Geld & Recht alle pijlers

Studieschuld loopt steeds verder op

29-01-2010 08:03 213 berichten
Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. De schuld die ze aan het eind van hun studie overhouden, loopt vaak op tot minimaal 15.000 euro. Het Nibud heeft dat uitgezocht.



Ik ben echt jaren bezig geweest met aflossen (en nog steeds niet klaar). Om me heen zie ik ondertussen mijn leeftijdsgenoten lekker op vakantie gaan, huizen kopen, auto's kopen, kortom genieten hun zelfverdiende geld. Als ik het over mocht doen zou ik het nóóit weer doen, of kiezen voor een makkelijke opleiding waar gegarandeerd veel vraag naar is.



Hoe hoog is jullie studieschuld?
quote:kaatje_85 schreef op 29 januari 2010 @ 08:36:

Mijn studieschuld is precies 0,00.

Ik heb nooit geleend, kreeg gewoon het minimale bedrag als je thuis woont (iets van 75-80 euro per maand), heb naast mijn studie altijd gewerkt en kon daar goed van rondkomen. Ik verdiende tussen de 800 en 1000 euro per maand bij, werkte in de horeca. Heb een HBO opleiding gevolgd en binnen 4 jaar afgemaakt en op mijn 21ste had ik mijn HBO diploma.En dat kan je bijna niet vergelijken met uitwonen en alles wat daarbij komt kijken. Ik snap dat iedere situatie uniek is, maar wat mij betreft is er echt een verschil tussen uit en thuis wonen, maar daar is vast niet iedereen het mee eens.
quote:misschicken schreef op 29 januari 2010 @ 08:20:

Zij die veel lenen en daarvan feestvieren krijgen achteraf de rekening. Niet mauwen dan, maar betalen.

Ik werkte tijdens mijn studie, en had dan ook geen studieschuld.



Dit vind ik echt te kort door de bocht hoor. Ik had een luizenleven tijdens mijn studie, weinig contact uren, weinig tentamens (5 in 6 weken en dan werkte ik mijn vakantie bij elkaar). Heb zowel gewerkt als geleend, omdat ik ook graag mijn vrijwilligerswerk wilde blijven doen en nog een sociaal leven wilde hebben. Dit alles bij een universitaire opleiding.



Mijn zus deed een HBO opleiding met heel veel praktijklessen. Zij zat dagelijks van half 9 tot 5 op school en als ze tentamens had, waren het er vijf in de week in de ochtend, zodat de praktijklessen in de middag doorgingen.



Zij leefde veel en veel zuiniger dan ik en heeft uiteindelijk ook niet zo'n grote studieschuld opgelopen, maar het is niet zo dat iedereen die dat wél heeft, maar gefeest en gebeest heeft hoor!
quote:Soep schreef op 29 januari 2010 @ 08:39:

[...]





En dat kan je bijna niet vergelijken met uitwonen en alles wat daarbij komt kijken. Ik snap dat iedere situatie uniek is, maar wat mij betreft is er echt een verschil tussen uit en thuis wonen, maar daar is vast niet iedereen het mee eens.Maar die keuze maak je ook zelf, om ver weg te gaan studeren, of wat je gaat studeren. Het ene kost meer dan het andere.
quote:Bengal schreef op 29 januari 2010 @ 08:29:

[...]





krijgen een aanvullende beurs! Zelf werkte ik minimaal 16 uur per week naast mijn studie en vaak zelfs 24. Was een prima inkomen voor een student en ik heb er geen vertraging door opgelopen.Dat is in theorie waar, maar de aanvulling werd berekend op het inkomen van je ouders, zónder te kijken naar hoeveel kinderen er eigenlijk studeerden. Misschien is het inmiddels veranderd, maar ik vond het een belachelijk systeem. Mijn ouders hadden drie kinderen die tegelijk studeerden maar verdienden te veel voor aanvulling. Een vriendin die enig kind was waarvan de ouders nét onder de grens zaten, kreeg wél de aanvulling én nog heel veel geld van haar ouders.
quote:Soep schreef op 29 januari 2010 @ 08:39:

[...]





En dat kan je bijna niet vergelijken met uitwonen en alles wat daarbij komt kijken. Ik snap dat iedere situatie uniek is, maar wat mij betreft is er echt een verschil tussen uit en thuis wonen, maar daar is vast niet iedereen het mee eens.Dat zal best hoor maar feit is ook dat een hoop mensen gewoon te beroerd zijn om te gaan werken naast hun studie en gewoon ''willen genieten van het studentenleven'' (oftewel alleen maar gaan zuipen) Van een beetje werken naast je studie ga je echt niet dood.
quote:Kastanjez schreef op 29 januari 2010 @ 08:39:

[...]





Dit vind ik echt te kort door de bocht hoor. Ik had een luizenleven tijdens mijn studie, weinig contact uren, weinig tentamens (5 in 6 weken en dan werkte ik mijn vakantie bij elkaar). Heb zowel gewerkt als geleend, omdat ik ook graag mijn vrijwilligerswerk wilde blijven doen en nog een sociaal leven wilde hebben. Dit alles bij een universitaire opleiding.



Mijn zus deed een HBO opleiding met heel veel praktijklessen. Zij zat dagelijks van half 9 tot 5 op school en als ze tentamens had, waren het er vijf in de week in de ochtend, zodat de praktijklessen in de middag doorgingen.



Zij leefde veel en veel zuiniger dan ik en heeft uiteindelijk ook niet zo'n grote studieschuld opgelopen, maar het is niet zo dat iedereen die dat wél heeft, maar gefeest en gebeest heeft hoor!

Keuzes....vrijwilligerswerk doen of betaald waardoor je niet hoeft te lenen. Vrijwilligerswerk kan later ook, na de studie.

Sociaal leven hoeft niet veel te kosten.
Alle reacties Link kopieren
Miss C. Je bent wel heel duidelijk van het zwart wit he? Ook wel eens bij stil gestaan dat niet elke thuissituatie uitnodigt om in te blijven wonen bijvoorbeeld?
quote:sheherazade schreef op 29 januari 2010 @ 08:37:

Maar soep, heb je dan het gevoel dat je veel hebt aan je talenstudie? Niets ten nadele van talen, maar levert het je nu een baan op waarbij je het bedrag van je studielening méér verdient dan je verdiend zou hebben als je de studie niet had gedaan?



Shererazade, op zich een goede vraag hoor, de banen liggen niet voor het oprapen. Alleen heb ik me dat gerealiseerd, al tijdens mijn studie. Ik heb mijn studie met heel, heel veel plezier gevolgd, er veel geleerd, waar ik ook nu iets aan heb. Ik ben niet gaan werken in de taal waar ik in heb gestudeerd, maar heb absoluut een goede baan gevonden. Ik weet dat het met studiegenoten van mij anders is afgelopen, maar ik ben gaan studeren, omdat ik de studie wilde gaan doen. Ik wist dat ik geen les wilde gaan geven, en dus na moest denken over andere opties. Gelukkig heb ik die gevonden, en doordat ik nu prima verdien, betaal ik ook een flink maandbedrag.

Als ik een andere studie had gekozen was het waarschijnlijk geschiedenis gaan worden en nog steeds geen bedrijfskunde ofzo.

Je moet kijken naar wat je wilt en kunt en voor mij was het geen MOETEN om een baan met mijn taal te vinden. Was leuk geweest, maar het gaat nu heel goed in wat ik doe. Heb naast mijn studie dus wel altijd gewerkt wat me veel hebt opgeleverd en ben ook actief geweest bij mijn studie en een studentenvereniging.



En nu moet ik de deur uit, kom nog wel even terug om verder te lezen.
quote:misschicken schreef op 29 januari 2010 @ 08:40:

[...]



Maar die keuze maak je ook zelf, om ver weg te gaan studeren, of wat je gaat studeren. Het ene kost meer dan het andere.Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Sommige studies worden om te beginnen maar op één plaats aangeboden. Natuurlijk zou je dan een andere studie kunnen doen, maar je moet toch ook een beetje 'je roeping' volgen? En inderdaad, daar moet je dan ook wel de consequenties van dragen, maar feit is gewoon dat sommige situaties niet 100% helemaal te vermijden zijn.
Alle reacties Link kopieren
Aan de andere kant heb ik wel de hele wereld overgereisd, in vier landen gewoond en gewerkt, een hele hoop zaken gedaan en gezien en meer streetwise en ervaren geworden. Had ik ook niet willen missen in principe.



Qua talenstudies: ken mensen die minimumloon verdienen en ken iemand die er miljonair mee is geworden, dus lijkt me persoonsgebonden. Ik doe ook geen praktische studie maar je leert er wel een hoop van en een bul staat nooit verkeerd op je cv.



Ach, wat maakt het ook uit. Iedereen heeft wel iets te oordelen. Da's altijd zo.
Ik woonde niet thuis...ook een keuze.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geleend, ik werkte, maar op een gegeven moment kon ik het niet meer opbrengen. Met stage uren erbij was het echt teveel en ik had daarbuiten geen leven meer omdat ik alleen maar aan het werk was. Ik moest alles zelf betalen, dus lenen was sowieso nodig.



Ik moet vanaf deze maand afbetalen, maar vergeleken met anderen is het niet zoveel (6000).
Alle reacties Link kopieren
quote:sheherazade schreef op 29 januari 2010 @ 08:37:

Maar soep, heb je dan het gevoel dat je veel hebt aan je talenstudie? Niets ten nadele van talen, maar levert het je nu een baan op waarbij je het bedrag van je studielening méér verdient dan je verdiend zou hebben als je de studie niet had gedaan?Hier ook een talenstudie en absoluut een baan die meer oplevert dan zonder deze studie. Een WO-baan met bijbehorend WO-salaris. En daar heb ik dus niet voor hoeven lenen, en ja ik was uitwonend en nee ik had geen aanvullende beurs.
16 of 24 uur had ik echt moeilijk kunnen werken naast mijn studie. Was toch vaak van 9 tot 5 bezig met practica en dergelijke. Werken deed ik er wel bij hoor, maar meer dan 5-10 uur (een of twee avondjes achter de bar) zal het niet geweest zijn. Als ik 24 uur had moeten werken, dan had ik zeker er langer over gedaan.



Maar goed ik ben zelf een bofkont waarvan de ouders ook elke maand een bedragje overmaakten om met de huur te helpen, want ik kreeg geen aanvullende beurs. Als ze dat niet hadden gedaan, had ik echt wel moeten lenen hoor. Niet om te feesten, maar om boodschappen te kunnen doen.



Mijn tweede studie in het buitenland heb ik helemaal bekostigd met beurzen voor extra studies en daar hoef ik niks van terug te betalen en daar ben ik nog steeds trots op dat ik die beurzen (VSB beurs etc) heb binnengehaald destijds.



Reizen heb ik alleen in combinatie met onderzoeksstages gedaan, waar ik ook beurzen voor aanvroeg en kreeg.



Ik heb dus geen lening of schuld, maar om mij heen zie ik ook leeftijdsgenoten huizen kopen en en dergelijke en ik weet dat ik dat de komende jaren nog steeds niet kan. Ben bijna klaar met promoveren in de UK waar je minder betaald krijgt dan in NL en in een stad waar het levensonderhoud behoorlijk duur is. Maar goed, dat wist ik vantevoren en hopelijk over een paar jaar trekt het bij. Ik klaag ook nooit hoor, vind de vrijheid die ik heb veel belangrijker dan wel of geen auto kunnen kopen en het werk dat ik doe vind ik het leukste in de wereld. Maar een huis kopen zit er gewoon de komende jaren nog niet in.
Alle reacties Link kopieren
MissC, aan je CV denken is ook een otpie he? Als werkgever zou ik liever iemand hebben die ernaast heeft gewerkt (betaald of vrijwillig maakt niet uit) en ernaast een sociaal leven heeft gehad dan iemand die keurig netjes binnen de lijntjes is gebleven. Dat is de situatie waar ik woon, hier krijgen de studenten alles en werken ze voor die leuke vakantie naar Torremolinos in juli bij in de vakanties. Sja, ik werkte toen ik 15 was al meer, cultuurverschilletje he. Maar ik doe liever langer over m'n studie en intussen zaken doen die ik interessant, leuk en goed voor m'n CV vind. Helaas niet altijd een eigen keuze geweest om er langer over te doen (nahja, misschien blijft alles een eigen keuze maar voelt iig niet zo op sommige fronten), maar het is nu eenmaal zo.
quote:misschicken schreef op 29 januari 2010 @ 08:42:

[...]



Keuzes....vrijwilligerswerk doen of betaald waardoor je niet hoeft te lenen. Vrijwilligerswerk kan later ook, na de studie.

Sociaal leven hoeft niet veel te kosten.



Ho, wacht even, ik klaag niet over mijn eigen studieschuld, geef juist aan dat ik inderdaad bepaalde keuzes maakte en daar de schuld bij op de koop toe nam (en een sociaal leven kost weinig, maar in de tijd dat je het onderhoudt kun je niet werken).



Het ging mij om jouw opmerking, dat je kunt werken en niet feesten en dat je dan ook geen studieschuld zou hebben. Ik geef aan dat er dus opleidingen zijn waar je je helemaal te pletter werkt aan je studie, waardoor er écht weinig tijd overblijft om ook nog betaald ander werk te doen.
Inderdaad, ga maar eens scheikunde of natuurkunde studeren. Hoe je weinig tijd voor een part-time baan ernaast.



Daarnaast deed ik ook een studie waarbij je in je vierde en vijfde (later eerste en tweede jaar van je MSc) twee stages moest doen van ieders 5 en 6 maanden . Nu is het zo dat als je onderzoeksstages doet in mijn veld, je daar dus geen vergoeding voor krijgt van de vakgroep.



Ik weet niet hoe het met andere studies werkt en stagevergoeding, maar het is nogal een verschil of je 11 maanden van je studie stage doet met of zonder vergoeding.
Alle reacties Link kopieren
quote:Soep schreef op 29 januari 2010 @ 08:27:

Misschicken, je hebt helemaal gelijk, hoor. Eigen schuld, haha. Tenminste, dat geldt voor mij. En omdat mijn ouders geen bakken verdienden, kreeg ik dus ook die aanvullende beurs. En die moet ik nu ook terugbetalen.



Ik zou het mijn dochter wel anders aanraden. Vroeger zei iedereen: ah, een studieschuld telt toch niet meer voor je hypotheek. Nee, dat klopt, maar het hakt wel in je maandlasten en daar sta je niet bij stil op je 20ste en de andere mensen, die je dat zeggen, ook niet. Die zeiden erbij: en je hoeft toch maar 43 euro per maand af te lossen. Die mensen hadden er niet heel veel verstand van, zullen we maar zeggen.

Heb overigens ook altijd gewerkt naast mijn studie, en heb daarvan dus prima kunnen leven.Dat is zo'n groot misverstand. Een studieschuld telt wel mee voor je hypotheek al je er al voor betaalt of dat binnen een jaar gaat doen. Alleen omdat het nergens vermeld staat (althans niet in te zien door een bank) en er helaas nog veel adviseurs rondlopen die er niet naar vragen of er wel naar vragen maar alsnog niet doen of ze het niet weten, blijft dit zo bestaan.
Alle reacties Link kopieren
Studieschuld? Ik baal er behoorlijk van. Klopt dat ik zelf de schuld heb gemaakt. Maar als je 19 bent overzie je niet de gevolgen.

Met name het niet afbetalen als je nog niet voldoende verdiend. Dat is wat mij heeft "genekt". Als ik eerder was was af gaan betalen had het een hoop geld gescheeld. Moet nu nog 20.000 euro.

consequenties voor mij zijn dat ik niet kan stoppen met werken om voor kind te zorgen. Eerst moet die schuld weg zijn. daarbij wil ik hem zelf aflossen en niet dat mijn man mee betaald, ookal zijn we getrouwd.
Alle reacties Link kopieren
quote:heejhallo schreef op 29 januari 2010 @ 08:55:

Inderdaad, ga maar een scheikunde of natuurkunde studeren. Hoe je weinig tijd voor een part-time baan ernaast.



Daarnaast deed ik ook een studie waarbij je in je vierde en vijfde (later eerste en tweede jaar van je MSc) twee stages moest doen van ieders 5 en 6 maanden . Nu is het zo dat als je onderzoeksstages doet in mijn veld, je daar dus geen vergoeding voor krijgt van de vakgroep.



Ik weet niet hoe het met andere studies werkt en stagevergoeding, maar het is nogal een verschil of je 11 maanden van je studie stage doet met of zonder vergoeding.Helemaal mee eens. Tijdens vele natuurwetenschappelijke studies heb je tijdens de vakanties niet eens de tijd om te werken omdat je met onderzoek of in het lab bezig bent.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gelukkig geen studieschuld gehad. Wel een basisbeurs en aanvullende beurs die tijdens je studie ook als schuld geregisteerd staan, maar kwijtgescholden worden als je je diploma behaalt.

Maar ik werkte er vrij veel bij. Dat is niet bij elke studie mogelijk.



Op zich is een studieschuld niet per definitie verkeerd, zolang je hem niet neemt om maar lekker een hoop te kunnen feesten. Er zijn nu eenmaal studies waarbij je door veel stages en een hoge studiebelasting niet veel ernaast kunt werken en niet ontkomt aan een studieschuld.

En ja, natuurlijk moet hij terugbetaald worden. Maar daar staat dan ook tegenover dat je als het goed is een goede opleiding hebt en dus betere baankansen.
Alle reacties Link kopieren
quote:heejhallo schreef op 29 januari 2010 @ 08:55:

Inderdaad, ga maar eens scheikunde of natuurkunde studeren. Hoe je weinig tijd voor een part-time baan ernaast.

Ik denk dat miss C dan ook zegt dat het je eigen keuze is om zo'n studie te doen dan...
quote:misschicken schreef op 29 januari 2010 @ 08:40:

Maar die keuze maak je ook zelf, om ver weg te gaan studeren, of wat je gaat studeren. Het ene kost meer dan het andere.En je ouders maken die keuze ook, van sommige ouders moet je op je 18e het huis uit, klaar uit. Dan heb je te maken met een hele andere keuze, nl. werken om je huur te betalen, of lenen, of beide (of een uitkering trekken).
Alle reacties Link kopieren
Heb ook nul studieschuld.

Heb altijd alleen op zaterdagochtend gewerkt in het ziekenhuis (schoonmaak) en ik verdiende toen goed: tussen de 400 en 500 gulden in de maand. Zat op kamers. Kreeg alleen basisbeurs (was geloof ik 425 gulden).

Maar mijn ouders betaalden (toen ik nog niet samenwoonde) mijn collegegeld en mijn boeken.

Toen ik ging samenwonen moest ik verder alles zelf betalen. Mijn stages waren wel goed betaald. Heb 2x een half jaar stage gelopen en kreeg ik 750 gulden in de maand, maar bleef daarnaast wel werken en in de vakanties werkte ik 's ochtends en 's avonds vijf dagen in de week en de zaterdagen.

En toch mijn HTS-studie in vier jaar afgerond.
Alle reacties Link kopieren
quote:sheherazade schreef op 29 januari 2010 @ 09:03:

[...]



En je ouders maken die keuze ook, van sommige ouders moet je op je 18e het huis uit, klaar uit. Dan heb je te maken met een hele andere keuze, nl. werken om je huur te betalen, of lenen, of beide (of een uitkering trekken).P'cies. Wat ik al zei. Niet elke thuissituatie leent zich om thuis te blijven wonen. Soms maken ouders bepaalde keuzes. Soms moet je als kind noodgedwongen een keuze maken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven