graag.



Ginn. Bij 2400 euro en rentes van 2.39% en 2,8% (voor mij relevante bedragen) gaat het dus om een tientje per jaar. Dat is inderdaad niet heel veel. Maar het geld staat niet 1 jaar apart, maar 15 jaar en ik verdien dus elk jaar een tientje. Plus dus rente die je krijgt over de rente.



Ik ken mensen die naar 3 verschillende supermarkten fietsen omdat de cola daar 2 cent goedkoper is en de boterhamworst 10 cent. Dan is dit wel een heel makkelijke manier om even snel 10 euro per jaar te verdienen.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap hem! Bedankt. Ik ga rekenen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ginn schreef op 01 februari 2010 @ 10:58:

Ik snap hem! Bedankt. Ik ga rekenen.



Het is al eerder gezegd, maar denk je er dan wel aan dat je het geld echt apart moet zetten?



Ik heb het nu op een reguliere spaarrekening staan omdat ik verder nog nauwelijks buffer heb, maar als ik die wel zou hebben wil ik kijken wat het oplevert om het langere tijd vast te zetten, levert meer rente op....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zo meteen 30.000 schuld. Enorm veel. Maar het zorgt er wel voor dat ik kan studeren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kaaaaaaaatje schreef op 01 februari 2010 @ 11:26:

[...]





Het is al eerder gezegd, maar denk je er dan wel aan dat je het geld echt apart moet zetten?



Ik heb het nu op een reguliere spaarrekening staan omdat ik verder nog nauwelijks buffer heb, maar als ik die wel zou hebben wil ik kijken wat het oplevert om het langere tijd vast te zetten, levert meer rente op....Ja, ik weet dat je het dan ook echt opzij moet zetten. Ik heb net even gekeken hoeveel rente ik krijg op mijn termijnspaarrekening maar die is behoorlijk gedaald sinds de crisis, bijna een hele procentpunt. Dus voor nu kan ik misschien beter terugbetalen totdat de rente weer aantrekt.
Alle reacties Link kopieren
Geen schuld hier.



Ik had het geluk dat ik thuis kon blijven wonen, ik moest daarvoor wel elke dag 45 minuten heen en 45 minuten terug met de trein .... maar dat was niet zo erg, want er zaten er meer in hetzelfde schuitje, dus het was altijd wel gezellig.

Ik kreeg een bedrag van 250 gulden, in de maand. Dat was niet zo gek veel (moest ik schoolmateriaal voor kopen enzo). Mijn ouders zagen dat ik daar niet van rondkwam en die hebben toen de rest betaald per maand.

Mijn ouders zijn niet rijk, mijn moeder werkte nooit en mijn vader verdient denk ik net modaal.

Maar ik geloof dat ze een erfenis van een oudoom hadden gekregen waardoor ze de studie van hun kids konden betalen.



Ik heb netjes in 4 jaar mijn studie afgemaakt en daarna ben ik het huis uitgegaan (ging toen samenwonen met mijn vriend) en pas daarna kreeg ik een échte baan. Trouwens, ik had best nog een tijd thuis willen wonen en dan daarnaast een baan willen hebben (en dan mijn ouders kostgeld betalen), maar mijn vriend woonde aan de andere kant van Nederland... dus...



Als ik zelf kinderen zou krijgen dan zou ik ervoor sparen om ervoor te kunnen zorgen dat zij zo min mogelijk zouden hoeven te lenen.

Ik ben helemaal allergisch voor niet ingecalculeerde schulden, zou er echt van wakker liggen. Met niet-ingecalculeerd bedoel ik dan dus dat het niet vooraf bekend is hoeveel het is. Kijk, als je een hypotheek neemt dan weet je voor welk bedrag je een lening aangaat en wat de voorwaarden zijn. Dat weet je ook als je een lening afsluit om een wat nieuwere auto te kunnen kopen. Voor je besluit om over te gaan tot aankoop heb je al berekend hoeveel het per maand gaat kosten en of je dat met gemak kunt betalen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven